×
سیاسی
شناسه خبر : 185506
تاریخ انتشار :

*زهرا نژادبهرام

28 مرداد یک واقعه دو تجربه

حدود 70 سال از واقعه دردناک کودتای 28 مرداد سال 1332 گذشته است، اما همچنان درس‌های آن برای سیاست‌ورزی و سیاستمداری راهگشای حفظ منافع ملی و پیشرفت کشور است و با تامل بر آن می‌توان پنجره‌های نوینی را مشاهده کرد.

نورنیوز-گروه سیاسی: واقعه‌ای که در آن نخست وزیر دولت ملی، محمد مصدق برکنار شد تا امر سیاست‌ورزی قانونمدار و مردم‌گرایی به حاشیه رانده شود و استبداد و نفوذ بیگانگان جاری شود . مصدق تصویری از هویت ایرانیان در بستر تاریخ است، او با تلاش و عشق به ملت و کشور به میدان سیاست آمد تا روزنه‌ای برای بهبود جست‌وجو کند . وی ملی شدن صنعت نفت از طریق ابزارهای حقوق بین‌الملل و عزم سیاسی را از مهم‌ترین راه‌ها برای پیشرفت کشور دانست. مصدق با بهره‌گیری از دانش حقوق بین‌الملل و باور به خشونت‌پرهیزی و ضرورت گفت‌وگو با حاکمیت توانست ملی شدن صنعت نفت را رقم بزند . اما وقتی در مسیر خشونت‌زدایی و خشونت‌پرهیزی با سیاست‌ورزی فعالیت می‌کرد،

ابزارهای خشونت‌زا برای حذف او به‌ کار گرفته شد و با کودتا و خشونت راه او را مسدود ساختند .  اما این اتفاق تاریخی، با همکاری آنهایی صورت گرفت که حفاظت از منافع ملی ایران برای آنها خسارت سنگینی را به بار آورده بود و آنها تاب تحمل ادامه فعالیت این دولت را نداشتند. از این رو شاید بتوان گفت درس‌های 28 مرداد 1332 درس تاریخ نیست که هست، درس پایمردی و حراست از منافع ملی نیست که هست، درس استواری سیاستمدار وطن‌دوست نیست که هست،درس خشونت‌پرهیزی و سیاست‌ورزی نیست که هست. 

اما این واقعه دو درس را به‌طور همزمان برای ما به یادگار گذاشت؛ نخست آنکه سیاست‌ورزی خشونت‌پرهیز و گفت‌وگومحور با صاحبان قدرت و مردم الزامی است و دوم آنکه صداقت با ملت و ترمیم شکاف‌های ملت - دولت ضرورتی است که قادر به قطع پای خشونت‌ورزان و نامحرمان از کشور خواهد شد .  درس‌های آن روز، سنگ زیرین مقاومت در برابر نااهلان و خشونت‌ورزان را در همگرایی ملت و دولت در آینه منافع ملی بیان می‌کند . درس‌های آن روز اعتماد میان ملت و دولت که کمرنگ شده بود را به تصویر می‌کشد، درس‌های آن روز باور به ابزار‌های غیرخشونت‌آمیز را پاس می‌دارد.

اما الزاماتی دیگر را نیز برای سیاست‌ورزی مدرن تعریف می‌کند که ابزارهای خاص خود را طلب می‌کند! درس‌های آن روز ضرورت پر کردن شکاف‌ها را شفاف می‌کند و آن را تداوم‌بخش حیات سیاسی کشور به دور از خشونت می‌داند. اکنون با درس‌های آن روز و گرامیداشت و بزرگداشت یاد و خاطره، نخست وزیر ملی ایران که فرصت تاریخی را ایجاد کرد تا مهم‌ترین سرمایه ملی به کشور بازگردد، لازم است درس‌های آن روز را در بستر امروز به‌ کار‌ بگیریم تا از آن شکاف‌های درونی و شیطنت‌های بیرونی فاصله بگیریم و راهی را جست‌وجو کنیم تا منافع ملی و هویت ایرانی با چالش همراه نشود.
از این رو لازم است، دو تجربه آن روزگار را امروز با نگاهی به دولت وفاق ملی که گفتمان ریس جمهور پزشکیان است، تلفیق کنیم تا مفهوم پر کردن شکاف‌ها را در بستر همگرایی برخاسته از شنیدن و گفتن، در فضایی مشترک با هر نوع تفکر و باور و گرایش و تفاوتی برای همه ایرانیان ایجاد  کنیم .
تجربه نخست: کاهش شکاف‌های ملت - دولت که منجر به نفوذ بیکانگان و بدخواهان از یک سو و تشدید فرقه‌گرایی می‌شود را ‌باید با بهره‌گیری از همه ظرفیت‌های اطلاع‌رسانی، پاسخگویی به تعهدات و باور مردم به انجام رسانید . این مهم تنها در شرایطی امکان‌پذیر است که امکان دسترسی به فرصت‌های تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری برای ملت فراهم‌ آید . صدای مردم در قالب مطالبه و نیازها شنیده و فرصت گفتن به آنها داده شود . این تجربه مهم‌ترین فرصت برای ایران و پزشکیان است تا بتواند با تکیه بر آن راه را برای بروز و ظهور هر نوع بداندیشی نسبت به منافع ملی مسدود کند .
تجربه دوم: سیاست‌ورزی امری آشکار است و نمی‌توان در سایه و به دور از انظار این مهم را به انجام رسانید مگر آنکه سازماندهی و ساماندهی رسمی برای آن تعریف کنیم، این امر به معنی آن است که افراد و گروه‌هایی که به نوعی از ذی‌نفعان و ذی‌نفوذان هستند باید سیاست‌ورزی را در اشکال حقوقی و شفاف تعریف کنند و از گعده‌محوری و فرقه‌گرایی فاصله بگیرند تا تحول سیاسی برای منافع ملی شکل بگیرد.
 ناکارآمدی احزاب در گذشته سیاسی ایران منجر به بروز نوعی گعده‌نشینی و خوش‌نشینی برای سیاست‌ورزی شده که در بستر تمایلات گروهی و فرقه‌ای معنای نوین سیاست‌ورزی را با چالش روبه‌رو کرده و فضای نقد و بررسی را از جامعه نسبت به عملکرد‌ها و دیدگاه‌های آنها مسدود ساخته است .

