نورنیوز- گروه بینالملل: در روزهای اخیر خبرهای زیادی از آتشسوزی گسترده در شهر لسآنجلس آمریکا در رسانههای جهان منتشر شده است و باتوجه به اینکه این حریق در این شهر و جنگهای اطراف آن همچنان ادامه دارد سوالهای زیادی در ذهن مردم جهان در خصوص چگونگی وقوع این حادثه در یکی از ثروتمندترین ایلاتهای آمریکا شکل گرفته است. در گزارش زیر میکوشیم پاسخهای مناسبی به ابهامات در خصوص این آتشسوزی گسترده بیان کنیم.
هر روز خبرهای زیادی از آتشسوزی در مناطق مسکونی و جنگلی در سراسر جهان منتشر میشود و از همین رو معمولاْ چنین خبرهایی صرفا برای مردم ساکن منطقهای که دچار حریق شده است اهمیت دارد و سایر مردم جهان از کنار آن بیاعتنا میگذرند خبر آتشسوزی در ایالات کالیفرنیا به دلیل حجم بالای ویرانی و خسارتهای گسترده مالی و جانی توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. از طرفی در منطقهای که دچار حریق شده است تعدادی از مشهورترین و ثروتمندترین بازیگران سینمای آمریکا سکونت داشتند و بر اثر این حریق گسترده خانههای خود را به طور کامل از دست دادند. طبق آخرینخبرها آتشسوزی همچنان ادامه دارد و با وجود اعلام شرایط اضطراری و حضور صدها نفر از آتشنشانان و نیروهای نظامی ولی هنوز حریق مهار نشده و مسئولان آمریکایی نیز همچنان علت وقوع آن را بیان نکردهاند.
کشته شدن ۱۶ نفر در آتشسوزی بزرگ لسآنجلس
آتشسوزی بزرگ که از پنج روز قبل در لسآنجلس شروع شده ادامه دارد و تاکنون ۱۶ کشته برجای گذاشته است. آتش سوزی روز شنبه به مناطقی گسترش یافت که تا قبل از این از شعلههای آتش در امان مانده بودند.
پزشکی قانونی لس آنجلس لیستی از کشته شدگان را بدون ذکر جزئیات درباره هویت آنها منتشر و اعلام کرد پنج نفر از کشته شدگان در منطقه آتش سوزی پالیسادس و ۱۱ نفر در منطقه آتشسوزی ایتون پیدا شدهاند.
این آتش سوزی بخش هایی از دومین شهر بزرگ آمریکا را نابود و بیش از ۱۲ هزار ساختمان و ۱۵ هزار هکتار مساحت زمینی را ویران کرده است.
بسیاری از شهروندان، انتقاد می کنند که به هنگام آتش گرفتن خانه های خود یا زمانی که تلاش می کردند آتش را در خانه های خود خاموش کنند اثری از نیروهای آتش نشانی نبود. یکی از آنان در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفت این نیروها مشغول خاموش کردن آتش در خانه افراد ثروتمند سرگرم هستند و بقیه را رها کرده اند.
آتشسوزی لسآنجلس شبیه یک منطقه جنگی و بمباران است
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در کاخ سفید گفت این صحنه «شبیه یک منطقه جنگی و بمباران است».
با وجود تعداد زیادی آتش نشان درگیر در مهار آتش سوزی، دستور تخلیه برای بخش شرقی اقیانوس آرام، در منطقه ای که به ویژه مرکز گتی را شامل می شود، صادر شد. این مرکز فرهنگی و موزه بزرگ معروف که بخشی از آن از سنگ نسوز ساخته شده است، ۱۲۵ هزار اثر هنری را به نمایش می گذارد.
قبل از این " آژانس فدرال واکنش به بلایای طبیعی" گفته بود انتظار میرود بادهایی که در روز جمعه کاهش یافتهاند، روز شنبه افزایش یابد و امیدها برای مهار فاجعه را کاهش دهد.
مقامات به دلیل آمادگی و واکنش به آتش سوزی های لس انجلس مورد انتقاد قرار گرفته اند، اگرچه هنوز برای دانستن علت آتش سوزی زود است.
