نورنیوز-گروه بینالملل: اعتراضات گسترده علیه اصلاحات قضایی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل، حتی پیش از حمله 7اکتبر حماس اقتصاد اسراییل را ضعیف کرده بود. اما اقتصاد اسراییل، بعد از حمله 7اکتبر، که سهمگینترین حمله در تاریخ این رژیم شناخته شده است، ضربه مهلکی را متحمل شد.
ژاک بندِلاک، اقتصاددادن، میگوید: ممکن است که اقتصاد اسراییل مستحکم باشد اما در تقلاست که بتواند این جنگ را که خیلی طولانی شده است تحمل کند.» او درباره وقوع رکود در اسراییل در صورت تداوم جنگ هشدار داده است. بر اساس دادههای رسمی، پس از کاهش ۲۱ درصدی تولید ناخالص داخلی اسرائیل در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۳، این شاخص در سهماهه اول سال ۲۰۲۴ با ۱۴ درصد افزایش دوباره بهبود یافت. اما رشد اقتصادی در سهماهه دوم به ۰.۷ درصد کاهش یافت و روندی کند پیدا کرد.
سه مؤسسه اصلی رتبهبندی، رتبه بدهیهای اسرائیل را تنزل دادهاند. موسسه رتبهبندی فیچ در ماه آگوست پیشبینی کرد که جنگ غزه -که تاکنون طولانیترین جنگ از زمان جنگی است که به تأسیس رژیم اسرائیل منجر شد- ممکن است تا سال ۲۰۲۵ ادامه یابد.
فیچ گفته است: «خطر گسترش آن [جنگ] به جبهههای دیگر وجود دارد.» تمرکز جنگ در روزهای اخیر به سمت قسمتهای شمالی اسراییل چرخیده است و حماس با همراهی حزب الله در حال نبرد با نیروهای اسراییلی در مرزهاست. رتبهبندی اعتباری اسرائیل همچنان بالا است، اما مقامات ارشد به شدت از اقدامات این مؤسسات انتقاد کردهاند. نتانیاهو اصرار دارد که اقتصاد «باثبات و مستحکم» است و با پایان جنگ بهبود پیدا میکند.
پروژههای متوقفشده
دو عامل اصلی رشد اقتصادی در اسراییل یکی تکنولوژی است که نسبتاً از جنگ در امان مانده و دیگری سلاح است که جنگ به رونق آن منجر شده است اما، به گفته بندلاک، استاد بازنشسته در دانشگاه عبری اورشلیم، سایر موتورهای رشد اقتصادی شامل گردشگری، ساخت و ساز و کشاورزی «یکی پس از دیگری در حال مرگ هستند.»
بر طبق یک سازمان حقوق کارگران در اسراییل (Kav LaOved)، اسراییل از صدور مجدد اجازه کار برای فلسطینیها بعد از حمله ۷ اکتبر خودداری کرده که باعث شده کمبود نیروی کار که صدمات زیادی را ایجاد کرده، به وجود آید. قبل از جنگ در حدود ۱۰۰۰۰۰ مجوز کار باعث رونق نیروی کار در بخش ساخت و ساز، کشاورزی و بخش صنعت شده بود و دهها هزار فلسطینی نیز به صورت غیرقانونی داخل اسراییل کار میکردند. این سازمان میگوید که فقط ۸۰۰۰ فلسطینی از ممنوعیت ورود به اسراییل منع شدهاند که در کارخانههای ضروری مشغول به کار هستند. در تل آویو که مرکز اقتصادی اسراییل است، کار ساخت و ساز متوقف شده است و برجها و پروژههای حمل و نقل نیمهکاره رها شدهاند. گردشگری نیز از ۷ اکتبر از رونق افتاده و جنگ باعث شده که گردشگران و زائران مذهبی از این منطقه دوری کنند. به گزارش وزیر گردشگری اسراییل، از ماه ژانویه تا جولای، اسراییل میزبان ۵۰۰۰۰۰ گردشگر بود که یک چهارم تعدادی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته از اسراییل بازدید کردند.
هیکیل والد، 47ساله که یک راهنمای تور در اسراییل است، هیچ مشتریای طی این مدت نداشته که باعث شده کسبوکارش که ماهی ۴۷۵۵ دلار برایش درآمد داشت را رها کند. او حالا یک شغل پارهوقت در ایستگاه قطار دارد و به مسافران اطلاعات میدهد.
او که پدر دو فرزند است، به مدت 6ماه از کمکهای دولتی استفاده میکرد اما حالا دیگر او را مستحق دریافت کمک نمیدانند.
جنگی طولانی و بهبود کند
بندلاک میگوید: «در طی دو دهه گذشته اسراییل بر اساس آنچه مصرف اعتباری نامیده میشود رشد کرده است و در موقعیت بحرانی بسیاری از خانوادهها دیگر نمیتوانند اقساط وامشان را پرداخت کنند.»
او میگوید: «افزایش هزینههای زندگی به همراه رشد کند اقتصادی لاجرم به افزایش فقر خواهد انجامید.» سازمانهای حقوقبشری در اسراییل هماکنون گزارش میدهند که با افزایش تعداد نفراتی که هر روز در صف برای دریافت کمک غذایی میایستند، به کمکهای بیشتری نیاز دارند. یک سازمان مردمنهاد به نام «قلب گشاده» [Open Heart]، در پارکینگ یک فروشگاه در شهر ساحلی ریشون لزیون، هر دو هفته یکبار بستههای رایگان میوه، سبزیجات و گوشت توزیع میکند.
موسس این سازمان، الی کوهن، میگوید: «از شروع جنگ فعالیتهای ما دو برابر شده است و سازمان اکنون در سراسر اسراییل ۲۰۰۰۰۰ خانواده را پوشش میدهد.»
کوهن میگوید: « بسیاری از کسانی که اکنون دارند از خدمات ما استفاده میکنند افراد جوان، خانوادههایی که شوهرهایشان در جنگ هستند و بسیاری از افرادی هستند که خودشان قبلاً اهداکنندگان به خیره ما بودند.»
بندلاک درباره امید به بهبود این شرایط میگوید: «هر زمانی که جنگ تمام شود امید است که اقتصاد دوباره به شکلی قوی بهبود پیدا کند.»
او میافزاید: «اما هر چه این جنگ طولانیتر شود، بهبود مجدد اقتصاد بسیار کندتر و طولانیتر رخ خواهد داد.»
نورنیوز