نورنیوز-گروه بینالملل: روزهای گذشته کییف مانور تبلیغاتی گستردهای بر روی عملیات نظامی در خاک روسیه داشته و برآن بوده تا خود را ابرقدرتی معرفی نماید که تمام غرب مدیون امنیتسازی آن در برابر روسیه است. اما این هیاهوی رسانهای چندان دوام نیاورده و ناگهان سران کی یف بعد دیگری از بازی رسانهای را در پیش گرفتهاند و آن رویکرد تکراری به واژگانی همچون حمایتهای سایر کشورها از روسیه است.
در شرایطی توهمات و تخیلات ذهنی اوکراینیها و حامیان غربی آن در باب نقش پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، راه به جایی نبرده و در نهایت نیز هیچ مدرکی برای اثبات ادعایشان برای ارائه نداشته و به یک رسوایی برایشان مبدل شد، اخیرا اوکراینیها دروغ دیگری به نام نقش نیروهای ایرانی در آموزش نظامیان روس را مطرح کردند. در یک داستان سرایی ناشیانه هالیوودی آندری کوستین، دادستان کل اوکراین، اعلام کرد برای یک نظامی ایرانی به ظن کمک به روسیه در راهاندازی جنگ و حمله به اوکراین و ارتکاب جنایت جنگی علیه مردم این کشور، پروندهای گشوده شده است.
در واکنش به این ادعای تمسخر برانگیز که بیشتر به یک نمایش کودکانه برای تحقیر سازی ارتش روسیه که نیازمند آموزش یک نظامی کشور دیگر است و نیز متهم سازی ناشیانه دخالت ایران در جنگ جنگ افروزی غرب میان اوکراین و روسیه، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ضمن تاکید مجدد بر موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر مخالفت با جنگ و لزوم توقف درگیریها و حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات روسیه و اوکراین تاکید کرد: طرح این گونه ادعاهای بیاساس با اهداف و انگیزههای سیاسی خاص صورت می گیرد و چنین اتهامهایی با رویکرد اصولی جمهوری اسلامی ایران در خصوص منازعه در اوکراین مغایر است.
حال این سوال مطرح است که چرا کییف که تجربه رسوایی دروغهایش درباره پهپادهای ایرانی را در کارنامه دارد بار دیگر دروغپردازی ناشیانه و تخیلی را علیه ایران مطرح کرده است.؟ نگاهی بر آنچه در میدان جنگ و صحنه جهانی جریان دارد میتوان چرایی این سراسیمگی و تن دادن به چنین دروغهایی را اشکارتر می سازد.
نخست آنکه زلنسکی در حالی با نمایش قهرمانه از عملیات در خاک روسیه و ادعای آنکه 100 روستا در منطقه کورسک را در تصرف دارد به دنبال حفظ قدرت نامشروع خویش پس از پایان دوران قانونی ریاست جمهوریاش و کسب حمایتهای بیشتر غرب برای بقایش بوده چنانکه نتانیاهو کشتار و جنگ را عامل بقایش میداند، اما روند تحولات عملا این رویای زلنسکی را بر باد داده است. در میدان نبرد در حالی پیشروی ادعایی اوکراین در خاک روسیه متوقف شده است که در سایر میدانهای اصلی این ارتش روسیه است که هر روز دستاوردی جدید را ثبت میکند چنانکه وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد مسکو یک انبار مهمات و توپخانه و تجهیزات دیگر متعلق به نیروهای مسلح اوکراین را در منطقه «سومی» با سامانه موشکی اسکندر منهدم کرده است.
از سوی دیگر دیمیتری پولیانسکی معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل نیز در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد از فرار دهها هزار نیروی اوکراینی از میدان جنگ خبر داد. در همین حال نیروهای روسیه طی چند روز اخیر ضمن پیشرویهای قابلتوجهی که داشتهاند، در حال نزدیک شدن به شهر مهم «پوکروفسک» هستند.«الکساندر کووالنکو» تحلیلگر نظامی در گروه «مقاومت اطلاعات» مستقر در کییف، وضعیت منطقه مذکور را «شکست کامل دفاعی» توصیف میکند.
این وضعیت موجب شده تا همزمان با پیشروی چشمگیر ارتش روسیه در شرق اوکراین، زلنسکی از سوی سربازان، قانونگذاران و تحلیلگران نظامی مورد انتقادات گستردهای قرار گیرد. روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی مینویسد: «بسیاری از اوکراینیها، حمله ارتش به کورسک در تاریخ ۶ اوت (۱۶ مرداد) را جشن گرفتند اما پیشروی راهبردی روسیه در منطقه مهم دونتسک، انتقادات فراوانی را علیه رئیسجمهور اوکراین برانگیخته و منتقدان استدلال میکنند که مواضع اوکراین با استقرار هزاران سرباز اوکراینی در حمله به کورسک تضعیف شده است.
