×
اقتصادی
شناسه خبر : 60856
تاریخ انتشار :

لطفعلی بخشی؛

تبعات تصمیمات اشتباه در حوزه اقتصادکرونایی

ورود یک مهمان ناخوانده مثل کرونا باعث شده تا شاهد کاهش تحرک اجتماعی با توجه به محدودیت‌های کرونایی و به تبع آن افزایش بیکاری و کاهش ارتباطات جهانی باشیم. برای وضعیت فعلی باید سیاست گذاری صحیحی اتخاذ شود

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: گزاف نیست اگر بگوییم که کرونا یکی از بزرگترین بلایایی بوده که بر اقتصاد کشور ما وارد شده است. بلایی که شاید در ماه‌های ابتدایی کمترکسی به اثرات اقتصادیش توجه می‌کرد و همه تصمیم گیران منتظر پایان چندماهه اش بودند، ولی بیش از یکسال هنوز مهمان کشورهاست.

بر اساس آمار‌های منتشر شده جهانی توسط نهاد‌های معتبر، در دوران کرونا؛ شکاف طبقاتی در بسیاری از کشور‌ها به سبب افزایش فقر در میان دهک‌های پایین جامعه و همچنین افزایش سودآوری در دهک‌های بالای جامعه و ثروتمندان، افزایش یافته است.

حال به مساله شکاف طبقاتی حاصل از کرونا باید از دو منظر نگاه کرد. یکی کشور ما و دیگری سایرکشور‌هایی که در حوزه اقتصادی وضعیت نرمال تری را دارند. کشور ما از نابسامانی اساسی در حوزه اقتصاد رنج می‌برد. مولفه‌هایی همچون تورم ساختاری، رکود طولانی مدت، بیکاری و عدم سرمایه گذاری مناسب و... همه و همه هر اقتصاد سالمی را از پای در می‌آورد چه برسد به اقتصاد کشور ما.

ورود یک مهمان ناخوانده مثل کرونا باعث شده تا شاهد کاهش تحرک اجتماعی با توجه به محدودیت‌های رفت و آمدی (قرنطینه و فاصله گذاری اجتماعی) و به تبع آن افزایش بیکاری و کاهش ارتباطات جهانی باشیم.

برای وضعیت فعلی باید سیاست گذاری صحیحی اتخاذ شود چرا که از یک طرف ما همچون سایرکشور‌های مرفه توانایی ارائه یارانه‌های ماهیانه به دهک‌های مختلف جامعه را نداریم و از طرف دیگر اگر این یارانه‌ها نیز ارائه شود به دلیل افزایش نقدینگی در جامعه، توانایی کنترل تورم حاصل از آن وجود نخواهد داشت؛ بنابراین برای کنترل کاهش قدرت خرید مردم و همچنین جلوگیری از روند بیکاری‌های بوجود آمده باید سیاست گذاری‌های اقتصادی مبتنی بر ظرفیت فعلی کشور شکل گیرد.

آنچه بنده معتقدم از ملزومات دوران اقتصادکرونایی بوده، توجه به حوزه کسب و کار‌ها و همچنین بنگاه‌های تولیدی می‌باشد. چرخه معیوب، بیکاری و فقر و در نهایت آسیب‌های اجتماعی اگر به صورت مدور ادامه پیدا کند نه تنها اقتصاد کشور را بلکه امنیت و آرامش داخلی کشور را به خطر می‌اندازد.

برای جلوگیری از این چرخه معیوب و عدم افزایش روند بیکاری در کشور هیچ راه حلی به جز تقویت کسب و کار‌ها وجود نخواهد داشت. به طور معمول بخش اعظمی از نیرو‌های خدماتی وکارگری در دنیا و ایران شغل خود را از دست داده اند و در صورت عدم توجه به بنگاه‌های موجود اقتصادی شاهد تعطیلی آن‌ها و افزایش روزافزون بیکاری خواهیم بود.

تعطیلی کسب و کار‌ها و عدم حمایت دولت
تعطیلی‌های متعدد شکل گرفته در کشور که شامل مغازه‌ها و... ذیل پروتکل قرنطینگی عمومی در کشور بوده ضربه مهلکی به کسب و کار‌های خرد در جامعه ایجاد کرده و عده زیادی از مردم بابت همین موضوع تحت فشار قرار می‌گیرند.

وقتی فعالیت کارخانه‌ها و حتی واحد‌های تولیدی و توزیعی متوقف شده و هزینه‌های آن اعم از مالیات، بیمه و... سرجای خود باقی بماند، ضرر هنگفتی به بخش خصوصی و حتی بنگاه‌های کشور وارد می‌شود که همین بنگاه‌ها در نهایت مجبور خواهند شد تا کارگران خود را تعدیل کرده و آمار بیکاری نیز افزایش یابد. نباید فراموش کنیم که با تعطیلی کشور، بسیاری از کارگران روزمزد هیچ درآمدی برای گذران روزگار نخواهند داشت.

