نورنیوز- گروه اقتصادی: با فراگیری بحران کرونا در جهان، سیستماقتصادی بسیاری از کشورها با اختلال پیچیدهای مواجه شد، که ایران هم از این آسیب مستثنی نبوده است، این اتفاق به دلیل تعطیلی و کاهش فعالیتهای اقتصادی، و مختل شدن جریان تجارت بینالمللی، امری طبیعیست. اما آنچه موجب تشدید این بحران در ایران میشود سیاست "فشار حداکثری" و تحریمهای ظالمانهی دولت آمریکاست.
اکنون با همهگیری ویروس کرونا، جامعه بینالمللی و حتی برخی قانونگذاران آمریکایی در مقابل این تحریمهای بیاساس سکوت خود را شکستهاند.
برایان هوک نماینده وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، اخیرا فاش کرده که سیاست های دولت ترامپ ایران را از دستیابی به 90 درصد از ذخایر خارجی اش بازداشته است. در چنین شرایطی دولت ترامپ نه تنها زیر بار پایان دادن به تحریمها نرفته، بلکه مانع رسیدن واماز صندوق ملی پول به ایران هم شده است. در این میان رسانه آمریکایی بلومبرگ با ارائه راهکارهایی، اذعان داشته که صندوق بینالمللی پول علیرغم مخالفتهای آمریکا، میتواند این کمک را به ایران برساند.
حذف دلار از سبد ارزهای ویژه و پرداخت این وام به صورت یورو با توجه به این موضوع که اتحادیه ی اروپا تامین کننده ی اصلی کالاهای پزشکی است و خود نیز پشتیبان ایران برای دریافت وام است یکی از راهکارهای پیشنهاد شده از سوی بلومبرگ است
وام می تواند در حسابی در اروپا به اسم بانک مرکزی ایران و تحت نظارت قانونی نگهداری شود به این معنی که مخارج وام در سیستم مالی اروپا به گردش درخواهد آمد. به این صورت صندوق بینالمللی بخشی از مبلغ ۵۵/ ۱ میلیاردی ایران در حساب «حق برداشت ویژه» که معادل حدودا ۱/ ۲ میلیارد دلار است را، بین خریداران متقاضی تقسیم میکند، تا آنها نیز معادل سهمهای دریافت شده را بر مبنای ارزهای خارجی (نظیر یورو) به حسابهایی که دولت ایران بیرون از کشور دارد واریز کنند.
این گونه ادعای آمریکاییها مبنی براستفاده از این وام در امور غیر مرتبط با حوزه بهداشت و درمان ینیز ادعایی واهی خواهد بود. اکنون با در نظر گرفتن اینکه ایران بعد از گذشت ۶۰ سال خواستار چنین وامی شده و طی این مدت رابطه ی خوبی با صندوق بین المللی پول داشته و پیشنهادات صندوق را با وجود سختیها در اجرای برخی اصلاحات پذیرفته است؛ باید دید که آیا خود صندوق تمایل و اراده لازم برای انجام این کار را دارد یا نه!؟
نورنیوز