×
فرهنگی
شناسه خبر : 75159
تاریخ انتشار :

اما و اگرهای بازگشایی مدارس در آستانه سال تحصیلی جدید

سال تحصیلی 1400-1401 در اول مهرماه آغاز خواهد شد و برخلاف سال‌های قبل، مسائلی به‌واسطه بیماری کرونا احتیاج به تصمیم‌گیری‌های به‌موقع، دقیق و انعطاف‌پذیر دارد تا سرگردانی و بلاتکلیفی جامعه، خانواده دانش‌آموز و مدرسه بر التهابات فرد و اجتماع نیفزاید.

نورنیوز-گروه اجتماعی: همه‌گیری ویروس کرونا در حالی به دوسالگی خود نزدیک می‌شود که بسیاری از تحلیل‌گران به این نتیجه رسیده‌اند که این بحران بیش از آنکه موضوعی در حیطه سلامت باشد، دارای ابعاد اجتماعی خواهد بود. چرا که از منظر سلامت تنها راه حل مقابله با کرونا یعنی واکسن، کشف و اجرا شده است اما هنوز راه حلی برای تبعات اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی آن شناسایی و اجرا نشده است.

مدارس و دانشگاه‌ ها از جمله اولین مکان‌ هایی بودند که پس از شیوع ویروس کرونا بسته شدند و حالا با اقداماتی مانند واکسیناسیون کرونا برای معلم‌ ها و اساتید، تکاپو برای بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها آغاز شده و به نظر می‌رسد تصمیم‌ها بر این شده که در هر شرایطی این اقدام انجام شود.

تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها از اسفند 1398 تاکنون منجر به مشکلات تحصیلی و حتی بروز مسایل اجتماعی بسیاری شده است. آموزش از راه دور با وجود مشکلات زیرساختی اینترنت و نیاز به دستگاه‌ های هوشمند از طرفی منجر به صدمه‌ هایی برای دانش آموزان شده و از طرف دیگر این جنس از آموزش برای برخی از پایه‌های تحصیلی چندان اثربخش نبوده است.نکته قابل توجه دیگر این‌که بسیاری از خانواده‌ها که تا پیش از کرونا حداقل چند ساعتی بچه‌ ها را به مدرسه می‌فرستادند، در این بازه زمانی با مشکلات فراوانی برای نگهداری از فرزندان در ساعت‌ هایی شدند که پیش از آن در آن ساعت‌ ها بچه‌ها در مدرسه بودند. این موضوع به خصوص برای پدران و مادرانی که کارمند هستند، چالش‌های خانوادگی ایجاد کرده است.

4480962

هرچند هیچ کدام این‌ها باعث نمی‌شود که از جان و سلامت کودکان و نوجوانان گذشت و باید به این هم توجه کرد که شیوع گسترده سویه دلتا ویروس کرونا که اتفاقا سرایت پذیری بیشتری دارد، در چند ماه اخیر منجر به نگرانی‌های فراوانی برای بازگشایی مدارس شده است.

سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ در اول مهرماه آغاز خواهد شد و برخلاف سال‌های قبل، مسائلی به‌واسطه بیماری کرونا  احتیاج به تصمیم‌گیری‌های به‌موقع، دقیق و انعطاف‌پذیر دارد تا سرگردانی و بلاتکلیفی جامعه، خانواده دانش‌آموز و مدرسه بر التهابات فرد و اجتماع نیفزاید.

در همین زمینه آمارها و مشاهدات نشان می‌دهد در دو سال گذشته و با مجازی شدن فضای آموزشی در سطح کشور تعداد قابل توجهی از دانش آموزان از تحصیل بازمانده و یا دچار مشکلات زیادی در یادگیری مفاهیم آموزشی شده‌اند. در این دوره خاص و شرایط پیش آمده، بیشترین ضربه از افت یادگیری به دلیل آموزش های مجازی متوجه دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی و مناطق محروم است؛ واقعیت این است که در چند سال آینده، شکاف آموزشی پررنگ‌تر از امروز جلوه خواهد کرد همچنین افت تحصیلی پنهان موضوعی نیست که توجه برنامه‌ریزان را به خود جلب کند.

به گفته بهنام بهراد عضو هیأت علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش‌ و پرورش : «بیشترین آسیب محرومیت از آموزش حضوری متوجه دانش‌آموزان دوره ابتدایی است چون دانش‌آموزان دبستانی باید مهارت پایه مانند خواندن و نوشتن را که با آموزش مجازی قابل انتقال نیست،‌ فرا بگیرند به همین دلیل بسیاری از کشورهای اروپایی از بهار سال گذشته مدارس ابتدایی خود را تعطیل نکردند.

