×
بین الملل
شناسه خبر : 197527
تاریخ انتشار :

جلالی تأکید کرد؛

نقش تعیین‌کننده ایران و روسیه در تحقق برنامه‌های بریکس

سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه گفت: ایران و روسیه دو کشور مهم عضو بریکس هستند و کیفیت روابط این دو کشور می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در اجرای برنامه‌های مدنظر اعضای بریکس داشته باشد.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه ضمن گفت‌وگو با رسانه‌های ریانووستی و اسپوتنیک نکاتی را در خصوص اهمیت توسعه روابط تهران با مسکو و مزایای حضور در سازمان بریکس بیان کرد. در ادامه مشروح گفت‌وگوی سفیر ایران در روسیه رو از نظر می‌گذرانیم:

تحولات اخیر در روابط سیاسی-اقتصادی و دوجانبه ایران و روسیه را چگونه می بینید؟

روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه بر دو پایه استوار است، آن دو پایه عبارت است از اول موضوع همسایگی دو کشور و تبعا الزامات آن. دو همسایه باید بتوانند روابط خود را گسترش دهند، ما و روسیه بر اساس سیاست همسایگی، روابط خود را تنظیم می‌کنیم. دوم عبارت است از رویکردهای مشترک دو کشور در عرصه مسائل سیاسی که عمدتا به مقابله و مخالفت با یکجانبه گرایی و مبارزه با  تروریسم باز می گردد و همچنین نوع نگاهی که به مسائل بین المللی و منطقه ای وجود دارد و این موضوع موجب شده است که دو کشور بیشتر به یکدیگر نزدیک شوند؛ لذا بر این اساس، روابط ما روز به روز در حال ارتقا است و طبعا نزدیکی بین دو کشور روز به روز در حال بیشتر شدن است و ما در حوزه های مختلف در حال گسترش روابط هستیم.

نقش روسیه در میانجیگری و تسهیل روابط تهران با کشورهای اروپایی در خصوص پرونده هسته ای ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟

طبعا در وضعیت کنونی نمی‌توان از روسیه انتظار میانجیگری داشت، زیرا روسیه خود به نوعی در جنگ و تقابل با کشورهای اروپایی و ساختار قدرت بین المللی است، لذا ما انتظاری در این مسئله نداریم که روسیه نقش میانجیگری ایفا کند، اما از آنجایی که ما کشوری هستیم که در موضوع هسته ای در چارچوب و قواعد کار می کنیم و تمام برنامه هسته ای ما تحت رصد آژانس بین المللی انرژی هسته ای است و بیشترین گزارشاتی که مبنی بر صحت عملکرد جمهوری اسلامی ایران است، از ناحیه آژانس بین‌المللی انرژی هسته ای مورد تایید قرار گرفته است، لذا ما فکر می‌کنیم که در بحث هسته ای، اگر زیاده خواهی قدرت های بزرگ و نوع رویکردهای غیرحقوقی آنها نباشد، طبعا موضوع هسته ای ما از پیچیدگی برخوردار نیست و می تواند حل شود.

عضویت ایران در بریکس چگونه اهمیت راهبردی این کشور را در منطقه افزایش می دهد؟ ایران از حضور در بریکس، به ویژه در مورد همکاری با روسیه، از چه منافع اقتصادی ای بهره خواهد برد؟

سازمان همکاری های کشورهای عضو بریکس، عملا با گزاره های مبنایی و تحت شرایطی شکل گرفت، و آن شرایط عبارت است از این که بریکس یک نوع اعتراض کشورهای جنوب جهانی است در مقابل ساختار قدرتی که تلاش شد با محوریت آمریکا و دنیای تک قطبی شکل بگیرد، بریکس عملا معترض است به دیکتاتوری در عرصه جهانی و به دنبال تغییر در ساختار قدرت جهانی است. جمهوری اسلامی ایران یکی از پیش قراولان و پیش تازان به وجود آمدن چنین رویکردی در عرصه جهانی است، ما در اصل ساختار قدرت جهانی را عادلانه نمی دانیم و به دنبال ایجاد عدالت در ساختار قدرت جهانی هستیم، به این معنا که کشورها بتوانند در مدیریت جهانی صاحب نقش باشند. در چنین وضعیتی حضور کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران در چنین سازمانی به عمق محتوای این سازمان کمک می کند، از طرفی دیگر سازمان بریکس مجموعه ای است از کشورهایی که بیشترین تولید کننده و مصرف کننده انرژی هستند، از این رو بریکس می تواند بهترین تعامل را میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان ایجاد کند. از طرف دیگر به لحاظ جمعیتی، بریکس جمعیت بسیار زیاد دنیا را متشکل می شود. ما فکر میکنیم زمینه های بسیار زیادی برای همکاری میان کشورهای عضو بریکس وجود دارد. اهداف بریکس، اهداف بسیار کلان و بزرگی است، معنای آن این نیست که در کوتاه مدت بریکس می تواند به اهداف خود برسد؛ اما فکر می کنیم که به بخشی از اهداف در کوتاه مدت و بخشی از آن در بلند مدت دست خواهد یافت. طبعا ایران و روسیه دو عضو بسیار مهم بریکس هستند که همکاری های این دو کشور می تواند به تعمیق روابط میان کشورهای بریکس کمک کند.

