نورنیوز- گروه سیاسی: در ادامه ارسال پیام ها به مقصد تهران و رایزنی های مختلف با هدف دعوت ایران به خویشتنداری در قبال ترور شهید هنیه از سوی رژیم اسراییل ، تروئیکای اروپا شامل انگلیس، فرانسه و آلمان هم در بیانیه ای مشترک از ایران و متحدانش خواستند از حملاتی که تنشهای منطقهای را بیشتر میکند، خودداری کنند.
سران سه کشور اروپایی در توجیه خواسته خود از تهران، به توافق در آستانه آماده شدن آتش بس برای توقف جنگ غزه و ضرورت کاهش تنش ها در منطقه تاکید کرده اند. در این بیانیه ادعا شده که پس از ماهها فعالیت، میانجی گران آماده هستند تا پیشنهاد نهایی را به حماس و اسرائیل ارائه کنند. تنها جزئیات توافق باقی مانده است و باید روی آن کار شود.
در بخشی از این بیانیه مشترک آمده است: «ما با همه طرفها برای جلوگیری از تشدید تنشها همکاری کرده و از هیچ تلاشی برای کاهش تنشها و یافتن راهی برای برقراری ثبات دریغ نمیکنیم. جنگ باید اکنون پایان یابد و تمامی اسرایی که هنوز در بازداشت حماس هستند، باید آزاد شوند. مردم غزه به تحویل و توزیع فوری و بدون محدودیت کمک نیاز دارند.»
در نهایت هم ضمن ابراز نگرانی عمیق نسبت به افزایش تنش در منطقه از تهران خواسته اند از انجام حملاتی که تنش ها را بیشتر می کند و فرصت توافق بر سر آتش بس و آزادی اسرا را به خطر می اندازد، خودداری کند.
« نور نیوز» پیش از این در 17 مرداد در گزارشی با تیتر « خویشتنداری یکطرفه، تشویق شرارت است» اهداف رایزنی های بین المللی برای متقاعد سازی ایران به خویشتنداری در مقابل اقدام تروریستی اسرائیل و به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران را بررسی کرده است. اما در ارزیابی مواضع اخیر تروئیکای اروپا به نظر می رسد وجوهی قابل تامل وجود دارد که قابل چشم پوشی نیست. در این بیانیه، قبل از هر چیز نوعی تاکتیک فرافکنی و فرار به جلو دیده می شود آنجا که تلویحا می خواهد مسئولیت تشدید تنش ها و استمرار ناکامی ها در رسیدن به آتش بس در صورت پاسخ ایران به اسرائیل را متوجه تهران کند.
این در حالی است که بر اساس حقوق و عرف بین الملل، ایران مجازات و تنبیه رژیم تروریستی که از خط قرمزها عبور کرده و از همه مهم تر بازدارندگی ایران را با چالش روبرو نموده، حق خود می داند و بر انجام آن تاکید دارد. البته که تهران از همان ابتدای جنگ غزه همواره بر مخالفت با ادامه جنگ و گسترده تر شدن دامنه آن تاکید داشته و اهتمام دیپلماتیک خود را در همین مسیر صرف کرده است. ایران آتش بس و توقف جنایات اسرائیل را اولویت ضروری مردم غزه و منطقه می داند. مضاف بر اینکه در رویارویی قبلی میان دو طرف و پاسخ به هدف قرار دادن ساختمان کنسولگری ایران در دمشق، تهران همزمان که حق خود برای پاسخ به اسرائیل را عملیاتی کرد، از هر گونه اقدام ماجراجویانه خارج از ارزیابی های مبتنی بر منافع خود و منطقه پرهیز کرد و لذا نه جنگ جدیدی در گرفت و نه تنش های موجود در منطقه به این واسطه افزایش یافت. در فقره پیش رو هم به نظر می رسد تهران چنین ملاحظه ای را مد نظر دارد. بنابر این تاکتیک پیش دستانه اروپایی ها برای انداختن مسئولیت افزایش تنش ها به دوش ایران محلی از اعراب نخواهد داشت.
سه کشور یاد شده مدعی شده اند با همه طرف ها برای جلوگیری از تنش ها همکاری کرده اند. گویی به زعم آنها سرآغاز تنش های منطقه و نگرانی ها بابت شعله ور شدن دامنه جنگ، پاسخ ایران به رژیم اسرائیل است. آنها به راحتی از کنار بیش از 10ماه جنایت و کشتار و ترور از سوی صهیونیست ها عبور می کنند و اساسا به روی خود نمی آورند که همه این تلاش های ادعایی برای کاستن از تنش ها و برقراری اتش بس چرا تاکنون قرین موفقیت نبوده است؟ وقتی « چاک شومر» رهبر اکثریت سنای کنگره در یک سخنرانی رسمی صریحا بنیامین نتانیاهو را مانع صلح می خواند، آیا برای اروپایی ها ابهامی باقی مانده که چه کسی و چرا سد راه آتش بس است؟ به گفته شامر، نتانیاهو اغلب تسلیم خواسته های افراط گرایان شده است. « ایتمار بن گویر»، وزیر امنیت داخلی این رژیم اخیرا به نتانیاهو هشدار داده در صورت امضای توافق مبادله اسرا با حماس، استعفا خواهد داد. او پیش از این نیز بارها تهدید کرده بود که در صورت توافق آتشبس از کابینه نتانیاهو خارج میشود.
سه کشور اروپایی و دیگر متحدان اسرائیل که امروز نگران افزایش تنش ها در منطقه هستند، مشخصا بعد از رویارویی ایران و رژیم صهیونیستی در فروردین ماه، چه نوع تلاشی را برای بازداشتن تل آویو از ماجراجویی های خود علیه ایران انجام دادند؟ ترور اسماعیل هنیه در تهران آیا محصول همین تلاش های مستمر آنها برای کاهش تنش در منطقه است؟ سران فرانسه، انگلیس و آلمان حتی از محکوم کردن یک اقدام تروریستی آشکاررژیم اسرائیل در داخل خاک ایران پرهیز کردند. آیا از منظر آنها این اقدام تروریستی مسبب افزایش تنش ها و موجب نگرانی آنها نبود؟
حمایت های سیاسی و نظامی از یک طرف جنگ چه نسبتی با تلاش های ادعایی آنها به همراه ایالات متحده آمریکا برای کاستن از تنش ها و توافق آتش بس دارد؟ سران اروپایی اگر نگاهی به افکار عمومی داخل کشورهای خود داشته باشند کاملا متوجه خواهند شد که مسبب افزایش تنش ها در منطقه و مانع صلح کدام طرف است.
گذشته از همه اینها طرف رژیم صهیونیستی برای توافق آتش بس، حماس و فلسطینی ها هستند. ایران اگر چه حامی آنهاست اما تصمیم گیرنده نیست. شایسته است سران سه کشور اروپایی که از تلاش های میانجی گرانه امیر قطر البته بدرستی تمجید کرده اند، این موضع نخست وزیر قطر را هم مورد توجه قرار دهند. شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی در شبکه ایکس ودر واکنش به ترور رئیس دفتر سیاسی حماس نوشت: « ترورهای سیاسی و تداوم هدف قرار دادن غیرنظامیان در غزه در حالی که مذاکرات ادامه دارد، ما را به این سوال سوق می دهد که وقتی یک طرف مذاکره کننده طرف دیگر را ترور می کند، چگونه میانجیگری موفق می شود؟ صلح به شرکای جدی و یک موضع جهانی در برابر بی اعتنایی به زندگی انسان نیاز دارد.»
نورنیوز