نورنیوزـ گروه فرهنگ: سیزدهم رجب که افتخار تبرک جستن به زادروز ولادت مولای متقیان و جوانمردان جهان را در تاریخ مناسبتهای مهم تقویمی همراه خود دارد ازجمله ایام مهمی است که تکریم آن تعظیم شعائر اسلامی و ترویج فرهنگ شیعی است. سیزدهم رجب زادروز مردی آسمانی است که معنای واقعی پدر است و پدری که از او به نام ولی در واقعهای سرنوشتساز و تاریخی بهنام غدیر برای اثبات حقانیت و ادامه راه پیامبر مکرم اسلام نام برد. پدر کسی است که دغدغه دارد و در برابر تمام غمها و اتفاقات روزگار خویش مسؤولیتپذیر است و بیتفاوت نمیماند.
شخصیت امیرالمؤمنین(ع) بعد از پیامبر اکرم(ص) ممتاز به فضائلی است که این فضائل بعد از رسول مکرم اسلام در احدی تجلی نکرده است. یکی از روایاتی که بیانگر این درجه از فضیلت و کمال است، روایتی معروف از پیامبر اکرم(ص) است که آن حضرت فرمودند:«علی خیر البشر، من شک فیه فقد کفر»؛ علی بهترین انسان است. کسی که این امر را قبول نکند محققا کافر شده است. تقویمها تاریخی را تکرار میکنند که بستگی به هجری قمری و شمسی و میلادی بودن آن، هزاره یا قرن بارها تکرار شده است و دنیایی از خاطرات و تجربیات را در دل زمان نگه داشته است. بسیاری از مناسبتها در آیینها و اقوام مختلف با سبک و سیاق همان قوم یا ملت برگزار میشود، گاهی تکریم و تعظیم مناسبتی مهم و سرنوشتساز است و زمانی ریشه در فرهنگ و آداب و رسوم همان قوم و ملت در همان نقطه از جهان را دارد.
در فرهنگ ایرانی- اسلامی نیز مناسبتهای متعددی در حوزه آیینهای مناسبتی و مذهبی وجود دارد که نهتنها برای مسلمانان و شیعیان حائزاهمیت است بلکه برای تمام انسانهای دارای فطرت پاک و آزاداندیش از اهمیت قابلتوجهی برخوردار است. از دیرباز تاکنون مدیحهسرایان دینی و مرثیهگویان عرفانی و واعظان دینی و بزرگان اخلاقی، جهان تشنه عدالت و مروت و مردانگی را بهوجود نورانی نادره تمام قرون و دوران آگاهانه فراخواندهاند. شخصیت بینظیری که در خلقت بیبدیل است و چونان پدری مهربان و مظلوم دشمنان حقیقت سعی بر حذف نام و وقایع مرتبط با این شخصیت عظیم همت کردهاند و به گواه تاریخ از روز رحلت پیامبر تا پایان قرن اول هجری، ثبت و تدوین احادیث و تاریخ اسلام از طرف معاندان و دشمنانش ممنوع اعلام شده و مجازاتهای سختی برای اقدامکنندگان به این امر مقرر شد. علت اصلی این نقشه جلوگیری از ثبت مطالبی چون واقعه غدیر بود که با اساس حکومت غاصبین منافات داشت. رسوخ غدیر در جهات مختلف دین در حدی است که در موضوعات متعددی مورد بحث قرار گرفته است. در کتب حدیثی بهعنوان سند و متن آن، در کتب تاریخی بهعنوان مهمترین واقعه اسلام، در کتب کلامی بهعنوان مؤثرترین بحث اعتقادی که همان ولایت و خلافت است، در کتب تفسیر بهعنوان تفسیر آیاتی که به خلافت برمیگردد، در کتب لغت بهعنوان معنای کلمه «مولی» و در کتب ادب و شعر بهعنوان قطعه زیبای تاریخ اسلام که در قالب نظم و نثر ارائه شده است و رسالت مهم هنرمندان، نویسندگان و فرهیختگان و صاحبان اندیشه معرفی و شناساندن این واقعه تاریخی و شخصیتی به نام حضرت علی(ع) در دورانی است که الگوی اخلاقی، رفتاری، انسانی و فرهنگی بیبدیل امیرالمؤمنین برای باورپذیری نیاز به رشد معنویت و اخلاق و انسانیت ضروری و لازم است.
روزنامه جام جم