ایران چه اقداماتی برای بهبود روابط دیپلماتیک خود با کشورهای حوزه خلیج فارس انجام می دهد؟ چه چالش هایی را در این روند پیش بینی می کنید؟

ما کشورهای جنوب خلیج فارس را کشورهای مسلمان و همسایه خود می دانیم و طبعا به دنبال آن هستیم که بر اساس سیاست گسترش روابط با همسایگان و مسلمان حرکت کنیم. دولت فعلی ما -دولت چهاردهم- هم بر عنصر همسایگی و هم بر عنصر اسلامی بسیار تاکید دارند و ما امیدوار هستیم بتوانیم در این دوران حساس روابط خود را گسترش دهیم، دورانی که صهیونیست ها بیشترین دشمنی را نسبت به کشورهای اسلامی ایفا می کنند و طبیعی است که کشورهای اسلامی باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند. از طرفی دیگر ما می توانیم روابط اقتصادی خود را نیز با کشورهای خلیج فارس افزایش دهیم. اراده جدی دولت ما گسترش و تنظیم روابط با کشورهای همسایه است.

نگرانی‌های امنیتی اولیه ایران در مورد همسایگان خلیج فارس چیست؟

ما از کشورهای همسایه نگرانی ای نداریم، از نفوذ بیگانگان در کشورهای همسایه طبعا نگران هستیم و با روابط خوبی که می توانیم با همسایگان داشته باشیم، می توانیم جلوی نفوذ بیگانگان را بگیریم. حضور بیگانگان در کشورهای ما طبیعی است که می‌تواند به پیچیده شدن روابط بینجامد و اساسا کشورهای غربی به دنبال این هستند که با دخالت در اوضاع داخلی کشورهای منطقه، عمدتا تحولات را به سمت منافع خود پیش ببرند، آن ها به دنبال منافع ملی و منافع کشورهای ما و منافع منطقه ای نیستند، لذا ما فکر می کنیم بهترین وضعیت این است که خودمان باید با یکدیگر همفکری کنیم و اگر هم اختلاف نظرهایی داریم با مکانیسم های داخلی روابط کشورهای منطقه ای آن را حل و فصل کنیم، اینکه اجازه دهیم کشورهای بیگانه در امور ما و یا در روابط ما با کشورهای همسایه دخالت کنند، کار اشتباهی است.

تبادل فرهنگی چه نقشی در تقویت روابط میان ایران و روسیه دارد، آیا اخیراً ابتکارات و طرح هایی در این زمینه صورت گرفته است یا خیر؟

طبعا روابطی می تواند به شکلی پایدار باقی بماند که زیربنای آن براساس فرهنگ در وهله اول و اقتصاد در وهله دوم باشد، اگر روابط بر اساس اقتصاد و به ویژه بر اساس فرهنگ نباشد، روابط سیاسی خیلی پایدار باقی نمی ماند. ما فکر می کنیم روابط فرهنگی خود را با همسایگانمان به ویژه با روسیه باید افزایش دهیم. پیش از تشکیل اتحادیه جماهیر شوروی یعنی انقلاب 1917، ارتباطات فرهنگی خوبی میان کشور ما و روسیه وجود داشت، به دلیل اینکه مردم با یکدیگر روابط خوبی داشتند و روابط، روابط مردمی بود، اما متاسفانه بعد از انقلاب 1917، با تعطیل کردن مساجد و مراکز مربوط به ایرانی ها در کنار تعطیل کردن سایر مراکز دینی، با نگاه هایی که در آن زمان به لحاظ امنیتی وجود داشت عملا ارتباطات مقداری تضعیف شد. ما باید بازگردیم به اینکه ملت هایمان بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند، یکی از راه های خوب ارتباط برقرار کردن، عبارت است از توریسم و سفر به کشورها که به نظرم این روند بین ما و روسیه پیشرفت خوبی داشته است. آقای رئیس جمهور پوتین در ملاقات با رئیس جمهور پزشکیان گفتند که رفت و آمدهای توریستی دو کشور نسبت به سال قبل به 53 درصد افزایش پیدا کرده است. مطلب دیگر، ارتباطات دانشگاهی و تبادل استاد و دانشجو است که در این حوزه هم ارتباطات در حال افزایش است. ما در این حوزه ها در حال همکاری هستیم و امیدواریم که در طول زمان بتوانیم روابط خود را براساس زیرساخت های فرهنگی تنظیم کنیم.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان از مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ آمار فوتی‌های حادثه افزایش یافت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت+اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
تصاویر بی‌ضابطه از قربانیان؛ بحران دوم پس از حادثه بندرعباس
طوفان ایرانی در امارات؛ سردار آزمون و عزت الهی معادلات لیگ را برهم زدند! + فیلم
تهدید نتانیاهو به نابودی توان هسته‌ای ایران؛ استقلال یا هماهنگی با آمریکا؟
پروتکل‌های صداوسیما کجاست؟
واکاوی حادثه بندر از منظر سیاسی
احتمالات یک فاجعه
واکنش معنا دار شمخانی به یاوه گویی جدید نتانیاهو
X
آگهی تبلیغاتی