"کریستن کراولی" رئیس آتش نشانی به رسانه KTTV وابسته به فاکس نیوز گفت: "کمبود مداوم نیروها، منابع و پول وجود دارد".
همزمان خانم "کارن باس" شهردار در نشست خبری ، تنش ها را کم اهمیت جلوه داد و تاکید کرد سیاستمداران، سازمان های امدادی و مقامات امنیتی "همه در یک صفحه هستند."
مکزیک روز شنبه اعلام کرد نیروهای کمکی را برای کمک به مهار آتش سوزی در لس آنجلس ارسال می کند.
علیرضا احمدی و رضا عمویی روزنامهنگاران روزنامه همشری طی گزارشی با عنوان «بومرنگ آتش» به بیان جزئیات حادثه آتشسوزی در کالیفرنیا پرداختند و واکنش نسبت به این حریق را بررسی کردند:
«خسارتهای گسترده آتشسوزی به شهروندان لسآنجلسی در حالی در کانون توجه افکارعمومی قرار دارد که یکی از مهمترین عبرتهای این ماجرای تأسفبرانگیز، گرفتار شدن مقامهای آمریکایی در دامی تبلیغاتی است که طی سالهای اخیر پیشپای ایران پهن کرده بودند. یکی از مهمترین گزارههای فضاسازیهای ضدایرانی رسانهها و مقامهای آمریکایی طی سالهای اخیر پرداختن به این گزاره غلط بوده که «جمهوریاسلامی پولی که باید برای توسعه زیرساختها و امنیت مردم ایران هزینه شود را در نقاط مختلف منطقه؛ از غزه و لبنان گرفته تا سوریه و یمن صرف میکند.» اکنون اما، بومرنگ این گزاره غلط، به سمت مقامها و تصمیمسازان آمریکایی بازگشته و با نمایان شدن ضعفهای زیرساختی و تجهیزاتی برای مهار آتشسوزی در لسآنجلس، مهمترین انتقادها بر این موضوع متمرکز است که «چرا دولت آمریکا با وجود چنین کمبودهایی، مالیات شهروندان آمریکایی را برای حمایت از تلآویو و همچنین دولت اوکراین ارسال میکند؟»
یکی دیگر از عبرتهای ماجرای آتشسوزی، فروریختن ژست ابرقدرتی مقامهای آمریکایی است که طی سالهای اخیر از اصلیترین محورهای تصویرسازی از این کشور بهشمار میآمد. کمبودها و چالشهای دولت فدرال و ایالتی آمریکا برای مهار آتشسوزیهای رو به گسترش بیشاز هر چیز نشان داد زیر پوست تصویرسازیها، چالشهای پنهان شده مهمی وجود دارد.
ازسوی دیگر این ماجرا درسهای آموزندهای برای سلبریتیهای خودتحقیرگر داشت؛ چهرههایی که طی سالهای گذشته همواره شاهد بودهایم نخستین واکنششان به حوادث غیرمترقبه، خودتحقیری و زیرسؤال بردن عملکرد دستگاههای خدمترسان بودهاست. سلبریتیهای خودتحقیرگر اما در ماجرای آتشسوزیها در لسآنجلس سکوت پیشه کردهاند؛ سکوتی که خود گویای نکات و درسهای ناگفته بسیاری است.

ژستهای رنگ و رو رفته آمریکایی
یکی از مهمترین نکات قابلتوجه در ماجرای آتشسوزی لسآنجلس، فروریختن تصویرسازیها از «کارآمدی» و «اقتدار» آمریکایی بود؛ توهمی که با آتش روزهای اخیر سوخت و خاکستر شد. بر این اساس هم هست که طی روزهای اخیر شاهد موج فزاینده انتقادهای افکارعمومی آمریکا از عملکرد مسئولان در حوزههای مختلف فدرال و ایالتی هستیم. این در حالی است که «کارآمدی و اقتدار آمریکایی» یکی از مهمترین محورهای مورد توجه رسانهها و سیاستمداران آمریکایی بوده که اکنون فروریخته است.