اگر در 28 مرداد 1332 احزاب و گروه‌های سیاسی با تصویری شفاف از خود در جامعه آن روز فعالیت می‌کردند، ادبیات فرقه‌گرایی قادر نبود فضا را برای وقوع این شکست سیاسی شکل بدهد و کشور را از داشتن فرصتی تاریخی برای پیشرفت و توسعه محروم بگرداند. این مهم در جهان امروز بارها تجربه شده و کشورهایی که پایبند به سیاست‌ورزی آشکار و شفاف بوده‌اند کمتر دستخوش حرکات خشونت‌زا، بن‌بست سیاسی و بروز شکاف میان سیاست‌ورزان بوده‌اند، چراکه در بستر گردش سیاسی سازمان یافته و هویت‌مدار قادر به بیان دیدگاه‌ها و نظرات خود بوده و سازمان سیاسی کلان کشور پشتیبان و حافظ آنهاست تا آنها بتوانند در بستر قانون به سیاست‌ورزی بپردازند .

به عبارت دیگر در آن زمان، نبود سازمان‌های سیاسی کارآزموده، فعال و منفعت ملی‌محور موجبات درهم پیچیدگی سیاست‌ورزی را در کشور ایجاد کرده بود، آن‌گونه که برخی فرقه‌گرایان سیاسی بدون در نظر داشتن منافع ملی با کودتاچیان همراستا شدند و برخی دیگر سکوت کردند و هزینه سنگین آن را مردم و دولت ملی پرداخت کرد .  باشد که درس‌های تاریخ معاصر سیاسی کشور را بیاموزیم و راه را برای پیشرفت و توسعه و بهبود شرایط ملی  و  بین‌المللی  تدارک  ببینیم .


اعتماد
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
رونمایی سایپا از 4 خودرو جدید در نمایشگاه بین‌المللی تهران
موبایل؛ دوست روزانه یا قاتل خاموش چشم‌ها؟
ایده‌هایی ناب برای جان بخشیدن به دکوراسیون خانه‌های امروزی
کرفس بخوریم یا نخوریم؟دوستی برای لاغری یا دشمنی برای سلامتی؟
حضور گروه «صنعتی ؛ پژوهشی زر» در هفتمین نمایشگاه ایران اکسپو 2025
صعود نفس گیر پرسپولیس به فینال + فیلم
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 8 اردیبهشت 1404
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان کشوری اعلام شد+جزییات
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
کاپلو: کریستیانو رونالدو در حد مسی، پله و مارادونا نیست!
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با اصحاب رسانه
آمار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی افزایش یافت + اسامی
انفجار در روسیه؛ محمد محبی بهترین بازیکن ماه و صاحب بهترین گل شد + فیلم
ایران، به هرگونه حمله نظامی پاسخ قاطع خواهد داد!
فرصت طلایی برای معلمان آینده؛ سهمیه جذب آموزش و پرورش افزایش یافت!
آتش‌سوزی بندر رجایی؛ بی‌کفایتی یا تخلف؟ هیئت اعزامی به چه نتیجه‌ای رسید؟
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (19)«اردکان»
تیراندازی در دانشگاه ایالتی «الیزابت سیتی»؛ یک کشته و چندین زخمی
خلبان قزوینی در پی سقوط هواپیمای آموزشی جان باخت
مجتبی جباری مأمور احیای استقلال؛ از مستطیل سبز تا نیمکت آبی
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ قصور محرز شد
وضعیت بیمه‌شدگان در آتش‌سوزی بندر شهید رجایی؛ آیا خسارت‌ها پرداخت می‌شود؟
نورنما | سنج و دمام فستیوال کوچه بوشهر در عزای مردم داغدار بندر عباس
تعرفه برق زیر تیغ افزایش؛ پرمصرف‌ها هدف اصلی
مرگ عزیزان روی پرده بلاگری؛ سقوط حرمت انسان
قیمت خودرو امروز 8 اردیبهشت + جدول قیمت ها
پاسخ استاد شیمی دانشگاه لندن به شایعات رسانه‌های اپوزیسیون درباره انفجار بندر شهید رجایی
نوراینفو | فواید مصرف حبوبات در رژیم غذایی
واکنش جدیدی از سه کشور اروپایی برای نقش فعال در مناسبات با ایران و مذاکرات نداشتیم+فیلم
طلای جهانی دوباره ریخت
X
آگهی تبلیغاتی