نورنیوز-گروه سیاسی: محمد رضا عارف معاون اول رئیس جمهور در نشستی با فعالان سیاسی گفت : مقام معظم رهبری پرورش ۱۰۰ مدیر توانا را به ما تکلیف کرده اند و ما یک پروژه برای تربیت ۱۰۰۰ مدیر را شروع کردهایم وی افزود:به وزارت کشور هم تکلیف شده که از بخشداریها و فرمانداریهای بخشها و شهرهای کوچک شروع کند واز مدیران جوان استفاده نماید تا آنها برای پستهای بالاتر آماده شوند.
اشاره معاون اول رئیس جمهور به برنامه دولت برای پرورش هدفمند مدیران جوان که طبیعتا می بایست با رویکرد جانشین پروری پیگیری شود موضوعی مهم است که عدم توجه به آن طی سالیان گذشته خسارتهای قابل توجهی را به کشور وارد کرده است. جانشینپروری بهعنوان یکی از ارکان اساسی حکمرانی خوب، نقشی حیاتی در پایداری و بهبود نظام مدیریتی در کشورهای مختلف دارد. در شرایطی که پیچیدگیها و چالشهای محیطی، اجتماعی و اقتصادی روز به روز افزایش مییابد، تربیت و آمادهسازی مدیران توانمند و کارآمد برای آینده و پیش بینی سازوکارهای اجرایی برای ارتقاء آنها در ساختار مدیریتی کشور ،ضرورتی انکارناپذیر است. این رویکرد نه تنها موجب جلوگیری از روبرو شدن کشور با بحرانهای مدیریتی می شود، بلکه تضمینی برای استمرار سیاستگذاریها و برنامههای توسعهای کشور بر مبنای اهداف کلان نظام با کمترین انحراف خواهد شد.
یکی از مشکلات اساسی در نظام مدیریتی کشور طی سالهای اخیر، نگاه سیاسی به انتصابات و مدیریتها بوده است. این رویکرد نه تنها منجر به بیثباتی مدیریتی و هدررفت منابع شده، بلکه فضای رشد مدیران شایسته و جوان را نیز محدود کرده است. جایگزینپروری باید فارغ از نگاههای جناحی و سیاسی باشد و تنها بر اساس شایستگی، توانمندی و تعهد افراد انجام شود.
مقام معظم رهبری با تأکید بر تربیت ۱۰۰ مدیر توانمند، نشان دادهاند که توجه به نیروی انسانی کارآمد، راهبردی کلیدی در پیشرفت و اعتلای کشور است. طرحهای اجرایی دولت نیز مانند پروژه تربیت ۱۰۰۰ مدیر، اقدامی موثر در این راستا است که باید با برنامهریزی دقیق و اجرای اصولی و فارغ از رویکردهای شخصی، سیاسی، قومی و باندی دنبال شود.
امنیت شغلی مدیران و ایجاد سازوکاری شفاف برای عزل و نصب بر اساس کارنامه عملکرد، از دیگر الزامات موفقیت در نظام جانشینپروری است. در بسیاری از موارد، مدیران به دلیل عدم ثبات در جایگاه شغلی و نگاههای کوتاهمدت، فرصت کافی برای برنامهریزی و اجرای مؤثر ندارند و تجربیات آنها نیز در مدیریتهای بعدی مورد استفاده قرار نمی گیرد. این معضل باید با ایجاد بسترهای قانونی مناسب و حذف مداخلات غیرضروری برطرف شود.
دولت چهاردهم که با شعار وفاق عرصه مدیریت اجرایی کشور را بدست گرفته و تاکنون نیز در عزل و نصب ها به این سیاست وفادار بوده است می بایست با استفاده از ظرفیت نخبگان، دانشگاهها و جامعه مدنی برای شناسایی، آموزش و معرفی افراد مستعد، به غنای نظام جانشینپروری کمک کند.
نقش نهادهایی مانند وزارت کشور در شناسایی و ارتقای مدیران جوان در سطوح محلی و منطقهای نیز بسیار مهم است. آغاز این روند از بخشداریها و فرمانداریها و فراهم کردن فرصت برای مدیران جوان، گام موثری است که دولت در ایجاد نسلی از مدیران شایسته برای مسئولیتهای بالاتر برداشته و در صورت تداوم می تواند سازو کاری پویا در نظام مدیریتی کشور ایجاد کند
جانشینپروری نه تنها یک ضرورت مدیریتی، بلکه یک مسئولیت ملی است. با توجه به اهمیت این موضوع، میتوان آن را بهعنوان ابزاری برای توسعه پایدار، افزایش بهرهوری و ارتقای نظام حکمرانی کشور به کار گرفت. توجه به این مسئله، تضمینی امیدوار کننده برای آیندهای روشنتر و همچنین شکل گیری نظام مدیریتی کارآمدتر در کشور خواهد بود.
نورنیوز