×
اقتصادی
شناسه خبر : 60504
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

علت تاخیر در اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه چیست ؟!

مالیات بر عایدی سرمایه بدلیل جامعه هدف آن یعنی بخش بهره‌مند و صاحب سرمایه در کشور ضمن آن که به ایجاد توازن در درآمد دهک‌های مختلف در کشور کمک می‌کند فشاری را متوجه اقشار با درآمد متوسط و پایین نکرده و بنیه مالی دولت برای کمک به بهبود معیشت گروه‌های کمتر برخوردار را تقویت می نماید .

 نورنیوز ـ گروه اقتصادی: تنظیم مقررات مالیاتی از طرف دولت ها عموما به عنوان یکی از کلیدی‌ترین مسیرهای کنترل جریان پول و ثروت در جامعه شناخته می‌شود. دولت‌ها به وسیله نظام مالیاتی سعی می‌کنند تا هم بخشی از درآمدهای خود را افزایش داده و هم فاصله بین دهک‌های بالا و پایین جامعه را کم کنند. در این میان مالیات بر عایدی سرمایه به عنوان یکی از اقسام مالیات است که در آن دولت از عایدی سرمایه، به معنای مازاد قیمت زمان انتقال دارایی فرد، نسبت به قیمت زمان تملک، مالیات دریافت می‌کند. مالیات بر عایدی سرمایه نه‌تنها ابزاری کارا و مؤثر در ایجاد عدالت و کاهش نابرابری در اقتصاد است، بلکه می‌تواند با متنوع سازی  منابع مالی دولت وابستگی بودجه به نفت کاهش دهد.
وضع مالیات بر عایدی سرمایه تجربه‌ای است که طی دهه‌های اخیر در کشورهای مختلف اجراشده است و رو به افزایش است .در حالی که این نوع مالیات در سال2001، در 114 کشور برقرار بوده،این تعداد در پایان سال 2017، به 187 کشور افزایش یافته است.
در کشور ما اولین طرح مربوط به مالیات بر عایدی سرمایه، طرح مستقلی نبود بلکه الحاق بندی به قانون مالیات‌های مستقیم بود که به سال 93-92 بازمی‌گردد. این لایحه دولت نبود و طرحی بود که با کمک کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس تدوین شد و در کمیسیون اقتصادی مجلس به تصویب رسید. این طرح در سال 1394 به صحن علنی  رفت و نهایتا در صحن علنی از دور مصوبات خارج شد. 
برخی معتقدند کنار گذاشته شدن این طرح به دلیل مخالفت‌های جمعی که ذینفع بودند و املاک متعددی داشتند و مالیات به آنها وارد می‌شد بوده است.
امسال دولت طبق جزء1 بند «ت» تبصره 6 لایحه بودجه 1400 پیش بینی کرده در سال آینده، کلیه مالکان شامل اشخاص حقیقی و حقوقی املاک مسکونی و تجاری اعم از خانه، آپارتمان و زمین، با کاربری مسکونی و تجاری که مجموع ارزش روز آن‌ها ۲۰۰میلیارد ریال و بیشتر است و خودرو‌های سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی که مجموع ارزش روز آن‌ها 20 میلیارد ریال و بیشتر بوده، مشمول مالیات بر دارایی سالانه شده که به صورت پلکانی بر اساس ارزش اموال و املاک مذکور تا نیم درصد محاسبه و حداکثر تا بهمن ماه سال 1400 پرداخت می‌شود.
به عبارت ساده‌تر در لایحه بودجه سال 1400 با عنوان «مالیات بر واحد‌های مسکونی گران‌قیمت با احتساب عرصه و اعیان» پیش بینی شده که املاک مسکونی و تجاری با مجموع ارزش بالای 20 میلیارد تومان و خودرو‌های سواری و وانت با ارزش بیشتر از 2 میلیارد تومان مشمول مالیات بر دارایی سالانه شوند. سال گذشته این رقم 10 میلیارد تومان برای خانه‌های لوکس و 700 میلیون تومان برای انواع خودرو‌های سواری و وانت دو کابین بود.

