×
سیاسی
شناسه خبر : 223843
تاریخ انتشار :

سیدجلال دهقانی فیروزآبادی

امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا

چهارمین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در مسقط بدون دستیابی به توافق به پایان رسید. دور پنجم این ماراتن دیپلماتیک احتمالاً هفته آینده مجدد پیگیری شود.

نورنیوز-گروه سیاسی: این «توقف در مرز توافق»، ابهام‌ها و پرسش‌هایی را در مود امکان توافق هسته‌ای بین آمریکا و ایران بر انگیخته است. این یادداشت کوتاه در پی امکان‌سنجی و الزامات یک توافق، ولو حداقلی و مقبول، میان ایران و آمریکا است.

توافق هسته‌ای ایران و آمریکا مستلزم چند پیش شرط و پیش نیاز ماهوی است.

اول: هر دو کشور باید عزم و اراده سیاسی لازم برای حل و فصل این منازعه مزمن به صورت مسالمت‌آمیز از طریق دیپلماسی را داشته باشند. ایران در این چهار دور مذاکره عملاً نشان داد که اراده و انگیزه لازم برای راه‌حل دیپلماتیک را دارد. اما شک و تردید جدی در مورد اراده و جدیت آمریکا در این زمینه وجود دارد. مواضع ضد و نقیض مقامات آمریکایی این تردید را تقویت می‌کند.

دوم: ایران و آمریکا باید تعامل و همکاری را بر تقابل و تخاصم مرجح و مقدم بدارند. بر اثر بی‌اعتمادی شدید دو کشور به یکدیگر، هیچ یک از اینکه قصد و نیت دیگری همکاری باشد، اطمینان لازم را ندارد. باتوجه به پیشینه نقض عهد آمریکا در برجام، بی‌اعتمادی ایران نسبت به این کشور بیشتر و بجاست. مواضع سینوسی و آسانسوری آمریکا در روزهای گذشته تردید ایران نسبت به نیت واقعی آمریکا برای توافق و احتمال تقلب را تشدید می‌کند.

سوم: توافق ایران و آمریکا در گرو آن است که هر دو کشور شرایط موجود را وضعیت باخت –باخت بدانند، نه بازی برد – باخت. آغاز مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا بیانگر درک وجود چنین شرایطی برای هر دو کشور است. هرچند ترامپ تلاش می‌کند وانمود کند که در چنین شرایطی قرار ندارد. اما شواهد و قرائن نشان دهنده قرار داشتن آمریکا در این وضعیت است.
چهارم: درک این مسأله است که وجود یک بن‌بست متقابل به ضرر هر دو طرف است و هزینه‌های غیرقابل تحملی را بر آن‌ها تحمیل می‌کند. مواضع مقامات آمریکایی بیانگر آن است که ترامپ چنین تلقی‌ای از وجود چنین شرایطی ندارد.
زیرا به زعم او هزینه‌هایی که ایران از این بن‌بست هسته‌ای متحمل می‌شود، با هزینه‌های آمریکا، هم پایه، هم اندازه، همسان و هم وزن نیست. با وجود این، شواهد حاکی از آن است که آمریکا در مورد برنامه هسته‌ای ایران دقیقاً در یک بن‌بست قرار دارد. زیرا از یک سو، ایران در آستانه هسته‌ای قرار دارد و از سوی دیگر گزینه نظامی نیز دربردارنده هزینه‌ غیرقابل تحملی برای آمریکا است. مهم‌تر آنکه این گزینه هدف راهبردی آمریکا مبنی بر از بین بردن برنامه هسته‌ای ایران را تأمین نمی‌کند.