شبکه فاکسنیوز اخیرا در گزارشی اعلام کرد که گوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا، بودجه مقابله با آتشسوزی را قبل از اتفاقات اخیر، 100میلیون دلار کاهش دادهاست. نیوسام اما به این خبر واکنش نشان داد و گفت: «ما اندازه آتشنشانی را دوبرابر کردیم؛ بزرگترین ناوگان آتشنشانی هوایی جهان را ساختیم و مدیریت جنگلها را از زمان مسئولیت گرفتن من، 10برابر گسترش دادیم»؛ اظهاراتی که ازجمله ژستهای کارآمدی آمریکایی است که امروز باطل بودن آن نمایان شدهاست.
توسعه تکنولوژیک و هوش مصنوعی: یکی از مهمترین تصاویر مخابره شده از آمریکا در سطح رسانههای جهان طی سالهای اخیر، برتری تکنولوژیک و هوش مصنوعی این کشور در میان کشورهای مختلف دنیا بودهاست. آمریکا با کسب امتیاز ۷۲.۳ از ۱۰۰در شاخصهای چهارگانه «سطح توسعه هوش مصنوعی»، «احاطه اصول نظارتی بر هوش مصنوعی»، «ابزار نظارت بر هوش مصنوعی» و «اثربخشی نظارت بر هوش مصنوعی»، رتبه اول جهان در این حوزه را داراست، اما عملکردی فاجعهبار در پیشبینی و مهار بلایای طبیعی دارد.
خدشه به جایگاه رهبری آمریکا؛ وقتی روزنامه نیویورکتایمز نوشت «آمریکا دیگر رهبر جهان نیست»، به صراحت فریاد زد که شعار «رهبری آمریکا در ساختار بینالملل» کاملا بیمعنا شده و کسی دیگر آن را باور نمیکند. وقتی آمریکا در منازعات جهانی مثل اوکراین و جنگ غزه مقصر شناخته میشود، در مدیریت فجایع و بلایای داخلی بهمراتب ناتوانتر است.
۳۰ خردادماه ۱۴۰۳ آتشسوزی در جنگلهای زاگرس
آتشسوزی در جنگلهای زاگرس در خردادماه سالجاری، یکی از مهمترین نمودهای عملکرد سلبریتیهای خودتحقیرگر در چنین مواقعی است که در ادامه به برخی از واکنشها اشاره میشود.
مازیار لرستانی ازجمله سلبریتیهایی بود که در ماجرای آتشسوزیهای جنگلهای زاگرس در بهار1403طی پستی در فضایمجازی با طرح انتقادهایی درباره ضعف اطلاعرسانی و کمبود تجهیزات و مسئولان، تلاش کرد اینگونه القا کند که در این حادثه نباید به اقدامهای مسئولان امید داشت.
فاطمه گودرزی نیز جزو سلبریتیهایی بود که در واکنش به آتشسوزی در جنگلهای زاگرس، به انتقاد از عملکرد مسئولان در این زمینه پرداخت.
خودتحقیرگری سلبریتیهای داخلی
طی سالهای اخیر «خودتحقیری» جزو واکنشهای پرشمار ازسوی بخشی از سلبریتیهای ایرانی بودهاست؛ چهرههایی که در مواقع بروز حوادث غیرمترقبه بیش از هر چیز خودتحقیری پیشه کردهاند، اما اکنون در مقابل ناکارآمدیها و ضعفهای گسترده ساختارهای اجرایی و خدماتی آمریکا در مهار آتش، مهر سکوت بر لب زدهاند.
یکی از جالبترین نمونههای خودتحقیری در روزهای اخیر، واکنش محمود صادقی، فعال سیاسی به ماجرای آتشسوزی در لسآنجلس بود. او طی پستی در فضایمجازی نوشت: «کل مملکت تعطیل شده، علتش را هم درست نمیگویند. شبکه خبر سیما با تیتر «ناتوانی مقامهای آمریکا در مهار آتشسوزی کالیفرنیا» درحال مصاحبه با کارشناسان مسائل آمریکا! درباره علت آن است!»
