×
اقتصادی
شناسه خبر : 184555
تاریخ انتشار :

نورنیوز از صورت‌های عملکرد مالی بانک‌ها گزارش می‌دهد؛

اصلاحات بانکی از برنامه عقب ماند

بررسی آخرین صورت‌های مالی منتشر شده 24 بانک خصوصی و دولتی نشان می‌دهد که با وجود بهبود نسبت کفایت سرمایه 18 بانک تا پایان سال 1402 ، تنها 7 بانک توانسته‌اند این نسبت را به سطوح استاندارد تعیین شده برسانند. ناترازی بانک‌ها یکی از دلایل بی‌ثباتی اقتصاد ایران است.

نورنیوز- گروه اقتصادی: ناترازی فزاینده در سیستم بانکی کشور چالشی بزرگ است که اقتصاد ایران را در 20 سال گذشته تحت تاثیر قرار داده است. در این مدت بانک‌های ایران تحت تاثیر عواملی مانند استقراض بیش از حد دولت از سیستم بانکی، تحمیل قوانین مخرب و پرداخت تسهیلات تکلیفی با نرخ‌های بهره پایین و نارسایی در مدیریت ریسک‌ دارایی‌ها قرار گرفته‌اند و این عوامل باعث افزایش ریسک عملیات بانکداری و انحراف سرمایه‌های بانکی از وظایف اصلی آنها شده است.

در نتیجه این شرایط، بانک‌ها نتوانستند بخش زیادی از اعتبارات و تسهیلات پرداختی را در موعد مقرر بازپس گیرند و از سوی دیگر، بخش زیادی از سرمایه آنها در دارایی های با نقد شوندگی پایین، رسوب شد تا در نهایت دارایی منجمد شده یا سوخت شده در ترازنامه آنها به شدت افزایش یابد و برای تامین موجودی نقد مورد نیاز خود به استقراض از بانک مرکزی یا خلق پول روی آورند.

براساس پژوهش‌های صورت گرفته در سال 1395، افزایش بدهی معوق دولت به بانک‌ها در کنار اقدام به بنگاه‌داری بخشی از بانک‌های خصوصی و دولتی و عدم تحصیل تضامین لازم در قبال وام‌های پرداختی، باعث شد که دارایی‌های منجمد و غیر نقد در سمت راست ترازنامه بانک‌ها به شدت افزایش یابد و مطالبات مشکوک الوصول و سوخت شده در حساب‌های آنها از نسبت‌های تعیین شده، فراتر رود. بنابراین بانک‌ها برای تامین منابع نقد مورد نیاز خود در مضیقه قرار گرفتند و به استقراض از بانک مرکزی و حتی خلق درونزای پول پرداختند.

خلق درونزای پول توسط بانک‌ها به این معنا بود که آنها براساس میزان استقراضی که در آینده می‌توانستند از بانک‌مرکزی یا سیستم بانکی انجام دهند، امروز به تسویه حساب‌ها و پرداخت اعتبارات جدید اقدام می‌کردند که از طریق ایجاد یک وقفه زمانی بین پرداخت‌ها و تامین اعتبارات مورد نیاز، حجم پول را در جامعه افزایش می‌داد.

در مواجهه با این نارسایی، دولت و بانک‌مرکزی اقدامات گسترده‌ای را از نیمه دوم دهه 1390 آغاز کردند. در این راستا، بخشنامه مصوب شورای پول اعتبار که در اواخر خردادماه سال 1396 به تصویب این شورا رسیده بود، در سال 1398 به بانک ها ابلاغ شد و بانک‌ها موظف شدند ضمن ارتقاء شاخص نسبت کفایت سرمایه تا سطح 8 درصد، نسبت سرمایه لایه یک به دارایی‌های موزون شده به ضریب ریسک را به حداقل 4.5 درصد برسانند.

 این فرآیند قرار بود در یک دوره گذار 5 ساله (پایان سال 1401) و براساس جدول زمانبندی شده طی شود. البته مهلت بانک‌های مشمول واگذاری طبق قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی تا پایان سال 1403 تعیین شد.

