نورنیوز-گروه اقتصادی: عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی طی سخنانی با اشاره به ضرورت افزایش حمایت از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی گفت؛خامفروشی محصولات کشاورزی سم و خیانت است.
وی خاطر نشان کرد؛امنیت غذایی امروز مسئله اصلی کشورهای دنیا است و اگر در این حوزه کوتاهی و بیتدبیری کنیم از سایرین عقب میمانیم.
موضوع خامفروشی محصولات کشاورزی که توسط رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به عنوان "خیانت" تعبیر شده ، یکی از مسائل کلیدی در مسیر توسعه اقتصادی و پایداری امنیت غذایی کشور محسوب میشود. این مسئله در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و استراتژیک قابل بررسی است.
بعد اقتصادی: از خامفروشی تا ارزشافزوده
خامفروشی به معنای عدم بهرهبرداری بهینه از ظرفیتهای تولیدی کشور است. اعمال فرآیندهای تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی نه تنها ارزشافزوده بیشتری ایجاد میکند، بلکه موجب افزایش صادرات غیرنفتی و ارزآوری بیشتر برای کشور میشود. این فرآیند میتواند زنجیره تولید را به سمت صنایع تبدیلی سوق دهد بهگونهای که نهتنها تولیدکنندگان بلکه کل اقتصاد ملی از منافع آن بهرهمند شود
بعد اجتماعی: اشتغالزایی و توسعه روستایی
صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی میتوانند به عنوان موتور اشتغالزایی در مناطق روستایی عمل کنند. با جلوگیری از خامفروشی و توسعه صنایع مرتبط، فرصتهای شغلی جدیدی ایجاد میشود که از مهاجرت نیروی کار به شهرها میکاهد و به توسعه پایدار مناطق محروم کمک میکند.
مهاجرت از روستاها به سمت شهرها طی سالیان گذشته رشد چشمگیری داشته که ضمن تبدیل نمودن روستاییان از تولید کننده به مصرف کننده بدلیل اسکان این گروه در حاشیه شهرها روند حاشیه نشینی و آسیب های ناشی از آن را نیز افزایش می دهد.
بعد استراتژیک: امنیت غذایی و رقابت جهانی
در دنیای امروز که امنیت غذایی به یک مسئله راهبردی تبدیل شده، خامفروشی محصولات کشاورزی میتواند کشور را از رقابت جهانی در این حوزه عقب نگه دارد. فرآوری محصولات نهتنها توان صادراتی کشور را ارتقا میدهد، بلکه به ایجاد ذخایر استراتژیک و تقویت قدرت چانهزنی در بازارهای جهانی نیز کمک میکند.
پاندمی کرونا و شکل گیری بحران غذا در جهان تجربه ای تلخ اما بسیار عبرت آموز بود که نشان داد کم توجهی نسبت به امنیت غذایی بویژه در شرایط غیر مترقبه می تواند با تهدید زیست شهروندان به شکل گیری بحران امنیت ملی بیانجامد
راهکارها: از سیاستگذاری تا عمل
برای مقابله با خامفروشی و توسعه صنایع تبدیلی در اولین گام می بایست موضوع حمایت جدی از تولیدکنندگان و سرمایهگذاران در دستور کار قرار بگیرد. ارائه تسهیلات مالی و کاهش موانع بوروکراتیک برای توسعه صنایع تبدیلی از جمله اقدامات مهمی است که قوای سه گانه کشور باید به آن احترام نمایند
بدلیل ضعف آموزش و دانش کافی در منابع انسانی بخش کشاورزی، طرحهای کارشناسی شده در این حوزه به صورت مناسبی اجرا نمی شود لذا ارتقای مهارتهای کشاورزان و کارآفرینان در حوزه فناوریهای فرآوری و بستهبندی از جمله الزاماتی است که باید مد نظر قرار بگیرد.
علاوه بر این اتصال زنجیره تولید و فرآوری محصولات کشاورزی به نیاز رو به تزاید بازارهای منطقه ای و جهانی و ایجاد زیرساختهای صادراتی و تقویت برند ملی از جمله اقداماتی است که برای افزایش سهم در بازارهای جهانی می بایست مورد توجه سیاستگذاران و مجریان بخش کشاورزی کشور باشد.
خامفروشی محصولات کشاورزی نه تنها موجب هدررفت منابع ارزشمند کشور میشود، بلکه در بلندمدت توسعه اقتصادی و امنیت غذایی را نیز به خطر میاندازد. حمایت هدفمند از تولیدکنندگان و تقویت صنایع تبدیلی میتواند کشور را در مسیر رشد پایدار قرار داده و جایگاه ایران را در اقتصاد جهانی ارتقا دهد.
نورنیوز