نورنیوز ـ گروه بینالملل: کاخ سفید در این بیانیه مشترک آورده است: به هر دو طرف پیشنهادی ارائه شده که «اختلافات بین طرفها را کاهش میدهد» و در عین حال با «اصول» ارائه شده در طرح جو بایدن رییسجمهور آمریکا در ماه مه سازگار است. این پیشنهاد اختلافات باقی مانده به روشی که امکان اجرای سریع توافق باشد را فراهم میکند. در همین حال بایدن رئیس جمهور آمریکا این مذاکرات را سازنده خواند و نسبت به هرگونه اقدام برای تضعیف این روند هشدار داد. در همین راستا نیز وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا روز شنبه به اراضی اشغالی سفر خواهد کرد تا برای پیشبرد توافق آتشبس غزه تلاش کند.
هر چند که کشورهای عربی-اسلامی همچون مصر و قطر تلاش دارند تا صادقانه گامهای در جهت بهبود شرایط منطقه و کمک به فلسطین بردارند اما این ادعاهای به اصطلاح پیشرفت در مذاکرات دوحه و ادامه آن در نشست آتی مصر در حال از سوی کشورهای غربی با بوق و کرنای بسیار برجسته سازی میشود و سعی دارند تا آن را یک فتح الفتوح دیپلماتیک بنامند که ابهاماتی بزرگ در باب این ادعا وجود دارد.
نخست آنکه کشورهای غربی اشارهای به ریز توافقات ادعایی ندارند و صرفا با کلی گویی مدعی پیشرفت مذاکرات شدهاند در حالی که اگر واقعا تغییر در روند آتش بس ایجاد شده است ابتداییترین کار آن است که حداقل جزئیات پیشرفتها عنوان گردد.
دوم آنکه جنگ غزه دو سو دارد یک سوی آن رژیم صهیونیستی است که با حمایت غرب 10 ماه است به نسلکشی در غزه میپردازد و طرف دیگر آن نیز مقاومت غزه با محوریت حماس است که دفاعی مشروع در برابر متجاوز دارد. نشست دوحه در حالی برگزار شد که از یک سو حماس رسما اعلام کرد که به دلیل تغییرات ایجاد شده در روند و چارچوبهای مذاکرات حاضر به شرکت در آن نمیباشد. نبود حماس در مذاکرات رسما به معنای آن است که اساس و بنیان این نشست نامشروع و یک جانبه بوده است. نکته مهم آنکه پس از برگزاری نشست دوحه نیز حماس به عنوان یک بخش اصلی آتش بس رسما از بینتیجه بودن این مذاکرات میگوید.
عضو دفتر سیاسی جنبش حماس با بیان اینکه بنیامین نتانیاهو صراحتاً اعلام میکرد که جنگ را متوقف نخواهد کرد، گفت:مذاکرات دوحه نتیجهای در پی نداشت. غازی حمد تصریح کرد که دشمن صهیونیستی شروط جدیدی را در رابطه با محور فیلادلفیا ارائه داده در حالی که قبلاً توافق کرده بودیم که نیروهای اسرائیلی به طور کامل از این منطقه عقبنشینی کنند. همچنین حسام بدران از رهبران حماس گفت: پس از اینکه میانجیها ما را در جریان نتایج نشستهای دوحه قرار دادند، بار دیگر تاکید کردیم که رژیم اشغالگر به دنبال توافق نیست.
رفتارهای زیادهخواهانه نتانیاهو چنان است که ایهود باراک نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی تاکید کرد که نتانیاهو شروط و ملاحظات جدیدی را مطرح میکند تا از شکست مذاکرات و عدم دستیابی به توافق اطمینان حاصل کند.
با توجه به این شرایط این سوال مطرح است که چرا که غربیها بویژه آمریکاییها اصرار دارند تا مذاکرات را موفق نشان دهند.؟ در پاسخ به این سوال چند نکته قابل توجه است.
اولا آنکه سران غرب بویژه کاخ سفید امروز با بحران مشروعیت نزد افکار عمومی به دلیل جنگ غزه و حمایت از رژیم صهیونیستی مواجه هستند. در اروپا قتلعام مدرسه التابعین موجی از خشم مردم را به همراه داشته است و در آمریکا نیز بر ارای دموکراتها و هریس تاثیر منفی دارد. در این شرایط سران اروپا نظیر وزیر خارجه انگلیس و فرانسه با سفر به سرزمینهای اشغالی به دنبال نمایش دیپلماتیک برای کم کردن اعتراضهای مردمی هستند و آمریکا نیز با ادعای برگزاری نشست دوحه و سفر بلینکن به منطقه برآنند تا خود را ناجی صلح معرفی نمایند تا شاید زمینهساز ارایی برای هریس شوند.
ثانیا یک کلید واژه در ادبیات گفتاری آمریکا و ترئویکای اروپایی مشاهده میشود و آن مقابله با پاسخ ایران به تجاوزگری به خاک ایران و ترور شهید هنیه است. الجزیره انگلیسی به نقل از مقام آمریکایی که نامی از او ارائه نشده در خصوص مذاکرات آتش بس در غزه گفت: همه مذاکره کنندگان میل شدیدی برای «به نتیجه رساندن این موضوع» دارند و تنها مانعی باقی مانده نوعی حمله تلافی جویانه احتمالی از سوی ایران است. پیام کنونی آمریکا به ایران این است که: «چنین کاری نکنید. عواقب چنین حمله ای فاجعه بار خواهد بود و اگر ایران چنین کاری انجام دهد، آمریکا برای همه احتمالات آماده است.»
