نورنیوزـ گروه جامعه: سالانه ۸.۳ میلیون نفر در جهان بر اثر آلودگیهای زیست محیطی جان خود را از دست میدهند. بخش زیادی از این افراد قربانی آلودگی هوا هستند. تعداد زیادی نیز بر اثر موج گرمای بیسابقه ازدنیا میروند گرمایش زمین همچنین دلیل آب شدن یخهای قطبی، جاری شدن سیل و زیر آب رفتن سرزمینها و در نتیجه مرگ انسانها است. این مرگ و میرها از عوارض زندگی در جهان صنعتی با تولیدات کربن بسیار بالا و مصارف نجومی سوختهای فسیلی است.
با عیان شدن این آسیبها، سالهاست که کشورهای جهان تلاش میکنند با وضع قوانین و قراردادهای تشویقی و تنبیهی این روند را اصلاح کنند. هرچند میزان موفقیت آنها در این حیطه بدلیل نقش تاثیرگذار کشورهای صنعتی در ایجاد آلودگی بسیار اندک بوده است. این روزها اما؛ ظهور یک ذره میکروسکپی با تواناییهای اعجابانگیز تبدیل به بحث داغ مردم جهان شده است. در حال حاضر درگیری بیشتر کشورهای جهان، مهار ویروس کرونا و فائق آمدن بر این شرایط است، اما آنچه کمتر بدان توجه میشود آن است که این ذره کوچک خطرناک، چگونه توانسته برنامه ای را که یکی از اصلی ترین چالشهای دنیای امروز بوده و کانون مجادله میان دو قطب صنعتی جهان یعنی اروپا و آمریکاست پیش ببرد! مستندات نشان میدهد، ظهور کرونا باعث کاهش 200 میلیون تنی انتشار دیاکسید کربن و به تبع آن کاهش شدید گازهای گلخانه ای ودر نتیجه افول آلودگی در جهان شده است.
تصاویر ماهوارهای نشان میدهد در کشورهایی مانند چین و ایتالیا که بحران کرونا جدیتر بوده، میزان آلودگی به مقدار قابل توجهی کاهش یافته و میزان انتشار گازهای گلخانهای نیز در این کشورهاسیر نزولی زیادی داشته است. درصد ذرات ریز معلق در هوا که عامل مرگ سالانه ۹ میلیون نفر در جهان هستند، در چین به نسبت مدت مشابه سال گذشته کاهش ۲۰ الی ۳۰ درصدی داشته است. همچنین با گسترش بیماری کرونا و تعطیلی صنایع و کم شدن حمل و نقل، تقاضای نفت کاهش پیدا کرده و پیش بینی میشود این کاهش ادامهدار باشد. بدون شک افت شدید تقاضا باعث کاهش انتشار کربن و بهبود روند نگران کننده آلودگی خواهد شد.
این اتفاقات درحالی رخ داده که بسیاری از کشورهای صنعتی جهان بویژه آمریکا که از پیمان اب و هوایی پاریس نیز خارج شده، هنوز به صورت جدی درگیر اپیدمی کووید 19 نشدهاند. پیش بینی میشود با گسترش بیماری در این کشورها روند تولید دی اکسید کربن و همچنین سایر آلودگیهای ناشی از مصرف سوختهای فسیلی سیر نزولی بیشتری پیدا کند. از سوی دیگر؛ فرهنگ کار از راه دور که در شرایط اضطراری امروز به تدریج در حال شکلگیری و نهادینه شدن است، در آینده میتواند به عنوان الگویی برای کنترل آلودگی و ترافیک در نقاط مختلف جهان به کار گرفته شود. با اینکه در حال حاضر نبرد با کرونا، دغدغه اصلی جهان شده و کمتر کسی فرصت توجه به ابعاد دیگر آن را دارد، کالبدشکافی اثرات قهری شیوع کووید ۱۹ برای زمین می تواندنقشه راه آینده برای حفاظت بیشتر از محیط زیست و حیات سلامت بشر باشد.
نورنیوز