پنجم: تصمیم گیرندگان دو کشور باید به این نتیجه برسند که رهاشدن از وضعیت نامطلوب فعلی از طریق دیپلماسی، مطلوب‌تر از هر گزینه دیگری است. دیپلماسی و راه‌حل سیاسی گزینه بهینه، به معنای پرسودترین و کم هزینه‌ترین گزینه ممکن است. آغاز و استمرار مذاکرات هسته‌ای بویژه پس از دور چهارم، بیانگر آن است که دو کشور به درک مشترکی از این واقعیت رسیده‌اند. به رغم اتخاذ مواضع اعلانی رادیکال، این تلقی و برداشت به طور ضمنی در بیانات مقامات دولت آمریکا نیز دیده می‌شود.

ششم: دو کشور دست کم در سطح حداقلی، باید اهداف و آماج مشترکی از مذاکرات داشته باشند. تأیید ماهیت غیرنظامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران و تضمین آن از طریق سازوکارهای اطمینان بخش، دو هدف مشترک ایران و آمریکا است. البته این دو درباره سازوکارها و ابزارهای تضمین کننده این امر اختلاف نظر دارند. از قضا همین امر تاکنون باعث عدم توافق شده است. گرچه آمریکا باید به تأمین مهم‌ترین هدف مذاکراتی ایران مبنی بر لغو و رفع تحریم‌ها متعهد باشد.

هفتم: باید یک «منطقه توافق مثبت ممکن» وجود داشته باشد. «منطقه توافق مثبت ممکن»، به معنای تلاقی حداکثر امتیازی که آمریکا حاضر است بدهد، با حداقل امتیازی که ایران مطالبه می‌کند، خواهد بود. در واقع باید خطوط قرمز دو کشور با یکدیگر تلاقی کنند، در غیر این صورت توافقی حاصل نخواهد شد. برگزاری چهار دور مذاکره بر شکل‌گیری یک «منطقه توافق مثبت حداقلی» دلالت دارد، همچنان که تعویق دور چهارم بیانگر برهم خوردن موقت این منطقه بود. اما برگزاری چهارمین دور مذاکرات، نشانه بازسازی این «منطقه توافق» است. در صورت بازیابی نکردن «منطقه توافق مثبت ممکن»، استمرار مذاکرات و حصول توافق ممکن نیست. زیرا بعضی از جناح‌های داخل دولت ترامپ حاضر به پذیرش منافع حداقلی ایران که با تکیه بر به رسمیت شناختن حق غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران تعریف می‌شود، نیستند.

هشتم: هر دو کشور باید مذاکرات هسته‌ای را بازی با حاصل جمع جبری مثبت بدانند، نه حاصل جمع جبری صفر. اکنون به نظر می‌رسد دو کشور ظاهراً چنین برداشتی از مذاکرات دارند.
اما برخی از مواضع و رفتار آمریکا از تلقی بازی با حاصل جمع جبری صفر این کشور نشان دارد. چرا که دادن هر گونه امتیازی به ایران را به مثابه از دست رفتن آن برای خود می‌پندارد.
تاکنون برآیند این هشت شرط و اصل، بر امکان دستیابی به توافق، ولو محدود و موقت، میان آمریکا و ایران دلالت دارد. روی هم رفته می‌توان گفت ایران و آمریکا در شرایط «بازی چیکن» قرار دارند. به این معنی که هیچ یک از دو بازیگر دنبال برخورد و تصادم نیست، اما کوچک‌ترین بی‌احتیاطی ممکن است به تصادف ناخواسته آنها بینجامد.


