×
اقتصادی
شناسه خبر : 185829
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

رقم چک‌های برگشتی درشت‌تر شد

آمار بانک مرکزی نشان می‌دهد که در چهارماهه ابتدایی سال جاری تعداد و ارزش چک‌های وصولی و برگشتی درکشور افزایش یافته است. از طرفی نسبت ارزش چک‌های برگشتی به مبادله‌ای در ماه‌های گذشته از سطح میانگین 5 ساله خود فراتر رفته که بیشتر به دلیل عدم وصول چک‌های با مبالغ بالا بوده است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: برآوردها از آمار بانک‌مرکزی نشان می‌دهد، در 4 ماه ابتدایی سال جاری، 29 میلیون و 613 هزار فقره چک به ارزش 2025 هزار میلیارد تومان وصول شده که در مقایسه با چهارماهه 1402 از نظر تعداد  7.9 درصد و از نظر ارزش 27 درصد افزایش یافته است.

همچنین چک‌های برگشتی در چهارماهه 1403 بالغ بر 3 میلیون و 125 فقره به ارزش 327 هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود 30 درصد از نظر تعداد و حدود 62 درصد از نظر ارزش رشد کرده است. به این ترتیب نسبت تعداد چک‌های برگشتی به مبادله‌ای در چهارماهه امسال به میانگین 9.5 درصد رسیده و از نظر ارزش نیز تا عدد 13.9 درصد بالا رفته است.

براساس این آمار، نسبت ارزش چک‌های برگشتی به مبادله‌ای در ماه‌های خرداد و تیر 1403 از سطح میانگین 5 ساله خود فراتر رفته و به 15 درصد رسیده است. اما نسبت تعداد چک‌های برگشتی به مبادله‌ای همچنان در محدوده 10 درصد باقی مانده که نشان می‌دهد بیشتر چک‌های برگشتی، رقم بالا یا به اصطلاح چک‌های درشت بوده‌اند.

 این اتفاق را می‌توان یک علامت هشدار در بازار مبادلات خرد و کلان ایران دانست. با این وجود، اگر نسبت چک‌های برگشتی طی ماه‌های آینده کاهش یابد، می‌توان رشد ماه‌های گذشته را مقطعی و زودگذر قلمدادکرد. تجربه سال‌های قبل نشان می‌دهد که رشد ماهانه تعداد چک‌های برگشتی چندان پایدار نبوده و نمی‌توان با استناد به آمار 4 ماهه ابتدایی سال جاری در مورد تحولات بازار به صورت قطعی نتیجه گرفت. اما عبور نسبت چک‌های برگشتی از سقف محدوده 5 ساله را هم نباید دست‌کم گرفت و به سادگی از آن عبور کرد.

بیش از 90 درصد چک‌ها وصول می‌شود

مطابق با ماده 310 قانون تجارت، چک نوشته‌ای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که نزد محال علیه دارد، کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار می‌کند. چک به عنوان یکی از ابزار مهم نظام پرداخت، همواره نقش قابل توجهی در تسویه مبادلات خرد و کلان جامعه داشته است. این ابزار مبادله، به دلیل برخورداری از جایگاه اعتباری ویژه و ماهیت منحصربه فرد نقدشوندگی بالا، همزمان با قابلیت تبدیل به دیون مدت دار، همچنان سهم مهمی از تسویه مبادلات جامعه را به خود اختصاص می‌دهد.

در دهه‌های گذشته، بروز نارسایی در ابزار نظارت بانکی منجر به افزایش سو استفاده از چک‌ها و رشد تعداد چک‌های برگشتی و بلامحل در جامعه شد که اعتبار و اعتمادعمومی به این ابزار را کاهش داد. براساس آمار، نسبت چک‌های برگشتی تا اوایل دهه 1390 از سطح 25 درصد فراتر رفته بود. این امر باعث شد نااطمینانی و ریسک معاملات بالابرود و تجارت از رونق بیافتد.

به همین دلیل در سال 1391 شورای پول و اعتبار در مصوبه‌ای طراحی و پیاده‌سازی سامانه چکاوک را با هدف ساکن سازی لاشه چک و با قابلیت پذیرش و پردازش الکترونیکی چک‌های کاغذی بین بانکی و انجام تراکنش‌های الکترونیکی با استفاده از سامانه پایا الزامی اعلام کرد.

برپایه این موضوع، بانک‌مرکزی تا پایان خردادماه 1394 سیستم چکاوک را به عنوان یکی از سیستم‌های پیش‌بینی شده در طرح نظام جامع پرداخت درکلیه استان‌های کشور عملیاتی کرد تا بستر نظارت بیشتر و کاهش مدت زمان تسویه چک‌های صادره فراهم شود.

روند توسعه مکانیسم مذکور با معرفی سامانه صیاد در سال 1396 تکمیل شد. این سامانه شرایط را برای نظارت دقیق‌تر بر استفاده افراد و شرکت‌ها از چک بانکی مهیا ساخت و اعتبار این ابزار تسهیل‌گر مالی را تا حدود زیادی بازگرداند. همچنین درسال 1401 قانون جدید صدور چک از طرف بانک مرکزی ابلاغ شد که صادرکننده را ملزم به ثبت چک در سامانه‌های الکترونیک بانک‌ها می‌کرد.

