نورنیوز- گروه بینالملل: «حسام زکی»، جانشین دبیرکل اتحادیه عرب بعد از دیدار با برخی مقامات جنبش حزبالله لبنان اعلام کرد که این اتحادیه دیگر حزبالله را گروهی تروریستی نمینامد. جانشین دبیرکل اتحادیه عرب در گفتگو با شبکه «القاهره الاخباریه» گفت: «کشورهای عضو اتحادیه عرب، توافق کردهاند که از عنوان «تروریستی» برای حزبالله استفاده نشود؛ چراکه این تصمیم راه را به روی ما برای ارتباطگرفتن میگشاید.»
حال این سوال مطرح است که اتحادیه عرب که در سال ۲۰۱۶ حزبالله را به اتهام دامنزدن افراطگرایی، فرقهگرایی، مداخله در امور کشورها و حمایت از تروریسم در فهرست تروریستی خود قرار داده بود، چرا چنین تغییر رویهای در پیش گرفته است؟ در پاسخ به این پرسش چند نکته قابل توجه است
حمایت حزبالله از مقاومت غزه بعد از عملیات «طوفان الاقصی» و نمایش قدرت بازدارندگی مقاومت در تحقق ثبات و امنیت منطقه و مقابله با تجاوزگری رژیم صهیونیستی اجماع حمایتی از حزبالله را ایجاد کرده است. این تغییر رویکرد برگرفته از دستاوردها و اقتدار مقاومت است که با تکیه بر توان موشکی، پهپادی و قدرت استراتژیک افرادی همچون سید حسن نصرالله محقق شده است.
تغییر رویکرد اتحادیه عرب در چارچوب رفتارهای منطقهای این اتحادیه و بزرگان آن همچون عربستان و امارات قابل توجه است که سرآغاز آن پایان رویکردهای خصمانه علیه سوریه و در نهایت دعوت از «بشار اسد»، رئیسجمهور این کشور در نشست ریاض بود. به عبارت دقیقتر میتوان گفت اتحادیه عرب بر اساس واقعیتهای جاری در منطقه در چارچوب همگرایی و تعامل فراگیر گام برداشته و تحولات اخیر فلسطین و الزام همگانی در مقابله با رژیم صهیونیستی به این همگرایی شتاب داده است. شکست روند سازش و طراحیهای آمریکا برای منطقه پس از طوفان الاقصی نیز از مولفههای اثرگذار بر تصمیم اتحادیه عرب است.
تجدیدنظر اتحادیه عرب درباره حزبالله با رویکرد فراگیر عبور از یکجانبهگرایی آمریکایی به نظم نوین چندجانبهگرایانه بیارتباط نیست. «افزایش روابط کشورهای عربی با روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران»، «عملکردهای کشورهای عربی در مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل در حمایت از فلسطین و محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی» و «دلارزدایی از معادلات نفتی عربستان» نشانههای روشنی از این درک مشترک در کشورهای منطقه است.
امروز میتوان ادعا کرد رویکرد تعاملی اتحادیه عرب در قبال حزبالله بیش از هر چیز برگرفته از حقایق جاری در معادلات منطقه و جهان است که بر محور ظرفیتهای عظیم مقاومت در حمایت از امنیت و ثبات منطقه در برابر تهدیدات درونی و بیرونی منطقه غرب آسیا بازتعریف شده است.
نورنیوز