×
فرهنگی
شناسه خبر : 74842
تاریخ انتشار :

اسفندیاری دلایل جنگ امویان با سیدالشهدا (ع) را برشمرد

شست‌وشوی مغزی جامعه، از حربه‌های کارآمد امویان

سه توجیه؛ عدم اطاعت سیدالشهدا (ع) از حاکم، خروج ایشان از اجتماع مسلمین و بیعت نکردن با حاکم و یا خلیفه مسلمین، دلایلی بود که امویان با استناد به آنها کمر به قتال و کشتن حسین بن علی (ع) بستند.

محمد اسفندیاری؛ عاشوراپژوه در یکی از برنامه‌های تلویزیونی «سوره» که از شبکه چهار سیما ویژه ایام محرم پخش می‌شود، از زاویه‌ای متفاوت به حرکت امام حسین (ع) پرداخت و گفت: در مجموعه آثار مکتوبی که درباره امام حسین (ع) نوشته شده است، بخشی نیز اختصاص به این داده شده که سیدالشهدا (ع) را چه کسی کشته است اما مسئله مهم‌تر این است که انگیزه قاتلان از این اقدام چه بوده است؟

وی ادامه داد: معمولاً به این پرسش پاسخ‌هایی گذرا و سطحی داده شده است اما باید گفت که برای ارائه پاسخ دقیق به این پرسش باید عینک امویان را به چشم بزنیم و از پنجره آنها به واقعه عاشورا نگاه کنیم و بر این اساس می‌خواهیم ببینیم که امویان برای اقناع مردم در برابر این پرسش چه پاسخ می‌گفتند؟ متأسفانه همچنان هم به ویژه در میان اهل سنت عده قلیلی وجود دارند که از موضع امویان دفاع می کنند.

اسفندیاری تصریح کرد: وجود سه مفهوم و توجیه موجب شده است که جنگ با امام حسین (ع) از جانب امویان موجه جلوه کند، یکی از آنها بحث لزوم اطاعت از حاکم است که حسین بن علی (ع) از آن سرپیچی کرده است و توجیه دوم اینکه تأکید بر اجتماع مسلمانان است و فردی همچون حسین (ع) از جرگه مسلمانان خارج شده است و توجیه سوم هم اینکه هر مسلمانی باید با حاکم بیعت کند و نقض بیعت شایسته نیست.

ابن زیاد گفت: امام حسین (ع) را به این دلیل کشتم که علیه امام و امت خروج کرده بود

وی در ادامه گفت: برهمین اساس است که شاهد هستیم ابن زیاد بعد از عاشورا می‌گوید: دلیل اینکه من امام حسین (ع) را کشتم این بود که علیه امام و امت خروج کرده بود و یا درباره شمر هم نوشته شده که بعد از عاشورا، نشسته بود در مسجد و بعد از نماز استغفار می‌کرد. یک نفر از او پرسید: چگونه استغفار می‌کنی؟ شمر پاسخ داد: امیران ما به ما دستور دادند و ما هم مخالفت نکردیم، چون اگر مخالفت می‌کردیم، از این درازگوش‌ها هم پست‌تر بودیم. آنچه که مشخص است اینکه آنها در واقع از منطق مأمور و معذور بودن استفاده کردند و چون حسین بن علی (ع) از فرمان امیران خروج کرده و با آنها بیعت نکرده، لذا او را به قتل رساندند.

مغزشویی از حربه‌های کارآمد امویان بود

سرپرست دانشنامه امامت تأکید کرد: یکی از حربه‌های کارآمد امویان مغزشویی بود همچنانکه در موضوع امام حسین (ع) نیز چنان تبلیغ کرده بودند که امام حسین (ع) در جرگه خوارج قرار دارد و به مانند دوران امام علی (ع) که عده‌ای از دین خارج شدند، امویان هم با تبلیغات امام حسین (ع) را این چنین چهره‌ای نشان دادند.