دوم آنکه زلنسکی امروز نه تنها در عرصه داخلی بلکه در میان متحدان خود نیز دیگر جایگاه چندانی ندارد. کشورهای اروپایی که دو سال و نیم است جاهطلبیهای زلنسکی برایشان سکوی یکجانبهگرایی بحرانساز ناتو شده، امروز نشان دادهاند که حاضر به دادن چک سفید امضا حمایت از اوکراین نمیباشند و صرفا تا جایی حضور دارند که منافعشان حکم میکند.
در حالی میلیاردها دلار کمک تسلیحاتی اروپا، توهم برتری نظامی در سران کییف برای حمله به خاک روسیه را منجر شده، که با توقف این پیشرویها و نیز گسترش عملیات ارتش روسیه، اروپا پای خود را پس کشیده و اوکراین را تنها رها کرده است چنانکه ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو میگوید که این سازمان هیچ نقشی در پیشروی نیروهای اوکراین به منطقه کورسک در خاک روسیه نداشته است.
در ناکامی دیگر برای زلنسکی در جلب حمایت های غرب و در حالی مقامهای ارشد اوکراینی در دیدار با مسئولان آمریکایی تاکید کردند که کییف برای مقابله با روسیه به سامانههای دفاع هوایی قویتری نیاز دارد که واکنش عملی اروپاییها به این خواسته چندان مثبت نبوده است چنانکه شولتز صدر اعظم آلمان در دیدار با نخست وزیر انگلیس در برلین اعلام کرد که کشورش برنامه جدیدی برای ارسال یا تامین تسلیحات نظامی به اوکراین ندارد.
در همین حال به رغم آنکه آمریکا اخیرا بسته امنیتی جدیدی به ارزش ۱۲۵ میلیون دلار برای اوکراین را اعلام کرد، در رویکردی که بیشتر به یک یادآوری به سران اوکراین شباهت دارد تا اعلام ادامه حمایت، بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشستی مطبوعاتی گفت:« مجموع کمک نظامی اتحادیه اروپا به اوکراین حالا به ۴۳.۵ میلیارد یورو رسیده است. » وضعیت بحرانی اوکراین چنان است که وزارت دفاع لهستاننیز اعلام کرد این کشور نیروهای اوکراینی را در خاک خود آموزش نخواهد داد.
سوم آنکه وضعیت جهانی اوکراین نیز چندان مطلوب نیست و سیاست مظلوم نمایی نتوانسته مانع از چشم پوشی کشورها از نقش اوکراین در بحرانهای امنیتی گردد چنانکه یسی کنفورو، نماینده دائم مالی در سازمان ملل هشدار داد که بسیاری از تسلیحات غربی که در اختیار اوکراین قرار میگیرد به منطقه ساحل آفریقا می رسد و به جنایت و تروریسم دامن میزند و لذا جهان باید با این کشور مقابله کند. پیش از این نیز سه کشور آفریقایی، مالی، نیجر و بورکینافاسو، از اعضای شورای امنیت سازمان ملل درخواست کردند تا به موضوع حمایت اوکراین از تروریسم توجه کرده و اقداماتی در این رابطه اتخاذ کنند.
با توجه به این شرایط می توان دریافت که وضعیت اوکراین و شخص زلنسکی چندان مطلوب نمیباشد بگونهای که از یک سو در میدان نبرد ادعای پیروزیشان زود رنگ باخت و از سوی دیگر در کنار کم رنگ شدن حمایت غرب از کی یف اکنون اوکراین در جهان نیز به تروریسم پروری متهم شده است.
در چنین وضعیتی به نظر میرسد که سران کییف با رفتارهای حاشیهای همچون برکناری فرمانده نیروی هوایی این کشور پس از سقوط یک جنگنده اف-۱۶، رویکرد به کشتار غیر نظامیان روسی در شهر بلگورود و نیز ادعای دروغین و ساختگی علیه ایران، به دنبال مسکنی موقت است تا شاید بتواند با خرید زمان بار دیگر اروپا را متقاعد به حمایت نظامی از جنگ افروزیهایش نماید چرا که زلنسکی نیز همچون نتانیاهو بقای خود را در کشتار و ادامه جنگ میبیند و پایان جنگ به معنای سقوط آنها میباشد.
نورنیوز