نورنیوز- گروه بینالملل: دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا اخیراً با اقدامی غافلگیرکننده، بحث سیاستهای خود در منطقه غرب آسیا را دوباره به مرکز توجه کشانده است. بازنشر یک ویدیو از جفری ساکس، اقتصاددان مشهور آمریکایی، توسط ترامپ، سیگنالهایی متناقض در رابطه با نگاه او به تحولات منطقه غرب آسیا ارسال میکند. این ویدیو بهشدت از نفوذ اسرائیل در سیاست خارجی آمریکا انتقاد میکند و جنگهای منطقه را به طرحهای بنیامین نتانیاهو نسبت میدهد.
بازنشر ویدئو؛ پیام خاموش به نتانیاهو
ترامپ بدون هیچ توضیح یا اشارهای در مورد تایید یا رد این ویدئو، آن را در حساب خود منتشر کرده است. این حرکت، از سوی بسیاری بهعنوان انتقادی غیرمستقیم از سیاستهای جنگطلبانه نتانیاهو تعبیر شده است. ساکس در ویدیو تاکید میکند که نتانیاهو، با بهرهگیری از نفوذ خود در سیاستهای واشنگتن، آمریکا را درگیر جنگهایی کرده که نتیجهای جز بیثباتی منطقهای نداشتهاند. بازنشر این ویدیو، میتواند پیامی به نتانیاهو باشد که ترامپ دیگر تمایلی به حمایت از چنین سیاستهایی که هزینه های اقتصادی و اعتباری سنگینی برای آمریکا ایجاد کرده، ندارد.
تهدید به «جهنمی کردن» منطقه
اما رفتار ترامپ تنها به این بازنشر محدود نمیشود. او بهتازگی هشدار داده که اگر اسرایی که در غزه در اختیار حماس هستند آزاد نشوند، خاورمیانه را به «جهنم» تبدیل خواهد کرد. این اظهارات، تضادی آشکار با پیام قبلی او دارد و رویکردی کاملاً تهاجمی را نشان میدهد. تحلیلگران معتقدند که این تهدید، علاوه بر حماس، میتواند هشداری به نتانیاهو نیز باشد. ترامپ پیشتر نیز از طولانی شدن جنگ غزه انتقاد کرده و آن را نشانه ناکامی استراتژیهای فعلی دانسته است.
پایان جنگ؛ شرط ضمنی ترامپ برای توافق
ترامپ در اظهاراتی که تاکنون در مورد تحولات غرب آسیا داشته، بهنوعی از پایان جنگ غزه بهعنوان ضرورت یاد کرده است. این موضعگیری، بهطور ضمنی همسو با یکی از شروط اصلی حماس برای توافق، یعنی توقف درگیریها است. به نظر میرسد ترامپ بهدنبال استفاده از این فشارها برای رسیدن به توافقی است که بتواند پیش از ورود رسمی اش به کاخ سفید، خاورمیانه را در مسیری متفاوت قرار دهد.
رویکردی متفاوت در مورد غرب آسیا
با توجه به این تناقضها، رویکرد ترامپ در غرب آسیا چیزی جز بازی با کارتهای متعدد بهنظر نمیرسد. او همزمان بر طبل تهدید میکوبد و از سوی دیگر، پیامهایی برای کاهش تنش ارسال میکند. این سیاست دوگانه، احتمالا بخشی از تلاش او برای آمادهسازی شرایطی است که پس از ورود به کاخ سفید، منجر به کاهش تنش و فراهم کردن زمینه مذاکره برای پایان دادن به تنشها شود.
البته پیگیری این رویکرد با توجه به سیاستهای جنگ طلبانه نتانیاهو و اصرار او بر تداوم کشتار در غزه و ایجاد سرزمین سوخته در این منطقه، خالی از چالش نخواهد بود.