نورنیوز-گروه اجتماعی: ایران گرمترین روزهای سال خود را پشت سر میگذارد و افزایش مصرف برق در بالاتر از حد نصاب و بیشتر از میانگین بلند مدت ثبت شده است. آمارهای وزارت نیرو نشان میدهد دمای هوا در کشور 1.5 درجه نسبت به دوره بلند مدت افزایش یافته و مصرف برق در تأسیسات سرمایشی بیشتر شده است . بر اساس آمارها، در 50 سال گذشته، زمین حدود یک درجه گرمتر شده، اما مناطقی مانند ایران دو برابر گرمتر شده است.
درحالی که در دو سال گذشته مسئولان وزارت نیرو با برنامه ریزی و ارایه جدول خاموشی به صنایع و شهرک های صنعتی توانستند شبکه تولید و مصرف برق را نسبتا پایدار نگه دارند اما شرایط در تابستان امسال کمی متفاوت است. این بار رکوردهای جدیدی در مصرف برق شکسته شده و این درحالی است که هنوز ماه مرداد و گرمای بی سابقه آن شروع نشده است.
15 مرداد سال گذشته مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران از رکوردشکنی در مصرف برق خبر داد و گفت میزان تقاضای مصرف برق کشور به نصاب جدید ۷۳ هزارو ۴۵۰ مگاوات رسید که در مقایسه با نصاب سال 1401 میزان مصرف ۴۰۰۰ مگاوات بیشتر است.
رجبی مشهدی با اشاره به اینکه میزان مصرف در نیمه مرداد سال 1401 نزدیک به ۶۹ هزارو ۵۰۰ مگاوات بود گفت افزایش ۴۰۰۰ مگاواتی در تقاضای مصرف برق کشور عدد بسیار بزرگی است و رشد ۵.۷ درصدی را نشان میدهد. اما امسال شرایط با همه سالهای قبل فرق می کند. در حالی که در دولت سیزدهم ۳۰ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور اضافه شد اما تداوم گرمای هوا و بالا رفتن مصرف برق و ثبت رکوردهای جدید باعث شد تا علاوه بر برنامه خاموشی صنایع و شهرک های صنعتی برای حفط پایداری شبکه و جلوگیری از خاموشی های گسترده ، این بار ادارات و دستگاه های اجرایی نیز در روزهای آخر هفته و اولین روز از هفته آینده تعطیل شوند.
تصمیمی که به گفته مسئولان وزارت نیرو در جهت کاهش بار مصرف برق در مناطق گرمسیری کشور گرفته شده است. با تصمیم مدیریت بحران استانهای قم ، مرکزی، اصفهان، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، لرستان ، یزد ، کرمانشاه ، زنجان ، خوزستان ، کرمان و سمنان ادارات و دستگاه های اجرایی این استان ها امروز و برخی فردا تعطیل هستند و یا ساعت کاری آنها کاهش یافته وبرای جبران، دورکاری در دستور کار قرار گرفته است. البته این تعطیلی شامل دستگاههای خدمات رسان نمیشوند. اما دراین میان ادارات برخی استان ها مانند خوزستان که دمای بالای 50 درجه دارند روز شنبه نیز تعطیل هستند.
رشد ۷ درصدی مصرف برق کشور
آمپر اتاق دیسپاچینگ مرکز کنترل وزارت نیرو این روزها در بالاترین حد خود قراردارد. رشد 7 درصدی مصرف برق فشار زیادی به نیروگاه ها وارد کرده و تعطیلی موقت ادارات ودستگاه های اجرایی کشور مرهم موقت و کوتاه مدتی است که روی زخم عمیق افزایش مصرف برق گذاشته می شود.
روز سه شنبه علی اکبر محرابیان وزیر نیرو با هشدار نسبت به افزایش 7 درصدی مصرف برق در کشور و ثبت رکورد چدیدی 76 هزار مگاوات گفت : در روزهای اخیر متوسط دمای کشور به شدت افزایش یافته و به رقم ۳۹.۹ درجه سانتی گراد رسیده است که همین موضوع سبب شده تا تقاضای مصرف برق کشور به شدت افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه هر یک درجه افزایش دما میزان مصرف برق کشور را تا ۱۸۰۰ مگاوات افزایش می دهد، افزود: مصرف برق کشور در روزهای گذشته به بالای ۷۶ هزار مگاوات رسید و این در حالی است که در روزهای مشابه سال قبل میزان مصرف برق کشور ۷۱ هزار مگاوات بود که نشان دهنده افزایش ۵ هزار مگاواتی در مصرف برق است.