اما در خصوص بازگشایی مدارس در سال تحصیلی جدید همانطور که گفته شد نگرانی هایی وجود دارد که نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت. سویه دلتای کرونا به گفته پزشکان سنین نوجوان و کودک را نیز مبتلا میکند و این نکته در کنار عدم واکسیناسیون سنین زیر 18 سال و دانش‌آموزان، خطر فراگیری موج ششم کرونا در کشور را ممکن می‌سازد.

در همین زمینه و با توجه به اهمیت موضوع بازگشایی مدارس یا ادامه آموزش مجازی کارشناسان حوزه تعلیم و تربیت و بهداشت اظهاراتی داشته اند . سید نصرت‌الله فاضلی معاون اسبق وزارت آموزش‌وپرورش در این خصوص  اظهار کرده: این مسائل ازجمله  آموزش حضوری، نیمه‌حضوری و یا غیرحضوری تعلیم و تربیت را با چالش‌های جدی مواجه کرده به‌طوری‌که آموزش غیرحضوری در سال گذشته، کارکردهای عمده آموزش مانند رشد اجتماعی، بدنی، کار گروهی، بهداشت روانی، رشد عقلانی  ... را مختل کرده است.

 این عضو شورای مرکزی کانون تربیت اسلامی گفته است: خانواده‌های محروم به علت نیاز به نیروی کار دانش‌آموز  آنها را از آموزش غیرحضوری محروم می‌کنند و گاهی  درست یا نادرست آموزش غیر مدرسه‌ای را بیشتر و مفیدتر از  آموزش مدرسه‌ای به‌ویژه در دوره متوسطه می‌دانند که بر افزایش ترک تحصیل دامن می‌زند.

آمارهای وزارت آموزش و پرورش نشان می‌دهد اجرای شیوه آموزش مجازی در دوسال اخیر یادگیری در سطح دانش را تا ۴۰ درصد کاهش داده است و بیش از سه میلیون نفر از دسترسی به آموزش محروم شدند. همچنین بخش زیادی از دانش‌آموزان به دلایل اقتصادی یا آموزشی مجبور به ترک چرخه آموزش شده‌اند. بر این اساس برخی تصمیم‌گیران این حوزه بازگشایی مدارس را تنها راه کاهش این آسیب‌ها می‌دانند.

همچنین دکتر عاطفه عابدینی دبیر کمیته علمی کشوری کووید۱۹ در گفت و گویی درباره وضعیت بازگشایی مدارس با توجه به شرایط کرونا در کشور،  گفته است: بحث بازگشایی مدارس یک تصمیم اجرایی است. از نظر ما اگر واکسیناسیون به سطح مناسبی رسیده باشد، شاید سطح ایمنی جامعه قبول کند که یکسری مراکز و فضاها بازگشایی شود. با این حال لازم است که پیک پنجم هم کنترل شده باشد و موتاسیون جدیدی هم نداشته باشیم. بنابراین اکنون برای اظهارنظر قطعی در این زمینه زود است.

عابدینی درباره واکسیناسیون دانش‌آموزان نیز اظهار کرده: در حال حاضر در دنیا واکسن‌هایی برای کودکان مطرح شده  و چند پلتفرم تایید شده در دنیا وجود دارد. به عنوان مثال سینوفارم را تا سه سالگی می‌توان تزریق کرد، فایزر مجوز تزریق در نوجوانان را اخذ کرده، اما هنوز باید منتظر باشیم که جواب مطالعات این واکسن‌ها استخراج شود و بعد در ایران هم در این زمینه تصمیم‌گیری شود. واکسن پاستور هم گفته شده که تا ۱۲ سال می‌توانند تزریق کنند که البته فعلا در کوبا مجوز گرفته است.

با این حال راه‌حل واکسیناسیون عمومی دانش‌آموزان تنها مسئله‌ی موجود در خصوص بازگشایی مدارس نیست. به نظر می‌رسد توجه به مدارس کم جمعیت و شیوه‌ی ترکیبی آموزش یکی از راهکارهای مد نظر نهادهای تصمیم‌گیر است.

علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، نیز درباره بازگشایی مدارس گفته است: ما ١١٢ هزار مدرسه در کشور داریم که ۶٢ هزار مدرسه زیر ١٠٠ نفر جمعیت دارند و اینها می‌توانند در کلاس کمتر از ١٠ تا ١۵ دانش آموز حضور داشته باشند.

