نورنیوز-گروه اجتماعی : در هفتههای اخیر همزمان با کاهش شیوع بیماریهایی مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی، گزارشها و هشدارهایی از سوی مسئولان حوزه سلامت کشور منتشر شده که از افزایش مجدد موارد ابتلا به ویروس کرونا حکایت دارد؛ موضوعی که با توجه به تجربههای تلخ گذشته، بار دیگر نگرانیها درباره آغاز یک موج جدید از کووید-۱۹ را افزایش داده است.
علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در نامهای رسمی خطاب به معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی کشور اعلام کرده است که علیرغم پایان وضعیت اضطراری کرونا از سوی سازمان جهانی بهداشت، دادههای دریافتی از سامانههای مراقبتی کشور از افزایش موارد ابتلا در هفتههای اخیر خبر میدهند. به گفته او، روند گردش ویروسهای تنفسی در کشور همچنان ادامه دارد و نباید از خطر بازگشت کووید غافل بود.
در همین راستا، محمدرضا صالحی، متخصص بیماریهای عفونی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در گفتوگویی با رسانهها تأکید کرد که برخلاف آرامش نسبی ابتدای سال، در حال حاضر روزانه بین ۳ تا ۶ مورد بستری با تست کرونای مثبت در بیمارستانها ثبت میشود. او افزود: "این اعداد نشاندهنده بازگشت تدریجی کروناست و باید آن را جدی گرفت."
آمیتیس رمضانی، متخصص بیماریهای عفونی و عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران نیز با اشاره به ویژگی خاص ویروس کرونا که الگوی فصلی ندارد، بیان کرد: "برخلاف آنفلوآنزا یا سرماخوردگی که در فصول سرد شایع میشوند، کرونا به گرما یا سرما وابسته نیست و در تمام طول سال در گردش است."
او توضیح داد که ویروس کرونا در طول این سالها با جهشهای مکرر ژنتیکی همراه بوده و همین امر باعث شده که بدن انسان در هر بار مواجهه با آن، ویروس را بهعنوان یک عامل بیماریزای جدید شناسایی کند؛ مسئلهای که ابتلای مجدد را تسهیل میکند.
به گفته رمضانی، هر بار که یک سویه جدید از کرونا، بهویژه از خانواده اُمیکرون، پدید میآید، اگر سطح ایمنی جمعی کاهش یافته باشد، موج جدیدی از ابتلا آغاز میشود. با این حال، او اطمینان داد که ویروس فعلی در گردش، هرچند قدرت سرایت بالایی دارد، اما شدت بیماریزایی آن بسیار کمتر از سویههای اولیه است و شرایط ایجاد پاندمی را ندارد.
این متخصص با اشاره به اینکه افزایش کنونی موارد ابتلا به کرونا از اواخر فروردین ماه آغاز شده، افزود: "پیشبینی میکنیم طی دو تا سه هفته آینده با پیک خفیفتری مواجه شویم که پس از آن مجدداً موارد ابتلا کاهش پیدا خواهد کرد."
وی تأکید کرد که علائم فعلی کرونا بیشتر شبیه به سرماخوردگی است و در افراد سالم و واکسینهشده بهطور معمول با نشانههایی مانند تب، بدندرد، ضعف، بیحالی و سردرد بروز میکند و طی یک هفته بهبود مییابد. اما همچنان برای گروههای پرخطر مانند سالمندان، مادران باردار، کودکان و بیماران دارای بیماریهای زمینهای، خطر بروز علائم شدیدتر و حتی بستری شدن وجود دارد.
رمضانی در پایان هشدار داد که گرچه ویروس فعلی قدرت ایجاد بحران جهانی ندارد، اما نباید نسبت به آن بیتفاوت بود. رعایت بهداشت فردی، خودداری از حضور در مکانهای شلوغ در صورت داشتن علائم، و استفاده از ماسک در شرایط خاص، میتواند از انتقال گستردهتر بیماری جلوگیری کند.