مدت زمانی که تا پایان سال 1401 از طرف بسیاری از بانک‌ها رعایت نشد و به این ترتیب بود که در اصلاحیه سال 1402 بخشنامه بانک مرکزی، شرط زمانی برای اصلاحات حذف شد و بانک‌ها دیگر مشمول رعایت مهلت قانونی برای اصلاحات آتی نبودند.

با تمام این اوصاف، بررسی مسیر طی شده تا پایان سال 1402 نشان می دهد که اصلاحات ترازنامه ای تاحدود زیادی موفق بوده و عملکرد سیستم بانکی به نسبت گذشته بهبود یافته است؛ اما این فرآیند همچنان فاصله بسیار زیادی از اهداف و برنامه‌ریزی‌ها دارد که باید از طرف دولت جدید و تیم اقتصادی آن مورد توجه قرار گیرد.

نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها به اهداف تعیین شده نرسید

مقایسه آمار منتشر شده از طرف 24 بانک فعال کشور نشان می‌دهد، 18 بانک توانسته‌اند نسبت کفایت سرمایه خود در سال 1402 را به نسبت سال قبل از آن بهبود ببخشند. این روند هرچند حرکت مثبت بانک‌ها در جهت اصلاحات ساختاری را نشان می‌دهد، اما همچنان فاصله زیادی از شرایط مطلوب تعیین شده دارد.

مطابق با جدول زیر، از 24 بانک مورد بررسی تنها 7 بانک توانسته‌اند نسبت کفایت سرمایه خود را بالاتر از عدد 8 قرار دهند و 17 بانک دیگر پایین‌تر از حداقل استانداردهای تعیین شده در دستورالعمل‌های بانک مرکزی ایستاده‌اند.

 

جدول+تغییرات+نسبت+کفایت+سرمایه

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌شود، بهترین نسبت کفایت سرمایه در بانک‌های خاورمیانه، پاسارگاد و ملت به ثبت رسیده است. همچنین بانک‌های سینا، پست بانک ایران، کارآفرین و سامان توانسته‌اند نسبت کفایت سرمایه 8 درصد را در پایان سال 1402 محقق کنند.

از طرفی این نسبت در بانک‌های آینده، سرمایه، دی و ایران‌زمین بسیار نامطلوب است و در میان بانک‌های دولتی نیز بانک ملی ضعیف ترین عملکرد را از نظر این شاخص به ثبت رسانده است.

زیان انباشته سیستم بانکی کاهش می‌یابد

آمار نشان می‌دهد، با وجود سود انباشته بالا در بانک‌هایی مانند ملت، تجارت، پاسارگاد و رفاه کارگران، زیان خیره کننده در صورت‌های مالی بانک‌های آینده و سرمایه باعث شد مجموع زیان انباشته بانک‌های مورد بررسی از 289 هزار میلیارد تومان در پایان سال 1402 فراتر رود.

جدول+مجموع+سود+و+زیان+انباشته+بانکها
البته با توجه به اصلاحات به عمل آمده در نحوه تجدید ارزیابی و فروش دارایی بانک‌ها، به نظر می‌رسد این رقم تاحدود زیادی به وسیله تجدید ارزیابی بانک‌ها اصلاح شود و میزان زیان انباشته سیستم بانکی نیز به‌طور قابل توجهی کاهش یابد.

به عنوان مثال، زیان انباشته بانک آینده می تواند تاحدود زیادی از محل سود ناشی از تجدید ارزیابی دارایی‌های آن پوشش داده شود که البته نسبت دارایی‌های ثابت به کل دارایی‌های بانک را به شدت افزایش می‌دهد.

