نورنیوز- گروه اقتصادی: در بیشتر بحرانهایی که طی ۲۰۰ سال گذشته پدیده امده ، مشکل اصلی شکننده بودن اقتصاد، بدلیل حجم بالای بدهی های داخلی و خارجی بوده است. در شرایط فعلی نیز اگرچه مشکل اصلی کاهش تقاضای موثر بدلیل محدودیتهایی غیر از نقدینگیست اما دلیل رکود، شیوع بیماریست نه گستردگی بدهی !
در حال حاضر بازارهای مختلفی در جهان درگیر این بحران شده اند. بازارهای مالی هفت کشور صنعتی جهان، بطور متوسط از نیمه فوریه تا نیمه مارس ۳۳ درصد از ارزش خود را از دست دادند( این رقم در بحران ۱۸ ماهه سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ حدود ۵۵ درصد بوده است)
از ابتدای سال جاری میلادی حدود شصت درصد از ارزش نفت نیز کم شده است که در 20 سال اخیر بی سابقه است.
البته کاهش بهای نفت صرفا به موضوع شیوع کرونا مربوط نمی شود و رقابت روسیه و عربستان در این بازار و بالا بردن تولید در شرایط کاهش تقاصا نیز تاثیر زیادی بر افول این بازار داشته است.
اتفاق جدید این روزها، تقاضای همزمان بیش از ۹۰ کشور از صندوق بینالمللی پول برای دریافت وام میباشد.
همچنین صندوق بینالمللی پول که در ماه ژانویه رشد اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۰ را، ۳/۳ درصد اعلام کرده بود، اخیرا گفته است همهگیری کرونا پیشبینیها را تغییر داده و رشد اقتصادی امسال به کمترین میزان از زمان بحران جهانی ۲۰۰۸ میرسد.
بحران هایی که تا کنون در اقتصاد جهانی ایجاد شده ، به دلیل آنکه با منطق اقتصادی قابل تحلیل بوده اند و قابلیت مدلسازی به جهت رفع بحران داشته اند تا حدودی قابل پیش بینی بوده حال آنکه در بحران کرونا زمان خروج ازشرایط فعلی و به تبع آن مدلسازی خروج از ان اساسا مشخص نیست.
کماکان نگرانی از شیوع کروناویروس محدودیت تقاضا را به همراه دارد و امکان شروع فعالیت های تولیدی را کاهش داده است، لذا هرگونه سیاست اقتصادی خروج از بحران، بدون حل بیماری کرونا اجرایی نخواهد شد.
خصوصیات مختلفی همچون ، گستردگی، زمان خروج وعدم امکان مدلسازی بحران و ... این شرایط را برای اقتصاد جهان پیچیده تر از تجربه های قبلی کرده است . بحران اقتصادی ناشی از کرونا ج شرایط بی سابقه ای را پیش روی جهان قرار داده که در ۲۰۰ سال گذشته بی سابقه بوده است.
تاثیرات ناشی از شکل گیری بحران اقتصادی موجب بروز شرایط اجتماعی و فرهنگ زیستی متفاوتی نیز شده است که به نوبه خود می تواند موجب ایحاد تکانه های غیر قابل پیش بینی در این حوزه ها نیز باشد.
تفاوت بحران اقتصادی ناشی از شیوع کرونا با وضعیتهای مشابه این است که برون رفت از شرایط موجود ریشه در مدلهای اقتصادی ندارد بلکه برای اولین بار است که باید برای رفع بحرانی اقتصادی به راه حلهای بهداشتی-درمانی و اجتماعی متوسل شد.
نورنیوز