در نامه‌ای که ۵۰ نفر از اقتصاددان‌ها به رئیس جمهور نوشته اند نیز تبعات تعطیلی کسب وکار‌ها و لزوم رسیدگی به این وضعیت هشدار داده شده بود در بند سوم و چهارم این نامه آمده است: (در سمت بنگاه‌ها در مواردی که دولت به دلیل الزام به اجرای پروتکل‌های «فاصله‌گذاری اجتماعی هوشمند» فعالیت کسب‌وکار‌ها را محدود می‌کند، بخشی از زیان وارده به کارگاه با پرداخت‌های بلاعوض و بخشی دیگر با اعطای خطوط اعتباری به بنگاه جبران شود.

کمک به سایر بنگاه‌های اقتصادی از طریق تعویق پرداخت حق بیمه‌ی کارفرما و مالیات باشد. اجرای برنامه‌های فوق لاجرم هزینه‌هایی از قبیل تورم را بر کل اقتصاد تحمیل خواهد کرد. تمهید منابع مورد نیاز و راهکار‌های مورد استفاده برای مقابله با بحران کرونا و تبعات آن باید به گونه‌ای باشد که کمترین اثر را بر پایه پولی داشته باشد.) با همه موارد گفته شده، ولی زیان ده شدن بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی تا به الان کاملا مشخص بوده و تسریع روند بیکاری حاصل از آن نیز تبعات تصمیمات اشتباه در حوزه اقتصادکرونایی می‌باشد.

لزوم حذف قوانین دست و پاگیر
همه کارشناسان اقتصادی به خوبی می‌دانند که شیوع ویروس کرونا یکی از بزرگترین شوک‌های اقتصادی به بخش عرضه و تقاضا و کل اقتصاد کشور بوده و حتی اثرات مخرب آن شاید سال‌ها ادامه داشته باشد.

برای جلوگیری از اثرات مخرب اقتصادی به کسب و کار‌های موجود و همچنین تعلل در روند چرخه تولیدی، سایرکشور‌ها اقدامات حمایتی متعددی را انجام داده اند، ولی در کشور ما به دلیل کسری بودجه این امکان وجود ندارد. حال که دولتمردان توانایی حمایت گری از حوزه کسب و کار‌های خرد و کلان را ندارند بهتر است در نگاه حداقلی به عنوان یک دست انداز عمل نکنند.

بسیاری از شرکت‌هایی خرد و بزرگ در کشور که بخش قابل توجهی از اشتغالزایی را به یدک می‌کشند گرفتار بخشنامه‌ها و مجوز‌هایی هستند که به صورت یکباره و خلق الساعه ایجاد می‌شود و بزرگترین مانع برای رشد تولید هستند.
باتوجه به همه گیری ویروس کرونا و همچنین نامگذاری جهش تولید توسط رهبری، سال 99 بهترین فرصت بود تا قانون بهبود مستمر محیط کسب وکار توسط دولت اجرایی شود. این قانون که مصوب سال نود بوده هیچگاه جدی گرفته نشده است.

بروکراسی‌های عریض و طویل فاسد و وقت تلف کن توسط سازمان‌های مالیاتی، تامین اجتماعی، شهرداری‌ها و... باعث ایجاد مکانیزمی شده تا فعالیت‌های اقتصادی درکشور از نفس بیفتد و روند ایجاد اشتغال با خلل جدی مواجه شود. فارغ از مساله مطروحه، وجود بخشنامه ها، قوانین و بروکراسی‌های مختلف خود فساد زا بوده و به دلیل ایجاد رانتی که در ذیل همین قوانین ایجاد می‌شود، عده‌ای در برابر حذف این قوانین مانع خواهند شد.
در پایان به نظر می‌رسد راه حل جلوگیری از اپیدمی بیکاری در جامعه مشخص است و آن نیز ذیل حمایت از کسب و کار‌های اقتصادی تعریف می‌شود، حمایتی که عدم تحققش در یکسال اخیر عواقب ناگواری همچون چرخه معیوب فقر و بیکاری را در پی داشته است.

*اقتصاددان، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی
 


سدید
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
مشاور و دستیار رهبری در آستانه روز کارگر از گروه صنعتی و پژوهشی" زر" بازدید کرد
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی رستورانی در چین دست کم 22 قربانی گرفت
وقتی فوتبال اسیر بی‌تدبیری می‌شود؛ فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
اطلاعیه فدراسیون فوتبال برای پرونده بیرانوند؛ تلاش می کنیم رأیی منصفانه و مستدل صادر کنیم.
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
نحوه تفکیک یارانه فرزندان بالای 18 سال و زنان بی سرپرست/بدسرپرست اعلام شد
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در سوله صنعتی میمه؛ یک کشته و دو مجروح
فروش ویژه خودروهای ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی، دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند! + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
X
آگهی تبلیغاتی