به هرطریق، نگاهی به جدول بالا نشان می‌دهد که در سال 1402 تعدادی از بانک‌ها توانسته‌اند روند افزایش زیان انباشته خود را متوقف کنند و ارقام موجود در جدول سود و زیان خود را بهبود ببخشند که نوید بخش شرایط مطلوب در آینده است.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آوار نسل کشی در غزه؛ خاک‌سپاری انسانیت در رم
نورنما | خرید جنگنده رافال؛گام بلند عراق در مدرن سازی نیروی هوایی
یک ماه فرصت طلایی برای تمدید بیمه شخص ثالث بدون جریمه!
خاموشی VAR در دیدار فولاد و تراکتور؛ چالشی برای فوتبال ایران
ریمونتادا از نوع آبی اناری + فیلم بالا بردن جام قهرمانی
دفترچه انتخاب رشته دکتری اصلاح شد؛ مراقب تغییرات باشید!
راک‌استار تاریخ رسمی انتشار GTA 6 را فاش کرد
هشدار درباره مصرف بی‌رویه بتن؛ ساختمان‌های ایران در معرض فاجعه زلزله
سرنخ‌های مرموز در پرونده شهادت محیط‌بان گلستان
افزایش سقف تسهیلات ودیعه مسکن به 200 همت در سال 1404+ جدول مبالغ جدید
تغییر ساعت کاری ادارات به 6 صبح از خرداد ماه
راز مفقودی 2 ساله پزشک تبریزی آشکار شد
آخرین امار متوفیان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی +اسامی
مواجهه صالحی و ترامپ در مراسم تشییع پاپ فرانسیس+ فیلم
سوگواری پراحساس بوشهری‌ها برای بندرعباسی ها+ فیلم
کارت‌ ورود به جلسه کنکور 1404 فردا منتشر می‌شود
مداردیپلماسی | چند مسیر،یک هدف نقشه دیپلماسی چند لایه ایران
انفجار در بندر شهید رجایی؛ حادثه یا طراحی؟
شرایط پیش فروش دو خودرو پر طرفدار سایپا اعلام شد
وحشت در ونکوور؛ خودرو مرگ به جشنواره آمد! + فیلم
برنامه مسابقات امروز 7 اردیبهشت + پخش زنده
3 روز عزای عمومی در هرمزگان
آخرین جزییات انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندر عباس/افزایش آمار جانباختگان
لحظه‌شماری برای نتایج / قرعه کشی ایران‌خودرو امروز برگزار می‌شود
وضعیت آب و هوا امروز 7 اردیبهشت + وضعیت استانها
حملۀ موشکی مجدد یمن به رژیم صهیونیستی
امروز، آخرین مهلت ثبت‌نام طرح یسنا! +مشمولین و مبلغ پرداختی
قتل‌های ناموسی؛ زخم کهنه‌ای بر روان و فرهنگ جامعه ایران
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد
خلاصه بازی رئال مادرید (2) - بارسلونا (3) | جام را آبی اناری ها در آغوش گرفتند!
ابراز هم دردی اهالی فوتبال برای حادثه دردناک بندر شهید رجایی
صنعت نفت آبادان هم راهی نیمه نهایی شد.
بیانیه وزارت امور خارجه عربستان سعودی در پی حادثه انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس
نورنما | واژگونی کشتی حمل صدها گوسفنددر خلیج عدن
نشست خبری استقلال - پیکان؛ صحبت های جالب دین محمدی و مجتبی جباری
اطلاعیه شرکت توانیر درباره احتمال محدودیت برق
گزارش عراقچی از دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان+فیلم
انفجار امروز بندر شهید رجایی موج عجیبی ایجاد کرد+ فیلم
آخرین وضعیت آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی + فیلم
نوسان شبانه قیمت دلار پس از تحولات منطقه‌ای + جدول قیمتها
پادکست | هنر گفت و گوی مؤثر در خانواده
نتیجه نهایی :استقلال1 -پیکان 0 | جباری ناجی استقلال شد + خلاصه بازی
نتیجه نهایی سپاهان 2 - ملوان 4 | ملوان صعود کرد + خلاصه بازی
تصاویر دیده نشده از کانون انفجار و آتش در بندر شهید رجایی +فیلم
روایت مردم حاضر در صحنه از لحظه انفجار در بندر شهید رجایی +فیلم
دستور وزیر بهداشت برای رسیدگی به مصدومان انفجار بندرعباس
برنج و مرغ در صدر گرانی ها قرار گرفتند
رکورد عجیب بازی جدید جی تی آی 6 ؛ ما فقط هشدار می‌دهیم!
خبر هدف قرار گرفتن محموله سوخت جامد کذب است
عزیمت برخی وزرا به هرمزگان
X
آگهی تبلیغاتی