نورنیوز-گروه اجتماعی: چند روز پیش بود که جلسهای با حضور سید حمید پورمحمدی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار وطی آن توافق شد اعتبار شهریورماه مستمری ۱۳ هزار نفر از افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور که قطع شده بود، تخصیص یابد و مستمری این خانوارها در شهریورماه، مطابق رویه گذشته پرداخت شود.
براساس اعلام سازمان برنامه و بودجه، در این جلسه توافق شد اعتبارات موضوع کمک هزینه پرداختی به مراکز نگهداری معلولان و کمک هزینه پرستاری به خانوارها بابت نگهداری معلولان در منزل، به استناد ماده (۷) قانون حمایت از حقوق معلولان در سقف اعتبار قانونی مندرج در بودجه سال جاری مصوب مجلس شورای اسلامی تا پایان سال بهطور کامل و به میزان ۱۰۰ درصد تخصیص یابد و اجرایی شود.
سازمان بهزیستی کشور نیز مکلف شد نسبت به پرداخت کمک هزینههای موضوع ماده ۷ قانون مزبور مطابق با تخصیص اعتبار 6ماهه اقدام کند.
همچنین توافق شد کمک معیشت موضوع ماده ۲۷ قانون حمایت از حقوق معلولان و مستمری موضوع بند (ث) ماده (۳۱) قانون برنامه هفتم نیز هرکدام به صورت جداگانه ذیل ردیف بودجه سازمان بهزیستی کشور پیشبینی شده و ماهانه تخصیص یابد.
براساس این گزارش، سازمان برنامه و بودجه کشور و دستگاههای اجرایی، در سقف اعتبار مندرج در قانون بودجه، مکلف به تخصیص اعتبار و هزینهکرد آن هستند و تمام تصویبنامهها و بخشنامهها به منظور رعایت قانون، در سقف اعتبار مذکور قابل اجراست.
ماجرا چه بود؟
در اقدامی غیر منتظره و نگران کننده، چندی پیش مستمری 13 هزار مددجوی بهزیستی که نزدیک به 60 درصد آنها را معلولان تشکیل میدهند قطع شد.
بعد از قطع شدن مستمری این افراد، این خبر در فضای مجازی دست به دست شد. قطعی مستمری 13 هزار مددجو را بهروز مروتی (فعال حقوق معلولان) هم تایید کرده و گفت: این خبر در فضای مجازی در حال انتشار است . با وجود برگزاری جلسه مشترک میان مسئولان ارشد سازمان برنامه و بودجه، دیوان محاسبات، سازمان هدفمندسازی یارانهها و بهزیستی برای حل این مشکل، همچنان ۱۳ هزار نفر از مددجویان بدون اطلاع از قطع مستمری خود، با بحران معیشتی مواجه شدهاند. این موضوع نه تنها معیشت این خانوارها را به خطر انداخته، بلکه موجب ایجاد اضطراب و نگرانی عمیقی در میان تمامی مددجویان و خانوادههایشان شده است.
این فعال حقوق معلولان ضمن انتقاد از تصمیم شتابزده و بدون برنامهریزی مسوولان ذیربط که تبعات آن بسیار جدی و گسترده است گفت : این اقدام میتواند به بحران معیشتی که مددجویان سازمان بهزیستی با آن روبرو هستند دامن زد و تأمین نیازهای اولیه آنان را با مشکلات جدی روبرو کند.
او با اشاره به بنیه ضعیف گروههای تحت پوشش سازمان بهزیستی، افزایش آسیبهای اجتماعی را از تبعاتِ دیگر این قبیل تصمیمات دانست و یادآورشد: با تشدید مشکلات اقتصادی این خانوارها، احتمال بالا رفتن آسیبهای اجتماعی مانند افزایش آمار کودکان کار، اقدامات غیر قانونی و حتی بالا رفتن ضریب آسیب روانی به این قشر وجود دارد.
او با اشاره به کاهش اعتماد عمومی به نهادهای مسئول از رهگذر اقداماتی از این دست افزود؛ انتظار این است که مسئولان بیشتر به فکر رفع مشکل معیشتی محرومان و مستضعفان باشند نه اینکه با اتخاذ تصمیمات عجولانه موجب تشدید بحران معیشتی اقشار آسیب پذیر شوند
ورود مجلس به موضوع
البته برای حل این مشکل یعنی قطع شدن مستمری 13 هزار مددجو سازمان بهزیسنی مجلس شورای اسلامی هم ورود کرد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس دراین باره گفت که مجلس قطعا به این موضوع ورود کرده و با دعوت از مسئولان بهزیستی و کمیته امداد از آنها توضیح خواسته و این مسئله را پیگیری خواهد کرد تا اگر مشکلی است با همراهی مجلس حل شود.
به گفته او مبلغی که مددجویان به عنوان مستمری دریافت میکنند بسیار ناچیز بوده و آنها بر روی این مستمری برنامه ریزی میکنند بنابراین قطع شدن آن مشکلاتی را برای آنها به وجود میآورد بنابراین نباید مستمری مددجویان با هر علتی قطع شود.این اقدام باعث نگرانی بسیاری دیگر از تحت پوششان نهادهای حمایتی هم می شود
واکنش بهزیستی و سازمان هدفمندی یارانه ها
بعد از انتشار این خبر بهزیستی و سازمان هدفمندی به قطع یارانه 13 هزار مددجو واکنش نشان دادند.
از آنجایی که از اواخر اردیبهشت ماه، دیوان محاسبات در حکمی این افراد را به چرخه حمایتی برگرداند اما گویا سازمان هدفمندسازی یارانه ها بر اساس بند ۲ تبصره ۸ قانون بودجه ۱۴۰۳ مسوولیت پرداخت مستمری ها را برعهده دارد قصد نداشته این تعداد را به چرخه برگرداند.
طیبه حسینی سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه ها هم به اطلاعیه این سازمان اشاره کرد که در آن آمده است: در راستای اجرای بند «2» تبصره 8 قانون بودجه 1403 در خصوص پرداخت مستمری مددجویان بهزیستی مبالغ مستمری براساس شناسه ملی اعلامی از سوی سازمان بهزیستی کل کشور به حساب مددجویان این سازمان واریز و از ساعت24 روز سه شنبه ٢٣ مرداد ماه قابل برداشت است.
او تاکید کرد: سازمان هدفمندی براساس اعلام سازمان بهزیستی و طبق لیست ارسالی و بودجه مصوب آن سازمان، مستمری مددجویان تحت پوشش را واریز می کند.
علیرضا انجلاسی معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان بهزیستی کشور هم به این خبر واکنش نشان داد و گفت: مستمری مددجویان سازمان بهزیستی کشور در سال ۱۴۰۳ و بر اساس قانون بودجه به صورت مستقیم از سوی سازمان هدفمندی به حساب مددجویان واریز می شود.
او افزود: در ماه جاری نیز مطابق پرداختی تیر ماه، آمار مددجویان تقدیم سازمان هدفمندی شد ولی تخصیص صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه تکافوی پرداخت مستمری را نمی کرد. بر همین اساس تعداد مستمری بگیران بر اساس تخصیص صادره از سوی سازمان برنامه و بودجه و نقدینگی سازمان هدفمندی تنظیم و اعلام شد.
نورنیوز