×
سیاسی
شناسه خبر : 65742
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

تداوم ایران‌هراسی اعراب؛ عامل تثبیت یا تسریع‌کننده افول؟

سازش با رژیم صهیونیستی و سرسختی با ایران با توجه به جایگاه این دو نزد ملت‌های عرب می‌تواند نارضایتی‌های عمومی را افزایش ‌دهد. این موضوع با توجه به دسته‌بندی رژیم‌های عربی در ردیف دولت‌های ضعیف و بحران مشروعیت در این کشورها، بقای این رژیم‌ها را با مخاطرات بیشتر در آینده مواجه می‌سازد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: موضع‌گیری طیف محافظه‌کار دولت‌های عربی خصوصا دولت‌های خاندانی در حاشیه جنوبی خلیج‌ فارس در راستای دشمن‌سازی از ایران و نزدیکی آشکار به رژیم صهیونیستی، ناشی از نوعی سردرگمی راهبردی در این نظام‌ها است، وضعیتی که بیش از هر چیز به بحران مشروعیت در این کشورها دامن می‌زند.

دبیران کل اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس در روزهای گذشته ضمن ابراز نگرانی از توسعه فعالیت‌های هسته‌ای ایران خواستار مقابله با افزایش نقش منطقه‌ای و قدرت دفاعی کشورمان شده‌اند.

«مبارک الحجرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس با تأکید بر ضرورت حضور این سازمان در مذاکرات آتی، تأکید کرد: گفتگوهای کنونی در وین نباید تنها برنامه هسته‌ای ایران را شامل شود بلکه رفتارهای ایران که عامل بی‌ثباتی در منطقه است، موشک‌های بالستیک و پهپادها را دربر گیرد. شورای همکاری خلیج فارس همچنین غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در ایران را برای امنیت منطقه و جهان بسیار خطرناک خوانده است.

اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس دو سازمان منطقه‌ای هستند که به شدت تحت نفوذ دول محافظه‌کار عربی به ویژه عربستان سعودی قرار دارند.

جمهوری اسلامی ایران در برابر این مواضع، این سوال را نسبت به این دو سازمان بین‌المللی عربی و مسلمان مطرح کرده که چرا نگرانی‌های امنیتی آن‌ها به جای بمب‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی، متوجه فعالیت‌های صلح‌آمیز یک کشور اسلامی است که همواره حامی آرمان عربی-اسلامی قدس شریف بوده و در راستای آن هزینه‌های قابل توجهی پرداخت کرده است.

مواضع ضد ایرانی دولت‌های عربی متحد آمریکا هم‌زمان با نشست‌های وین، در چارچوب راهبرد ایران‌هراسی طی سال‌های اخیر قابل تبیین است و موضوع تازه‌ای نیست زیرا آنها به دلایلی تصمیم گرفته‌اند غیریت‌سازی با جمهوری اسلامی ایران را در سیاست‌ خارجی خود تقویت کنند.

آن‌ها برخلاف جهت‌گیری افکار عمومی ملت‌های خود، تلاش کرده‌اند تا اختلافاتشان با رژیم صهیونیستی را برطرف کرده و خود را با ساز تل‌آویو کوک کنند. این تصمیم با وجود کمرنگ‌تر شدن احتمال تشکیل یک دولت فلسطینی و تشدید تجاوز و خشونت علیه اعراب مسلمان در سرزمین‌های اشغالی اتخاذ شده است.

رژیم صهیونیستی به عنوان محور غیریت‌سازی ملی‌گرایی عربی، از ابتدای پیدایش تا سال 1978 میلادی که با مصر به صورت رسمی رابطه برقرار کرد، از سوی هیچ‌یک از دولت‌های عربی شناسایی نشده بود و با همسایگان عرب خود در وضعیت جنگی به سر می‌برد.

منازعه اعراب و رژیم صهیونیستی محور خوشه امنیتی غرب آسیا و شمال آفریقا است و دولت‌های عرب در طول سال‌های استقلال، از این منازعه به عنوان ابزار هویت‌سازی و مشروعیت‌بخشی استفاده کرده‌اند.

نفرت ملت‌های عرب از رژیم صهیونیستی و حامیان استعماری آن در طول دهه‌ها از سوی رژیم‌های عربی برای ایجاد مشروعیت سیاسی مورد بهره‌برداری قرار گرفته و همین امر مهم‌ترین مانع آن‌ها برای ورود به روند سازش بوده است.

این رژیم‌ها از سوی دیگر به شدت از جانب مهم‌ترین متحد خود یعنی ایالات متحده، برای سازش زیر فشار بوده‌اند و کمترین مشکلی که در این ارتباط برای آن‌ها وجود داشته محدودیت فروش سلاح از سوی آمریکا و دیگر کشورهای غربی بوده که سال‌ها است، به دلیل آسیب‌پذیری اسرائیل، در معامله با کشورهای عربی اعمال شده‌است.

دولت‌های محافظه‌کار عربی از جنگ 1973 به این سو اقدام موثری در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی صورت نداده‌اند و اقدامات آن‌ها در محدوده اعلام مواضع باقی مانده است. با این حال همچنان در رابطه با امنیت اسرائیل مورد ظن غرب و آمریکا قرار داشته‌اند و لذا به مرور تلاش کرده‌اند به خواسته‌های قدرت‌های مداخله‌گر در منطقه، جامه عمل بپوشانند.

