نور نیوز – گروه اجتماعی: در دنیای امروز، بازیهای ویدیویی از یک سرگرمی ساده به یک صنعت میلیارد دلاری تبدیل شدهاند که هزاران نفر از طریق آن به درآمدهای پایدار و حتی ثروت دست یافتهاند. رشد روزافزون اینترنت، شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای استریمینگ، مانند یوتیوب و توییچ، این امکان را فراهم کرده است که افراد به راحتی بازیهای خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و از این طریق درآمدزایی کنند .کسب درآمد از بازی کردن دیگر یک رؤیا نیست؛ بلکه به واقعیتی تبدیل شده است که روزبهروز طرفداران بیشتری پیدا میکند
این صنعت نه تنها برای شرکتهای بزرگ بازیسازی سودآور است، بلکه بستری را برای گیمرها فراهم کرده تا از مهارتهای خود در بازی کردن درآمد کسب کنند. صنعت بازیهای رایانهای و ویدئویی به یکی از پویاترین و پرسودترین بخشهای اقتصاد جهانی تبدیل شده است. در چشمانداز 2030، عوامل مختلفی نشان میدهند که سرمایهگذاری در این صنعت نهتنها مناسب است، بلکه از نظر استراتژیک نیز سودمند به شمار میرود. صنعت بازیهای ویدئویی در دهه گذشته رشد قابل توجهی را نشان داده و پیشبینیها نشان میدهد این روند ادامه خواهد داشت. صنعت بازی با نرخ رشد مرکب سالانه 2/13 درصد، یکی از برترین صنایع نوظهور جهان به شمار میرود. بررسی درآمدهای صنعت بازی در کشورهای مختلف جهان نشان میدهد که چین با ۸/۴۵ میلیارد دلار در سال بیشترین درآمد را در صنعت بازی ایجاد کرده و پس از آن امریکا با ۴۵ میلیارد دلار در رده دوم قرار دارد.
از تفریح تا درآمد دلاری
تا یک دهه قبل، بازیهای ویدیویی به عنوان یک سرگرمی برای قشر محدودی از جامعه طراحی شده بودند اما با پیشرفت فناوری و گسترش پلتفرمهای آنلاین، این صنعت به سرعت رشد کرد و به یک بازار جهانی با گردش مالی چند میلیارد دلاری تبدیل شد. در سالهای اخیر، بازیهایی مانند League of Legends، Fortnite و Minecraft، نه تنها بازیکنان بسیاری را جذب کردهاند، بلکه بسترهایی را برای کسب درآمد ایجاد کردهاند. بسترهایی که به گفته مسئولان بیناد ملی بازیهای رایانه ای 34 میلیون گیمر ایرانی را به خود مشغول نموده اند که ۳۲ میلیون نفر از آنها گیمر موبایلی هستند. از هر 100 ایرانی، 41 نفر بازیهای رایانه ای انجام می دهند که به طور متوسط 95 دقیقه در روز بازی می کنند. بخش زیادی از آنها نیز از این راه درآمد کسب می کنند.
در بخش بازیهای کنسولی و رایانهای، حدود یکدرصد بازار داخل در اختیار بازیسازان ایرانی است. بر اساس پژوهشی که بنیاد ملی بازیهای رایانه ای انجام داده 59 درصد گیمرها مرد و 41 درصد زن هستند. همچنین از بین ۱۵بازی محبوب ایرانیها، ۳ بازی تولید داخل دیده میشود. «کلاچ» بالای ۱۵میلیون نصب در فروشگاههای داخلی دارد. «آمیرزا» بالای ۲۰ میلیون نصب دارد و «منچرز» هم در این گروه قرار دارد. به گفته محمدامین حاجی هاشمی، مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای این ۳۴ میلیون گیمر ایرانی در سه دسته گیمر معمولی، نیمه حرفهای و حرفهای قرار میگیرند. گیمرهای حرفهای که حدود چهار میلیون نفر هستند، در هفته بالای ۲۱ ساعت و به طور متوسط ۶ ساعت در روز بازی میکنند.
آرمین ابراهیمی یکی از گیمرهایی است که سالهاست بازی را صرفاً برای هیجان و سرگرمی نمیخواهد. او شبها وارد دنیای بازیهایی مانند World of Warcraft میشود تا اکانتهای دیگران را «بوست» کند و در ازای آن دلار دریافت کند. در ظاهر، فقط یک بازی است. اما در عمل، او با بازیکردن، معادل چند میلیون تومان در روز درآمد دارد؛ رقمی که بسیاری از شغلهای رسمی به آن نمیرسند. او یکی از هزاران گیمری است که از بازار غیررسمی بازیهای آنلاین درآمدزایی میکنند؛ بازاری که بهدلیل تحریمها و نبود قوانین شفاف، عمدتاً در سایه فعالیت میکند.
گیمرها اکانتهای سطح پایین را میگیرند، آنها را ارتقا میدهند، آیتمها و پول درونبازی را میفروشند و درآمد دلاری به دست میآورند. اما این فعالیتها بهندرت بهعنوان «شغل» شناخته میشوند و نه از حمایت قانونی برخوردارند، نه بیمه و نه حتی امنیت شغلی. او درباره نحوه فعالیت گیمرها به نور نیوز می گوید : « بسیاری از همسنوسالهای من که گیمر هستند، این کار را با علاقه انجام میدهند و برای خودشان درآمد کسب میکنند. شاید تا چند سال قبل، شغل «گیمر» عنوانی پسندیده نبود، اما امروز در بسیاری از کشورها، گیمر بهعنوان یک شغل (که درآمد بالایی هم دارد) پذیرفته شده است.» درآمد گیمرها دلاری است و همین باعث شده که نسل امروز گرایش زیادی به گیمری پیدا کند. بازیهای مختلفی هستند که گیمرها انتخاب میکنند و انجام میدهند. معمولاً وقتی به مراحل خاصی میرسند، آن را میفروشند یا اکانت میخرند و بر اساس سفارش مشتری، آن بازی را تا مراحل بالاتر ارتقا میدهند و سپس به صاحبش تحویل میدهند و در ازای آن پول دریافت میکنند.
