نورنیوز-گروه سیاسی: نشریه هیل در یادداشتی به قلم «عمران خالد» به بررسی روابط ایران و عربستان در دولت مسعود پزشکیان پرداخته و نوشته است: جناح های میانه روتر در طیف سیاسی جمهوری ؛ اسلامی ایران، رئیس جمهور تازه منتخب ایران را تشویق می کنند تا ریاض را برای اولین سفر خارجی رسمی خود در اولویت قرار دهد. منطق آنها واضح است؛ مهارت های دیپلماتیک عربستان سعودی در کاهش تنش ها موفقیت آمیز بوده است.
این لحظه فرصتی منحصر به فرد برای ایران فراهم می کند تا روابط خود را برنامه ریزی و تنظیم کند. اهمیت این درخواست ها با ترور و شهادت اسماعیل هنیه رهبر حماس در تهران در ۳۱ ژوئیه مصادف با مراسم تحلیف پزشکیان بیشتر شده است. این رویداد نگرانیها را افزایش داده و ایده میانجیگری را جذابتر کرده است.
در حالی که مفهوم نقش میانجیگری عربستان سعودی در روابط جمهوری اسلامی ایران موضوع جدیدی نیست، اما با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده و عدم اطمینان پیرامون پیروزی دونالد ترامپ، این مفهوم در حال افزایش است. طرفداران این استراتژی پیشنهاد میکنند که روابط نزدیک ریاض با واشنگتن میتواند کاهش تحریمها علیه تهران را تسهیل کند یا معافیتهایی را برای شرکتهای سعودی برای تعامل با جمهوری اسلامی ایران تضمین نماید.
با استفاده از نفوذ ریاض، تهران به طور بالقوه میتواند کمکهای خود را تضمین کند، آن هم در بحبوحه تحریمها و یا در میان مقررات ویژهای که تعاملات اقتصادی را بدون مواجهه با پیامدهای ایالات متحده ممکن می سازد. چنین اقدامی نه تنها می تواند اقتصاد ایران را تقویت کند، بلکه راه را برای روابط بهتر با همتایان عرب خود مانند مصر، اردن و بحرین هموار می کند. در منطقهای که در آستانه بیثباتی است، این اقدام دیپلماتیک ممکن است حمایت لازم را برای جمهوری اسلامی ایران فراهم کند.
پس از سقوط هلیکوپتر که جان رئیس جمهور ایران و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران را گرفت، عربستان سعودی گام های مثبتی برای حفظ پیشرفت شکننده در روابط خود با تهران برداشته است. این تلاشها که ریشه در توافقنامهای با حمایت چین دارد که نشاندهنده تعهد ریاض به ادامه روند ظریف اعتمادسازی است.
ژست های حسن نیت عربستان سعودی با شرکت در مراسم عزاداری رئیس جمهور ایران آغاز شد. این موضوع با حضور یک هیئت سعودی در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، که شاهزاده منصور بن متعب نامهای از ملک سلمان ارائه کرد و بر تداوم تعامل دیپلماتیک تأکید کرد، تقویت شد. تماس ولیعهد محمد بن سلمان پس از تحلیف، با پزشکیان برای گفتگو در مورد روابط دوجانبه و تحولات منطقه لایه دیگری به این روایت دیپلماتیک در حال آشکار شدن افزود.
شاهزاده «منصور بن متعب بن عبدالعزیز» عضو هیأت دولت عربستان و مشاور ملک سلمان که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران سفر کرده بود، با رئیس جمهور ایران دیدار و نامه «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان را تقدیم وی کرد. ملک سلمان و محمد بن سلمان پیشتر با ارسال پیامهای تبریک جداگانه به پزشکیان ضمن آرزوی موفقیت برای جمهوری اسلامی ایران و آرزوی پیشرفت و شکوفایی برای این کشور، تأکید کرده بودند که عربستان خواهان گسترش و تعمیق روابط میان دو کشور و ملت هستند. ارزیابی مجدد سیاست خارجی تهران، بهویژه در قبال عربستان سعودی، میتواند راههایی را برای استفاده از ابتکارات توسعه و اصلاحات جاری ریاض باز کند و احتمالاً عربستان سعودی که به دنبال ایجاد امنیت و ثبات است، از سفر رئیس جمهور ایران قدردانی خواهد کرد.
وبگاه هیل