طبق آمارهای منتشر شده براساس گزارش دیوان محاسبات، گرچه درآمدهای مالیاتی 8 ماهه‌ نخست سال 99 نسبت به دوره مشابه سال گذشته با رشد حدود 36.7درصدی مواجه بوده اما این رشد متوازن و در چارچوب عدالت ارزیابی نمی‌شود. مسئله مهم این است که دولت مالیات‌های اقشار متوسط جامعه مثل کارمندان حقوق بگیر را با دقت و سر موعد دریافت می‌کند اما بخشی از جامعه که درآمدهای بسیار بالا دارند به راحتی و به دلیل فقدان نظارت جامع و کافی از پرداخت مالیات شانه خالی می‌کنند.
نکته آن که این نوع مالیات بدلیل جامعه هدف آن یعنی بخش بهره مند و صاحب سرمایه در کشور ضمن آن که به ایجاد توازن در درآمد دهک‌های مختلف در کشور کمک می کند فشاری را متوجه اقشار با درآمد متوسط و پایین نکرده و بنیه مالی دولت برای کمک به بهبود معیشت گروه‌های کمتر برخوردار را تقویت می‌نماید. 
اخذ مالیات از خانه‌ها و خودروهای لوکس به جهت ایجاد منابع جدید درآمدی پایدار برای دولت، قرار گرفتن قوانین مالیاتی در مسیر صحیح و ایجاد تعادل توزیع ثروت در کشور، برای نخستین بار توسط مجلس در لایحه بودجه 99 گنجانده شد. اما طبق گزارش دیوان محاسبات هرگز عملی نشده است. اما امسال مجلس تاکید بیشتری در این موضوع داشته است. می‌توان گفت وقتی بخش اعظمی از کسری بودجه دولت می‌تواند بر اساس درآمدهای مالیاتی جبران شود و  با تصویب قانون مناسب، برندگان اقتصادی را می‌توان مجبور کرد تا سهمشان به جامعه را پرداخت کنند  چرا تاکنون توجه ویژه‌ای به این موضوع نشده  و قانونی که در بودجه 99 هم وجود داشته هیچگاه اجرایی نشده است. 
در این میان باید توجه داشت اگر زیرساخت های لازم جهت اجرایی شدن این قانون آماده نباشد همانطور که برخی کارشناسان می‌گویند سرمایه‌داران بزرگ از راهکارهای دور زدن قانون، آگاهند و درنهایت اقدام به سرمایه گذاری در کشورهای دیگر می‌کنند که این خود باعث خروج ارز از کشور می‌شود. 
در نهایت گرچه استفاده از اهرم مالیات برای تنظیم ثروت و گردش آن در جامعه امری موجه دانسته می‌شود اما نبود زیرساخت‌های مناسب و همچنین تضاد منافع، باعث شده است تا جمهوری اسلامی همچنان در تنظیم نظام مالیاتی عادلانه دارای نقاط ضعف باشد.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
حمله هوایی آمریکا به صنعا و صعده
یک سال محرومیت از کوپا دل ری | آیا رئال مادرید فردا بازی میکند؟
ایران، پرچمدار هم‌گرایی فرهنگی و جذب سرمایه‌گذاری در اکو
جدول به روز لیگ برتر فوتبال ایران جمعه 5 اردیبهشت
نورنما |زنده ماندن موتورسوار پس از سانحه ای هولناک
گزارش تصویری | روز فوتبالی رئیس جمهور
VAR قطع شد | 17 دقیقه توقف در بازی فولاد- تراکتور
بتن، قاتل خاموش ساختمان‌سازی ایران
پر حاشیه ترین بازی لیگ برتر تمام شد؛ فولاد (1) تراکتور (2) + خلاصه بازی
بلیت نیمه نهایی برای گل گهر و حذف نساجی | گل گهر (3) -نساجی (1)
جزئیات اعزام زائران تهرانی به حج اعلام شد
محکومیت اقدام غیرقانونی و ناموجه دولت پاراگوئه در برچسب‌زنی به نیروهای مسلح ایران
فاجعه ای دیگر در جاده قدیم قم–کاشان
هشدار گرد و خاک محلی برای خوزستانی‌ها
افزایش دما و تداوم آلودگی هوا در پایتخت
قیمت طلا و سکه بالا می‌رود یا پایین می آید؛ رئیس اتحادیه پاسخ می دهد!
امکان تقلب در کنکور به صفر رسید!
پایان تلخ سفر زوج میانسال در جاده خاوران
اعلام جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال 1404+جدول محاسبه حقوق
درگیری خشونت‌آمیز در پمپ‌بنزین بوکان بر سر یک تذکر ساده+صحنه های خشن
برنج ایرانی گران شد+ جدول قیمت
ایران و روسیه برای ساخت نیروگاه هسته‌ای جدید به توافق رسیدند
تو دیگه مسی نیستی، Missing‏ شدی!+ فیلم
واکنش‌ها به ماجرای توهین به مقدسات اهل سنت ادامه دارد
اظهارات ترامپ در تایم: دیپلماسی با ایران را به جنگ ترجیح می‌دهم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (16)«ابهر»
فرش عتیقه ایرانی زیر تابوت پاپ فقید+ تصویر
تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6 اعلام شد
کشف لاشه 2 توله پلنگ ایرانی در ارتفاعات پارک ملی خَبر+تصویر
شمخانی:‌ مذاکرات مسقط می‌تواند فرصتی برای موفقیت مشترک باشد
سفره دل سرمربی جدید استقلال باز شد+ فیلم
احضار سفیر هلند به وزارت امور خارجه ایران
مرگ مشکوک ژنرال ارشد ارتش روسیه در انفجار خودرو+فیلم انفجار
سوداگری مرگ؛ 11 کشته و زخمی در تصادف خونبار جاده سیرجان
دهک‌بندی یارانه‌ها با معیارهای جدید؛ دولت آئین‌نامه تازه حمایت معیشتی را ابلاغ کرد
استارت پیکان برای مانور در جاده سخت استقلال + فیلم
زمان انتشار کارت‌های کنکور 1404 اعلام شد
چرا مذاکرات فنی ایران و آمریکا پیش‌روی در مسیر مین‌گذاری‌شده است؟
جنگ تعرفه ها ،اپل را روانه هند کرد!
معرفی روسای هیات های فنی ایران در مذاکرات مسقط
عزیمت عراقچی به مسقط؛ ماراتن مذاکراتی تهران_واشنگتن از فردا
نورنما | اولین شهر خشتی جهان!
تزریق اطمینان به سلامت کودکان ؛ واکسن پنج‌گانه به زودی سراسری توزیع می‌شود!
جاده چالوس یکطرفه می‌شود
کمتر از یک هفته تا پایان مهلت بسته حمایت معیشتی از مادران باردار(طرح یسنا) +مشمولین و مبل
افزایش ناگهانی قیمت خودروهای سایپا؛ شوک جدید به بازار+جدول قیمتها
آینده مبهم طرح کالابرگ الکترونیکی؛ بازهم چالش تأمین اعتبار
پیام تسلیت نتانیاهو، 3 روز پس از درگذشت پاپ فرانسیس!
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان با احکام جدید همسان‌سازی
X
آگهی تبلیغاتی