نورنیوز ـ گروه بینالملل: موج اعتراض دانشجویان امریکایی، احتمالا جزو آخرین احتمالات «جو بایدن»، رئیسجمهور امریکا و کابینهاش در کشاکش جنگ غزه و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده بود.
توجه دانشجویان امریکایی به مسائل خاورمیانه
«عبدالرضا فرجیراد»، سفیر پیشین ایران در مجارستان و نروژ در گفتوگو با «نورنیوز» این اعتراضها را غیرقابل پیشبینی توصیف کرد و گفت:«تظاهرات گسترده دانشجویی در امریکا علیه سیاستهای حمایتی این کشور از رژیم اسرائیل که منشا آن دانشگاه کلمبیای نیویورک است و گفته میشود ۵۰ دانشگاه را در برگرفته، یک اتفاق نادر است». وی با اشاره به اعتراضهای مشابه دانشجویان دانشگاه کلمبیا در دهههای گذشته علیه حضور نظامی امریکا در ویتنام، اظهار داشت: «ویژگی تظاهرات جدید دانشجویی امریکا این است که نسبت به مسئله حیاتی در خاورمیانه یعنی مساله فلسطین و کشتار بیش از ۳۵هزار نفر از مردم غزه توسط اسرائیل برمیگردد و تظاهرکنندگان خواستههای قابلتوجهی را هم مطرح میکنند؛ برای مثال یکی از خواستههای تظاهرکنندگان این است که کمکهای نظامی، مالی و هرگونه امکاناتی که از سوی ایالات متحده در اختیار اسرائیل گذاشته میشود، قطع شود ».
تابوشکنی دانشجویان امریکایی در اعتراض به اسرائیل
فرجیراد اسرائیل را یکی از تابوهای کشورهای غربی ازجمله امریکا توصیف کرد و گفت: «امریکا مانند بسیاری از کشورهای غربی علیرغم ادعای وجود دموکراسی و لیبرالیسم، تابوهایی وجود دارد که یکی از آن تابوها مسئله صهیونیسم و اسرائیل است؛ یعنی اجازه داده نمیشود چه در امریکا و چه در اروپا به این موضوعات پرداخته شود، اما این تابوها در حال شکستن است؛ زیرا تفکر نسل جدید با تفکر نسل قدیم چه در حزب جمهوریخواه و چه در حزب دموکرات متفاوت است. این افراد مثل گذشتگان و افراد مسنی که سیاست امریکا را هدایت میکنند، فکر نمیکنند. امروز فضای مجازی و رسانههای متعدد باعث شده جوانان خودشان مسائل را تجزیه و تحلیل کنند. این جوانان در شش ماه گذشته به خوبی متوجه شدند که اسرائیل پشت نقاب بزرگترین دموکراسی خاورمیانه چه جنایاتی انجام داده است».
سفیر پیشین ایران در مجارستان ادامه داد: «رژیمی که مدعی بزرگترین دموکراسی در خاورمیانه است، یک سرزمین ۴۰ کیلومترمربعی را ویران کرده است. پیکرهای بسیاری از مردم هنوز زیر خاک، ماسه، سیمان و خرابههای دیگر است. تا امروز بیش از ۳۵ هزار نفر در آنجا به شهادت رسیدند و گورهای دستهجمعی و امثالهم از سوی نسل جدید امریکا قابل تحمل نیس».
