نورنیوز-گروه سیاسی: انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم پس از اعلام دکتر مسعود پزشکان به عنوان منتخب ملت بزرگ ایران، به خانه برگزاری مراسم تحلیف در مجلس شورای اسلامی رسید.
در کنار حضور مقامات کشوری و لشکری و جمع کثیری از دعوت شدگان به مراسم ، نکته بسیار مهم حضور مقامات ارشد از دهها کشور در این مراسم است.
بر اساس گزارش های منتشره 10 هیئت به ریاست روسای جمهور و نخست وزیران کشورهای مختلف، ۱5 هیئت به ریاست رؤسای مجالس کشورهای مختلف، ۱۶ هیئت به ریاست معاونین رئیس جمهور، معاونین نخست وزیر، نایب روسای مجالس و وزرای کشورهای مختلف، ۱۷ هیئت به ریاست فرستادگان ویژه، دبیران کل و سفرا و ۱۲ هیئت نیز به ریاست سفیران مقیم یا غیرمقیم کشورها در مراسم تحلیف رئیس جمهور شرکت میکنند. این حضور قابل توجه از مقامات و نمایندگان سایر کشورها در این مراسم از چند منظر قابل توجه است.
این طیف گسترده از حضور که از تمامی قارههای جهان است را میتوان برگرفته از ظرفیت سازیهایی دانست که جمهوری اسلامی ایران در طول چند دهه توانسته آن را نهادینه و اجرایی سازد. چارچوبی عزتمندانه در سیاست خارجی که در دوران شهید رئیسی با تکیه بر همسایگان و مناسبات جهانی عملگرا و نتیجه محور توانست ظرفیتسازیهای قابل توجهی را در مناسبات دو جانبه با کشورها و اتحادیههایی همچون شانگهای و بریکس و اوراسیا رقم زند.
حضور گسترده نمایندگان کشورها در مراسم بدرقه رئیس جمهور شهید و نیز پیامهای تبریک برای انتخاب رئیس جمهور چهاردهم گواهی بر این مهم است.
این روند تعامل جهانی با جمهوری اسلامی حتی در مراسم تحلیف رئیس نیز ادامه یافته چنانکه همزمان با این مراسم احیای روابط ایران و گامیبیا پس از 14 سال در تهران احیا شد و دکتر پزشکیان نیز در دیدار با مقامات سفر کرده به تهران و بعضا در تماس تلفنی بر ادامه مسیر تعامل جهانی ایران تاکید کردند. حضور افرادی همچون مورا معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف به نمایندگی از اروپا نشان میدهد که رویکرد سیاست خارجی ایران یک جانبه گرایانه به شرق نبوده و تعاملاتی متعادل بر اساس منافع و اصول جمهوری اسلامی با تمامی کشورها را در دستور کار داشته و خواهد داشت.
به عبارتی دقیقتر میتوان گفت که اعتمادسازیهای همه جانبهای که جمهوری اسلامی طی سالها در صحنه جهانی ایجاد کرده به رغم ادعاهای ایران هراسانه غرب، مانع از رویکرد واقع گرایانه کشورها به تعامل با ایران نشده است. به عبارتی دیگر مراسم تحلیف نشان داد که ادعای غرب مبنی بر انزوای ایران و لزوم تغییر رفتار ایران ادعایی واهی و توهم آمیز است که با حقایق صحنه بینالملل همخوانی ندارد. الگو بودن فعالیتهای صلح آمیز هستهای بومی ایران، نقش موثر توان دفاعی و نظامی ایران در تحقق امنیت جهان، حضور فعال ایران در معادلات چند جانبه گرایی جهانی و مقابله با یک جانبه گرایی نظام سلطه و... این اعتماد جهانی را ایجاد کرده که از آن با عنوان نشانه شکست طراحیهای ضد ایرانی در جنگ ادراکی میتوان یاد کرد.
نکته مهم در باب حضور نمایندگان طیفهای گسترده نمایندکان کشورها در مراسم تحلیف، رویکرد جهانی به مسئله مقاومت و حمایت از فلسطین است. در حالی غربیها همواره بر این ادعا بودهاند که حضور ایران در جبهه مقاومت و حمایت از فلسطین و دشمنی با رژیم کودک کش صهیونیستی موجب انزوا ایران شده و راه خروج از انزوا دست کشیدن ایران از این رویکردهاست، حضور نمایندگان ارشد دهها کشور در مراسم تحلیف رسما این ادعا را باطل ساخته است. سند این امر ادعا نیز مواضع دکتر پزشکیان از زمان پیروزی در انتخابات تا به امروز است که همواره بر حمایت از فلسطین و لزوم مقابله با رژیم صهیونیستی تاکید داشته است.
