نور نیوز-گروه سیاسی: در میان شلوغیها و گستردگی تحولات غرب آسیا و در حالی که غرب تلاش دارد تا صرفا دستاوردسازی برای رژیم صهیونیستی و آنچه دیپلماسی هریس در منطقه مینامد را برجسنه سازی و سایر تحولات را حاشیه سازد، رویکردی مهم در حوزه دریایی منطقه با تاثیرات بینالمللی صورت گرفته است و آن برگزاری سخنگوی رزمایش مرکب دریایی آیونز ۲۰۲۴ به میزبانی جمهوری اسلامی ایران میباشد. امیر دریادار دوم مصطفی تاج الدینی، سخنگوی رزمایش مرکب دریایی آیونز ۲۰۲۴ (IMEX 2024)، در نشست خبری این رزمایش که در منطقه یکم دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، اعلام کرد که این رزمایش با محوریت نیروی دریایی راهبردی ارتش و مشارکت نیروی دریایی سپاه پاسداران، دریابانی فراجا و اداره بنادر و دریانوردی جمهوری اسلامی ایران و همچنین کشورهای روسیه، عمان، عربستان سعودی، هندوستان، تایلند، پاکستان، قطر و بنگلادش آغاز شده است. این رزمایش شامل برگزاری جلسات تخصصی و کارگاههای انتقال تجارب به ابتکار جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.وی ادامه داد: رزمایش آیونز ۲۰۲۴ برای استمرار امنیت در شمال اقیانوس هند بهویژه منطقه مثلث طلایی (تنگه هرمز - تنگه مالاکا - تنگه باب المندب) برگزار میشود. شعار این رزمایش "با هم برای اقیانوس هند امن و ایمن" طراحی شده و ده کشور از میان اعضای کشورهای حاشیه اقیانوس هند و کشورهای ناظر در آن شرکت دارند. پیام این رزمایش صلح، دوستی، همدلی و مشارکت جمعی اعلام شده است.
این رزمایش دریایی در حالی برگزار شد که پیامهایی جهانی را با خود به همراه داشته است از جمله: نخست آنکه حضور قدرتمند ایران در این رزمایش با تجهیزات، رزمناوها، ناوها و ادوات ساخته شده توسط جوانان ایران زمین در کنار آنکه روایتگری عملی ظرفیتها و تواناییهای علمی و فنی کشور است، نشانهای آشکار بر شکست و فروپاشی سیاست فشار حداکثری و تحریمها میباشد. این اقتدار که در عرصههای زمینی، هوایی و پدافندی نیز عینیت یافته است از یک سو میتواند الگویی برای سایر بخشهای کشور بویژه در عرصه اقتصادی مبنی بر وجود ظرفیتهای داخلی برای تحقق اهداف و خودکفایی بدون نیاز به بیگانگان باشد و از سوی دیگر الگوی دیگری از ایران برای تحریم شدگان توسط غرب جهت به شکست کشاندن تحریمها به نمایش میگذارد که قطعا در روابط سایر کشورها با تهران تاثیرات مثبت بسیاری خواهد داشت.
دوم آنکه این رزمایش در حالی بیانگر عزم و اراده ایران برای توسعه همکاریهای همه جانبه با کشورهای منطقه و صلح طلب است که حضور قابل توجه کشورها در این رزمایش و اهمیتی که برای آن قائل شدهاند نشانگر اعتماد جهانی به ایران است که دروغین بودن ادعای غرب مبنی بر انزوای منطقهای و جهانی ایران را نشان میدهد. حضور کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس نظیر عمان، عربستان سعودی و قطر در این رزمایش نشان میدهد که سیاستهای تفرقه افکنانه غرب با طرح ادعاهای دروغین در باب تمامیت ارضی ایران نمیتواند اعتماد و همگرایی کشورهای منطقه به ایران را خدشه دار سازد چنانکه امیر دریادار شهرام ایرانی با اشاره به حضور نیروی دریایی ارتش ایران در دریای سرخ، اظهار کرده است عربستان تقاضا داشته است که در دریای سرخ رزمایش مرکب داشته باشیم.
سوم آنکه این رزمایش سندی آشکار بر نقش و جایگاه ایران در امنیت منطقه و جهان از جمله در حوزه دریا میباشد. عرصه دریا یکی از مهمترین عرصههای تجارت جهانی است که نیازمند امنیت پایدار می باشد بویژه اینکه مسائلی همچون دزدان دریایی، آلودگیهای زیست محیطی، تحرکات مخرب غرب در تهدید امنیت دریایی و... الزامات همگرایی و اقدامات عملی جهت تامین امنیت دریایی را الزام آور میسازد که جمهوری اسلامی تا به امروز تمام ظرفیت خود را در این زمینه به کار گرفته است. به عنوان مثال ناوگروه ۸۶ نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن تمام ایرانی دنا و ناوبندر مکران یکی از موفقترین ناوگروههای ایرانی بوده که پس از هشت ماه دریانوردی و طی بیش ۶۵ هزار کیلومتر مسیر دریایی که با هدف طی یک دور ۳۶۰ درجه دور کره زمین انجام شد، به کشور بازگشت.