۲ خردادماه ۱۴۰۱ حادثه ساختمان متروپل
فروریختن ساختمان متروپل آبادان در نخستین روزهای خردادماه1401 ازجمله حوادث سالهای اخیر بود که برخی سلبریتیهای خودتحقیرگر، با موضعگیریهای خاص خود به میدان آمدند و بهجای همدلی با آسیبدیدگان، با دشمنان مردم همنوا شدند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
علی کریمی، فوتبالیست ازجمله سلبریتیهایی بود که در آن ماجرا بهجای همدلی با حادثهدیدگان، به دشمنان مردم همدلی نشان داد و در فضایمجازی نوشت: «... با متروپل ویران شدیم... من چه گویم که غریب است دلم در وطنم.»
رضا کیانیان، بازیگر سینما از دیگر سلبریتیهایی بود که به بهانه حادثه سینما متروپل، بهجای همدلی با خانوادههای حادثهدیده، نوک پیکان انتقاد خود را به سمت نظام گرفت.
شقایق دهقان، بازیگر سینما نیز از دیگر سلبریتیهایی بود که او هم بهجای «همدلی»، «خودتحقیری» را در پیش گرفت و طی پستی در فضایمجازی به مسئولان کشور حمله کرد.
۵ فروردینماه ۱۳۹۸ وقوع سیل
در نخستین روزهای فروردینماه ۱۳۹۸، وقوع سیل در برخی نقاط کشور، ازجمله در شیراز، لرستان، گلستان و... با واکنش گسترده سلبریتیها همراه بود.
تهمینه میلانی، کارگردان سینما ازجمله سلبریتیهایی بود که در ماجرای سیل، بیش از اینکه با سیلزدگان همدلی کند، به انتقاد از مسئولان پرداخت و آنان را مسبب «عمق بخشیدن به فجایع قابل پیشبینی» معرفی کرد.
پریناز ایزدیار، بازیگر سینما هم بهجای همدلی با حادثهدیدگان سیل شیراز در تعطیلات نوروز، مسئولان را مقصر «تبدیل برکت خدا به بلای طبیعی» معرفی کرد.
مهراوه شریفینیا، بازیگر سینما نیز طی پستی در فضایمجازی به وقوع سیل در شیراز اشاره کرد و نوشت: «...متأسفانه ما در برابر بحران انگار هیچ برنامهای نداریم!»
۳۰ دیماه ۱۳۹۵ حادثه پلاسکو
صبح پنجشنبه، ۳۰دیماه ۱۳۹۵بود که آتشسوزی و ریزش ساختمان پلاسکو، زمینهساز جان باختن تعدادی از شهروندان وآتشنشانان جان برکف شد. در آن ماجرا نیز برخی چهرهها و سلبریتیها رویکرد «خودتحقیری» را در پیش گرفتند.
صادق زیباکلام، فعال سیاسی و استاد دانشگاه طی پستی در شبکههای اجتماعی، خواستار «مقایسه مدیریت شهری در کلانشهرهای ایران با جوامع دیگر» شد.
عادل فردوسیپور، مجری وقت برنامه ورزشی نود، ازجمله چهرههایی بود که در جریان یکی از برنامهها، به حادثه ساختمان پلاسکو واکنش نشان داد و گفت: «اگر چنین حادثهای در ابعاد کوچکتر هر جای دیگر جهان اتفاق میافتاد، تعداد زیادی اخراج میشدند و تعداد زیاد دیگری نیز استعفا میدادند. یک چنین اتفاقی با این عظمت همه را متاثر کرد، اما نه کسی اخراج شد و نه کسی استعفا کرد.»