وزرای خارجه فرانسه و انگلیس روز جمعه در بیانیه ای مشترک بدون اشاره به جنایتهای رژیم صهیونیستی و نقض حاکمیت ایران در انجام اقدام تروریستی و به شهادت رساندن اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس افزودند: ما از ایران و نیروهای وابسته به آن خواستهایم که تهدیدات حمله نظامی علیه اسرائیل را کنار بگذارند. همچنین سژورنه وزیر خارجه فرانسه در واکنش به سخنان همتای صهیونیستش گفته ما برای جلوگیری از اقدام تلافیجویانه ایران تلاش میکنیم. لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده آمریکا در سازمان ملل بار دیگر ایران را متهم به حمایت از حملات به کشتی ها در دریای سرخ کرد.
کشورهای غربی با رویکردی گستاخانه در حالی به دنبال مرتبط ساختن دو پرونده غیر مرتبط آتش بس و انتقام ایران به هم هستند که برخلاف عرف بینالملل و قوانین جهانی این دو هیج نسبتی به هم ندارند. آتش بس در راستای پایان بخشیدن به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه است و انتقام گیری ایران نیز دفاع مشروع برای پاسخگو ساختن رژیم صهیونیستی است. جالب توجه آنکه در رفتاری وقیحانه، غربیها از یک سو مدعی شدهاند که به خاطر آتش بس ایران نباید انتقام بگیرد و مانع آتش بس انتقام ایران است و از سوی دیگر نیز حتی حاضر به محکوم سازی جنایات رژیم صهیونیستی نمی باشند. در اصل غرب با آتش بس ادعایی به دنبال تحقق اهدافی نظامی برباد رفتهاش از طریق دیپلماتیک میباشد. از یک سو غرب میداند که با تمام ادعایش توان حمایت از رژیم صهیونیستی در برابر توان دفاعی ایران را ندارد و پاسخ ایران یک ضربه سنگین به رژیم صهیونیستی و حامیان غربیاش است و از سوی دیگر نیز در حالی مقاومت غزه مانع استقرار نظامیان صهیونیست در غزه شده که غرب میخواهد با آتشبس اشغالگری صهیونیستها از جمله در مرز مصر و غزه را قانونی سازد. بر این اساس ادعای نتیجه بخش بودن مذاکرات ابزاری است تا غرب به زعم خویش بازی دو سر برد را برای خود رقم زند یا آنکه تحت فشار افکار عمومی ایران از انتقام گیری و حماس از پایان اشغالگری صهیونیستها چشم پوشند و یا اینکه در نهایت انتقام گیری ایران و تاکید حماس بر خروج اشغالگران را دلیل شکست آتش بس معرفی نماید تا هم از فشار افکار عمومی از خود بکاهد و هم اینکه رژیم صهیونیستی از اتهام کارشکنی در مذاکرات تبرئه نماید. به عبارتی دقیقتر غرب نه به دنبال آتش بس بلکه به دنبال کمکهای جدید به رژیم صهیونیستی در قالب دیپلماتیک است چنانکه در لوای آتش بس خواستار مجازات نشدن رژیم صهیونیستی به خاطر ترور شهید هنیه، فرماندهان حزبالله، تجاوز به یمن، کشتار مدرسه التابعین شده است.
ثالثا یک نکته مهم در رفتار غرب در میان هوچیگریها و تبلیغات پر هیاهوی آتش بس از دید افکار عمومی پنهان میگردد و آن افزایش روزافزون کمکهای تسلیحاتی به رژیم صهیونیستی است. گزارشها نشان میدهد که آمریکا از آزادسازی 3و نیم میلیارد دلار کمک تسلیحاتی به رژیم صهیونیستی خبر داده است در حالی که صحبت از کمک 20 میلیارد دلاری دیگر نیز شده است. همچنین آمریکا از فروش اف 15 به این رژیم خبر داده و لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا که پیش از این اعزام ناوهای آمریکایی به منطقه اعلام کرده بود به وزیر جنگ اسرائیل گفت برای دفاع از اسرائیل و حفاظت از نیروها و تأسیسات آمریکا در سراسر منطقه آمادگی و وضعیت خوبی داریم. همچنین انگلیس و فرانسه نیز همچنان به ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی ادامه میدهند و کانادا نیز از ارسال تسلیحات در لوای آمریکا خبر داده است. با توجه به این رفتارها میتوان گفت که عملا غربیها از ادعای به نتیجه رسیدن آتش بس به دنبال انحراف افکار عمومی از تسلیح بیشتر رژیم صهیونیستی هستند تا ابعاد جدیدی از کشتار را در غزه اجرایی سازند.
در جمع بندی نهایی از آنچه ذکر شد میتوان گفت که مذاکرات آتش بس عملا با شکست مواجه است چرا که میانجی این آتشبس آمریکا و تروئیکای اروپایی هستند که خود شریک کشتار غزه میباشند در عین آنکه رویکرد رفتاری غربیها تشویق و حمایت از رژیم صهیونیستی و رهاندن آن از مجازات جنایاتش و در عین حال بازدارندگی و مجازات مقابله کنندگان با این رژیم میباشد. رفتاری که نشان میدهد که این رژیم و حامیانش هیچ اعتقادی به آتش بس و صلح ندارند و تنها زبان زور را میفهمند و پاسخ به تجاوزگری و جنایات این رژیم تنها راه پایان ناآرامیها و بحرانهای منطقه است.
نورنیوز