نورنیوز-گروه اقتصادی: براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، نرخ محصولات مشمول قیمتگذاری قبل از آغاز سال زراعی و تا پایان تیرماه باید تعیین و حداکثر یکهفته بعداز تصویب مصوب شود تا کشاورزان قبل از آغاز سال زراعی با آگاهی از قیمت محصولات بتوانند تصمیمات لازم را برای کشت اتخاذ کنند.
تاخیر در اعلام قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی موجب شده تا محصول در فصل برداشت روی دست کشاورز بماند و در نهایت دلالان به چرخه خرید ورود کنند و با سوءاستفاده از شرایط، محصول را با قیمت ناچیز از کشاورزان خریداری کنند که این امر آسیب جدی به بخش تولید میزند.
مجلس یازدهم با تصویب شورای قیمتگذاری، امر قیمتگذاری محصولات را به این شورا محول کرد تا محصول تولیدی کشاورزان دچار آسیب نشود اما همنطور که گفته شد از مهلت قانونی اعلام نرخ خرید تضمینی محصولات مشمول قیمتگذاری میگذرد، هنوز جلسه شورا برگزار نشده است.
براساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، نرخ ۳۲قلم کالای اساسی از جمله گندم، جو، کلزا، پنبه، چغندرقند، برنج، سیبزمینی، حبوبات، برخی میوه باغات باید تا پایان تیرماه مشخص و از سوی وزیر جهاد کشاورزی به عنوان رییس شورا باید ابلاغ و اعلام رسمی شود تا کشاورزان بتوانند برای کشت محصول تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
طبق تبصره۷ ماده۵ قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون شورا تنها مرجع رسمی تصویب و اعلان قیمتهای تضمینی محصولات موضوع قانون خرید تضمینی است، لذا این قانون تاکید دارد که برای تعیین قیمت جلسات شورا حداقل سهماه قبل از شروع سال زراعی تشکیل و قیمتها حداکثر تا آخر تیرماه همان سال تعیین شود که متاسفانه با گذشت 20روز از مهلت قانونی هنوز جلسه شورا برای تعیینتکلیف نرخ برگزار نشده است.
برگزاری جلسه تعیین قیمت فردا
غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه فردا یکشنبه جلسه تعیین نرخ تضمینی گندم برگزار میشود، اظهار داشت: مطالبات گندمکاران کاران که محصول خود را تا پایان مرداد تحویل داده اند تا قبل از پایان شهریور ماه پرداخت میشود.
او با بیان اینکه مطالبات گندمکاران در دست پیگیری است و طی روزهای آتی پرداخت خواهد شد افزود: تخصیص اعتبار انجام شده است و چند روزی برای عملیاتی شدن آن زمان لازم است که به زودی پرداخت پول گندمکاران انجام خواهد شد.
وزیرجهاد کشاورزی گفت: تعیین نرخ گندم هم دو ماه تاخیر داشته اما در یکشنبه این هفته جلسهای داریم که قیمت تعیین شود یا شاید به جلسات دیگر ادامه پیدا کند.
بنابراین گزارش بر اساس قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی مطالبات گندم کاران باید 48 ساعته تسویه شود.
ورود سازمان بازرسی به موضوع خرید تضمینی گندم و برنج
باید گفت تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران به مجلس و سازمان بازرسی رسید. سازمان بازرسی کل کشور با ارسال نامهای به وزیر جهاد کشاورزی نسبت به تأخیر در تعیین و ابلاغ قیمت خرید تضمینی گندم و برنج سال زراعی هشدار داد.
در نامه معاون تولیدی سازمان بازرسی کل کشور آمده است: علیرغم تأکید قانونگذار در قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی و تأکید بند «1-2» ذیل جزء «الف» ماده (1) و تبصرههای «2» و «3» ماده واحده قانون مذکور و با وجود نزدیک شدن به پایان فصل زراعی سال جاری و پایان مهلت تعیین شده، همچنان قیمت و نحوه خرید تضمینی محصولات گندم و برنج تعیین و ابلاغ نشده است.
او در این نامه تأکید کرده است که با توجه به راهبردی بودن محصولات گندم و برنج در کشور؛ تعیین قیمت خرید تضمینی و اجرای سیاستهای حمایتی؛ میتواند ضمن تأثیر بر سطح زیر کشت و میزان تولید در سال آتی، موجب رعایت برنامه الگوی کشت محصولات کشاورزی و به تبع آن تسهیل در امر تأمین پایدار امنیت غذایی و نیل به خودکفایی در تولید محصولات گندم و برنج شود.
در پایان نامه تصریح شده است: برای جلوگیری از آثار سوء تعلل در اعلام قیمت خرید تضمینی محصولات اساسی کشاورزی؛ باید تصمیمات مقتضی با فوریت اندیشیده و به موقع ابلاغ شود.
پیشنهاد قیمت کارشناسی
نرخ خرید تضمینی گندم برای سال زراعی امسال (۱۴۰۲-۱۴۰۳) ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شده بود و قیمت تضمینی گندم سال زراعی ۱۴۰4-۱۴۰3 براساس کار کارشناسی روی هزینهکرد گندمکاران، نرخ بهدست آمده نباید از ۲۵هزار تومان در هر کیلوگرم کمتر باشد. گندم به عنوان محصولی استراتژیک که در نوک هرم غذایی جهان قرار دارد، تعیین قیمت آن از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ بهویژه اینکه نرخ آن مبنای تعیین قیمت ۳۱ کالای اساسی دیگر محسوب میشود.
حال باید منتظر ماند و دید که در جلسه فردا چه نرخ تضمینی برای یکی از محصولات استراتژیک یعنی گندم تعیین می شود؟
نورنیوز