نورنیوز – گروه اجتماعی: کمتر از 40 روز تا آغاز سال تحصیلی 1403 – 1404 باقی مانده است و بسیاری از خانواده ها این روزها مشغول ثبت نام دانش آموزان شان در مدارس هستند. با رشد مدارس غیردولتی در برخی از مناطق تهران و گنجاندن کلاس های فوق برنامه و زبان های خارجی برخی از خانواده ها ترجیح می دهند فرزندشان در این مدارس تحصیل کند. بیش از 100 هزار مدرسه دولتی در کشور فعال است و15 درصد دانش آموزان کشور نیز در 18 هزار مدرسه غیردولتی تحصیل می کنند. روند رو به رشد شهریه های مدارس غیردولتی بسیاری از خانواده ها را با چالش مواجه کرده است. این چالش به حدی است که در ماینه راه برخی ترجیح می دهند فرزندشان بعد از چند سال تحصیل در مدارس غیردولتی دوباره به مدارس دولتی برگردد. 23 خرداد ماه امسال بود که معاون وزیرآموزش و پرورش و رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکتهای مردمی شهریه مدارس غیردولتی را اعلام کرد. بر این اساس سقف شهریه مدارس غیردولتی 80 میلیون تومان شد؛ آن هم برای مدارسی که در مناطق خاص قرار دارند و امکانات خاصی دارند. اما روز شنبه 20 مرداد این مقام مسئول با حضور در برنامه تلویزیونی با اعلام شهریه های جدید مدارس غیردولتی سقف شهریه ها را 96 میلیون تومان اعلام کرد.
احمد محمود زاده با بیان اینکه شهریه مدارس غیردولتی در سامانه مشارکتها اعلام شده و فقط 860 مدرسه شهریه شان اعلام نشده است گفت: 2.5 میلیون دانشآموز در 18 هزار مدرسه غیردولتی کشور تحصیل میکنند و ۱.۵درصد مدارس غیردولتی شهریه حدود ۸۶ تا ۹۶ میلیون تومانی دارند که امکانات خاص دارند و مربوط به مناطق خاص تهران هستند و شهریه بالای ۱۰۰میلیون تومان هم در پایه دوازدهم وجود دارد.
معاون وزیرآموزش و پرورش در خصوص میزان متغیرهای شهریه مدارس غیردولتی در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ گفت: 75 درصد از مدارس غیردولتی کمتر از 30 میلیون شهریه میگیرند؛ ۱۴درصد مدارس نیز بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان و شهریه ۶ درصد دیگر از مدارس کشور بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان است . ۲.۵ درصد مدارس نیز شهریههایی بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان خواهند داشت. تقریباً نزدیک به یک و نیم درصد مدارس شهریههای بالا دارند که حدود 86 تا 96 میلیون تومان است که مربوط به مناطق خاص تهران است که دارای امکانات خاصی هستند و شهریه بالای 100 میلیون تومان در پایه دوازدهم برخی مدارس وجود دارد که به صورت ویژه برای کنکور کار میکنند و اجازه دارند علاوه بر 96 میلیون تومان تا 15 درصد شهریه را هم اضافه دریافت کنند.
شهریه بر اساس رتبه بندی
به گفته مسئولان سازمان آموزش و پرورش شهریه مدارس غیردولتی بر اساس رتبه بندی هایی که انجام می گیرد مشخص می شود. بر این اساس مدارسی که رتبه بالایی کسب می کنند می توانند شهریه بالایی بگیرند. اما برخی از والدین معتقدند مدارس غیردولتی با گنجاندن کلاس های مختلف فوق برنامه که بار آموزشی نیز ندارند تلاش می کنند رتبه مدرسه را بالا برده تا بتوانند شهریه بیشتری از والدین بگیرند.
یکی از این والدین که برای ثبت نام دخترش 72 میلیون تومان پرداخت کرده است به نور نیوز گفت:« هر سال آموزش و پرورش سقف افزایش شهریه را اعلام می کند اما هر مدرسه ای برای خودش قانون خاصی دارد و به هر میزان که دوست داشته باشند شهریه را افزایش میدهند. یک مدرسه که قدمت زیادی هم دارد سال گذشته شهریه 35 میلیون تومانی برای ثبت نام تعیین کرد ولی امسال به ما گفتند باید 72 میلیون تومان پرداخت کنیم. علاوه بر آن 30 میلیون تومان هم هزینه سرویس مدرسه است که با این حساب یک سال تحصیلی برای دختر من 100 میلیون تومان می شود.»
