×
سیاسی
شناسه خبر : 210421
تاریخ انتشار :

نورنیوز، جنجال‌ها علیه سخنان محمدجواد ظریف را بررسی می‌کند

جای خالی چند موضوع در مذاکرات داووس

روز خبرساز و پرحاشیه مجلس، دیروز در حالی به سر آمد که تعدادی از نمایندگان نزدیک به یک جریان خاص سیاسی، نطق‌های آتشینی علیه محمدجواد ظریف داشتند. درعین حال، مخالفان کفن‌پوش خیابانی هم، با دست‌نوشته‌های تند شعارهای نیش‌دار و زهرآلود، و خطابه‌های افشاگرانه ،‌ ظریف را عنصری برآمده از حمایت ساواک معرفی کردند که بهترین توصیف برایش، «سیاستمدار نفوذی» است.

نورنیوز –گروه سیاسی: روز خبرساز و پرحاشیه مجلس، دیروز در حالی به سر آمد که تعدادی از نمایندگان نزدیک به یک جریان خاص سیاسی، نطق‌های آتشینی علیه محمدجواد ظریف داشتند.

حضور معاون راهبردی رئیس جمهور در اجلاس داووس، و سخنانی که در نشست پرسش و پاسخ با فرید زکریا مطرح کرد ظرف روزهای اخیر، بازتاب بسیار گسترده‌ای در محافل سیاسی و رسانه‌ای یافت. مخالفان کفن‌پوش خیابانی، با دست‌نوشته‌های تند و تلخ، و شعارهای نیش‌دار و زهرآلود، و خطابه‌های افشاگرانه و بهتان‌آمیز،‌ ظریف را عنصری برآمده از حمایت ساواک معرفی کردند که بهترین توصیف برایش، «سیاستمدار نفوذی» است.

پرده‌ی دوم این قدرت‌نمایی خیابانی مخالفان، که معلوم نیست با مجوز رسمی از نهادهای قانونی بوده، دیروز در نطق‌ها و تذکرات برخی از نمایندگان مجلس به نمایش درآمد؛ آنجا که مستأجران بهارستان، به این موضوع ورود کردند و بعضا با ادبیاتی شبیه کفن‌پوشان میدان پاستور، تعابیر تندی نثار ظریف کردند. در این میان، هرچند رئیس مجلس نیز نکاتی در سرزنش سخنان معاون راهبردی رئیس جمهور بر زبان آورد اما خودش نیز از تیغ تیز مخالفان خیابانی و نمایندگان معترض بی نصیب نماند.

چنانکه انتظار می‌رفت پایگاه‌های حزبی و رسانه‌ای، هریک به اقتضای مشی و مرام خود، در این زمینه موضعی دلخواه اتخاذ کردند. راست، از قباحت طرح مسائل داخلی در جمع بیگانگان سخن گفت؛ و چپ، در مدح هوشمندی ظریف برای دفاع زیرکانه از هویت پویای نظام حرف زد. این قسم حمله و دفاع، مادام که در محدوده‌های نقد متین و متعارف باشد نه تنها نگرانی‌آور و مخرّب نیست بلکه چه بسا ضروری و مفید هم باشد.  مطلب حاضر، بی‌آنکه بخواهد به سمت یکی از طرفین مرافعه بغلطد ترجیح می‌دهد نکته‌ای فراتر از مناقشات ظاهری در این زمینه را یادآوری کند و ارکان دولت وفاق، ‌خصوصا معاونت راهبردی رئیس جمهور را به تأمل در آن فرابخواند.

دیر یا زود، گذشت زمان، غبار فراموشی روی ماجرای داووس و پرسش و پاسخ ظریف و فرید زکریا خواهد نشاند. شتاب و تعدد موضوعات خبرساز سیاسی در ایران، آنقدر بالاست که به زودی سوژه‌ای نو مطرح خواهد شد و و وقایع داووس را از سطح اول توجه سیاسیون دور خواهد کرد. آنچه در این میان، پایدار است فقدان حساسیت روی موضوعات راهبردی و بنیادین ملی است.

مسعود پزشکیان، با درک یک ضرورت اساسی، تشکیلات و تنظیمات تازه‌ای تحت عنوان "معاونت راهبردی ریاست جمهوری" تدارک دید و یکی از کارگزاران قدیمی سیاست در ایران را در رأس آن نشاند.

طبعا چنانکه از نام این تشکیلات برمی‌آید، اولین و مهم‌ترین وظیفه و کارکرد این معاونت، طراحی راهبردهای بنیادین در مسیر حرکت قوه مجریه است. با چنین ابتکاری، دولت این فرصت را می‌یابد تا از روزمرّگی‌های حوزه‌ی اجرا خلاص شده و در سطحی عمیق‌تر و ریشه‌ای‌تر به پیاده سازی برنامه‌ها و شعارها و اولویت‌های خود اقدام کند.