وی ادامه داد: یکی از اقدامات تبلیغاتی امویان که در کتب «اربعه شیعه» براساس آن حدیثی از امام باقر (ع)  نیز ذکر شده اینکه امویان بعد از کشتن امام حسین (ع) به نشانه شادی چهار مسجد به نام قاتلان کربلا در کوفه بنا کردند و یا به نقل امام سجاد (ع) سی هزار نفر به جنگ امام حسین (ع) آمدند آن هم با نیت تقرب الی‌الله یعنی امویان چنین تبلیغاتی کرده بودند که عده‌ای خیال می‌کردند دارند جهاد مقدسی انجام می‌دهند.

اسفندیاری گفت: البته ما در دین مفاهیم اطاعت از حاکم، لزوم جماعت و بیعت با امام را داشتیم ولی مسئله اینجاست که امویان این مفاهیم را تحریف کردند. مثل امروز که موضوع علم و شبه‌علم مطرح است و ما هم دین و شبه‌دین داریم. در حقیقت چیزی که در میان امویان رواج داشت، شبه‌دین بود چون نقابی از دین زده بودند و برخی از مفاهیم را مطلق کرده بودند در حالی که اطاعت از حاکم مسلمین، مطلق نیست و مشروط است.

وی به ذکر نمونه‌ای از تحریفات صورت گرفته از سوی امویان پرداخت و افزود: ما در دین اصلی داریم با نام توحید عبادت. براساس این اصل، عبادت ما فقط باید برای تقرب به خدا باشد. همچنین اصلی داریم با عنوان توحید اطاعت که براین اساس ما از هرکسی که اطاعت می‌کنیم، این امر باید به اطاعت از خدا و پیامبر منتهی شود. در واقع نمی‌توانیم هم معصیت کنیم هم اطاعت که این امر در منابع دینی اهل سنت و هم در منابع دینی شیعی تاکید شده است.

اطاعت از حاکم مسلمین مطلق نیست؛ مشروط است

این تاریخ‌پژوه اظهار داشت: نتیجه‌ای که می‌توان گرفت اینکه اطاعت از حاکم مسلمین که امویان دستاویزی برای کشتن امام حسین (ع) قرار داده بودند، یک موضوع مطلق نیست، مشروط است. کاری که امویان انجام دادند، این بود که این اصل مشروط را مطلق جلوه دادند و جامعه هم این اصل را پذیرفت.

اسفندیاری خاطرنشان کرد: توجیه دوم امویان لزوم جماعت مسلمین بود که شخصی همچون حسین (ع) از آن خارج شده است اما باید گفت که لزوم جماعت تا زمانی است که جماعت ملتزم به شریعت است، در نتیجه اینگونه نیست که هر اکثریتی لزوماً بر حق باشد، چنانچه هر اقلیتی هم لزوماً باطل نیست. التزام به شریعت، مقدم بر التزام جماعت است. براین اساس اگر جماعت متعهد به امویان باشد، من نباید پیروی امویان باشم. پس این توجیه هم نفی می‌شود.

یزید فاسق بود و به همین دلیل شایسته بیعت نبود

وی ادامه داد: توجیه سومی که مطرح می‌شود موضوع بیعت است کاری که امام حسین (ع) با یزید نکرد چرا که او یزید فاسق و اصلاً شایسته بیعت نبود و خیلی‌ها در میان صحابه و تابعین بر او مقدم بودند. از این نکته نیز نباید غافل شویم که بیعت با یزید با سلاح تهدید، تطمیع و تحمیق بود یا به قول دکتر شریعتی با سلاح زر و زور و تزویر و  نکته دیگر هم اینکه هر کسی بیعت نکند که واجب القتل نیست در نتیجه اقدام به قتل امام حسین (ع) با چنین توجیهی نیز مردود است.