پیام پزشکیان به سید حسن نصرالله دبیر کل حزبالله، گفتوگوی او با هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و..... بر اساس اصل حمایت از فلسطین و مقاومت صورت گرفته است. دکتر پزشکیان در واکنش به سخنرانی نتانیاهو نخست وزیر صهیونیستها در کنگره آمریکا نیز عنوان میکند:«نه جنایت کشتن مردم بیگناه و کودکان بیپناه را میتوان نادیده گرفت و نه جنایتکار را میتوان با تشویق ایستاده تطهیر کرد. خون بیگناه هیچگاه ظالم را رها نمیکند.»
همچنین مسعود پزشکیان رئیسجمهور در دیدار با محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن بر همافزایی و همکاری کشورهای اسلامی برای پایان دادن به بساط ظلم به مسلمانان تاکید کرد. از سوی دیگر رئیس جمهور در دیدار با زیاد نخاله دبیر کل جهاد اسلامی، با بیان اینکه سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آرمان دفاع از مظلومین از جمله ملت فلسطین و آرمان آزادی قدس، با تغییر دولتها، تغییر نمیکند، گفت: پشتیبانی از آرمانهای ملت مظلوم فلسطین همچنان با قدرت ادامه خواهد یافت و هیچ عاملی نمیتواند خللی در اراده ما در این مسیر ایجاد کند. رئیس جمهور در دیدار با شیخ نعین قاسم قائم مقام دبیرکل حزب الله لبنان نیز عنوان داشت، تلاش برای تقویت روابط با کشورهای مسلمان و همچنین ایجاد همافزایی در جوامع اسلامی را از اولویتهای سیاست خارجی دولت خود برشمرد و بر ضرورت اتحاد امت اسلامی در مقابله با وحشگیری صهیونیستها و توقف جنایات این رژیم در غزه تاکید کرد. پزشکیان در گفت و گوی با مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز رویکردی صریح و واضح در حمایت از مقاومت داشته و نسبت به هرگونه تهدید رژیم صهیونیستی علیه لبنان هشدار دادند.
مواضع قاطع رئیس جمهور چهاردهم، بیانگر تغییر ناپذیری اصول و چارچوبهای بنیادین سیاست خارجی ایران در کنار استمرار تعامل همه جانبه با تمامی کشورهای همسو با منافع ایران است لذا حضور گسترده هیاتها و نمایندگان کشورها در مراسم تحلیف نه نشانگر تغییر رفتار ایران بلکه نشانگر رویکرد جهانی به حقانیت مواضع مقاومتی ایران از جمله در حوزه فلسطین است. رویکردی که در طول 9 ماه نسل کشی غزه برای جهانیان به اثبات رسیده و امروز دیگر کشور و ملتی را نمیتوان یافت که صدای حمایت از فلسطین در آن شنیده نشود.
براین اساس میتوان گفت که آنچه در جهان در حال تحقق است دوری جهانی از تفکرات صهیونیستی و حامیانش و گرایش به سمت مقاومت و حمایت از فلسطین است. روندی که نشان میدهد خط سیر سیاست خارجی جمهوری اسلامی از همان ابتدا به درستی پایهگذاری شده و رئیس جمهور پزشکیان نیز بر ادامه آن بارها تاکید کرده است. روندی که در کنار اتخاذ سیاستهای ابتکاری و نوین در سیاست خارجی در تعامل با کشورها و اتحادیههای منطقهای و نهادهای بینالمللی میتواند تحقق بخش اهداف راهبردی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و ارتقا بخش بیش از پیش جایگاه ملت ایران در صحنه جهانی باشد. مسیر که طی سالهای گذشته پیموده شده و دولت چهاردهم میتواند گامهای جدیدی برای رسیدن به قله بردارد که رایزنیهای صورت گرفته با مقامات کشورهایی که در مراسم تحلیف شرکت کردهاند گامهای مقدماتی در جهت تحقق این مهم خواهد بود.
نور نیوز