وزیر نیرو با تاکید بر لزوم همکاری مشترکان همه بخش ها به ویژه بخش خانگی با صنعت برق به منظور عبور موفق از اوج بار سال جاری اضافه کرد: باتوجه به افزایش شدید نیاز مصرف برق کشور ضرورت دارد مشترکان با انجام صرفهجویی و چشم پوشی از مصارف مازاد، صنعت برق کشور را در تامین برق پایدار برای همه بخش ها یاری دهند.
محرابیان با اشاره به تجربه موفق همکاری مشترکان بخش خانگی در دو سال گذشته که سبب عبور از اوج بار مصرف برق با کمترین چالش شد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر نسبت به سال گذشته میزان مصرف برق کشور ۷ درصد افزایش یافته است که عدد بسیار بالایی است.
ناترازی برق و مدیریت مصرف
با گرم شدن پیش از موعد هوا زنگ زودهنگام صرفه جویی در مصرف آب و برق هم به صدا درآمد. این بار نیز مثل سه سال گذشته کاهش ساعت کار ادارات و بانک ها و بازرسی از ساختمان های اداری پرمصرف در کنار یک برنامه خاموشی و محدودیت برق برای شهرک های صنعتی به عنوان مهم ترین برنامه در کنار تشویق کم مصرف ها برای مدیریت مصرف از سوی وزارت نیرو عنوان شد و بازهم مثل سال های قبل برق ادارات پرمصرف قطع شد. ادارات نزدیک به ۵ هزار مگاوات از ۶۲ هزار مگاوات مصرف نهایی برق را به خود اختصاص میدهند و موظف هستند مصرف برق خود را در ساعات اداری ۴۰ و در ساعات غیر اداری ۶۰ درصد کاهش دهند و بعد از ساعات اداری از وسایل سرمایشی استفاده نکنند. میزان مصرف برق ادارات به وسیله کنتورهای هوشمند پایش لحظهای میشود و اگر مصرف آنها از مقداری که معین شده بیشتر شود، برق آنها به صورت خودکار قطع میشود.
ناترازی برق یکی از موضوعات مهم حوزه انرژی است که وزارت نیرو طی سال های گذشته برای رفع آن برنامه های مختلفی را به اجرا درآورده است. حمیدرضا صالحی، عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران فروردین ماه از ناترازی۸۵۰۰ مگاواتی برق در کشور خبر داد و گفت در ۱۰ سال آینده عددها بیشتر هم خواهد شد.
طی سه سال گذشته مدیریت مصرف برق در کنار توسعه نیروگاه ها از مهم ترین برنامه های وزارت نیرو در جهت کاهش ناترازی برق بوده است. علی اکبر محرابیان وزیر نیرو با اعلام اینکه با گرم شدن هوا مصرف انرژی به شدت در حال رشد است و بیش از ۶۰۰ مگاوات به میزان مصرف برق کشور افزوده شده است گفت در هفته های پیش رو نیز هزاران مگاوات به میزان مصرف برق افزوده خواهد شد.
او با اشاره به افزایش تولید برق در دولت سیزدهم از محدودیت برق برای شهرک های صنعتی خبر داد و گفت: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۹۰۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور افزوده شد و بیش از ۲۰ هزارمگاوات نیروگاه در دست ساخت است که نیمی از آن را نیروگاه های حرارتی و نیمی دیگر را نیروگاه های تجدیدپذیر(عمدتا نیروگاه خورشیدی و بعضا نیروگاه بادی) تشکیل میدهد. برای صنایع متوسط، فقط روز تعطیل محدودیت درنظر گرفته شده است و طی ۶ روز هفته میتوانند به صورت شبانهروزی تولید داشته باشند و محدودیتی در این ایام نخواهند داشت. اما حدود ۷۰۰ واحد صنعتی بزرگ در کشور وجود دارد که عمدتا صنایع فولادی، مس، آلومینیوم، سیمان را تشکیل میدهد و برای این دست از صنایع برنامهریزی شده در ساعت های اوج بار مصارف شان کاهش و در ساعات غیر اوج انرژی بیشتری را دریافت و برنامههای تولید خود را عملیاتی کنند.
در همین حال اوایل خرداد ماه سخنگوی صنعت برق نیز از جوایز ویژه برای خانوارهایی که برق مصرفی شان را مدیریت کنند خبر داد. مصطفی رجبی مشهدی گفت: «امسال خانوارهایی که در مصرف برق صرفهجویی کنند علاوه بر تخفیف در قبض، ۳۰۰ خودروی اتومات و لوازم خانگی و برقی و بسته های اینترنت جایزه میگیرند. مردم با نصب سامانه با انرژی می توانند مصرف برق شان را مدیریت کنند. اگر در مصرف برق 10 درصد کاهش داشته باشند به قید قرعه از این جوایز بهره مند میشوند.»
نورنیوز