نورنیوز - رسانههای خارجی؛ اندیشمندان و کارشناسان ایرانی و عرب تحت عنوان «گفتوگو برای همکاری و تعامل» هفته گذشته در سومین دوره از همایشی که توسط شورای راهبردی روابط خارجه ایران و مرکز تحقیقات الجزیره برگزار شد، شرکت کردند.
«محمد مختار خلیل»، مدیر مرکز تحقیقات «الجزیره نت» در حاشیه جلسه افتتاحیه از گفتوگوی ایران و اعراب به عنوان یک ضرورت راهبردی و واقعیت تاریخی نام برد و تاکید کرد که هر اندازه منطقه در این جهت گام بردارد، به نفع پیشرفت، شکوفایی و ثبات غرب آسیاست.
او بر لزوم گفتوگوی واقعی به منظور تحققبخشیدن به اهداف موردنظر در جهت منافع امت مسلمان تاکید کرده و ابراز داشت : سرمنشاء همه اختلافات، سوءبرداشت طرف مقابل است و گفتوگوی مستقیم میتواند علل و عوامل این سوءبرداشت را برطرف نماید و تمامی چالشهای فراروی منطقه را برچیند.
به گفته وی، مرکز تحقیقات الجزیره سعی دارد با مشارکت شورای راهبردی روابط خارجه ایران سکویی برای انجام گفتوگوی مستقیم و صریح تشکیل دهد تا کارشناسان و اندیشمندان عرب و ایران بدون هیاهو و به دور از حاکمیت رسانهها به سخنان یکدیگر گوش فراد هند و موانع موجود در روابط دو طرف را از میان بردارند.
محمد مختار افزود: «همایش گفتوگوی عربی-ایرانی سعی دارد تا سیاستمداران بهطور مستقیم با یکدیگر به گفتوگو بپردازند و به تشویشهایی که هر از چند گاه بر روابط دو طرف حکمفرما میشود، پایان دهند.
وی پیشبینی کرد که دو طرف بهزودی ثمره این گفتوگوها را خواهند دید؛ هر چند بهگفته وی گفت وگوی سیاسی و اندیشمندانه برای به نتیجهرسیدن ممکن است مدت زمانی به طول انجامد، اما نکته حائزاهمیت این است که چنین گفتوگویی عملا آغاز شده است.
«منیر شفیق»، اندیشمند فلسطینی نیز نقش و جایگاه ایران و اعراب در تغییر و تحولات منطقهای و جهانی را مورد توجه قرار داده و گفت: همکاری دو طرف در معادلات بینالملل تاثیر بسزایی به دنبال خواهد داشت.
او به اهمیت زیاد همکاری ایران و اعراب به منظور یاریرساندن به نوار غزه و پشتیبانی از مقاومت آن و پایاندادن به جنگ مستمر رژیم اسرائیل علیه باریکه محاصرهشده غزه اشاره نموده و تاکید کرد: ایران و اعراب در نظام نوین جهانی در آینده میبایست از جایگاه والایی برخوردار شوند.
وی معتقد است : دشمن قبل از جنگ جهانی اول برای اولینبار توانست در جهان عرب و ایران نفوذ نماید و اختلافاتی اایجاد کند و همایش اخیر بر همین اساس سعی داشت تا بر نقشههای دشمنان فائق آید تا ایرانیان و اعراب هر چه بیشتر به یکدیگر نزدیک شوند و نقش برجستهای در تحولات منطقهای و جهانی ایفا نمایند.
این اندیشمند جهان عرب یادآور شد : برخی از چالشها و توطئهها ممکن است مانع از برقراری گفتوگو میان جهان عرب و ایران شود، اما دو طرف باید سعه صدری فراتر از مشکلات داشته باشند .به گفته وی، این همایش سالانه توانست به بهبود روابط میان ایران و عربستان و کاهش تنش میان این دو کشور و برخی از کشورهای عرب منجر شود.
در همین راستا «محمدرضا رؤوف شیبانی»، سفیر سابق ایران در لبنان و سوریه تأکید کرد : گفتوگوی ایرانی-عربی تقریبا سه سال پیش و زمانی آغاز شد که تنش در روابط برخی از کشورهای منطقه روند فزایندهای به خود گرفته بود.
این دیپلمات ایرانی در گفت وگو با الجزیره نت افزود : گفتوگوی غیررسمی مستمر میان نخبگان ایران و جهان عرب توانسته تا اختلافات در خصوص سیاستهای منطقهای تهران را برچیند.
وی تصریح کرد : همکاری ایران و اعراب برای توقف جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه و محکومیت تجاوز مستمر از هفتم اکتبر گذشته به این سو در میان محافل بینالمللی، بخشی از ثمره این گفتوگوهاست.
وی تاکید کرد : ایران و جهان عرب مرحله گفتوگو را پشت سر گذاشتهاند و در صدد تحکیم همکاری منطقهای به منظور مقابله با چالشهای مشترک هستند.
وی در پایان گفت : وحدت اسلامی و موضع مشترک ایران و اعراب در ارتباط با تجاوز اسرائیل علیه غزه تمامی توطئهها و طرحهای دشمن جهت تبدیل «مبارزه اعراب و رژیم اسرائیل» را به «مبارزه اعراب و ایران» ناکام گذاشت .
الجزیره