معاونت راهبردی در حکم قوه‌ی عاقله و به عنوان "عقل منفصل" دولت‌ می‌تواند به عنوان مرجع عالی‌ "تصمیم‌سازی" عمل کند و حاصل یافته‌های خود را در اختیار تصمیم‌گیران دولت قرار دهد. دولت‌ها با تشکیل چنین ساختارهایی، قدرت و غنای نرم‌افزاری خود را افزایش می‌دهند و از گرفتار آمدن در حصار فرساینده‌ی مأموریت‌های روزمره نجات پیدا می‌کنند. وجود تشکیلاتی از این جنس را در بسیاری از نظامات سیاسی جهان می‌توان پیدا کرد.

اکنون سوال این است که محمدجواد ظریف به عنوان نفر اول ساختار تازه‌تأسیس معاونت راهبردی، در چیدمان و ساماندهی به آن، چگونه عمل کرده است؟ و آیا می‌توان امیدوار بود که این معاونت با همین فرمان، به سمت ایجاد یک نهاد تحقیقاتی مقتدر و هوشمند و مؤثر حرکت کند و در تعیین راهبردها و اولویت‌های کلان دولت، نقش‌آفرین باشد؟ هرچند از تشکیل معاونت راهبردی رئیس جمهور، بیش از 6 ماه نمی‌گذرد اما باید با نگاهی ارزیاب و انتقادی، کارنامه‌ی این معاونت مهم و چه بسا تعیین‌کننده را سنجید. شک نیست که مداخلات و حتی مزاحمت‌های مخالفان دولت یا معارضان شخص ظریف، در این مدت، به نحو محسوسی اثرگذار بوده اما آیا نشانه‌های قابل اتکایی از شکل‌گیری یک ساختار نرم‌افزاری توانمند در آن می‌توان یافت؟

برگزاری همایشی سودمند برای مفهوم‌شناسی وفاق ملی، احتمالا مهم‌ترین حرکت معاونت راهبردی ریاست جمهوری، از آغاز تشکیل تا امروز بوده است. بی‌گمان طراحی و اجرای چنین نشستی برای مفهوم‌سازی و ایضاح اصلی‌ترین شعار و برنامه‌ی دولت، یعنی وفاق ملی، جزو ضروریات بود.

با اینهمه، انتظار جامعه این است که تشکیلات نوپدید، با سرعتی معقول بتواند فهرستی از اولویت‎های راهبردی دولت را گردآوری کند و به سمت طراحی "برنامه‌ی اقدام" برای آنها برود. شاید برخی از فعالان سیاسی ترجیح می‌دادند ظریف از فرصت داووس به عنوان مجمعی از نخبگان سیاسی و اقتصادی جهان، برای تبیین راهبردهایی کلان‌ترو اساسی‌تر بهره ‌ببرد. سخن گفتن از رقبای انتخاباتی پزشکیان، کاری است که حتی مسئولان رسانه‌ای نهاد ریاست جمهوری هم می‌توانند انجام دهند. آنچه در تراز معاونت راهبردی رئیس جمهور است، طرح موضوعاتی تعیین‌کننده‌تر در مذاکره با نخبگان داووس بود.

موضوعاتی راهبردی همچون ناترازی‌های انرژی، پیمان‌های منطقه‌ای، تلاش جمعی برای کاستن از تحریم‌های بی‌منطق علیه کشورها، شرایط معقول و انسانی برای مذاکرات بین المللی، کمک به کشورهای جنوب برای رهایی از پیامدهای خشکسالی، سرمایه‌گذاری‌های مشترک برای رفع تهدیدات زیست محیطی، جذب سرمایه‌های جهانی برای ساماندهی به وضعیت آموزش و بهداشت، تسهیل مراودات و رفت و آمد شهروندان میان کشورها، و ... تنها برخی از موضوعاتی‌اند که انتظار می‌رود نهاد مهمی مثل معاونت راهبردی ریاست جمهوری در اجلاس مهمی مثل داووس مطرح و پیگیری نماید. ظریف به عنوان دیپلماتی باسابقه ، بیش از هر کسی به ظرفیت چشمگیر جایی مثل داووس واقف است و توان بهره‌گیری از چنین ظرفیت‌های بین المللی را هم دارد. با این وصف، آیا هوشمندانه‌تر نبود که به اقتضا و به تناسب سازمان متبوعش، موضوعاتی راهبردی‌تر را برجسته می‌کرد و از طرح مسائل روزمره و گذرا صرفنظر می‌کرد؟ 

معنای این سخن البته همدلی با تندروهایی که با ادبیاتی ناموجه، به هجو سخنان ظریف پرداختند نیست. مواضع تندروانه و بی‌منطقی که از تریبون پارلمان یا از کف خیابان مطرح شد با هیچ معیاری قابل دفاع نیست. مراد از این نوشته، یادآوری یک فقدان خسارت بار در حوزه مسئله‌یابی و مسئله‌شناسی راهبردهای ملی است.

