نورنیوز-گروه اجتماعی: معاون پرستاری وزارت بهداشت اقدامات انجام شده برای آغاز پرداخت مطالبات پرستاران به دنبال دستور رییس جمهور و پیگیری وزیر بهداشت را تشریح کرد.
دکتر عباس عبادی گفت: بنابر اظهارات رئیسجمهور و وزیر بهداشت، دو برنامه «پرداخت معوقات کارکنان نظام سلامت به ویژه پرستاران» و «رسیدگی به وضعیت دارو» جزو اولویتها و برنامههای وزارت بهداشت در نظر گرفته شده است. برنامههای «پرداخت معوقات» و «افزایش ضریب ریالی اضافهکار» به عنوان برنامههای فوری مرتبط با گروه شغلی پرستاران تعریف شده و مابقی موارد مرتبط آنها در لایحه «حمایت مادی و معنوی گروه پرستاری» مورد بررسی قرار میگیرد.
او افزود: براساس اولویتهای وزارت بهداشت، چالشها و مسائل مربوط به گروه شغلی پرستاران در جلسات هیاتدولت مورد بررسی قرار گرفته است. فرایند پرداخت معوقات پرستاران که یکی از مسائل آنها به حساب میآید از چند روز گذشته آغاز شده و پیشبینیها بیانگر این است که پرداخت مطالبات این گروه شغلی، حداکثر تا ۳ هفته آینده به پایان میرسد. اعتبار مورد نیاز را محاسبه و به دولت اعلام کردهایم؛ در حال حاضر، در انتظار پرداخت بودجه مورد نیاز این موضوع از سوی سازمان اداری و استخدامی هستیم که روند پرداختیها را تسریع کنیم. بودجه مورد نیاز پرداخت معوقات پرستاران را ۷.۵ همت اعلام کردهایم، اما در انتظار پاسخ دولت برای بودجه تخصیص یافته هستیم.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه اصلاح ضریب ریالی اضافهکار پرستاران را در دستور کار قرار دادهایم، توضیح داد: معاونت پرستاری وزارت بهداشت، پیشنهادات خود را در ارتباط با اصلاح ضریب ریالی اضافهکار پرستاران در گذشته مطرح کرده و به تازگی پیشنهادهای خود را از طریق وزارت بهداشت به «سازمان اداری و استخدامی کشور»، «شورای امنیت کشور» و «هیاتدولت» ارسال کرده است. اگر پیشنهادات وزارت بهداشت تصویب شود، به محض ابلاغ اصلاحیه ضریب ریالی اضافهکار پرستاران، بودجه لازم پیشبینی شده و تخصیص مییابد.
عبادی با بیان اینکه «پرداخت معوقات» و «افزایش ضریب ریالی اضافهکار» جزو برنامههای فوری وزارت بهداشت در ارتباط با پرستاران به حساب میآید، افزود: مابقی موارد طی لایحه «حمایت مادی و معنوی گروه پرستاری» مورد بررسی قرار میگیرد. اوایل خرداد ماه سال جاری، وزارت بهداشت این لایحه را به هیاتدولت ارسال کرده و همچنین به تازگی این لایحه را به «کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی» و «شورای امنیت کشور» ارسال کردهایم. اگر این لایحه به شکل قانونی در مجلس تصویب شود، بخش عمدهای از گلایههای پرستاران به شکل قانونی پاسخ داده میشود. امیدواریم تصویب لایحه حمایت مادی و معنوی گروه پرستاری به نگهداشت آنها در نظام سلامت کمک کند.
او در پاسخ به سوالی درباره اظهارات رئیس سازمان نظام پرستاری مبنی بر تشکیل کارگروهی در وزارت بهداشت برای رسیدگی به قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، گفت: این کارگروه تاکنون چهار مرتبه تشکیل جلسه داده و پیشنهادهایی مطرح شده است. هدف اصلی این کارگروه، «شفافسازی» و «واضحسازی» فرمول پرداخت تعرفههای پرستاری است؛ به نحوی که هر پرستار بتواند میزان دریافتی خود را براساس «تعداد بیماران تحت پوشش» و «سطح مراقبتی ارائهشده» محاسبه کند. واضحسازی و شفافسازی پرداختیها، اولویت نسخه جدید است. پرستاران در سه بخش «بستری»، «سرپایی» مانند اورژانس و «گروههای تشخیصی» مانند تصویربرداری ارائه خدمت میکنند؛ برای هر کدام از این گروهها پیشبینیهای لازم به عمل آمده؛ به نحوی که هر پرستار بتواند میزان تعرفه دریافتی خود را محاسبه کند.
نبود تکریم علت دلخوری پرستاران
اما علت این تکاپو و دغدغه بجای دولت جدید برای پرستاران چیست؟ در پاسخ باید گفت که جامعه پرستاری کشور همواره در خط مقدم خدمت به سلامت مردم و بیماران قرار دارد، اما به گفته پرستاران هیج گاه نتوانسته عایدی مناسبی از خدماتی که ارائه می دهد، به دست بیاورد از این رو شاهد اعتراضات جامعه پرستاری در برخی از نقاط کشور از جمله شیراز بودیم که ناشی از دلخوری و رنجش آنها از نحوه برخورد با جایگاه پرستاری است.
اعتراض پرستاران این است که جامعه پرستاری کشور آن طور که باید و شاید مورد تکریم و توجه متولیان نظام سلامت در ادوار مختلف دولتها قرار نگرفته و همین موضوع باعث شده تا گروه پرستاری، احساس کند که خدمات و تلاشهای نیروهای پرستاری برای سیاستگذاران و سیاستمداران و تصمیم گیران حوزه سلامت، چندان ارزشی ندارد.