سرپرست دانشنامه تصریح کرد: قهرمانان اموی واقعه کربلا یزید، ابن زیاد و عمر بن سعد هستند؛ یزید ۳۶ساله، ابن زیاد ۳۳ساله و عمربن سعد ۳۸ساله بود در نتیجه هر سه جوان بودند و در روایات داریم که مستی جوانی از مستی شراب بدتر است. این سه نفر دچار مستی جوانی و مستی قدرت بودند و در کربلا ترکیب این دو مستی فاجعه آفرید.

وی با اشاره به اینکه کربلا با هیچ قاعده جنگی سازگار نیست، ادامه داد: دو گروه که با هم می‌جنگند، باید قواعد را رعایت کنند. در قرآن آمده است: در عداوت و دشمنی هم باید عدالت را رعایت کنید. در حدیث هم داریم که مؤمن به دشمن خودش هم ظلم نمی‌کند. جنگ هم برای خودش قواعدی دارد. چیزی که در کربلا اتفاق افتاد،  شبیخون قوم وحشی بر فرزندان پیامبر (ص) بود.

اسفندیاری در بخش پایانی سخنانش خود با اشاره به اینکه امام حسین (ع) یک قاتل نداشت؛ تأکید کرد: من قاتلان امام حسین (ع) را در شش گروه جای می‌دهم؛ قدرت‌پرستان، کسانی که قدرت و حقانیت را یکی می‌دانستند. گروه دوم کسانی بودند که حب جاه داشتند. گروه سوم، خشونت‌گرایان بودند یعنی کسانی که اخلاقشان، اخلاق دوره جاهلیت بود و شمشیر را بر تدبیر مقدم می‌دانستند.

وی با معرفی گروه چهارم قاتلان امام حسین (ع) یعنی فرصت‌طلبان، گفت: عوامان ناآگاه، پنجمین گروه بودند که به جای اندیشیدن به حقیقت به اکثریت پیوستند و همان دینداران ناآگاه بودند که به اصطلاح امروزی از آنها به اراذل و اوباش تعبیر می‌شود که در متون دینی به این گروه «غوغا» می‌گویند و در زبان عربی به انبوه ملخ‌ها که به یک جا حمله می‌کنند، «غوغا» گفته می‌شود. اصطلاح «غوغاسالاری» هم از اینجا می‌آید و این اصطلاح معادل پوپولیسم و عوام گرایی، عوام‌فریبی و حاکم کردن عوام است.

اسفندیاری در پایان گفت: عافیت‌طلبان، ششمین گروهی بودند که در کشته شدن امام حسین (ع) نقش داشتند.  آنها امام را تنها گذاشتند و در صحنه حق و باطل حاضر نشدند.

 