گرفتار در دام خود پهنکرده
«جمهوری اسلامی پول مردم ایران را خرج غزه و لبنان میکند»؛ این جمله محور بیشترین حجم فضاسازیهای رسانهها و مقامهای آمریکایی علیه ایران طی سالهای اخیر بودهاست. براین اساس هم بود که معمولا هنگام بروز حوادث غیرمترقبه در ایران، رسانهها و مقامهای آمریکایی با موجسواری روی فضای احساسی افکارعمومی کوشیدهاند اینگونه جلوه دهند که دلیل بروز چنین حوادثی، این است که جمهوریاسلامی پول ایران را در لبنان و غزه و... هزینه میکند؛ اکنون اما بهدنبال ناتوانی مسئولان آمریکایی در مهار آتشسوزیها، آنها در دامی که خود پهن کردهاند گرفتار شدهاند و موضوع کمکهای آمریکا به رژیمصهیونیستی و اوکراین به یکی از مهمترین انتقادهای مطرحشده از مقامهای آمریکایی تبدیل شدهاست. بخش قابلتوجهی از شهروندان آمریکایی بر این گمان هستند که کاخسفید مالیات شهروندان را خرج جنگ در سرزمینهای اشغالی و اوکراین میکند و بیتوجهی به زیرساختهای عمومی، اکنون زمینهساز بروز فاجعهای مانند آنچه این روزها در لسآنجلس در جریان بوده، شدهاست.
جرالد سلنته، کارشناس آمریکایی: میلیاردها دلار برای نسلکشی در غزه خرج اسرائیل میکنیم، اما عرضه خاموشکردن یک آتشسوزی را نداریم...
جاستین بیتمن، نویسنده، بازیگر و فیلمساز آمریکایی در انتقاد از انفعال مقامات این کشور در مهار آتشسوزی: اگر کاری را که برای آن به شما پول میدهیم و برای آن استخدام شدهاید انجام نمیدهید، گورتان را گم کنید. ما به دمکراتهایی رأی دادهایم که صلاحیت رسیدگی به این مسائل را ندارند. چطور میخواهیم در لسآنجلس المپیک برگزار کنیم؟

وقتی آتش، ناکارآمدی آمریکا را عریان کرد
هنگامی که صحنه سوختن شهر لسآنجلس در رسانهها پخش شد، برای بسیاری این صحنههای آخرالزمانی و غیرقابل باور بود و برخی کاربران مجازی در ابتدا آتش گرفتن این شهر مشهور به «شهر فرشتگان» را غیرواقعی عنوان کردند، اما سوختن نماد شهرت و ثروت ایالات متحده، واقعیترین صحنه این روزهای آمریکاست. یکی از معروفترین، هنریترین و ثروتمندترین شهرهای آمریکا از هفته گذشته تاکنون در آتش میسوزد و دولت فدرال آمریکا با آن همه ادعای جهانگستری هنوز در خاموش کردن آتش ویرانگر شهر لسآنجلس ناتوان مانده است.
ویرانی لسآنجلس
در آتشسوزی اخیر، بسیاری از مناطق لسآنجلس به خاکستر تبدیل شدهاند: تصاویر هوایی از حجم تخریبها: تصاویر هوایی از منطقه «پاسیفیک پالیسیدز» در شهر لسآنجلس که شاهد بیشترین حجم آتشسوزیها بوده است، حکایت از آن دارد که تقریبا کل این منطقه در اثر آتشسوزی ویران شده است.
اذعان ترامپ به نابودی لسآنجلس: دونالد ترامپ در آخرین موضعگیریاش نسبت به بحران آتشسوزی لسآنجلس، تأکید کرد که آتش بهمدت ۳روز است که بهسرعت در حال گسترش است و میزان مهار آتش صفر است! ترامپ در ادامه بیان کرد که هیچکس تا به حال چنین اعداد شکستخوردهای را ندیده بود!
بیکفایتی فاحش توسط گاوین نیوسام و کارن باس و سازمان FEMA... بایدن پولی ندارد و همه پولها در کلاهبرداری سبز جدید هدر رفته است! لسآنجلس به کلی نابوده شده است...
بیبرقی طولانیمدت
آتشسوزی لسآنجلس همچنین به بیبرقی طولانیمدت در این شهر منجر شده است:
۲۵۰هزار نفر: براساس آمار ارائهشده توسط اداره برق لسآنجلس، حدود ۲۵۰هزار نفر از اهالی این شهر از هفته گذشته و با گسترش آتشسوزیها در بیبرقی بهسرمیبرند.