اما رئیس سازمان مدارس غیردولتی با بیان اینکه کیفیت مدارس و شهریه آنها در رتبهبندی مدنظر است گفت: « یکی از تکالیفی که قانون بازنگری مدارس غیردولتی معین کرده بحث رتبهبندی این مدارس است و از زمان ابلاغ قانون (اواخر اردیبهشت) بهمدت 6 ماه برای تحقق این موضوع فرصت داریم.». محمودزاده ادامه داد: «کیفیت مدارس و شهریه آنها در رتبهبندی مدنظر است. شاید شهریه مدارس غیردولتی را بر اساس رتبه آنها اعلام کنیم و خانوادهها بدانند که در چه مدرسهای ثبتنام کردند و این مدرسه در حوزه سختافزار، نرمافزار یا بحثهای کیفیت دارای چه شاخصهایی است و در سامانه مشارکتها، رتبه هر مدرسه مشخص میشود.»
وی درباره شهریه مدارس غیردولتی هم گفت: «شهریه جزو چالشهای اصلی مدارس غیردولتی است، این هم دلایلی دارد، بهعنوان مثال حمایتهای قانونی همچون حمایتهای مالی و زیرساختی که از مدارس غیردولتی باید شکل بپذیرد در دولتها اتفاق نمیافتد.همچنین اجاره ملک بر افزایش شهریه تأثیر دارد. »
محمودزاده دی ماه سال گذشته نیز یکی از دلایل افزایش شهریه مدارس غیردولتی را افزایش دستمزد معلم ها عنوان کرد و گفت :« بار مالی افزایش دستمزد معلمان به میزان ۲.۸ درصد موجب افزایش شهریه میشود که در مدارس با شهریه پایین منجر به افزایش شهریه میشود، اما در مدارسی که شهریه بالا دارند نیازی به افزایش نیست. امیدوارم مؤسسان از اعتبار خود و نه از هزینه مردم و شهریه این موضوع را لحاظ کنند.»
بازگشت به دولتی
بر اساس آخرین آمار بانک اطلاعاتی مدارس در مجموع تعداد 107 هزار و 171 مدرسه در سطح کشور وجود دارد و 16 میلیون و 200 هزار دانش آموز در این مدارس تحصیل می کنند. از این میان 14 درصد این دانش آموزان در 18 هزار مدرسه غیردولتی تحصیل می کنند و بخش زیادی از دانش آموزان کشور نیز در مدارس دولتی و تعداد کمی هم در 3500 مدرسه هیات امنایی مشغول به تحصیل اند. استقبال خانواده ها ازوضعیت آموزشی در مدارس غیر انتفاعی و از طرف دیگر تک فرزندی در خانواده ها باعث شده تا آنها ترجیح بدهند فرزندشان در مدارس غیر انتفاعی تحصیل کند و از همه فوق برنامه های این مدارس نیز استفاده کند. در این میان برخی از مدارس نیز با فوق برنامه هایی مانند کلاس زبان های مختلف ، موسیقی ، ورزش و هنر و حتی سفرهای داخلی و خارجی شهریه بسیاری بالاتری از مبلغ مصوب شده آموزش و پرورش از خانواده ها دریافت کنند. خرداد ماه چند سال قبل یکی از مدارس غیرانتفاعی اردوی شیراز و فرانسه را در لیست برنامه های مدرسه قرار داده بود. مدرسه ای خاص که مشتریان خاص خودش را داشت و والدین مشکلی در پرداخت شهریه نداشتند . اما در این میان خانواده هایی هستند که سالهای گذشته با صرف نظر کردن از هزینه های زندگی تلاش کردند تا فرزندشان در مدرسه ای که دلخواه آنها بود تحصیل کند اما تورمی که امروز به هزینه مدارس غیرانتفاعی رسیده ، نظم آموزشی را برهم زده است؛ نظمی که میتواند آینده تحصیلی و تربیتی نسل بعدی را به خطر بیندازد. حالا اگر تعداد زیادی از دانشآموزانی که سال گذشته در غیرانتفاعی درس می خواندند بهدلیل ناتوانی در پرداخت شهریه، به مدارس دولتی برگردند، بازهم شاهد افزایش تعداد دانش آموزان در کلاس های درس مدارس دولتی خواهیم بود.
نورنیوز