در شرایطی که دولت وفاق، برای تأمل روی موضوعات راهبردی، تشکیلاتی در حد معاونت تدارک دیده است، انتظار می‌رود مسئولان ارشد این نهاد، همت و توان خود را صرف موضوعات بنیادین و راهبردی کنند و از موضوعات روزمره‌ی مناقشه برانگیز پرهیز کنند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
اعلام تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
تصاویر بخشی از خسارات انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
تصویر دیده نشده از لحظه انفجار اسکله شهید رجایی امروز +فیلم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (17)«اردبیل»
ابراز تاسف عمیق و هم‌دردی رئیس جمهور با حادثه دیدگان استان هرمزگان
آخرین نرخ معامله دلار در بازار آزاد
قرار و مدار ترامپ و زلنسکی در حاشیه مراسم تشییع پاپ
زرکام طعمی به شیرینی کیفیت
صعود پرسپولیس به جمع 8 تیم برتر لیگ‌ نخبگان آسیا
ترامپ و همسرش در مراسم تشییع پاپ فرانسیس حضور یافتند+ فیلم
پایگاه هوایی نواتیم رژیم صهیونیستی هدف موشک فراصوت ارتش یمن قرار گرفت
کاهش قیمت چغاله بادام و گوجه سبز در میادین میوه و تره بار شهرداری تهران
تلاش ملوان برای پیروزی تاریخی مقابل سپاهان در یک چهارم نهایی جام حذفی
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس + آمار مصدومین
حاشیه های مراسم تشییع پاپ فرانسیس/چه شخصیتهایی در بدرقه آخر پاپ حضور یافتند؟ + فیلم
آیا دیپلماسی چندلایه ایران ظرفیت مدیریت تحولات منطقه‌ای را دارد؟
نورنما | مقصد نهایی جواد قارایی،ایرانگرد معروف کجاست؟
زمان قرعه کشی جدید و اعلام نتایج محصولات ایران خودرو مشخص شد
«حسین وفایی» ستاره ایرانی اسنوکر، دنیای اسنوکر را به لرزه انداخت+ فیلم
آخرین خبرها از اردوی آمادگی استقلال برای نبرد حساس در برابر پیکان
جدال دیدنی غولها در اسپانیا؛ رئال مادرید و بارسلونا در فینال جام حذفی
تعقیب و گریز بامدادی در قلهک /تیراندازی پلیس، راز راننده فراری را فاش کرد
جزییات گروگان‌گیری خونین در مجیدیه
کلیپ باشگاه استقلال قبل از بازی با پیکان
دهک‌بندی یارانه‌بگیران تغییر کرد؛ اصلاح نظام حمایتی با آئین‌نامه تازه دولت
حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در 1404 چقدر افزایش یافت؟ / جزئیات افزایش حقوق اعلام شد
چوبه اعدام در انتظار تعرض کننده به دختر جوان
جزییات مهم از تاثیر معدل در کنکور 1404
تصادف زنجیره‌ای در محور یاسوج- اصفهان با 13 کشته و مجروح
فقط تا فردا برای ثبت‌نام طرح یسنا فرصت دارید! +مشمولین و مبلغ پرداختی
فرجام عاملان قتل فجیع مادر و دختر تایبادی
جزییات تیراندازی خونین در پایتخت با 3 کشته
ابلاغ آئین نامه افزایش ودیعه مسکن در سال 1404 + جدول مبالغ جدید
شبح جنگ میان قدرتهای هسته‌ای در کشمیر؛ تهران در نقش میانجی منطقه‌ای
جزییات و زمان تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد
وضعیت آب و هوا امروز 6 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 6 اردیبهشت + پخش زنده
از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط؛ تقاطع تاریخ و دیپلماسی
پایان دور سوم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا/مذاکرات وارد جزئیات شد
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
یک سال محرومیت از کوپا دل ری | آیا رئال مادرید فردا بازی میکند؟
ایران، پرچمدار هم‌گرایی فرهنگی و جذب سرمایه‌گذاری در اکو
جدول به روز لیگ برتر فوتبال ایران جمعه 5 اردیبهشت
نورنما |زنده ماندن موتورسوار پس از سانحه ای هولناک
گزارش تصویری | روز فوتبالی رئیس جمهور
VAR قطع شد | 17 دقیقه توقف در بازی فولاد- تراکتور
بتن، قاتل خاموش ساختمان‌سازی ایران
X
آگهی تبلیغاتی