احتمال افزایش شهروندان بیبرق: یواسایتودی با توجه به گسترش آتشسوزیها از احتمال افزایش مناطق بدون برق در لسآنجلس خبر داده است.
تا ۴۸ساعت آینده: اداره برق لسآنجلس همچنین اعلام کرده که بعید است تا ۴۸ساعت آینده برق به مناطق تحتتأثیر آتشسوزی بازگردد.
نابودی هزاران تن مواد غذایی: قطع برق گسترده در بخشهایی از لسآنجلس به نابودی و فاسد شدن هزاران تن مواد غذایی در خانهها و سردخانههای صنعتی و خصوصی منجر شده است.
رابرت لونا، رئیسپلیس لسآنجلس: هیچ راهی وجود ندارد، جز اعلام شرایط ویژه رفتوآمد در لسآنجلس؛ چون اموال و دارایی مردم در خطر است و اوضاع بهشدت نامساعد ارزیابی میشود.
۸ درصد
براساس آمار ارائهشده توسط گوین نیوسام، فرماندار ایالت کالیفرنیا، پس از ۵روز از آغاز آتشسوزی بزرگ لسآنجلس، تنها ۸درصد از آتشسوزی منطقه پالیسیدز تاکنون مهار شده و زبانههای آتش همچنان در حال گسترش است.
اقدامات قانونی
تهدید به بازداشت افرادی که دستور تخلیه را نادیده میگیرند. بازداشت ۲۰ نفر به اتهام غارت خانههای آسیبدیده با احتمال افزایش این رقم.
خانه حامیان جنگ غزه در آتش
نکته قابل توجه در آتشسوزی لسآنجلس، آتش گرفتن و تخریب خانه برخی از سلبریتیهای حامی جنگ غزه است.
دیان وارن، هنرپیشه حامی اسرائیل با انتشار یک پست در زمان جنگ غزه با محتوای برای موفقیت اسرائیل در این زمان وحشتناک دعا میکنم، از جنگ غزه دفاع کرده بود.
ملیسا رویور، بازیگر آمریکایی در زمان جنگ غزه اعلام کرده بود که قلب من در این روزها با اسرائیل است.
مندی مور، از بازیگران معروف هالیوود است که از جنگ در غزه حمایت کرده بود.»
ممنوعیت رفت و آمد
پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان هم با ارسال پیامی برای اسقف اعظم لس آنجلس در برابر جان باختگان و خسارات وارد شده ابراز "ناراحتی" کرد و برای کسانی که تحت تاثیر این "تراژدی" قرار گرفتند، ابراز "همدردی معنوی" کرد.
با غارت و دزدی در مناطق آسیب دیده یا تخلیه شده، مقامات در ۲ منطقه پالیسادس و آلتادنا که بیشترین آسیب را دیده اند، از ساعت ۶ بعد از ظهر تا ساعت ۶ صبح مقررات منع آمد و شد وضع کرده اند.
با توجه به میزان خسارت، "گاوین نیوسام" فرماندار کالیفرنیا روز جمعه دستور "بازبینی مستقل جامع" از سیستم های توزیع آب شهر را صادر کرد. کمبود آب و افت فشار در شیرهای آتش نشانی در لحظات اولیه که باعث گسترش آتش شد بسیار نگران کننده توصیف شده است.
او در نامه ای سرگشاده نوشت: ما به پاسخ هایی نیاز داریم تا بفهمیم چه اتفاقی افتاده است.
آتشسوزی بیش از ۸ هزار هکتار را در سواحل مالیبو و محله لوکس پاسیفیک پالیسیدز در نوردیده است، جایی که آتشنشانان گفتند ۱۱ درصد از شعلههای آتش را صبح شنبه تحت کنترل داشتند.
در میان کسانی که خانه های خود را از دست دادند مل گیبسون بازیگر بود که به رسانه "نیونیشن" گفت که از اینکه خانه خود در مالیبو از دست داده بسیار شوکه شده است.
