نورنیوز-گروه اقتصادی: میزان مصرف برق در کشور رکوردشکسته و با افزایش 7 هزار واحدی برق روبرو بوده ایم . به گفته مسئولان صنعت برق کشور رشد نامتعارف ٨.٧ درصدی مصرف برق در کشور به علت پایداری گرما و افزایش استفاده از کولرهای گازی در مناطق معتدل است بطوریکه مصرف برق در روز جمعه گذشته به ٧٢ هزار و ٧٣٤ مگاوات رسید و به گفته آنها این میزان مصرف برای یک روز تعطیل بسیار بالاست و افزایش ٧٠٠٠ مگاواتی را نشان میدهد که معادل مصرف برق دو کلانشهر کشور است.
مسئولان صنعت برق بر ادامه همکاری مشترکان با صنعت برق به ویژه در هفته جاری و ادامه تابستان تاکید دارند و از هموطنان می خواهند با رعایت برخی نکات از جمله تنظیم دمای وسایل سرمایشی روی ٢٤ درجه، استفاده از دور کند کولرهای آبی و عدم استفاده از لوازم پرمصرف برقی در ساعات اوج مصرف یعنی ١٣ تا ١٨ و ١٩ تا ٢٢ تامین برق پایدار را برای همه مشترکان تسهیل کنند. ولی طبق تحلیل کارشناسان باید گفت ایران گرفتار ابربحران ناترازی برق شده است. این ابربحران با به تعطیلی کشاندن صنایع و ایجاد اخلال در فرآیند تولید صنعتی شروع و با سرایت آن به بخش خانگی همچنان ادامه دارد.
در بخش خانگی علاوه بر قطعی چندباره برق در طول روز، به دلیل کاهش ولتاژ برق، بسیاری از لوازم برقی دچار آسیب و نقص کارکرد شدهاند. همچنین امکان استفاده همزمان از بسیاری از لوازم برقی در منازل وجود ندارد. نوسان ولتاژ خارج از جدول اعلامی قطع برق به صنایع، همچنین آسیب قطعات دستگاههای تولیدی و صنعتی در واحدها و مشاغل مختلف صنعتی و حتی کشاورزی و کاهش تولید را به دنبال داشته است.
لیست خسارات قطعی برق
روزنامه دنیای اقتصاد با تیتر لیست خسارات قطعی برق نوشت: علاوه بر قطعی چندباره برق در طول روز که در اکثر مناطق، شهروندان و مشترکان بخش خانگی با آن روبهرو هستند، کاهش افت ولتاژ برق در بخش خانگی به گونه ای است که روشن کردن یک لامپ اضافی باعث «پریدن فیوز» میشود و امکان استفاده از وسایل خنککنندهای همچون چیلر و داکت اسپیلت با وجود پایداری گرما وجود ندارد. در برخی مناطق همچنین با قطعی برق، مشترکان شاهد افت فشار و قطعی آب نیز هستند که عملا امور روزمره زندگی را مختل کرده و کلافگی شهروندان را به دنبال داشته است.
در بخش صنعتی علاوه بر تعطیلی و قطعی برق «دوفاز شدن برق » نیز بسیاری از دستگاههای صنعتی را از کار انداخته یا دچار آسیب و خسارت جدی کرده است. نوسان ولتاژ خارج از جدول اعلامی قطع برق به صنایع، آسیب قطعات دستگاههای تولیدی و صنعتی در واحدها و مشاغل مختلف صنعتی را به دنبال داشته است. قطعی برق از دو روز در هفته از ۱۸مرداد به این واحدها اعلام شده سایر روزهای هفته نیز سه ساعت قطعی برق خواهند داشت و همین باعث شده سطح فعالیتهای اقتصادی در این ماه نسبت به ماه گذشته مختل شده و کاهش یافته و همچنین پس از تعدیل فصلی، این شاخص برای تیر معادل ۴۷.۲ برآورد شده است که حاکی از ثبت دومین رکورد زیر ۵۰ در ۲ماه متوالی است. از سوی دیگر کاهش بیشتر تولید و به احتمال زیاد کمبود و افزایش قیمت اقلام تولیدی در بازار مصرف را طی ماههای آینده به دنبال خواهد داشت.
در حال حاضر حدود ۱۸هزار مگاوات ناترازی برق وجود دارد که این ناترازی هرساله افزایش مییابد. کاهش سرمایهگذاری در صنعت برق طی سالهای اخیر، تجهیزات فرسوده و تصدیگری و نرخگذاری دولت در این صنعت از جمله دلایلی است که باعث افزایش هرساله ناترازی برق شده است.
کارشناسان همچنین معتقدند بخشی از کمبود برق فعلی کشور ناشی از انحصاری است که به بهانه حمایت از ساخت داخل در اختیار برخی شرکتها قرار دارد. بهدلیل کمبود انژری در زمینههای اشتغال، صادرات، تامین زنجیرههای ارزش و... با مشکل روبهرو شدهاند بخش خصوصی در زمینه تولید برق و انرژی بهطور جدی وارد کار شود و دولت هم تبدیل به رقیب بخش خصوصی در این زمینه نشود و با ۴۰درصد نیروگاهی که در اختیار دارد تامین برق بخشهای یارانهای را دنبال کند.
