نورنیوز-گروه سیاسی: جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر میدان دو رویداد بسیار بزرگ بوده است که به رغم تفاوتهای ظاهری، دارای ماهیت و پیامی یکسان میباشند که تاثیرات بسیاری بر تحولات منطقهای و جهان میتواند داشته باشد. نخست آنکه سی و هشتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی با موضوع «همکاریهای اسلامی برای دستیابی به ارزشهای مشترک با وحدت تأکید بر مسأله فلسطین» با حضور جمعی از متفکران و اندیشمندان اسلامی از سراسر جهان از سوی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در تهران برگزار شد.
جهان اسلام همچنان با چالشی به نام رادیکالیسم داخلی مواجه است که بخشی از آن ناشی از چالشهای فرهنگی و عقیدتی و بخش عمدهای از آن نیز برگرفته فرقه سازیها و جریان سازیهای نظام سلطه است که از آنها برای ایجاد جنگ داخلی در جهان اسلام و معرفی مسلمانان به عنوان محور تروریسم و ناامنی جهان بهره گرفته اند. ایجاد وحدت میان علمای اسلامی مولفهای مهم برای مقابله با این وضعیت است. این امر زمانی آشکارتر میشود که فتوای مرجعیت در عراق توانست بسیج مردمی را ایجاد نماید که حاصل آن نابودی تروریسم بوده است.
مسئله دیگر آنکه بسیاری از کشورهای اسلامی یا با چالشهای اقتصادی مواجهند و یا در تحریم ظالمانه نظام سلطه قرار دارند و برخی مانند یمن و غزه در محاصره اقتصادی هستند، حال آنکه کشورهای اسلامی دارای ظرفیتهای عظیم اقتصادی بوده و بخش عمدهای از منابع جهان در اختیار آنهاست.پیوند علمای جهان اسلام و فتوای آنها مبنی بر پیوند کشورهای اسلامی در حوزه اقتصادی علیه تروریسم اقتصادی میتواند راهگشای این چالشها باشد و ملتهای مسلمان را از وضعیت اسفبار کنونی نجات دهد. نکته مهم در برگزاری این هم اندیشی و گردهم آیی بزرگ جهان اسلام آنکه برگزاری پیوسته این نشست طی 38 سال توسط جمهوری اسلامی ایران نشانگر عزم و اراده جدی ایران برای تحقق اصل وحدت و یکپارچگی جهان اسلام است که دروغین بودن ادعاهای دشمنان که به دنبال تفرقه افکنی با واژگانی همچون عرب و عجم، ایران و غیر ایرانی و... هستند و سعی دارند تا با ایران هراسی دیدگاهی منفی علیه جمهوری اسلامی ایجاد نمایند، را برهمگان آشکار میسازد. در همین حال حضور فراگیر و همه جانبه علمای شیعه و سنی جهان اسلام از سراسر عالم بیانگر اعتماد به عملکردها و رفتارهای وحدت ساز جمهوری اسلامی و دروغین بودن ادعای غرب مبنی بر انزوای ایران است. قدر مسلم همگرایی و پیوند میان کشورهای حاضر در این اجلاس میتواند زمینهساز حل بسیاری از چالشهای درونی جهان اسلام و نیز مقابله با توطئههای دشمنان باشد چنانکه در ابتکاری با ظرفیتهای اجرایی، پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران در سفر به عراق بر لزوم برداشته شدن مرزهای کشورهای اسلامی و تشکیل اتحادیه کشورهای اسلامی تاکید کردند که میتواند نقطه عطفی در تعاملات کشورهای مسلمان باشد.
دوم آنکه ۳۱ شهریور روزی به یادمندنی و غرور آفرین برای ایرانیان است. ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ بود که دشمن بعثی با حمایت دهها قدرت جهانی تجاوزی گسترده را به خاک ایران آغاز کرد اما مردان و زنان ایران زمین حماسهای ۸ ساله را رقم زدند که نام ایران و ایرانی را در جهان ماندگار گردد.
۸ سال دفاع مقدس نشان داد که نه در صلح و نه در باب قوی شدن نمیتوان چشم به غرب داشت. نه از لبخند آنها باید شاد شد و نه از خشم آنها ترسید. پس از دوران دفاع مقدس نیز برای نیروهای مسلح دفاع پایان نیافت و ورود به عرصه خودکفایی و تقویت توان دفاعی را در پیش گرفتند. نیروهای مسلح خودکفایی دفاعی را محقق ساختند و توانستند در حوزه دریایی، زمینی، هوایی و پدافند، ملت ایران را به قدرت اول منطقه و در مواردی جهان مبدل سازند. غرب که زمانی از دادن سیم خاردار به ایران خودداری میکرد اکنون از توان موشکی و پهپادی ایران ابراز نگرانی میکند. چنانکه رئیس جمهور پزشکیان در مراسم رژه نیروهاى مسلح تاکید کرد: « ما امروز به برکت حضور فرماندهان، نظامیان، ارتشیان، دریاداران که قدرت ما را در هوا، زمین و دریا با عزت و سربلندی حفظ میکنند، میتوانیم با افتخار زندگی کنیم.»