پسلرزههای ورود پلیس به دانشگاههای امریکا
فرجیراد افزود: «نکته قابل تأمل دیگر ورود پلیس به دانشگاه بهویژه دانشگاه کلمبیای نیویورک بود. دانشگاه کلمبیا یکی از دانشگاههای بسیار معتبر دنیاست و تحصیل در آن برای افراد موجب مباهات و افتخار است؛ لذا ورود پلیس به این دانشگاه و ضربوشتم دانشجویان، اساتید و پرفسورهای آن همچنین دستبندزدن و روی زمین خواباندن آنها، مسائلی است که کمتر اتفاق میافتد. اگرچه ممکن است مشابه این تصاویر در رابطه با سیاهپوستان اتفاق افتاده باشد کمااینکه در گذشته نیز شاهد آن بودیم، اما برخوردهای اینچنینی با اساتید و دانشجویان بسیار نادر است. البته مطالبه تظاهرکنندگان از دولت امریکا مبنی بر توقف حمایتهای مالی، سیاسی و تسلیحاتی از اسرائیل هم اگر بینظیر نباشد، کم نظیر است».
سفیر پیشین ایران در نروژ تصریح کرد: «رئیس دانشگاه کلمبیای نیویورک اخیرا دانشجویان را تهدید کرد که اگر آنها به اعتصاب خود ادامه دهند و چادرها را بر نچینند، تعلیق میشوند. این تهدید بزرگی است که با قانون اساسی امریکا بهویژه متمم اول قانون اساسی آن کشور مغایرت دارد و طبیعتاً این هم اتفاق نادری است و برای مردم امریکا دوران آقای ترامپ را یادآوری میکند که یکسری اقدامات غیرقانونی انجام میداد».
ضربالاجل به دانشجویان جدی گرفته نمیشود
فرجیراد در پیشبینی خود از آینده تحولات گفت: «بعید به نظر میرسد که تهدید دانشگاه مادر یا همان دانشگاه کلمبیا جدی گرفته شود. به نظرم این تهدید نه تنها جدی گرفته نمیشود، بلکه به تشدید این بحران منجر خواهد شد. بهویژه که سه هفته دیگر جشن فارغ التحصیلی دانشجویان دانشگاه کلمبیا است و این موضوع برای آنها بسیار مهم است و رئیس آن دانشگاه نمیخواهد که آن مراسم جشن به تعویق بیافتد. اما به نظر میرسد که این بحران تا سه هفته دیگر به پایان نرسد؛ چراکه تظاهرکنندگان مطالبات بزرگی دارند و طبعاً ین قضایا ادامهدار خواهد بود».
وی در توضیح تاثیر اعتراضهای دانشجویی در روند جنگ غزه اظهار داشت: « اعتراضات دانشجویی در امریکا میتواند در جنگ غزه تاثیرگذار باشد و به آتشبس کمک کند. همچنین اگر اسرائیل احتمالاً بخواهد به رفح حمله کند، با تأمل بیشتری نسبت به این موضوع تصمیم میگیرد». فرجی راد افزود: «فراموش نکنیم که در چند شهر اروپا و در برخی از دانشگاههای آن از جمله در فرانسه نیز بحران دانشجویی در حال شکلگرفتن است و اگر تا یک هفته دیگر تنش دانشجویی در امریکا ادامهدار باشد، حتماً به صورت گستردهتری به اروپا سرایت خواهد کرد».
سفیر پیشین ایران در مجارستان گفت: «اسرائیل بههیچ عنوان تصور نمیکرد که این اتفاق در کشوری که حامی اول و اصلی آنها به حساب میآید، رخ دهد. اینکه تفکرات نسل جوان و جدید امریکا این گونه علیه اسرائیل شود و حتی از برخی کشورهای اسلامی و عرب نیز جلوتر بیافتند و خواهان قطع ارتباط دولت امریکا با اسرائیل شوند. این موضوع برای اسرائیل بسیار سنگین است؛ چرا که به هر حال نسل جدید در سالهای آینده مسئولیتهایی را در کشور عهدهدار خواهند بود».
فرجیراد ادامه داد: «به اعتقاد من امریکا در حال پوستاندازی است و احتمالاً تغییراتی را در سیاست خارجی این کشور در قبال اسرائیل شاهد خواهیم بود. همچنین باید به همزمانی تنشهای دانشجویی در امریکا با احتمال محاکمه نتانیاهو در دیوان بین المللی کیفری توجه کرد».
نورنیوز