"نیکول پری" بازیگر معروف که خانه اش در پاسیفیک پالیسیدز در اثر آتش سوزی ویران شد، به خبرگزاری فرانسه گفت که مقامات به طور کامل، ساکنان را رها کردند.
شاهزاده هری (فرزند پادشاه انگلیس) و همسرش مگان که در سال ۲۰۲۰ روابط خود را با خانواده سلطنتی بریتانیا قطع کردند و برای زندگی به کالیفرنیا امریکا نقل مکان کردند، برای همدردی با آسیب دیدگان در پاسادنا حاضر شدند.
با ادامه دستورات تخلیه، صدها هزار خانه در لس آنجلس تخلیه شده اند. برای برخی از خانه ها، دستور تخلیه به اشتباه صادر شده است.
انتقادات
مقامات از مردم کالیفرنیا می خواهند در مصرف آب صرفه جویی کنند زیرا سه مخزن تامین کننده ایستگاه های آتش نشانی خالی شده اند.
هزینه این آتش سوزی ها ممکن است بالاترین در تاریخ باشد. موسسه بررسی اقتصادی AccuWeather خسارت این آتش سوزی را بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ میلیارد دلار برآورد کرده است.
جو بایدن هم گفت که "بسیاری با عوام فریبی" تلاش می کنند از اطلاعات نادرست منتشر شده در مورد فاجعه آتش سوزی، سوء استفاده دارند.
دانشمندان می گویند تغییرات آب و هوا باعث افزایش شدید حوادث و اتفاقات آب و هوایی می شود.
اظهار نظر برخی از نخبگان سیاسی در خصوص حریق بزرگ کالیفرنیا مایه تاسف است
عمادالدین باقی، جامعهشناس و پژوهشگر حقوقبشر طی یادداشتی اظهار نظر برخی از شخصیتهای سیاسی در خصوص آتشسوزی لسآنجلس را مورد بررسی قرار داد و نوشت:
«پس از آتشسوزی گسترده در لسآنجلس کالیفرنیا همانطور که گروهی از خیالپردازان ساکن در رسانه اپوزیسیون که هر حادثه جزئی و عادی در ایران را مستقیماً به مساله ساختار سیاسی و عقیده براندازی گره میزنند، ولی این آتشسوزی را صرفاً بر اثر باد میدانند و بر تکنولوژی پیشرفته مهار آن تمرکز میکنند، برخی دیگر در ایران (و حتی در خود آمریکا) اظهار عقیده کردند که این آتشسوزیها به خاطر گناه غزه است! تا وقتی این نوع اظهارنظرات از سوی افراد عامی باشد، نامنتظره نیست اما هنگامی که توسط برخی نخبگان سیاسی و صاحب اندیشه بیان میشود، غیرمنتظره و موجب تاسف است.
بدونشک جنایت غزه در زمره بزرگترین جنایات تاریخ بشریت است و باید عاملان آن تقاص پس بدهند اما تبدیل آرزوها به تحلیل و تحمیل آن به واقعیت را نمیتوان تقاص شمرد به ویژه اینکه چنین رخدادی، تناسبی با اصل شخصی بودن جرم و مجازات ندارد و در نقطه دیگری از جهان برای کسانی که چه بسا نقشی در جنایات هولناک غزه نداشتهاند، رخ داده است.
اگر کسی اندک اطلاعی از حوادث در آمریکا داشته باشد، میداند که توفان و آتشسوزی از رخدادهای کثیرالوقوع هستند و در جنگلهای لسآنجلس هم بارها آتشسوزی رخ داده است اما این بار جهت باد، آن را به درون شهر کشیده است.