تمامی این موارد باعث شد که از سال 1396، استفاده از چک در مبادلات به تدریج رونق بگیرد، با این تفاوت که تعداد چک‌های برگشتی و بلامحل تاحدود زیادی کاهش یافت و از سطح 20 تا 25 درصد به سطح 10 درصد رسید.

نمودار زیر نسبت چک‌های برگشتی به مبادله‌ای را از ابتدای سال 1396 نشان می‌دهد.

چک

همانطور که درنمودار بالا مشخص شده است، بانک مرکزی در شهریورماه سال 1396 از سامانه صیاد رونمایی کرد و از همان سال نسبت چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله‌ای کاهش یافته است. آمار نشان می‌دهد، از اواسط سال 1396سهم چک‌های برگشتی از تعداد و ارزش چک‌های مبادله‌ای در هرماه کاهش می‌یابد و در نیمه سال 1397 به محدوده 10 درصد می‌رسد.

کاهش چک‌های برگشتی تا ماه‌های پایانی سال 1398 ادامه دارد؛ اما بروز شوک کرونا که به تعطیلی سراسری اقتصاد ایران منجر شد، رشد مقطعی تعداد و ارزش چک‌های برگشتی را نتیجه می‌دهد. با این حال نسبت مورد ذکر از اواسط سال 1399 به محدوده مطلوب خود بازمی‌گردد و تا پایان سال 1401 به پایین ترین سطح خود می‌رسد. در این زمان کمتر از 9 درصد چک‌های مبادله‌ای درهرماه برگشت می‌خورد که دروضعیت مطلوبی قرار می‌گیرد.

با ورود به سال 1402، سهم چک‌های برگشتی از تعداد و ارزش چک‌های مبادله‌ای در هرماه رو به افزایش رفته و به بالاترین سطح ازمحدوده امن خود می‌رسد. این محدوده در فروردین‌ و اردیبهشت ماه سال‌جاری حفظ شد اما با رشد قابل توجه چک‌های برگشتی درخردادماه و تیرماه امسال، شاخص نیز محدوده امن خود را ترک میکند و سقف روند حرکتی 5 سال گذشته را می‌شکند.

بررسی جزئیات آمار منتشرشده از طرف بانک‌مرکزی نشان می‌دهد که چک‌های برگشتی در سال جاری عموما با رقم‌های درشت و کلان بوده است. به همین دلیل سرعت رشد ارزش چک‌های برگشتی از تعداد آنها بالاتر رفته است.

علی رغم این موضوع، آخرین آمار نشان می‌دهد که در ماه‌های گذشته حدود 90 درصد از تعداد چک‌ها وصول می‌شود و این ابزار نسبت به قبل از مقبولیت بیشتری برخوردار است و استفاده از چک همچنان درحال افزایش است. نمودار زیر تغییرات تعداد چک‌های مبادله‌ای درهرماه نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می‌دهد.

جدول+دو+چک

در این نمودار تعداد مبادله در هرماه با ماه مشابه سال قبل مقایسه شده است. تا عوامل فصلی و زمانی از نوسانات حذف شود. به عنوان مثال تعداد چک‌های مبادله‌ای در ماه‌های پایانی هرسال افزایش می‌یابد بسیاری از شرکت‌ها دراین زمان برای تسویه حساب‌های خود اقدام می‌کنند اما در ماه‌های ابتدایی سال به طور طبیعی چک‌های کمتری به بانک عودت داده می‌شود بنابراین کاهش تعداد چک‌ها(جمع چک‌های وصول شده و برگشتی) درفروردین‌ماه نسبت به بهمن واسفند سال قبل امری طبیعی است.

نمودار بالا نشان دهنده یک وضعیت چرخه‌ای در استفاده از چک‌های بانکی است. براین اساس، تعداد چک‌های مبادله‌ای از اواسط سال 1397 تا اواسط سال 1398 رو به کاهش بوده است و از نیمه دوم سال 1398 تا ابتدای سال 1400 رو به افزایش است. با شروع سال 1400 باردیگر تعداد چک‌های مبادله درهرماه کاهش می‌یابد؛اما از شهریور 1401 استقبال از چک‌های بانکی بیشتر می‌شود که این روند تا تیرماه 1403 همچنان تداوم یافته است.

از مقایسه دونمودار بالا می‌توان دریافت که افزایش استقبال از چک‌های بانکی، افزایش نسبت چک‌های برگشتی را درپی داشته است و در زمانی که تعداد‌چک‌های مبادله‌ای کاهش یافته، سهم و تعداد چک‌های برگشتی نیز کم شده است.