از هنر جنگ تا ندای وظیفه
گیمرها در گیمهای مختلف، از طریق «بوست کردن»( BOOST) درآمدزایی میکنند. اکانت شخص دیگری را میگیرند، بازی موردنظر را ارتقا میدهند و در ازای آن دستمزد دلاری دریافت میکنند. Boost به معنای استفاده از یک بازیکن حرفهای برای ارتقاء رتبه حساب کاربری فرد دیگر است. شخص سفارشدهنده در گروههایی سفارش خود را مطرح میکند و اعضای آن گروه با هم بازی را بالا میبرند. اکثر بازیهای آنلاین این قابلیت را دارند. آرمین با اشاره به اینکه اگر کسی حرفهای نباشد و نتواند بازی را ادامه دهد، اکانتش را در اختیار گیمرهای حرفهای قرار میدهد تا برایش ارتقا دهند میگوید:«معروفترین بازی World of Warcraft (هنر جنگ) است؛ یک بازی قدیمی که گیمرها در آن بوست یا فارم میکنند. دنیای این بازی بسیار وسیع است و شباهت زیادی به بازار دارد؛ همهچیز در آن خریدوفروش میشود. مثلاً با هر افزایش سطح بازی، میتوان گل، گیاه، سنگ یا لباس معامله کرد. سطحهای مختلف این بازی سودهای متفاوتی دارد، چون درآمد آن دلاری است. در سایتهای خارجی، شاپرهای ایرانی وجود دارند که بوستها را به گیمرها میدهند یا از ما «کارنسی» داخل بازی را میخرند. آنها نقش واسطه را دارند؛ اکانتهایی را در اختیار ما قرار میدهند، و بعد از ارتقای سطح، آنها را میخرند. چند روز بعد، پول به حساب گیمر واریز میشود. از آنجایی که خریدوفروش قانونی بسیار گران است، این معامله ها اغلب بهصورت غیرقانونی و با ارز دیجیتال انجام میشود. حتی بازیهای موبایلی هم به همین شکلاند. اینکه عنوان می کنند ۳۴ میلیون گیمر در ایران فعالیت می کنند فقط شامل بازیهای کامپیوتری نیست؛ بلکه کسانی که با موبایل بازی میکنند نیز شامل میشوند. برای مثال در بازی Call of Duty (ندای وظیفه) که بین دخترها و پسرهای ایرانی بسیار رایج شده است خیلیها اکانت میسازند، بازی را ارتقا میدهند و بعد آن را میفروشند. این بازی بیش از ۱۰۰ میلیون بار دانلود شده و بسیاری از افراد آن را روی موبایل خود دارند. یا مثلاً Clash of Clans، یک بازی قدیمی که هنوز هم خریدوفروش آن ادامه دارد. هر اکانت ۴۵ یورو فروخته میشود و ماهیانه باید ۱۳ یورو برای ادامه بازی پرداخت کنید. خریدوفروش بر عهده شاپرهاست و آنها نقش واسطه را بازی میکنند. آنها بازی را از ما میخرند و به سایتهای خارجی میفروشند. چون ساخت اکانت در سایتهای خارجی سخت است و حتماً باید پاسپورت خارجی داشته باشید.»
هر ساعت تا 10 میلیون درآمد
آرمین از درآمدهای عجیب برخی از گیمرها و گردش مالی بالای آن و اینکه به دلیل تحریم گیمرها مجبورند از وی پی ان (VPN) استفاده کنند اینگونه می گوید :« گیمرها وقتی بوست میکنند، «گُلد» (سکه) به دست میآورند و آن را میفروشند. ارزش این سکهها بالا است. هر بار که بازیها بهروزرسانی میشوند، همهچیز سختتر میشود. حتی گیمرهای حرفهای هم در این مواقع به یک گیمر عادی تبدیل میشوند. در این شرایط است که قیمت گلد، بوست و پول داخل بازی بالا میرود و ارزش دلاری و ریالی پیدا میکند. در چنین مواقعی، برخی گیمرها در هر ساعت تا ۱۰ میلیون تومان درآمد کسب می کنند. یعنی با ۸ ساعت بازی، صاحب ۸۰ میلیون تومان میشوند. البته در ساعات اولیهی بهروزرسانی این اتفاق میافتد و بعد از چند ساعت یا چند روز، قیمت کاهش پیدا میکند و مثلاً به روزی ۲ میلیون تومان میرسد. من در حالت عادی، روزانه بین ۱ تا ۲ میلیون تومان از بازیهای گیم درآمد دارم. تورنمنتهای جهانی هم برگزار میشود که جوایز میلیونی دارند، ولی ما نمیتوانیم در آنها شرکت کنیم.
بازیهای گیم را در بستر اینترنت انجام میدهیم و بیشترین هزینهای که میکنیم، برای خرید VPN است؛ چون IP ایران برای این بازیها مسدود است و ما تحریم هستیم. اگر متوجه شوند که اکانت از ایران است، آن را مسدود میکنند. این بازیها از سوی ایران فیلتر نشدهاند، بلکه از سمت شرکتهای سازنده، ایران تحریم است و وقتی موضوع را با ادمینها مطرح میکنیم، میگویند این قانون است. »
نورنیوز