«بادهای به اصطلاح سانتا آنا بادهای شدید و خشکی هستند که در لسآنجلس در ماههای سردتر زمستان رایج هستند». در صورتی که این آتشسوزی تقاص جنایات غزه باشد، آتشسوزیها و توفانهای قبلی را به کدام موضوع میخواهند ربط بدهند؟
البته در مورد آتشسوزی اخیر فرضیه عمدی بودن آن نیز مطرح و در دست بررسی است اما مهمتر از ذهنیت تقاصاندیش، این است که در این آتشسوزی مهیب و عظیم، تاکنون حداکثر ۱۰ نفر جان باختهاند و در مدت ۴ روز با تجهیزات بسیار پیشرفته مهار شده است، درحالی که بارها در جنگلهای کوچک خودمان آتشسوزیهایی در ابعاد بسیار کوچکتر رخ داده که در مدتزمانی بیش از آن هم نتوانستهاند، مهار کنند. بهتر است به جای آن نوع ذهنیتهای عامیانه و غیرعلمی به جنبههای فنی که میتواند پیشگیرانه یا مهارکننده باشد، توجه شود.
آن نوع طرز تلقیها، باورمندانش را همیشه در باتلاقی اسیر میکند که نمیتوانند از آن بیرون آیند. برای مثال اگر زلزله، نشست زمین، یا رانش زمین، آتشسوزی، سیل و حوادث طبیعی که در همه جای جهان رخ میدهد بر سرشان آوار شد، آن وقت باید پاسخ بدهند که آن وقایع بر اثر چه گناهی بوده یا اگر گناهان بزرگتری در گذشته یا در دیگر نقاط رخ داد و چنین پیامدهایی نداشته چه پاسخی برای آن دارند؟
از این موضوع مشخص، نتیجه کلیتر و مهمتری میتوان گرفت و آن هم این است که تحلیلهای متافیزیکی که میتواند همه امور بیربط را به همدیگر ربط بدهد به ترویج انگارههای غیرعلمی میانجامد و قدرت تعقل برای مدیریت را زائل میکند و انسان را در پیشگیری یا کنترل بحران فلج مینماید. فقط روشهای علمی و فناورانه برای تحلیل حوادث است که میتواند راهگشای انسان برای کنترل پیامدهای زیانبار انسانی و مالی حوادث باشد.»
واکنش مقامات ایرانی به آتشسوزی در آمریکا
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور کشور نسبت به حادثه آتشسوزی در لسآنجلس واکنش نشان داد و در پیامی گفت: اتخاذ تدابیر عاجل در سطح جهانی برای چارهاندیشی و مقابله با بحرانها ضروری است، چه نسلکشی و جنایات رژیم اشغالگر در غزه باشد و چه بحران ناشی از تغییرات آب و هوایی همانند آنچه که امروز در آتش سوزیهای مخرب در کالیفرنیا میبینیم.
در ادامه این پیام آمده است: در دنیای به هم پیوسته امروز، درد و رنج یک نفر، درد و رنج همه است؛ ما با همه کسانی که از حادثه آتش سوزی در کالیفرنیا متاثر شدهاند ابراز همدردی کرده و برای بهبود سریع اوضاع دعا میکنیم.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در سخنانی با اشاره به آتشسوزی گسترده در مناطقی از ایالت کالیفرنیای آمریکا، اظهار کرد: بشریت نمیتواند نسبت به ویرانی خانه و منابع طبیعی سایر ملل چه به واسطه جنگ باشد و چه به واسطه قهر طبیعت، بیتفاوت بماند.
وی با بیان اینکه همدردی با هم نوع در انحصار هیچ نقطهای از جهان نیست، تاکید کرد: با شما مردم کالیفرنیا که از خانه و محیط امن زندگی خود جدا شدهاید همدردی میکنیم، با شما که خانه و داراییهایتان سوخت و ویران شد همدردی میکنیم، با شما که متحمل این آتشسوزی خانمانسوز ناشی از تغییرات آبوهوایی شدید همدردی میکنیم.
مهاجرانی یادآور شد: به یاد میآوریم غم آوارگی هزاران انسان را که با خودخواهی و جنگطلبی دیگران آواره شدند و به سوگ نشستند. ما از عمق وجود به این شعر استاد سخن پارسی باور داریم که فرمود «بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار»
سخنگوی دولت ادامه داد: همانگونه که جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد برای اعزام تیمهای واکنش سریع در اتباع حریق اعلام آمادگی میکنیم و امیدواریم خانههای جهانیان همواره روشن و پر مهر و گرم باشد.
نورنیوز