نورنیوز- گروه بین الملل- هم زمان با تحولات اخیر در سوریه و ساقط شدن حکومت بشار اسد با عملیات مسلحانه هیئت تحریرالشام و سایر شورشیان مسلح ، اقدامات و رفتارهای بازیگران اصلی در این بحران بیش از گذشته مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است.
اگرچه سیاستهای ایالات متحده به عنوان بازیگری اثرگذار در تحولات سوریه همواره با در نظر گرفتن اصل ثابت ایجاد امنیت برای رژیم صهیونیستی همراه بوده و هست لیکن واکنشهای واشنگتن در خصوص بحران سوریه در دو هفته گذشته بویژه مواضع این کشور در مواجهه با تروریسم نیز بسیار معنا دار و البته غیر قابل توجیه است. موضع رسمی اعلام شده از سوی آمریکا هم زمان با اوج گیری بحران در سوریه بدلایل مختلف نمایانگر تناقضها و اهداف استراتژیک بلندمدتی است که این کشور برای افزایش نفوذ در منطقه و ایجاد امنیت برای رژیم اسراییل دنبال میکند.
تعریف متغیر تروریسم
نمونه بارز این تناقض در رویکرد آمریکا به هیئت تحریرالشام (جبهه النصره سابق) دیده میشود. این گروه سالهاست که در فهرست گروههای تروریستی آمریکا قرار دارد و این کشور برای دستگیری محمد الجولانی رهبر تحریر الشام ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است. در چنین شرایطی و علی رغم اینکه آمریکا در میانه اوج گیری بحران در سوریه بار دیگر رسما بر تروریستی بودن گروه تحریرالشام تاکید کرد، رسانه های این کشور بویژه سی ان ان بهواسطه تحولات اخیر و برای تحقق اهداف خاص، این گروه را به شکلی متفاوت به افکار عمومی معرفی کردند.
انجام چنین اقداماتی این شائبه را ایجاد کرد که آمریکا چون گذشته با در پیش گرفتن استاندارد دو گانه قصد دارد مسیر متفاوتی را در تعامل با هیئت تحریرالشام در پیش بگیرد.
در گذشته نیز سابقه داشته که ایالات متحده و همپیمانانش پس از تغییر در تعریف و برچسبگذاری گروههای مسلح، آنها را بر اساس منافع ژئوپلیتیکی خود بهعنوان «تروریست»، «شورشیان مشروع»، یا حتی «همکاران سیاسی» معرفی کرده است.
زمینه سازی جدید برای پیگیری سیاست دوگانه آمریکا در قبال تروریسم
واشنگتن در حالی از توسعه تروریسم و فاجعه انسانی در سوریه اظهار نگرانی می کندکه در طول دوهفته گذشته که درگیری های شدیدی میان گروههایی که در فهرست تروریستی این کشور قرار دارند با ارتش سوریه در جریان بود هیچ اقدامی انجام نداد و ترجیح داد که صرفا خود را نظاره گر تحولات نشان دهد. ایالات متحده آمریکا بارها با حمایت ضمنی یا چشمپوشی از اقدامات گروههای تروریستی مختلف، از این گروهها بهعنوان اهرمی برای تحقق اهداف خود استفاده کرده است.
موضوع جالب توجه اینکه پس از مصاحبه جنجالی سی ان ان با محمد الجولانی رهبر تحریر الشام، روز گذشته واشنگتن پست نیز به نقل از یک مسئول بلندپایه در دولت آمریکا نوشت :بعید نیست گروهک تروریستی هیئت تحریر الشام، از لیست تروریستها حذف شود.
ارتباط تحولات اخیر سوریه با امنیت رژیم صهیونیستی
صرف نظر از اعلام مواضع رسمی آمریکا در مورد تحولات جاری در سوریه، دو موضوع مهم شامل تداوم حضور نظامی این کشور در سوریه بدون هیچگونه نگرانی از افزایش درگیریها و توسعه حضور و نقش مسلحینی که آمریکا آنها را تروریست می داند و همچنین اقدامات نظامی گسترده و دامنه دار رژیم صهیونیستی در انهدام زیر ساختهای نظامی سوریه نشان می دهد که نمی توان نقش و کارکرد آمریکا در رخدادهای اخیر را به عنوان طرفی غیر فعال در نظر گرفت
رخدادهای چند روز گذشته نشان می دهد که سرنگونی دولت بشار اسد که می تواند با تجزیه سوریه و افزایش بیثباتی در این کشور همراه باشد بدلیل ایجاد فرصت برای رژیم صهیونیستی در جهت تثبیت موقعیت خود در منطقه و تضعیف محور مقاومت نسبت وثیقی با اهداف آمریکا دارد.
ضرورت همگرایی منطقهای
در چنین شرایطی، تنها راهکار مقابله با سناریوهای پیدا و پنهان قدرتهای فرامنطقه ای، ایجاد اتحاد و همگرایی میان کشورهای منطقه از جمله ضرورتهای مهمی است که عدم اهتمام به آن می تواند شرایط غیر قابل پیش بینی را پیش روی ذینفعان منطقه ای قرار دهد. ایران، ترکیه، روسیه و سایر بازیگران منطقهای میتوانند از طریق همکاری مشترک، سازوکاری برای تضمین امنیت و ثبات در سوریه ایجاد کنند تا از این طریق ضمن جلوگیری از تحقق برنامههای تجزیهطلبانه و سلطهجویانه در منطقه از توسعه بی ثباتی و ناامنی در سوریه جلوگیری کنند.
درسهایی از گذشته
تجربههای تلخ افغانستان، عراق ، لیبی و سودان نشان داده که اتکا به وعدههای قدرتهای فرامنطقه ای نهتنها راهحلی برای بحرانها نیست، بلکه عامل بیثباتیهای عمیقتر میشود. سوریه نیز از این قاعده مستثنی نیست.
کشورهای منطقه باید با درک عمیق از مخاطراتی که بی توجهی به شرایط حساس حاکم بر سوریه می تواند بدنبال داشته باشد، از دایره کسب منافع کوتاه مدت خارج شده و به تقویت همکاریهای منطقهای بپردازند. تنها از این طریق میتوان ثبات سوریه و امنیت منطقه را تضمین کرد و مانع از تحقق برنامههای مخرب قدرتهای فرامنطقه ای و رژیم صهیونیستی شد. سناریوی تجزیه سوریه و بیثباتسازی کل منطقه، تهدیدی برای همه بازیگران منطقهای است و باید با هوشمندی و اتحاد از آن جلوگیری شود.
نورنیوز