نکته مهم در سیاست دریایی ایران آن است که ایران تنها نگاه امنیتی صرف نداشته بلکه رویکردی زیست محیطی و بشر دوستانه دارد و این رویکرد نه تنها در آبهای جنوبی بلکه در مرزهای دریایی شمالی نیز صورت می گیرد چنانکه پیش از این نیز رزمایش مرکب امداد، نجات و امنیت دریایی ۲۰۲۴ خزر با حضور شناورهای ایران و روسیه و نمایندگانی از کشورهای حاشیه دریای خزر به عنوان ناظر برگزار شد. در همین حال ایران طرح ابتکار صلح هرمز را برای همگرایی همسایگان جهت تامین امنیت پایدار اقتصادی، سیاسی، امنیتی، زیست محیطی را پیشنهاد داده است. نقش ارزنده ایران در در تامین زیست محیطی آبراههای بین المللی را در اقدام مقتدرانه ایران در توقیف کشتیهای انگلیسی و یونانی میتوان مشاهده کرد که در چارچوب حفظ محیط خلیج فارس صورت گرفت.
چهارم آنکه این رزمایش را میتوان بخشی از دیپلماسی عمومی کشور با محوریت دریا ارزیابی نمود. تهران همواره تاکید دارد که در کنار پاسخگویی قاطع و سخت به هرگونه تهدیدی، تلاشی همه جانبه برای تحقق صلح و امنیت پایدار در منطقه صورت میدهد. در هفتههای اخیر و با شدت گرفتن تهدیدات و تجاوزات رژیم صهیونیستی و حامیانش علیه منطقه، ایران توانسته مدیریتی کاربردی و عملی با محوریت بازدارندگی کارمد برای امنیت خویش و منطقه را اجرایی سازد در حوزه دیپلماسی عراقچی وزیر امور خارجه سفری درهای به کشورهای منطقه از لبنان و سوریه گرفته تا قطر، عمان، عربستان، کویت و حتی بحرین را صورت داده است و در حوزه میدان نیز در کنار اجرای موفق وعده صادق2 و تاکید بر اجرای وعده صادق 3 در صورت دیوانگی صهیونیستها، رزمایش نیروی دریایی را میتوان بخشی از این دیپلماسی موفق دانست. این رزمایش در کنار آنکه پیام آور صلح و امنیت برای جهان است آمادگی ایران برای هرگونه تهدیدی علیه تمامیت ارضی خویش را نیز به نمایش میگذارد تا افرادی همچون بایدن رئیس جمهور آمریکا دریابند که یاوهگویی درباب آگاهی و هماهنگی با رژیم صهیونیستی برای هدف قرار دادن ایران پیامدهای سنگینی برای این رژیم و حامیانش به همراه دارد.
پنجم آنکه این رزمایش ابعاد دیگری از عزم و اراده جهانی برای پایان دادن به یک جانبه گرایی مخرب غرب و افزایش تمایلات به چند جانبه گرایی عادلانه و امنیت ساز را نشان میدهد. کشورها با حضور در این رزمایش نقش مرجع و میدانی ایران در تحقق چند جانبه گرایی جهانی را مورد تاکید قرار دادهاند بویژه آنکه حمایتهای همه جانبه غرب بویژه آمریکا از رژیم صهیونیستی در کشتار و نیز نقش بحرانساز ناوگان ائتلاف آمریکایی در دریای سرخ، الزام نقش آفرینی و همراهی با کشورهای مستقل و مقتدر همچون ایران در برابر یک جانبه گرایی غرب را بیش از پیش بر همگان آشکار ساخته است. به عبارتی دقیقتر این رزمایش بعد دیگری از چند جانبه گرایی جهان را در حوزه امنیت و تجارت و زیست محیط جهانی را مورد تاکید قرار داده است که ایران در آن نقشی کلیدی دارد.
در جمع بندی نهایی می توان گفت که رزمایش مرکب دریایی آیونز ۲۰۲۴ در کنار آنکه ابعاد دیگری از اقتدار دریایی و امنیتی ایران در سطح منطقهای و جهانی و نیز جدی بودن و آمادگی کامل ایران برای پاسخگویی به هر تهدیدی را نشان میدهد، اعتماد و همراهی جهانی با این اقتدار در جهت صلح و امنیتی پایدار و عادلانه را آشکار میسازد. اهمیت این رزمایش و نقش آفرینی جمهوری اسلامی، را زمانی میتوان بیشتر دریافت که کشورهای غربی و رسانههای به اصطلاح معتبر غربی، با سانسورهای شدید خبری و برجسته سازی سایر خبرهای منطقه، به دنبال اهمیت زدایی و کم رنگ سازی این رویداد مهم نزد افکار عمومی جهان را داشتهاند. نپرداختن و رفتار غیر حرفهای و غیر اخلاقی رسانههای غربی خود سندی بر نگرانی غرب از الگو شدن ایران برای کشورهای تحت تحریم و نیز افشای نقش ارزنده جمهوری اسلامی در تامین امنیت منطقه و جهان و اعتماد جهانیان به این ظرفیتهاست بویژه آنکه رزمایش ایونز 2024 نشان داد که دیگر جهان نیازی به لشکر کشیهای رزمناوهای آمریکایی و بحرانسازیهای امنیتی و زیست محیطی آن ندارد و جهان با چند جانبه گرایی و تکیه بر کشورهایی همچون ایران میتواند به صلح و امنیت پایدار دست یابد. امنیت و صلحی که قطعا از ابعاد مهم آن را همگرایی جهانی در مقابله با رژیم صهیونیستی و حامیانش تشکیل میدهد چرا که تحولات یک ساله طوفان الاقصی نشان داده است که هر ضربهای به رژیم صهیونیستی کمک به انسانیت و بشریت است.
نورنیوز