اخبار مرتبط
مدرسه پژوهشی یک قرن با امام حسین علیه السلام
چهارشنبه 1400/06/24 ساعت 22:50
مدرسه پژوهشی یک قرن با امام حسین علیه السلام
اندیشکده راهبردی اربعین و هسته آینده پژوهی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق علیه السلام، مدرسه پژوهشی "یک قرن با حسین علیه السلام" را برگزار خواهد کرد.
دانشجویان از سیستم دانشگاهی چه توقعاتی دارند؟
دوشنبه 1400/06/22 ساعت 15:30
دانشجویان از سیستم دانشگاهی چه توقعاتی دارند؟
دانشجویان، امیدهای آینده هر مملکتی هستند که بایستی با هدایت صحیح سیستم دانشگاهی، بتوانند پتانسیل‌های خود را به منصه ظهور رسانده و نقش خود را در پیشرفت کشور ایفا کنند. محققان در پژوهشی جدید، نقش توجه ویژه به انتظارات اخلاقی این جوانان آینده‌ساز را از سیستم دانشگاهی بررسی کرده‌اند.
رسالت فعالان فرهنگی در پاسداشت آیین اربعین
دوشنبه 1400/06/22 ساعت 11:53
مهدی توکلیان
رسالت فعالان فرهنگی در پاسداشت آیین اربعین
وظیفه دشوار اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه، توجه به تاریخ عاشورا و اربعین به واسطه هنر و رسانه است.
تصویری متفاوت و خواندنی از «مرحوم علامه محمدرضا حکیمی»
یکشنبه 1400/06/07 ساعت 12:59
تصویری متفاوت و خواندنی از «مرحوم علامه محمدرضا حکیمی»
یکی از مشهورترین اشتباهات در مورد شخصیت علامه محمدرضا حکیمی، حصر او و آرایش در «مکتب تفکیک» است. این نوشتار در پی تفکیک و گسست علامه حکیمی، از اندیشه تفکیک و پیوست او به فریادهای دیگرش، همچون خروش عدالت و نهیب‌هایش برای محرومان و مستضعفان است.
عزاداری محرم در میان نسل جدید آفریقا
شنبه 1400/05/30 ساعت 16:19
عزاداری محرم در میان نسل جدید آفریقا
امسال هم مانند سال‌های گذشته با حضور عاشقان سیدالشهدا و یاران و اصحاب باوفای ایشان، مجالس عزاداری حسینی در مناطق مختلف قاره آفریقا برگزار شد.
امام حسین(ع) در روز عاشورا چه گفتند؟
پنج‌شنبه 1400/05/28 ساعت 10:11
امام حسین(ع) در روز عاشورا چه گفتند؟
امام حسین(ع):خداوند بر ما زبونی و ذِلّت را نمی پسندد، و رسول خدا و مؤمنین نمی پسندند، و دامن های پاک و پاکیزه ای که ما را در خود پرورش داده اند، و سرهای پر حمیت، و نفس های استواریکه ابداً زیر بار ظلم و تعدّی نمی روند، بر ما نمی پسندند که اطاعت فرومایگان و زشت سیرتان را بر قتلگاه کریمان و شرافتمندان ترجیح دهیم! آگاه باشید که من با همین جماعت اندکی که با من هستند، با وجود کمی تعداد و نبودن مُعین و یاور آماده جنگ هستم!
چکناواریان: حضرت عباس بارها دستم را گرفت
پنج‌شنبه 1400/05/28 ساعت 09:59
چکناواریان: حضرت عباس بارها دستم را گرفت
لوریس چکناواریان که از مفاخر موسیقی ایران و جهان به شمار می‌رود خود را عاشق امام حسین(ع) دانست و گفت: شخصا عاشق تمام اصحاب امام حسین هستم زیرا تمام این بزرگواران همراه امام حسین برای خدا و هدف‌شان از خودگذشتگی و فداکاری کردند و از جان خود گذشتند و نمی‌شود عاشق چنین شخصیت‌هایی نبود.
گزارش تصویری/ حمله پلیس به عزاداران حسینی در کشمیر
چهارشنبه 1400/05/27 ساعت 15:54
گزارش تصویری/ حمله پلیس به عزاداران حسینی در کشمیر
به گفته منابع محلی، پلیس برای متفرق کردن شرکت کنندگان از گاز اشک آور استفاده کرد. در مواردی پلیس از تفنگ‌های ساچمه‌ای علیه عزاداران استفاده کرده است.
مقام «رأس الحسین» در سرزمین‌های اشغالی
شنبه 1400/05/23 ساعت 16:41
مقام «رأس الحسین» در سرزمین‌های اشغالی