او به ترکیب آموزش مجازی و حضوری در مدارس نیز اشاره کرده‌ و توضیح داده‌است: حتی در برخی مدارس دانش آموز ٢ روز به مدرسه برود و دروس اصلی در این روزها تدریس شود و تعداد روزهای حضور در مدرسه بستگی به جمعیت دانش آموزان در مدرسه دارد و اگر بتوانند سقف ١۵ دانش آموز در کلاس را رعایت کنند مدرسه می‌تواند هر روز حضوری برگزار شود.

در ادامه علیرضا کمره‌ای معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش درباره بازگشایی مدارس از اول مهر ماه با تأکید بر اینکه ۱۱  برنامه برای بازگشایی مدارس مدنظر است و نخستین برنامه آغاز سال تحصیلی با روش ترکیبی یعنی آموزش حضوری و غیرحضوری است، گفته است: در مدارس کم‌جمعیت غلبه با آموزش حضوری است و در برخی مناطق به‌تدریج به‌سمت آموزش حضوری می‌رویم، آموزش حضوری اصل است اما اصراری نیست در هر شرایطی به‌سمت آموزش‌های حضوری برویم، حتماً مصالح جامعه، دانش‌آموزان و ایمنی آنها مدنظر است، باید مدارس را برای ارائه خدمات آموزشی آماده کنیم و آمادگی دانش‌آموزان برای استفاده از فضای مجازی و کیفیت مواجهه با مدرسه برای آموزش بررسی شود.

کمره‌ای درباره مشکلات شبکه شاد و دانش‌آموزانی که به تبلت و گوشی دسترسی ندارند، متذکر شده است: هدف اصلی در پروژه مهر، آموزش حضوری است که از اول مهرماه با ملاحظات بهداشتی به‌صورت تدریجی آغاز خواهد شد؛ واقعیت این است که سیستم آموزشی کشور برای آموزش حضوری طراحی شده است و در ۱۹ ماه گذشته ناچار شدیم بسترهای  دیگر آموزش را تجربه کنیم بنابراین آموزش و پرورش تلاش کرد شرایط آموزش مجازی را در بستر شاد فراهم کند و تلاش می‌شود به‌میزانی که امکانات اجازه می‌دهد ضرروت‌ها را در شبکه شاد فراهم کنیم.

در حال حاضر کادر آموزش، خانواده‌ها و سایر بخش‌های جامعه این پرسش را مطرح می‌کنند که آیا از سال تحصیلی جدید شاهد قطع زنجیره‌ی ترک تحصیل، افت یادگیری و کاهش بهره‌وری آموزش خواهیم بود؟ با در نظر گیری مجموع موضوعات گفته شده باید منتظر ماند و دید مسئولان آموزش و پرورش کشور چه تدبیری برای بازگشایی، عدم بازگشایی و یا شیوه‌های ترکیبی خواهند گرفت.

 