آنها به اضافه کاری اجباری و رقمی که بابت آن به آنها پرداخت می شود اعتراض دارند. و به گفته مسئولان سازمان نظام پرستاری پرستاران با نصف استاندارد نیروی پرستاری، مشغول خدمت به مردم و بیماران هستند که همین موضوع سبب انجام اضافه کاریهای اجباری میشود.
اجرای ناقص قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری آن هم بعد از گذشت بیش از یک دهه از تصویب آن در مجلس شورای اسلامی، تأخیرهای طولانی مدت در پرداخت کارانه ها و اضافه کاریهای پرستاران، شیفتهای اجباری و…، از جمله اعتراضات جامعه پرستاری است که متولیان نظام سلامت هیچ وقت نتوانسته اند آن طور که لازم است، جوابگوی پرستاران باشند.
اضافه کاری اجباری با حداقل تعرفه
احمد نجاتیان رئیس کل سازمان نظام پرستاری هم پیش از این در واکنش به اعتراضات جامعه پرستاری، گفته که در شرایط کنونی چند نگرانی در حوزه سلامت وجود دارد که اصلی ترین آن، کمبود شدید نیروی انسانی است که در حوزه پرستاری، این وضعیت خیلی بغرنج است.
به گفته نجاتیان استخدامهای جدید کاری برای رفع کمبود نیروی پرستاری ایجاد نکرد و از افزایش دو برابری درخواست مهاجرت پرستاران خود زنگ خطری برای حوزه سلامت شده است.
نجاتیان گفته چون ما نمیتوانیم خدمت به بیماران را تعطیل کنیم و از همین رو، پرستاران مجبور به اضافه کاری اجباری تا ۱۰۰ ساعت در ماه هستند. کمبود نیروی پرستاری باعث میشود بعضاً یک پرستار از ۸ بیمار مراقبت کند که همین موضوع با آسیبهایی برای بیمار و پرستار همراه است.
به گفته او مطالعات نشان میدهد نیروهای پرستاری بعد از ۱۰ سال خدمت، دچار عوارض جسمی و روحی ناشی از سختی کار میشوند و از همین رو، باید زودتر بازنشسته شوند ولی متأسفانه کمبود نیروی پرستاری در کشور، باعث شده قانون بازنشستگی پیش از موعد برای پرستاران در بخش دولتی اعمال نشود.
درخواست اجرای قانون
البته محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار معتقد است که مشکل پرستاران پرداخت معوقات نیست، اجرای قانون است و اینکه چرا باید را کارانه پزشکان ۳۰۰ برابر پرستاران باشد؟ و یا کارانه برخی پزشکان، تا یک میلیارد تومان هم برسد.
محمد شریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار به یکی از رسانه ها گفته مسئولان نمیخواهند به مشکلات ریشهای بپردازند. مساله اصلی این است که آنها میخواهند قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، رفع تبعیض در پرداخت کارانه به پرستاران، اضافه کاری اجباری، کمبود نیروی انسانی و شرایط سخت کاری، شیفتهای طولانیمدت و... مورد توجه قرار گرفته و یک بار برای همیشه حل و فصل شود.
به گفته او بحث تبعیض یکی از معضلات مهم در حوزه بهداشت و درمان است. اینکه مسئولان تنها به راضی نگه داشتن بخش کوچکی از این حوزه بزرگ اکتفا کردهاند و فکر میکنند اگر پزشکان را راضی نگه دارند و پرداختهای چندصد میلیونی به آنها داشته باشند، میتوانند حوزه سلامت را سر پا نگه دارند؛ در حالیکه بیشترین بخش از بار این حوزه بر دوش کادر درمان و به خصوص پرستاران است که همیشه در ردههای پایین اولویتی قرار داشتهاند.
دبیر کل خانه پرستار معتقد است بعد از سال ۷۶ و برداشت قانون حقوق ثابت در سیستم بیمارستانها طرحی به نام طرح نوین خودگردانی بیمارستانها را ارائه دادند و در آن همه چیز به نفع پزشکان تغییر کرد. بر اساس این طرح، ۶۵ درصد درآمد تعداد عملی که در ماه انجام میشود، برای پزشکان است، پنج درصد برای پزشکانی که در بیمارستان به صورت دائم حضور دارند و هشت درصد از این مبلغ برای بیمارستان است. به این ترتیب ۷۸ درصد از درآمد تنها به ۲۰ درصد از افراد در چرخه درمان می رسد و ۲۲ درصد باقیمانده برای ۸۰ درصد کادر درمان است که این مساله خود، گویای ظلمی است که در حق پرستاران میشود.
به گفته شریفی مقدم مساله اینجاست که طرح نوین خودگردانی بیمارستانها اصلا مبنای قانونی نداشت و از همان سالها هم پرستاران به آن اعتراض داشتند، تا سال ۸۶ که بالاخره طرح تعرفهگذاری خدمات پرستاری به مجلس رفت و تصویب شد. از آن سال تا کنون پرستاران منتظرند این طرح به همان شکلی که در قانون مطرح شده اجرا شود اما..!
به اعتقاد او اگر قوانین به درستی اجرا شوند، پرستاران باید سه برابر آنچه الان دریافتی دارند حقوق بگیرند. در واقع حقوق ۱۵ میلیونی آنها باید مبلغی در حدود ۴۵ میلیون تومان باشد تا بتوان گفت که تبعیض و تضاد منافع در حوزه بهداشت و درمان از بین رفته است. اگر همان روشی که برای پزشکان اجرا شده برای پرستاران هم اجرا شود، هر دو گروه میتوانند با رضایت کامل به کار خود ادامه دهند.
نورنیوز