نورنیوز-گروه بینالملل: اوراسیا رویو در تحلیلی با عنوان « نفوذ ایران در خاورمیانه تا چه حد مهم است؟» به قلم « ریچارد روسئو» نوشت:
در چند سال گذشته، ایران به طور فزایندهای با حمایت از حماس در غزه، حزبالله در لبنان و حوثیها در یمن نفوذ خود را در خاورمیانه اعمال کرده است . اما این نفوذ تا چه حد واقعی است ؟
پس از ترور اسماعیل هنیه رهبر حماس در تهران ، عبدالملک الحوثی، فرمانده حوثیها در یمن ، رهبر ایران اجتنابناپذیر بودن پاسخ به حمله اسرائیل را تایید و اعلام کرد : « مطمئناً پاسخی سخت با خط سیر، آمادگیها، تاکتیکها و قابلیتهای اختصاصی خود در راه است.»
پس از آن رهبر حوثیها گفت کل منطقه پیشبینی میکند که ایران و متحدانش حمله بزرگی علیه اسرائیل حمله بزرگی انجام خواهند داد .
آمریکا و اسرائیل دشمن مشترکی دارند
محور موسوم به «محور مقاومت» ( متشکل از مقاومت اسلامی در عراق، دولت سوریه ، حزب سیاسی لبنان، سازمان سیاسی و نظامی انصارالله یمن و حماس در غزه ) این ظرفیت را دارد که از جهات مختلف به اسرائیل حمله کند . انجام حملاتی از جنوب توسط حوثیها در یمن ، حملاتی از شمال توسط حزبالله در لبنان ، و انجام عملیاتهایی توسط حماس در نوار غزه و از غرب ، و انجام حملاتی از خاک ایران از سمت شرق ، از احتمالات است . علاوه بر این، شبه نظامیان اسلامی هم در عراق و هم در سوریه نیز در این محور حضوردارند که گاهی به اسرائیل حمله می کنند .
ویژگی ایدئولوژی جمهوری اسلامی ایران، موضع ضد آمریکایی و ضد اسرائیلی آن است. این موضع وجه مشترک همه نهادهای سیاسی در «محور مقاومت» است . تمام این جناحها و سازمانها توسط یک دشمن متحد شدهاند . جمهوری اسلامی ایران سازمانهایی مانند حوثیها و حماس را بخشی از جنبش مقاومت میداند که علیه دشمنی مشترک میجنگند .
با این حال، نباید تصور کرد که جمهوری اسلامی ایران گروههای مختلف را طوری فرماندهی میکند که گویی ارتش او هستند . نفوذ جمهوری اسلامی ایران بر گروههای مختلف متفاوت است .
از یک سو، آنها موضوعات و اولویتهای راهبردی خود را دارند و از سوی دیگر، این احتمال وجود دارد که هر کدام راهبردهایشان را به روشی منحصر به فرد دنبال کنند .
پیشینه مذهبی مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان
لبنان کانون مشترک جمهوری اسلامی ایران و حزب الله است . البته تنها خصومت شدید با ایالات متحده و اسرائیل آنها را متحد نمیکند. تشیع که به عنوان مذهب ستمدیدگان، مستضعفان و مظلومان نیز شناخته میشود، باور و اعتقادی است که چگونگی ارتباط شیعیان لبنان با رنج فلسطینیان را توضیح میدهد . بنابراین، هر دو کشور به تفسیر دقیقی از اسلام شیعی پایبند هستند .
می توان گفت که در دهه 1980،جمهوری اسلامی ایران حتی در ایجاد حزبالله نیز نقش اساسی داشت . امروزه، تحلیلگران این گروه را قدرتمندترین حزب لبنان میدانند که در آن کشور اقتداری سیاسی دارد.
در «محور مقاومت» رابطه ایران و حزبالله هم از نظر شباهتها و جهان بینیها و هم به دلایل تاریخی قویترین رابطه است. علاوه بر این، از آنجایی که حزبالله به طور قابل توجهی ساختار متمرکزتری دارد، اعمال نفوذ از طریق رهبری این گروه برای ایران بسیار آسانتر است.
حوثیهای مستقل و حماس
ایران ارتباطات محکمی با حوثی ها و حماس دارد، اگرچه روابط مذهبی بین این دو گروه کمتر صمیمی است. آنها با استقلال بسیار بیشتری نسبت به حزب الله عمل میکنند. اما این مانع نمیشود که ایران از این گروهها حمایت نکند.
واقعیت این است که این گروه ها مستقل عمل میکنند. حتی اگر ایران از نقشه جهان محو شود، آن ها همچنان به حیات خود ادامه خواهند داد.
ایران اعمال نفوذ نمیکند
با وجود نمایش مکرر رسانههای غربی به عنوان عروسک گردان کلیدی، واقعیت آن است که که تهران هیچ دخالت مستقیمی بر این بازیگران (حزب الله، حماس، حوثی ها) ندارد. هرچند که جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، بر این باور غلط و نادرست است که آتش بس در غزه میتواند از حمله احتمالی ایران و دستیارانش به اسرائیل جلوگیری کند.
این خط سیاسی چند نکته را نشان میدهد: اولاً اگر جهان بفهمد که روحانیون توانایی اتخاذ همه تصمیمات و اعمال نفوذ گسترده را دارند، به ایران امتیاز میدهد. اما مهمتر از آن اینکه، دولتهای غربی ورهبران آنها در حل و فصل مناقشات خاورمیانه به شیوه همیشگی شکست میخورند، زیرا به اندازه کافی به جزئیات مسائل نگاه نمیکنند و در نتیجه عواملی که منجر به این درگیریها میشوند را به اندازه کافی بررسی نمیکنند.
بسیاری از ناظران در آمریکا و اروپا بر این باورند که حذف بازیگران خارجی منجر به حل آرام همه مسائل منطقه خواهد شد. برعکس، ما باید هر بحران در خاورمیانه را بر اساس ویژگی های منحصر به فرد آن ارزیابی کنیم، هرچند ایران نفوذ قابل توجهی دارد. اما ما باید به همه بازیگران یادآوری کنیم که هر جناح در خاورمیانه، برای رسیدن به اهداف خود، تلاش می کند
نورنیوز