اخبار مرتبط
ادامه تحصیل معلمان در چه رشته‌هایی تایید می‌شود؟
دوشنبه 1400/08/03 ساعت 10:35
ادامه تحصیل معلمان در چه رشته‌هایی تایید می‌شود؟
رئیس مرکز برنامه‌ریزی منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش و پرورش گفت: رشته‌های مورد نیاز در طرح طبقه‌بندی مشاغل معلمان مورد بازنگری قرار گرفته است که در صورت تایید از طرف سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ خواهد شد.
اینفوگرافی: کرونا به کدام اعضای بدن آسیب جدی وارد می‌کند؟
دوشنبه 1400/06/22 ساعت 11:45
اینفوگرافی: کرونا به کدام اعضای بدن آسیب جدی وارد می‌کند؟
عوارض کرونا بعد از درمان و طی دوران نقاهت در بدن باقی می‌ماند. آسیب‌های بدنی ناشی از این بیماری را خوب بشناسید.
نزدیک ۱۰ میلیون ایرانی دز دوم واکسن کرونا دریافت کرده‌اند
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 16:50
نزدیک ۱۰ میلیون ایرانی دز دوم واکسن کرونا دریافت کرده‌اند
طبق گزارش های وزارت بهداشت، تا روز گذشته نزدیک به 10 میلیون نفر در کشور موفق به دریافت 2 دوز واکسن کرونا شده اند.
کشور عراق از طریق مرزهای زمینی زائران را پذیرش نمی‌کند
دوشنبه 1400/06/15 ساعت 16:41
کشور عراق از طریق مرزهای زمینی زائران را پذیرش نمی‌کند
معاون امنیتی انتظامی استانداری خوزستان گفت: کشور عراق از طریق مرزهای زمینی زائران را پذیرش نمی‌کند و زائران حسینی فقط از طریق هوایی اعزام می‌شوند.
نارضایتی مردم و افزایش فوتی‌ها؛ نتیجه عدم همگرایی تولیدکننده‌‌های داخلی واکسن
یکشنبه 1400/06/14 ساعت 11:18
نارضایتی مردم و افزایش فوتی‌ها؛ نتیجه عدم همگرایی تولیدکننده‌‌های داخلی واکسن
معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور و از همکاران ساخت واکسن فخرا گفت: نمی‌شود واکسن تولید کرد و برای زمانی نگه داشت که وزارت بهداشت هوس کند، آن‌ را بخرد.
کوبا واکسیناسیون کودکان را شروع کرد تا مدارس را بازگشایی کند
شنبه 1400/06/13 ساعت 14:39
کوبا واکسیناسیون کودکان را شروع کرد تا مدارس را بازگشایی کند
کوبا اعلام کرد به منظور بازگشایی مدارس، واکسیناسیون کودکان را آغاز کرده است.
تکاپوی رسانه‌های معاند برای سرپوش گذاشتن به آلودگی واکسن آمریکایی بی نتیجه است
شنبه 1400/06/13 ساعت 12:29
تحلیلگر ارشد رسانه:
تکاپوی رسانه‌های معاند برای سرپوش گذاشتن به آلودگی واکسن آمریکایی بی نتیجه است
قادری از به تکاپو افتادن رسانه های معاند پس از انتشار خبر آلوده بودن واکسن مدرنا گفت و بیان کرد: این رسانه ها سعی کردند اخبار آلوده بودن واکسن را بایکوت کنند.
بارگشایی تدریجی مدارس از آبان ماه
شنبه 1400/06/13 ساعت 12:27
بارگشایی تدریجی مدارس از آبان ماه
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش گفت: مقرر شده است که شرایط بازگشایی حضوری مدارس از آبان ماه به صورت تدریجی، آرام و با کسب اطمینان از سلامت دانش آموزان آغاز می‌شود.
آشنایی با ضوابط تمدید قراردادهای اجاره مسکن در وضعیت کرونایی
شنبه 1400/06/13 ساعت 12:15
نورنیوز بررسی کرد؛
آشنایی با ضوابط تمدید قراردادهای اجاره مسکن در وضعیت کرونایی
مقررات وضع شده در دوران شیوع کرونا برخی موارد حقوقی میان موجر و مستاجر را تغییر داده است.
واردات بزرگ‌ترین محموله واکسن به کشور
شنبه 1400/06/13 ساعت 12:05
واردات بزرگ‌ترین محموله واکسن به کشور
چهل و سومین محموله واکسن وارداتی کشورمان از راه رسید؛ بزرگ‌ترین محموله وارداتی واکسن کووید ۱۹ که حجمش از سیزده محموله نخست وارداتی به کشورمان بزرگتر است و امیدواری به شتاب گرفتن روند واردات این کالا و سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشورمان را به شدت افزایش می‌دهد.
وزیر بهداشت: ۹۳ میلیون دوز واکسن نیاز داریم
چهارشنبه 1400/06/10 ساعت 11:17
وزیر بهداشت: ۹۳ میلیون دوز واکسن نیاز داریم
وزیر بهداشت گفت: برنامه واکسیناسیون کشوری از هفته آینده با ورود محموله‌های جدید واکسن، سرعت بیشتری خواهد گرفت.
آخرین وضعیت کرونا در ایران
سه‌شنبه 1400/06/09 ساعت 13:20
آخرین وضعیت کرونا در ایران
درحالی که ابتدای هفته برخی نشانه‌ها از بهبود بحران پیک پنجم مشهود بود؛ اما تغییر جهت شاخص‌های بیماری در جداول آماری نشانه‌ای از آغاز پیک ششم در آینده نزدیک شناخته شد.
هند ممنوعیت پروازهای بین‌المللی را تا 30 سپتامبر تمدید کرد
دوشنبه 1400/06/08 ساعت 16:52
هند ممنوعیت پروازهای بین‌المللی را تا 30 سپتامبر تمدید کرد