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
تقویت دیپلماسی رسانه‌ای ایران و روسیه با نشست مشترک رسانه‌ای
کدام شهر میزبان فینال جام حذفی خواهد بود؟
خبر فوری درباره حکم اعدام و ازدواج تتلو در زندان
توصیه فارن افرز به ترامپ در تور خاورمیانه ای
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ پرداخت دیه 59 جان‌ باخته حادثه بندر رجایی
"خوش‌بین" یا "امیدوار" به گفت‌وگوهای تهران _واشنگتن؟
ترامپ وارد ریاض شد/ عربستان و آمریکا دوست یکدیگر هستند!
روحانی: بوش آماده حمله به ایران بود؛ اروپا وعده وتو علیه آمریکا داد!
سخنان سخنگو و معاون اول درباره رفع فیلترینگ؛ منتظر رفع فیلتر باشیم
فرمانده نیروی زمینی ارتش: همه موشک‌ها هوشمند شدند! + فیلم
میدری و توضیحات قانع کننده برای نمایندگان
پیام ملی در هفته پایانی لیگ برتر!
انفجار امید در تالار شیشه‌ای/ بورس از خط قرمز تاریخی عبور کرد
پزشکیان: مذاکرات هماهنگ با رهبری پیش می‌رود
مجلس جلوی گرانی اینترنت ایستاد
دستگیری جنجالی ستاره کشتی آمریکا
قیمت دلار امروز سه شنبه 23 اردیبهشت چند؟
قالیباف: مجلس از میرسلیم شکایت می‌کند
تمرکز آمریکا در مذاکرات با ایران: جلوگیری از دستیابی به سلاح هسته‌ای
پایان لیگ، آغاز بازی پول و دلالی
تخت‌روانچی: هنوز وارد جزئیات درباره سطح و میزان غنی‌سازی نشده‌ایم
ویدئوی باشکوه معارفه سیدورف دل‌ها را برد + ویدیو معارفه
رکورد جدید بورس امروز 23 اردیبهشت
آمار اعزام به سرزمین وحی در حال افزایش است
انحلال بانک آینده در دستور کار سران قوا
رئیس انرژی اتمی: علم هسته‌ای ایران قابل معامله نیست!
علائم کرونا تغییر کرد؛ بدن درد و دل‌پیچه را جدی بگیرید
قیمت روز سکه و طلا امروز سه شنبه 23 اردیبهشت/ کاهش قیمت
قهرمانی فجر سپاسی؛ صعودی باشکوه به لیگ برتر + ویدیو قهرمانی
ارتش پاکستان آمار تلفات جنگ 4 روزه را منتشر کرد
تمامی آزمون ها در نوبت صبح برگزار خواهد شد
سود 30 میلیارد دلاری ایران از معادن افغانستان!
اشرار مسلح حسن آباد فشافویه در دام پلیس +فیلم
12 قلم جدید زیر چتر ارز ترجیحی
نقش جهان، فولاد آره‌نا یا کرمان؟ فینال بزرگ در راه است +‌جدول نیمه نهایی
عارف: تصمیم نظام برای رفع فیلترینگ نهایی شد
نرخ جریمه‌های تخلفات سرعت چقدر است؟
اسکورت هواپیمای ترامپ توسط جنگنده‌های سعودی قبل از فرود در ریاض + فیلم
حذف 4 صفر از پول ملی در آستانه اجرا
کار با هوش مصنوعی؛ میان‌بر موفقیت یا برچسب تنبلی؟
کریدور آیمک: چشم‌انداز اقتصادی یا سرابی در دل بحران‌ها؟
مکانیسم ماشه؛ پیام هشدارآمیز اروپا به ایران و آمریکا
قیمت خودرو امروز 23 اردیبهشت 1404/ بازار پرنوسان ماند
واکنش مهاجرانی به سئوال نور نیوز درباره علت بازگشت بابک زنجانی به فعالیت‌های اقتصادی+فیلم
اتهامات تازه علیه ایران؛ تهران به‌دنبال ساخت سامانه‌های پرتاب هسته‌ای است
تاثیر انحلال پ ک ک بر امنیت منطقه
ساعت مدارس هم مانند ادارات تغییر کرد! +جزئیات
در ناامیدی بسی امید است
هشدار باقری به همسایگان، هم‌زمان با سفر ترامپ: از بی طرفی عبور کنید!
آفساید میلی‌متری در آستانه حذف
X
آگهی تبلیغاتی