 این فراز و فرود نتیجه مهم دیگری را نیز در اختیار می‌گذارد. به نظر می‌رسد که رشد تعداد چک‌های مبادله‌ای در بازار با کمبود نقدینگی و تعمیق رکود هم زمان باشد و همین موضوع نیز باعث می‌شود که صادرکنندگان چک نتوانند دیون خود را به موقع پرداخت کنند و تعداد چک‌های برگشتی رو به افزایش برود.

به بیان ساده می‌توان گفت که همزمانی رشد تعدادچک‌های مبادله‌ای و سهم بالای چک‌های برگشتی درآمار، بیانگر تعمیق رکود در بازارها و کسادی کسب و کارهای خرد و کلان کشور است.

 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
خداداد و مدیرعامل فولاد هر دو محروم شدند + فیلم حواشی بازی
حمله هوایی آمریکا به صنعا و صعده
یک سال محرومیت از کوپا دل ری | آیا رئال مادرید فردا بازی میکند؟
ایران، پرچمدار هم‌گرایی فرهنگی و جذب سرمایه‌گذاری در اکو
جدول به روز لیگ برتر فوتبال ایران جمعه 5 اردیبهشت
نورنما |زنده ماندن موتورسوار پس از سانحه ای هولناک
گزارش تصویری | روز فوتبالی رئیس جمهور
VAR قطع شد | 17 دقیقه توقف در بازی فولاد- تراکتور
بتن، قاتل خاموش ساختمان‌سازی ایران
پر حاشیه ترین بازی لیگ برتر تمام شد؛ فولاد (1) تراکتور (2) + خلاصه بازی
بلیت نیمه نهایی برای گل گهر و حذف نساجی | گل گهر (3) -نساجی (1)
جزئیات اعزام زائران تهرانی به حج اعلام شد
محکومیت اقدام غیرقانونی و ناموجه دولت پاراگوئه در برچسب‌زنی به نیروهای مسلح ایران
فاجعه ای دیگر در جاده قدیم قم–کاشان
هشدار گرد و خاک محلی برای خوزستانی‌ها
افزایش دما و تداوم آلودگی هوا در پایتخت
قیمت طلا و سکه بالا می‌رود یا پایین می آید؛ رئیس اتحادیه پاسخ می دهد!
امکان تقلب در کنکور به صفر رسید!
پایان تلخ سفر زوج میانسال در جاده خاوران
اعلام جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال 1404+جدول محاسبه حقوق
درگیری خشونت‌آمیز در پمپ‌بنزین بوکان بر سر یک تذکر ساده+صحنه های خشن
برنج ایرانی گران شد+ جدول قیمت
ایران و روسیه برای ساخت نیروگاه هسته‌ای جدید به توافق رسیدند
تو دیگه مسی نیستی، Missing‏ شدی!+ فیلم
واکنش‌ها به ماجرای توهین به مقدسات اهل سنت ادامه دارد
اظهارات ترامپ در تایم: دیپلماسی با ایران را به جنگ ترجیح می‌دهم
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (16)«ابهر»
فرش عتیقه ایرانی زیر تابوت پاپ فقید+ تصویر
تاریخ رسمی انتشار بازی جی تی ای 6 اعلام شد
کشف لاشه 2 توله پلنگ ایرانی در ارتفاعات پارک ملی خَبر+تصویر
شمخانی:‌ مذاکرات مسقط می‌تواند فرصتی برای موفقیت مشترک باشد
سفره دل سرمربی جدید استقلال باز شد+ فیلم
احضار سفیر هلند به وزارت امور خارجه ایران
مرگ مشکوک ژنرال ارشد ارتش روسیه در انفجار خودرو+فیلم انفجار
سوداگری مرگ؛ 11 کشته و زخمی در تصادف خونبار جاده سیرجان
دهک‌بندی یارانه‌ها با معیارهای جدید؛ دولت آئین‌نامه تازه حمایت معیشتی را ابلاغ کرد
استارت پیکان برای مانور در جاده سخت استقلال + فیلم
زمان انتشار کارت‌های کنکور 1404 اعلام شد
چرا مذاکرات فنی ایران و آمریکا پیش‌روی در مسیر مین‌گذاری‌شده است؟
جنگ تعرفه ها ،اپل را روانه هند کرد!
معرفی روسای هیات های فنی ایران در مذاکرات مسقط
عزیمت عراقچی به مسقط؛ ماراتن مذاکراتی تهران_واشنگتن از فردا
نورنما | اولین شهر خشتی جهان!
تزریق اطمینان به سلامت کودکان ؛ واکسن پنج‌گانه به زودی سراسری توزیع می‌شود!
جاده چالوس یکطرفه می‌شود
کمتر از یک هفته تا پایان مهلت بسته حمایت معیشتی از مادران باردار(طرح یسنا) +مشمولین و مبل
افزایش ناگهانی قیمت خودروهای سایپا؛ شوک جدید به بازار+جدول قیمتها
آینده مبهم طرح کالابرگ الکترونیکی؛ بازهم چالش تأمین اعتبار
پیام تسلیت نتانیاهو، 3 روز پس از درگذشت پاپ فرانسیس!
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان با احکام جدید همسان‌سازی
X
آگهی تبلیغاتی