×
اقتصادی
شناسه خبر : 73597
تاریخ انتشار :

تجارت فیلتر شکن در ایران چقدر گردش مالی دارد؟

اگرچه فیلترینگ در ایران با سابقه است اما با توسعه پیام‌رسان‌ها، افراد بیشتری متقاضی خرید و استفاده از فیلترشکن هستند و تجارت آن هم رونق بیشتری گرفته است.

نورنیوز-گروه اقتصاد: تلگرام که فیلتر شد، 40 میلیون کاربر ایرانی برای استفاده از این پیام‌رسان چندین و چند فیلترشکن روی گوشی خود نصب کردند و خرید و فروش فیلترشکن در ایران به تجارتی پرسود تبدیل شد. تجارت 600 میلیارد تومانی در سال. این عددی بود که سپیده حبیبی، عضو انجمن صنفی کسب‌وکارهای اینترنتی چندی پیش به ایرنا اعلام کرده و گفته بود گردش مالی فروش وی‌ پی‌ ان در ایران ماهانه 50 میلیارد تومان و سالانه 600 میلیارد تومان است.

البته تجارت پرسود فروش وی پی ان در ایران فقط محدود به سال‌های اخیر نمی‌شود. سال 92 ایسنا گزارشی منتشر کرده و در آن گفته بود درآمد حاصل از فروش فیلترشکن در ایران حدود 100 میلیارد تومان است.

اما به نظر می‌رسد اگرچه فیلترینگ در ایران با سابقه است اما با توسعه پیام‌رسان‌ها، افراد بیشتری متقاضی خرید و استفاده از فیلترشکن هستند و تجارت آن هم رونق بیشتری گرفته است.

چه کسانی از «فیلترینگ» سود می‌برند؟
حالا اما مجلس مجددا طرح محدودسازی اینترنت را در دستور کار قرار داده است. طرحی که هم استفاده از اینترنت و دیگر پیام‌رسان‌ها را محدود می‌کند و هم خرید و فروش فیلترشکن بر اساس آن جرم است و مجازات زندان و جریمه نقدی دارد.

اما سوالی که وجود دارد این است که آیا مافیای بزرگ خرید و فروش فیلترشکن در ایران، چنین طرحی را بر می‌تابد و حاضر است چنین بازار و تجارتی را از دست بدهد؟

در شهریورماه سال 1398 ، محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در جلسه علنی مجلس از وجود مافیایِ فیلترشکن و تجارت چند صد میلیاردی فروش فیلترشکن سخن گفته بود.

در آبان‌ماه همان ‌سال، معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از اجرای طرحی برای دسترسی به اینترنت بدون فیلتر با استفاده از «VPNقانونی» برای قشرهای مختلف جامعه خبر داد. در این خصوص، اعلام شد که «کارگروه تعیینِ مصادیق محتوای مجرمانه»، متولی اجرای این طرح است و این در حالی است که این نهاد، خودش مسئولیت نظارت بر اینترنت را در ایران بر عهده دارد.

با این همه ایران اخیرا در پی ایجاد محدودیت‌های بیشتر برای اینترنت و پیام‌رسان‌هاست و شاید اگر چنین باشد دسترسی به سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی زیادی نیازمند استفاده از فیلترشکن باشد.

بازار 75 میلیارد دلاری VPN
داده‌های وب‌سایتِ Statista نشان می‌دهد که بازار VPN در جهان، طی سال‌های اخیر دائما رو به گسترش بوده است. در حالی که ارزش بازار خرید و فروش VPN در دنیا در سال 2019 حدود 25.4 میلیارد دلار بوده، تا سال 2027 میلادی، ارزش این بازار به حدود 75.6 میلیارد دلار خواهد رسید. (منابع دیگر، ارزش این بازار در سال 2027 میلادی را تا 92 میلیارد دلار هم تخمین زده‌اند.)

از بابِ مقایسه، پیش‌بینی می‌شود که درآمد نفتیِ ایران در صورت رفع تحریم‌های اقتصادی و باقی ماندنِ قیمت هر بشکه نفت در کانال 70 دلاری، در سال 1401 حدود 60 میلیارد دلار باشد. همزمان، پیش‌بینی شده که «نرخ رشد مرکب» بازار VPN تا سال 2027 میلادی، سالانه بیش از 17 درصد خواهد بود.

این در حالی است که تعداد شرکت‌های ارائه‌دهنده VPN هم روز به روز گسترش پیدا می‌کند و این، رقابت بر سر سرعت و امنیتِ VPNهای موجود در بازار را هم افزایش می‌دهد.

قطب‌های VPN در دنیا
اما کدام کشورها قطب تولید و استفاده از VPN هستند. داده‌های آماری نشان می‌دهد که کشورهای واقع در آسیا و آمریکای لاتین، بیشتر از سایر کاربران اینترنت در دنیا، از VPN استفاده می‌کنند.