بروز انقلاب‌های عربی و بیداری اسلامی در 2011 میلادی به عنوان پیامد بارز چنین تلاش‌هایی ارزیابی می‌شود که به تشدید بحران هویت در جهان عرب منجر شده و دولت‌های ضعیف منطقه را با مخاطرات بیشتری مواجه کرده است.

حکام سازش‌کار عرب خواهان جایگزینی ایران با رژیم صهیونیستی به عنوان تهدید شماره یک جهان عرب هستند تا به زعم خود هم چالش‌های ناشی از فقدان مشروعیت خود را به تعویق اندازند و هم در راستای منافع غرب، به گفتمان سیاسی خود سامان دهند.

این راهبرد بیش از پیش رابطه میان دولت و مردم در جهان عرب به ویژه نظام‌های خاندانی را مورد تهدید قرار می‌دهد، چه، این رژیم‌ها به خصوص رژیم سعودی امیدوارند با ایران‌هراسی و حمایت‌های آمریکا به چالش‌هایی از این دست غلبه کنند.

سازش با رژیم صهیونیستی و سرسختی با ایران با توجه به جایگاه این دو نزد ملت‌های عرب می‌تواند نارضایتی‌های عمومی را افزایش ‌دهد. این موضوع با توجه به دسته‌بندی رژیم‌های عربی در ردیف دولت‌های ضعیف و بحران مشروعیت در این کشورها، بقای این رژیم‌ها را با مخاطرات بیشتر در آینده مواجه می‌سازد.

رژیم سعودی و متحدانش در ماه‌های پس از تغییر دولت در آمریکا و احتمال رفع تحریم‌ها، تمرکز خود را بر کارشکنی در این احتمال قرار داده‌اند. اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس به عنوان سازمان‌های وابسته به رژیم‌های سازش‌کار، در همین راستا مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند.

آنها امیدوارند با تشدید ایران‌هراسی در منطقه هزینه‌های داخلی روند سازش با رژیم صهیونیستی را کاهش دهند، اما جایگاه این دو نزد ملت‌های عرب، شانس پیروزی چنین راهبردی را کاهش می‌دهد و ظرفیت بالایی برای ثبات‌زدایی در این دولت‌ها ایجاد می‌کند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پادکست | هنر گفت و گوی مؤثر در خانواده
نتیجه نهایی سپاهان 2 - ملوان 4 | ملوان صعود کرد
تصاویر دیده نشده از کانون انفجار و آتش در بندر شهید رجایی +فیلم
روایت مردم حاضر در صحنه از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
دستور وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندرعباس
برنج و مرغ در صدر گرانی ها قرار گرفتند
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
اعلام تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
تصاویر بخشی از خسارات انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
تصویر دیده نشده از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی امروز +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (17)«اردبیل»
ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی رئیس جمهور با حادثه دیدگان استان هرمزگان
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
قرار و مدار ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ
زرکام طعمی به شیرینی کیفیت
صعود پرسپولیس به جمع 8 تیم برتر لیگ‌ نخبگان آسیا
ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ فرانسیس حضور یافتند+ فیلم
پایگاه هوایی نواتیم رژیم صهیونیستی هدف موشک فراصوت ارتش یمن قرار گرفت
کاهش قیمت چغاله بادام و گوجه سبز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس + آمار مصدومین
حاشیه های مراسم تشییع پاپ فرانسیس/چه شخصیتهایی در بدرقه آخر پاپ حضور یافتند؟ + فیلم
آیا دیپلماسی چندلایه ایران ظرفیت مدیریت تحولات منطقه‌ای را دارد؟
نورنما | مقصد نهایی جواد قارایی،ایرانگرد معروف کجاست؟
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
جدال دیدنی غولها در اسپانیا؛ رئال مادرید و بارسلونا در فینال جام حذفی
تعقیب و گریز بامدادی در قلهک /تیراندازی پلیس، راز راننده فراری را فاش کرد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
چوبه اعدام در انتظار تعرض کننده به دختر جوان
جزییات مهم از تاثیر معدل در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
فقط تا فردا برای ثبت‌نام طرح یسنا فرصت دارید! +مشمولین و مبلغ پرداختی
فرجام عاملان قتل فجیع مادر و دختر تایبادی
جزییات تیراندازی خونین در پایتخت با 3 کشته
ابلاغ آئین نامه افزایش ودیعه مسکن در سال 1404 + جدول مبالغ جدید
شبح جنگ میان قدرتهای هسته‌ای در کشمیر؛ تهران در نقش میانجی منطقه‌ای
جزییات و زمان تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد
وضعیت آب و هوا امروز 6 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 6 اردیبهشت + پخش زنده
از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط؛ تقاطع تاریخ و دیپلماسی
پایان دور سوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا/مذاکرات هفته آینده ادامه می یابد
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
یک سال محرومیت از کوپا دل ری | آیا رئال مادرید فردا بازی میکند؟
ایران، پرچمدار هم‌گرایی فرهنگی و جذب سرمایه‌گذاری در اکو
جدول به روز لیگ برتر فوتبال ایران جمعه 5 اردیبهشت
X
آگهی تبلیغاتی