اداره کل هواپیمایی کشوری هند (DGCA) اعلام کرد که تعلیق پروازهای بین المللی برنامه ریزی شده به داخل و خارج از این کشور به علت ادامه شیوع ویروس کرونا تا 30 سپتامبر تمدید شده است.
نگاهی به «سند الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی»
یکشنبه 1400/06/07 ساعت 13:24
محمدصادق حقیقت
نگاهی به «سند الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی»
هرچند هر سندی که بتواند جامعه ایران اسلامی ما را یک گام به جلو ببرد سزاوار تقدیر است، اما نکات دوازده گانه ای را می توان در ارتقای این سند مد نظر قرار داد
از علائم تا تاثیر واکسن بر «لامبدا»
یکشنبه 1400/06/07 ساعت 10:37
از علائم تا تاثیر واکسن بر «لامبدا»
با گذشت دوسال از شیوع بیماری کووید-۱۹ در سراسر جهان، در طی این مدت شاهد جهش‌های متنوعی از ویروس کرونا بوده‌ایم. آخرین سویه‌ای که از سوی سازمان جهانی بهداشت طبقه‌بندی شده است «لامبدا» نام دارد که نخستین بار در دسامبر گذشته در کشور پرو شناسایی شد. نام علمی این واریانت، ث.۳۷ (C.۳۷) است. این گونه پیش از این در برخی از ایالات آمریکا و دست‌کم ۲۹ کشور دیگر که اغلب در آمریکای لاتین هستند، شناسایی شده است.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خلاصه بازی رئال مادرید (2) - بارسلونا (3) | جام را آبی اناری ها در آغوش گرفتند!
ابراز هم دردی اهالی فوتبال برای حادثه دردناک بندر شهید رجایی
صنعت نفت آبادان هم راهی نیمه نهایی شد.
بیانیه وزارت امور خارجه عربستان سعودی در پی حادثه انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی؛همبستگی منطقه‌ای
نورنما | واژگونی کشتی حمل صدها گوسفنددر خلیج عدن
حمله مجدد جنگنده های امریکایی به صعده و صنعا
شرایط پیش فروش دو محصول پر طرفدار سایپا اعلام شد
نشست خبری استقلال - پیکان؛ صحبت های جالب دین محمدی و مجتبی جباری
اطلاعیه شرکت توانیر درباره احتمال محدودیت برق
گزارش عراقچی از دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان+فیلم
انفجار امروز بندر شهید رجایی موج عجیبی ایجاد کرد+ فیلم
آخرین وضعیت آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی + فیلم
نوسان شبانه قیمت دلار پس از تحولات منطقه‌ای + جدول قیمتها
پادکست | هنر گفت و گوی مؤثر در خانواده
نتیجه نهایی :استقلال1 -پیکان 0 | جباری ناجی استقلال شد + خلاصه بازی
نتیجه نهایی سپاهان 2 - ملوان 4 | ملوان صعود کرد + خلاصه بازی
تصاویر دیده نشده از کانون انفجار و آتش در بندر شهید رجایی +فیلم
روایت مردم حاضر در صحنه از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
دستور وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندرعباس
برنج و مرغ در صدر گرانی ها قرار گرفتند
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
اعلام تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
تصاویر بخشی از خسارات انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
تصویر دیده نشده از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی امروز +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (17)«اردبیل»
ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی رئیس جمهور با حادثه دیدگان استان هرمزگان
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
قرار و مدار ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ
گزارش تصویری| انفجار در «اسکله شهید رجایی»
زرکام طعمی به شیرینی کیفیت
صعود پرسپولیس به جمع 8 تیم برتر لیگ‌ نخبگان آسیا
ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ فرانسیس حضور یافتند+ فیلم
کاهش قیمت چغاله بادام و گوجه سبز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس/آتش سوزی هنوز مهار نشده!
حاشیه های مراسم تشییع پاپ فرانسیس/چه شخصیتهایی در بدرقه آخر پاپ حضور یافتند؟ + فیلم
آیا دیپلماسی چندلایه ایران ظرفیت مدیریت تحولات منطقه‌ای را دارد؟
نورنما | مقصد نهایی جواد قارایی،ایرانگرد معروف کجاست؟
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
تعقیب و گریز بامدادی در قلهک /تیراندازی پلیس، راز راننده فراری را فاش کرد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
چوبه اعدام در انتظار تعرض کننده به دختر جوان
جزییات مهم از تاثیر معدل در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
X
آگهی تبلیغاتی