نکته مهم آنکه اقتدار دفاعی ایران در خدمت امنیت و ثبات منطقه است چرا که تهران امنیت همسایگان را امنیت خود دانسته و بر لزوم همگرایی میان همسایگان بر تحقق امنیت پایدار بدون حضور بیگانگان تاکید دارد. بر همین اساس نیز از یک سو جمهوری اسلامی ایران تلاش نموده تا الگویی موفق و موثر برای کشورهای منطقه باشد که شکلگیری جبهه مقاومت در عراق، سوریه، لبنان، فلسطین، یمن و... در برابر تروریسم، رژیم صهیونیستی و متجاوزان غربی، نمودی از این راهبرد همدلانه منطقهای ایران بوده است. از سوی دیگر جمهوری اسلامی با طرحهای همچون ابتکار صلح هرمز بر لزوم همگرایی میان همسایگان برای رسیدن به صلح و امنیت پایدار بدون دخالت بیگانگان تاکید داشته است چرا که تجربه نشان داده است که قدرتهایی همچون آمریکا نه یک ناجی بلکه خود بخشی از مشکل هستند که خروج آنها از منطقه میتواند اصلیترین مولفه صلح و امنیت باشد.
در این میان جمهوری اسلامی در کنار آنکه پاسخگویی به هر تهدیدی را حق خود میداند و از آن کوتاه نمیآید در عین حال بر نقش کشورهای منطقه در تحقق امنیت جمعی تاکید دارد چنانکه اقدام اخیر عراق در خلع سلاح و انتقال تجزیه طلبان و تروریستها از مرزهای ایران به اردوگاهها نقطه عطفی در این روند میباشد که میتواند تقویت امنیت منطقه را به همراه داشته باشد.
سوم آنکه همگرایی ادراکی و بصیریت در قالب وحدت علما و بزرگان جهان اسلام با دستیابی به گفتمانی واحد، در کنار تکیه بر جهان اسلامی قوی از نظر نظامی ( میدان) میتواند حول یک محور و پرچم تحقق یابد و آن پرچم فلسطین است.
درد امروز جهان اسلام را نسلکشی رژیم صهیونیستی با حمایتهای گسترده غرب و بیخاصیتی مجامع جهانی در غزه تشکیل میدهد. نزدیک به یک سال است که فلسطین به میدان جنایات صهیونیستها و مقاومت ملت فلسطین مبدل شده است چنانکه امروز افکار عمومی جهان یکصدا فریاد حمایت از فلسطین سر میدهد. فلسطین امروز آزمونی بزرگ برای جهان اسلام است که توجه به آن یک ضرورت و الزام برای یکایک مسلمانان است. امروز جبهه مقاومت با تکیه بر داشته های درونی توانسته است خفتی بزرگ را به صهیونیستها و حامیانشان تحمیل نماید که محقق نشدن اهداف صهیونیستها در یک سال کشتار غزه، عملیاتهای گسترده حزبالله، عملیاتهای موشکی و پهپادی یمن در دریای سرخ و سرزمینهای اشغالی، حملات پهپادی مقاومت عراق و سوریه، وعده صادق جمهوری اسلامی ایران که حلقه تکمیلی آن را نیز قطعی بودن انتقام خون شهید هنیه تشکیل میدهد نمودهایی از این مهم است.
بر این اساس وحدت جهان اسلام بویژه علمای اسلامی برای حمایت از فلسطین و محکومیت سازش امری ضروری است چرا که سکوت جهان اسلام زمینه ساز بیتفاوتی افکار عمومی جهان در برابر مسئله فلسطین خواهد شد که نتیجه آن نه تنها استمرار اشغالگری و جنایات صهیونیستها بلکه تشدید جنایات ضد بشری صهیونیستها در منطقه خواهد بود که نمود آن را در حمله تروریستی صهیونیستها به لبنان با هزاران زخمی و چندین شهید میتوان مشاهده کرد.
چنانکه رئیس جمهور پزشکیان در مراسم روز ارتش تاکید کرد: «امروز با قدرت به دنیا اعلام میکنیم که علاوه بر دفاع از کشور خود، با وحدت و انسجام میان کشورهای اسلامی، میتوانیم منطقه خود را در صلح و امنیت نگه داریم و عزت و سربلندیمان را به رخ جهانیان بکشیم. با همین اتحاد، میتوانیم اسرائیل غاصب، خونخوار و جنایتکار را که به زن و مرد و کودک رحم نمیکند، به جای خود بنشانیم. اگر وحدت داشته باشیم و دست در دست هم دهیم، اسرائیل قادر نخواهد بود جنایتهایش را ادامه دهد.» امروز فلسطین همان میدانی است که جهان اسلام با وحدت در گفتمان و استفاده از ابزار نظامی، میتواند یکپارچگی خویش را به نمایش گذارد که قطعا ضمن تحقق امنیت سراسری میتواند نقش آفرینی بیشتر جهان اسلام در نظام چند قطبی را به همراه داشته باشد. برگزاری نشست تقریب مذاهب اسلامی در تهران و رژه اقتدار نیروهای مسلح ایران در آغاز هفته دفاع مقدس با رونمایی از دستاوردهای جدید نظامی، این پیام مهم را برای جهان اسلام دارد که جمهوری اسلامی برای تحقق وحدت گفتمانی و نظامی جهان اسلام، بویژه یاری رساندن به فلسطین، از آمادگی کامل برخوردار است.
نورنیوز