نورنیوز-گروه بین الملل: رژیم صهیونیستی و هاییتی بر اساس «شاخص جهانی مصونیت از مجازات» در صدر لیست کشورهایی قرار دارند که در سال 2024 بیشترین تعداد قتل خبرنگاران در آنها به ثبت رسیده است. کشورهای سومالی، سوریه و سودان جنوبی نیز پس از دو قرار دارند. این شاخص توسط کمیته حمایت از خبرنگاران تهیه و تنظیم میشود.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی فلسطین هاییتی با ثبت قتل 7 خبرنگار که عامل آنها نیز مشخص نشد در صدر این لیست قرار داشته و پس از آن رژیم صهیونیستی در جایگاه دوم این تا 31 آگوست گذشته قرار گرفته است.
مقیاس رتبه بندی در این شاخص تعداد خبرنگاران کشته شده در کشور که عاملان قتل آنها مشخص نشده به نسبت کل جمعیت است و جمعیت بسیار کم هاییتی باعث شده این کشور در رتبه اول قرار گیرد. این کمیته اعلام کرد در خصوص قتل عمد 10 خبرنگار که به دست اشغالگران قربانی شدهاند تحقیقات انجام داده اما تعداد بیشتری از خبرنگاران به قتل رسیده و شرایط جنگی شرایط مستند ساختن آنها را دشوار ساخته است.
این گزارش اشاره به آن دارد که رژیم صهیونیستی تعداد بیسابقهای از خبرنگاران فلسطینی را از آغاز جنگ علیه غزه از 7 اکتبر سال گذشته به قتل رسانده که بیشتر آنها در این شاخص بین المللی محاسبه نشده است. این شاخص بر اساس معیارهای مختلفی آماده سازی میشود به طوری که این کمیته قتل عمد را این گونه تعریف میکند که: قتل خبرنگار صرف نظر از قصد پیشین یا تصادفی زمانی که اتفاق میافتد تحقیقات ما باید بیانگر آن باشد که وی در ارتباط مستقیم با کار خود کشته شده است. با این وجود اگر چه دفتر رسانهای دولت غزه از شهادت 180 خبرنگار در بمبارانهای رژیم اشغالگر خبر داده اما در لیست این کمیته تنها نام خبرنگارانی مشاهده میشود که حین انجام کار و به عنوان خبرنگار هدف قرار گرفتهاند.
با وجود آنکه رژیم صهیونیستی قتل خبرنگاران در جنگ علیه غزه را انکار میکند اما این کمیته تاکید دارد ارتش این رژیم سابقهای طولانی در کشتن خبرنگاران دارد به طوری که هیچ یک از عاملان قتل 20 خبرنگار فلسطینی در 22 سال پیش از جنگ کنونی مجازات نشدهاند. اما پس از 7 اکتبر سال 2023 این کمیته قتل عمدی 5 خبرنگار توسط اشغالگران را به ثبت رسانده که عبارتند از: عصام عبدالله عکاس لبنانی خبرگزاری رویترز پس از بازگشت از پوشش خبری تحولات مرزی لبنان، حمزه الدحدوح و مصطفی ثریا پس از بازگشت از پوشش خبری تحولات غزه و اسماعیل الغول و رامی الریفی که در حمله 31 جولای گذشته به شهادت رسیدند.
این شاخص نشان میدهد در سطح جهان نیز در 77 درصد از قتلهای رخ داده علیه خبرنگاران قاتلی برای آنها مشخص نشده چرا که این میزان برای سال گذشته 78 درصد بوده که البته نسبت به سال 2014 با 90 درصد بهبود یافته است.
این گزارش بیانگر آن است که در جهان از هر 5 قتل خبرنگار 4 مورد از آنها بدون مجازات عامل آن بوده است. پس از هاییتی و رژیم صهیونیستی به ترتیب کشورهای سومالی، سوریه، سودان جنوبی، افغانستان، عراق، مکزیک، فیلیپین و میانمار قرار دارند که در 10 سال گذشته بدون تغییر در میان 10 کشور اول این شاخص بودهاند که مهمترین عوامل این قتلها جنگ، جنبشهای نافرمانی مدنی، دولتهای استبدادی، گروههای مجرمانه و نقص در عملکرد سیاسی و قضایی هستند.
کمیته حمایت از خبرنگاران ادامه داد پژوهشگران این کمیته 241 مورد قتل عمد خبرنگاران از 1 سپتامبر 2024 تا 31 آگوست 2024 را به ثبت رساندهاند. ولی تنها در مورد 4 درصد از این جنایات عدالت به طور کامل محقق شده است. در مورد 19 درصد از این موارد عدالت به صورت جزیی اجرا شده اما مابقی قربانیان که 77 درصد از این موارد بوده به هیچ عنوان شامل اجرای عدالت نشدهاند.
از سال 1992 این کمیته بین المللی در مجموع قتل عمد 974 خبرنگار را به ثبت رسانده و تاکید دارد تنها در 5 درصد از این موارد عدالت به طور کامل اجرا شده و در مورد 79 درصد از آنها عدالت اجرایی نشده است.