نورنیوز، گروه اقتصادی: وزیر انرژی عربستان کرونا را به اتشی تعبیر کرده که بر جان بازار نفت افتاده است. استفاده از این تشبیه توسط نماینده کشوری که ۹۰ درصد اقتصاد آن را دلارهای نفتی پر کرده ، نشان می دهد که تاثیر شیوع جهانی کرونا بر بازار نفت جدی و غیر قابل اجتناب خواهد بود. چین نخستین کشور درگیر کرونا بود. بحران کرونا مصرف نفت چین را ۲۵ درصد کاهش داد . اگرچه روند رشد کرونا در چین وارد شیب نزولی گردیده اما بر اساس امار مرکز کنترل بیماری های ایالات متحده امریکا، هم اکنون تعداد مبتلابان کرونا در خارج از چین از تعداد مبتلایان چینی از آغاز شیوع بیماری پیشی گرفته است.
اکنون دغدغه اصلی بازیگران بازار نفت ، کاهش بیشتر تقاضا ی سایر کشور های عمده مصرف کننده نفت است. با ادامه انتشار سراسری ویروس کرونا درجهان، قیمت اوراق مشتقه آتیهای نفت (فیوچرز) در بورس جهانی نیویورک و بورس لندن همچنان روند نزولی دارد بهگونهای که قیمت نفت شاخص وست تگزاس اینترمدییت برای تحویل در ماه آوریل به زیر ۵۰ دلار رسیده است. قیمت نفت برنت نیز با کاهش حدود ۱۰ درصدی از زمان شیوع ویروس به سایر کشورها، در هفته جاری پایینترین قیمت خود در سال ۲۰۲۰ را تجربه کرد و به بشکهای ۵۰ دلار رسید.
آخرین قیمتها حاکی از کاهش قیمت نفت به زیر ۵۰ دلار است که برای نخستین بار از دسامبر سال ۲۰۰۸ به وقوع پیوسته است با توقف تولید نفت لیبی و تحریم ها علیه ونزوئلا و ایران، اوپک کاهش اجباری تولید ۵ میلیون بشکه نفت در روز را تجربه کرده بود . حالا در واکنش به کاهش قیمت ها، عربستان به روسیه ، شریک خود درائتلاف اوپک پلاس، پیشنهاد کاهش تولید یک میلیون بشکه ای داده است .
هرچند مسکو هنوز با این طرح موافقت نکرده است. در صورت توافق بر سر کاهش یک میلیون بشکه ای ، با احتساب ۲.۱ بشکه کسر شده در توافق دسامبر ۲۰۱۹ ، کاهش برنامه ریزی شده به ۳.۱ میلیون بشکه یعنی بالاترین میزان پس از بحران سال 2008 خواهد رسید . باید توجه کرد این عدد بدون درنظر گرفتن کاهش ۵ بشکه ای پیش گفته است. برایند پیش بینی نهاد های بین المللی مختلف نشان میدهد حداکثر رشد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۰ کمتر از یک میلیون بشکه نفت در روز خواهد بود. بررسی این روند نشان می دهد که در بدبینانه ترین سناریو، قیمت نفت می تواند با کاهش ۱۰ دلاری دیگری نیز روبرو شود
نورنیوز