رأس مطهر امام حسین (ع) پس از کوفه به دمشق، مقر خلافت یزید فرستاده شد؛ پس از آن در مورد سرنوشت آن بین تاریخ‌دانان اختلافات بسیاری است. زیارتگاه‌های زیادی منسوب رأس مطهر امام حسین (ع) در شامات، عراق، مصر و حتی افغانستان وجود دارد.
افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود
شنبه 1400/05/23 ساعت 15:03
نورنیوز بررسی کرد؛
افغانستان و مسیری که به بیراهه می‌رود
راه‌کار برون‌رفت افغانستان از مسیر بی‌راهه‌ای که در آن قرار گرفته، نه جنگ میان گروه‌های افغان و یا تن دادن به بازگشت نظامی آمریکا و شرکایش، بلکه همگرایی افغانی-افغانی با حمایت کشورهای منطقه است.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
استقلال با مجتبی جباری به دنبال نجات | نبرد حساس برابر پیکان
شبی پر از هیجان؛جدال دیدنی رئال مادرید و بارسلونا در فینال جام حذفی
تعقیب و تیراندازی بامدادی در قلهک / راز راننده فراری فاش شد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
روایت تلخ ربودن دختر جوان /تایید مجدد حکم اعدام مرد شیطان‌صفت
جزییات تغییرات مهم در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
فقط تا فردا برای ثبت‌نام طرح یسنا فرصت دارید! +مشمولین و مبلغ پرداختی
فرجام عاملان قتل فجیع مادر و دختر تایبادی
جزییات تیراندازی خونین در پایتخت با 3 کشته
ابلاغ آئین نامه افزایش ودیعه مسکن در سال 1404 + جدول مبالغ جدید
شبح جنگ میان قدرتهای هسته‌ای در کشمیر؛ تهران در نقش میانجی منطقه‌ای
جزییات و زمان تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد
وضعیت آب و هوا امروز 6 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 6 اردیبهشت + پخش زنده
صنعاء بار دیگر بمباران شد
از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط؛ تقاطع تاریخ و دیپلماسی
عزیمت هیئت ایرانی به سمت محل برگزاری مذاکرات
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
یک سال محرومیت از کوپا دل ری | آیا رئال مادرید فردا بازی میکند؟
ایران، پرچمدار هم‌گرایی فرهنگی و جذب سرمایه‌گذاری در اکو
جدول به روز لیگ برتر فوتبال ایران جمعه 5 اردیبهشت
نورنما |زنده ماندن موتورسوار پس از سانحه ای هولناک
گزارش تصویری | روز فوتبالی رئیس جمهور
VAR قطع شد | 17 دقیقه توقف در بازی فولاد- تراکتور
بتن، قاتل خاموش ساختمان‌سازی ایران
پر حاشیه ترین بازی لیگ برتر تمام شد؛ فولاد (1) تراکتور (2) + خلاصه بازی
بلیت نیمه نهایی برای گل گهر و حذف نساجی | گل گهر (3) -نساجی (1)
جزئیات اعزام زائران تهرانی به حج اعلام شد
محکومیت اقدام غیرقانونی و ناموجه دولت پاراگوئه در برچسب‌زنی به نیروهای مسلح ایران
فاجعه ای دیگر در جاده قدیم قم–کاشان
هشدار گرد و خاک محلی برای خوزستانی‌ها
افزایش دما و تداوم آلودگی هوا در پایتخت
قیمت طلا و سکه بالا می‌رود یا پایین می آید؛ رئیس اتحادیه پاسخ می دهد!
امکان تقلب در کنکور به صفر رسید!
پایان تلخ سفر زوج میانسال در جاده خاوران
درگیری خشونت‌آمیز در پمپ‌بنزین بوکان بر سر یک تذکر ساده+صحنه های خشن
برنج ایرانی گران شد+ جدول قیمت
ایران و روسیه برای ساخت نیروگاه هسته‌ای جدید به توافق رسیدند
تو دیگه مسی نیستی، Missing‏ شدی!+ فیلم
واکنش‌ها به ماجرای توهین به مقدسات اهل سنت ادامه دارد
اظهارات ترامپ در تایم: دیپلماسی با ایران را به جنگ ترجیح می‌دهم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (16)«ابهر»
فرش عتیقه ایرانی زیر تابوت پاپ فقید+ تصویر
تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6 اعلام شد
X
آگهی تبلیغاتی