بر خلاف انتظار اما ایران جایی در میان 10 کشور نخستِ استفاده‌کننده از VPN ندارد. در واقع، شهروندان کشورهایی که میزانِ آزادیِ دسترسی به محتوایِ اینترنتی در آنها بالاتر است، به مراتب بیش از ایرانی‌ها از VPN استفاده می‌کنند.

شهروندان اندونزی، جایگاه نخست را در استفاده از VPN دارند و حدود 61 درصد از شهروندان این کشور، از VPN برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند.

هند و عربستان سعودی هم در جایگاه‌های دوم و سوم قرار دارند. شهروندانِ مالزی، امارات متحده عربی، فیلیپین، ترکیه، آفریقای جنوبی، تایلند و ویتنام هم در جایگاه‌های چهام تا دهم از منظر استفاده از VPN جای گرفته‌اند.

داده‌های آماریِ وب‌سایت Global Web Index نشان می‌دهد که حدود 35 درصد از کاربران اینترنت در سراسر جهان، مشتری ثابتِ انواعِ VPN هستند. جالب اینکه وضعیتِ همه‌گیریِ کرونا، استفاده از VPN را افزایش داده است.

اما نکته مهم تفاوت استفاده از فیلترشکن در ایران و دیگر کشورهاست. به نظر می‌رسد در ایران بخش مهم کاربران، برای استفاده از پیام‌رسانی مانند تلگرام و شبکه‌های اجتماعی از فیلترشکن استفاده می‌کنند. اما در دیگر کشورها دلیل و نوع استفاده فرق دارد.

استفاده از سرِ ناچاری؟
VPN سرواژه‌ای است برای Virtual private network که می‌توان آن را «شبکه خصوصی مجازی» ترجمه کرد. VPN اما بر خلاف آنچه که کاربران عادی تصور می‌کنند، صرفا برای دور زدنِ فیلترینگ مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، بلکه کارکردِ اصلیِ آن، انتقالِ امنِ داده‌ها در شبکه‌های اطلاعاتی است.

VPN معمولا یک محیط آنلاینِ مجزا برای زیرساختِ سازمان‌ها ایجاد می‌کند تا احتمال ورود افراد غیرمجاز را کاهش بدهد. بنابراین، کارکرد اصلیِ VPN، در واقع ایجاد ارتباط بین شعبه‌های مختلف شرکت‌ها یا فعالیت از راه دور میانِ دفاتر شرکت‌ها است. به عنوان نمونه، شعبات بانک‌ها معمولا از طریق VPNهای اختصاصی با یکدیگر در ارتباط هستند.

به این ترتیب، واضح است که استفاده از VPN عملا در سراسر جهان و در بسیاری از صنایع مرتبط با حوزه IT رایج است. از طرفی، بسیاری از نرم‌افزارهایی که همین حالا رویِ گوشی‌های موبایل ما هستند، در عمل از VPN استفاده می‌کنند.

علاوه بر این، استفاده از VPN در بسیاری از کشورها (مانند آمریکا) کاملا قانونی است، اما اگر کاربر از VPN برای دسترسی به محتوایِ غیرقانونی استفاده کند، مرتکبِ اقدامی خلافِ قانون شده است. به عنوان مثال (باز هم در آمریکا)، استفاده از VPN برای دانلود غیرقانونیِ محتوا یا دور زدن قانونِ «کپی‌رایت»، عملا خلاف قانون است.

با این همه، در کشورهایی که دسترسیِ آزادانه به محتوا (مثلا محتوایِ سیاسی) منع قانونی ندارد، استفاده از VPN برای دسترسی به این داده‌ها هم منع قانونی ندارد. در مقابل، در کشورهایی که به نوعی محتوای اینترنتی را «سانسور» یا «فیلتر» می‌کنند، اصلی‌ترین موردِ استفاده از VPN هم دور زدنِ همین سانسور است.


تجارت نیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان از مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ آمار فوتی‌های حادثه افزایش یافت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت+اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
تصاویر بی‌ضابطه از قربانیان؛ بحران دوم پس از حادثه بندرعباس
طوفان ایرانی در امارات؛ سردار آزمون و عزت الهی معادلات لیگ را برهم زدند! + فیلم
تهدید نتانیاهو به نابودی توان هسته‌ای ایران؛ استقلال یا هماهنگی با آمریکا؟
پروتکل‌های صداوسیما کجاست؟
واکاوی حادثه بندر از منظر سیاسی
احتمالات یک فاجعه
واکنش معنا دار شمخانی به یاوه گویی جدید نتانیاهو
X
آگهی تبلیغاتی