طی چند سال آینده باید به سمت واقعی شدن قیمت برق با محوریت و سرمایهگذاری بخش خصوصی پیش رفت و دولت نیز میتواند از بابت حق انتقال برق درآمدزایی داشته باشد. اگر دولت از تصدیگری خارج شود و رگولاتوری در زمینه برق را دنبال کند، عملا شاهد رفع ناترازی خواهیم بود.
ناترازی انرژی در مرز هشدار
روزنامه رسالت هم با تیتر ناترازی انرژی در مرز هشدار به بحث بحران ناترازی انرژی و مصرف بیرویه سوخت در کشور پرداخته و نظرات دو عضو کمیسیون انرژی در مجلس را نوشته است. این روزنامه از قول رمضانعلی سنگدوینی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی و نماینده مردم گرگان وآق قلا درمجلس نوشت: متاسفانه ناترازی انرژی به ویژه در حوزه برق معضلی است که در سال گذشته نیز وجود داشت. در سال گذشته با ناترازی برق رو به رو بودیم و متاسفانه این ناترازی در سال جاری شدت بیشتری پیدا کرد چراکه میزان مصرف برق به سبب گرمای هوا افزایش یافته و تعداد مصرفکنندگان نیز صعودی بوده است. مطابق اعلام وزارت نیرو حدود ۸ الی ۹ درصد در مقایسه با سال گذشته افزایش مصرف داشتهایم. صرف نظر از میزان مصرف در سال جاری باید عنوان کنیم که میزان مصرف انرژی به طورکل در کشور بالا است و اینک دیگر راهی به جز ورود و بهرهگیری از ظرفیت بخش خصوصی وجود ندارد . به موجب جبران ناترازیهای فعلی باید بخش خصوصی با هدف تامین انرژی به ویژه در حوزه برق ورود کند. دراین راستا باید بسترهای مناسب و موردنیاز حضور بخش خصوصی را فراهم ساخت تا این بخش امنیت و اطمینان داشته باشد و بداند که وزارت نیرو و شرکت توانیر مازاد تولید را از این بخش خریداری میکند و بهای آن را میپردازد. مقصود از انرژیهای تجدیدپذیر باد و انرژیهای خورشیدی است که نقش ویژهای در تولید برق دارند. امروز مهمترین راه برون رفت از شرایط موجود، صرفه جویی و حضور بخش خصوصی است. مادامی که برق واحدهای صنعتی قطع میشود، آسیب فراوانی به تولید کشور وارد میشود و تولیدکننده نیز متضرر میشود. متاسفانه به تازگی برق بخشهای کشاورزی نیز قطع میشود. مادامی که برق واحدهای کشاورزی قطع میشود، آسیب بسیاری به حوزه تولید وارد و در نهایت اقتصاد کشور آسیب پذیر خواهد شد. دراین راستا ضرورت دارد تا به منظور جبران ناترازی انرژی بکوشیم و مانع از قطعی برق شویم. متاسفانه طی ماههای اخیر برق خانگی نیز قطع میشود و چنین روندی شایسته نیست. روزی که وزیر انرژی برای رأی اعتماد در کمیسیون انرژی حضور یافت به صراحت بیان داشت که سالانه ۱۰ هزار مگاوات برق تولید خواهد کرد که طی ۴ سال، ۴۰ هزارمگاوات خواهد شد. متاسفانه چنین نشد و اینک در ایام پیک مصرف حدود ۱۶ هزار مگاوات کسری برق داریم.
این روزنامه از قول غلامرضا دهقان ناصر آبادی، عضو کمیسیون انرژی مجلس هم نوشت: به منظور جبران ناترازی گاز باید در گام نخست به صنایع بالادستی توجه کنیم و ظرفیت افزایش تولید را فراهم کنیم. این مهم با شناسایی منابع جدید قابل تحقق خواهد بود. درگام دوم ضرورت دارد تا مدیریت میادین موجود گاز کشور را در دستورکار قرار دهیم و نهایت برداشت را داشته باشیم. امروز میدان گازی عسلویه با افت فشار مواجه شده که باید به منظور جبران آن تدابیر لازم را اتخاذ کنیم و میدان را به حالت اولیه برگردانیم. بهینهسازی مصرف سوخت اهمیت فراوانی دارد و باید بکوشیم تا تدابیر و سیاستهای لازم در این باره اتخاذ شود. امروز بسیاری از مصارف بیشتر از میزان استاندارد است و نیازمند بهینهسازی میباشد. جبران ناترازی برق نیز مطابق سایر بخشها است و تفاوتی ندارد. افزایش ظرفیت تولید و کاهش مصرف دو رکن اساسی است و میبایست بکوشیم تا متناسب با توسعه صنایع مختلف حرکت کنیم. متاسفانه طی سالهای اخیر متناسب با توسعه صنایع، افزایش تولید نداشتیم و ناترازی برق را رقم زدهایم. در حقیقت عدم توازن میان تولید و مصرف موجب شکلگیری ناترازی در حوزه برق شده و باید این ناترازی جبران شود و به توازن برسد. همچنین باید در مسیر بهینهسازی سوخت اقدامات عملی انجام دهیم و میزان مصرف وسایل و ابزارهای برقی را کاهش دهیم. امروز نیازمند افزایش تولید، به روزرسانی ناوگانها و ماشین آلات و کاهش مصرف تجهیزات و ابزارهای موجود میباشیم تا ناترازی جبران شود و بهینهسازی مصرف عملیاتی شود.
نورنیوز