نورنیوز – گروه اجتماعی : دیدار کارگران با رهبر انقلاب در 5 اردیبهشت ماه، روزی مهم و فراموش نشدنی برای جامعه کارگری است. در این روز مقام معظم رهبری به نکات مهمی درباره کارگران و اهمیت امنیت شغلی آنها اشاره کردند و بهبود حال جامعه کارگری را عاملی برای بهبود حال کل جامعه دانستند. ایشان در این دیدار گفتند : «یکی از مهمترین نیازهای جامعه کارگری مسأله امنیت شغلی است. این کارگری که حالا با قناعت، با نجابت مشغول کارش است لااقل بداند که آینده شغلیاش تضمین شده است. امنیت شغلی از وظایف مسئولین است. آنطور که حالا به من گزارش کردند در حدود ۱۴ میلیون کارگر داریم که اگر با خانوادههایشان حساب کنیم بیش از ۴۰ میلیون، چهل و چند میلیون انسان می شوند. چهل و چند میلیون یعنی نصف جمعیت کشور. اگر تلاشی انجام بگیرد، کاری انجام بگیرد که حال جامعه کارگری خوب بشود این معنایش این است که حال نصف جامعه کشور خوب شده است.»
ایشان نکته دیگر را مساله بیمهها دانستند و گفتند: «سیاستهای کلّی تأمین اجتماعی که شامل کارگر و غیرکارگر می شوند اینها مدتها پیش ابلاغ شده منتها تا حالا کارهایی که باید انجام بگیرد درست کامل انجام نشده است.»
امنیت شغلی،موضوعی است که جامعه کارگری سال هاست با آن دست به گریبان است. قراردادهای کوتاه مدت، و آینده نامعلوم شغلی باعث شده است که برخی از کارگران دلسرد شوند . به روایت آمار در حال حاضر حدود 96 درصد قراردادهای کاربه صورت موقت هستند و مشکلاتی مانند عدم بیمه و عدم دریافت دستمزد قانونی دارند. بررسی اعتراض های کارگری در سال های اخیر نشان می دهد بخشی از این اعتراض ها به دلیل نبود امنیت شغلی و همچنین پرداخت نشدن حقوق ها است.
قراردادهای لرزان
قراردادهای کوتاه مدت و تهدید به عدم تمدید قرارداد و اخراج، از عوامل مهمی هستند که باعث شده نسل جوان کمتر به کار کردن در مراکز تولیدی و یا کارخانه ها تمایلی نشان بدهند. بسیاری از کارخانه ها و شرکت ها برای اینکه با اداره کار و شرایط سخت بیمه مواجه نشوند همه کارهای شرکت و یا مرکز تولیدی را به شکل پروژه دراختیار پیمانکاران قرار می دهند. پیمانکار موظف می شود برای انجام پروژه، نیروی کار استخدام و او را بیمه کند. در این میان برخی از پیمانکاران با قراردادهای کوتاه مدت آن هم بدون بیمه، کارگران را با کمترین حقوق استخدام می کنند. حتی برای اینکه با شکایت کارگران مواجه نشوند بااستخدام کارگران اتباع کارها را به آنها می دهند و به این ترتیب همه سود پروژه به جیب خودشان می رود.
نبود امنیت شغلی بزرگترین دغدغه کارگران است. این جمله مشترک بسیاری از کارگران و مسئولان سندیکاهای کارگری است. فتح الله بیات رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی در گفت و گو با نورنیوز با تاکید بر اینکه صحبت های رهبر معظم انقلاب در ارتباط با موضوع امنیت شغلی کارگران نشان از کم کاری مسئولان دراین بخش است گفت: «ما سال هاست که این موضوع را پیگیری می کنیم و به دنبال تحقق آن هستیم. اینکه رهبر انقلاب نسبت به امنیت شغلی کارگران تاکید کرده اند نشان از اهمیت این موضوع دارد. باید به این نکته توجه داشت که کارگران همیشه دغدغه تولید و کار دارند . متاسفانه از سال 74 که هیات عمومی دیوان عالی، به نفع کارفرما رای داد در کارهایی با ماهیت مستمر اگر تاریخ قرارداد منعقد شود منعی ایجاد نمی کند باعث شد تا قراردادهای موقت در کارهایی با ماهیت مسمتر و دائم اشاعه پیدا کند . تا به امروز بیش از 95 درصد از کارگران کشور در چارچوب قراردادهای موقت در کارهای دائم کار می کنند. این دقیقا همان موضوعی است که رهبری هم به آن اشاره کردند. ما سال های سال است که این موضوع را فریاد میزنیم که در کارهای دائم با ماهیت مسمتر نباید قرارداد کوتاه مدت منعقد کنید. اینکه رهبر انقلاب نسبت به امنیت شغلی کارگران تاکید کرده اند به این دلیل است که نیمی از جمعیت کشور را کارگران و خانواده های آنها تشکیل می دهند . اگر اینها تامین باشند هم از نظر امنیت شغلی وهم معیشتی نیمی از جمعیت کشور تامین می شوند . وقتی رضایت نیمی از جمعیت کشور تامین باشد قطعا" حال جامعه خوب خواهد بود. همین نکته ای که رهبری به آن اشاره کردند و گفتند اگر حال جامعه کارگری خوب باشد حال جامعه هم خوب می شود.»
بیات در ادامه گفت: «ما هر سال با رهبری دیدار داریم و و ایشان نکات مهمی را گوشزد می کنند. اینکه کارگران ستون فقرات تولید و اقتصاد کشور هستند و اگر اقتصاد کشور می خواهد رشد کند باید تولید آن رشد کند و رشد تولید هم به نیروی انسانی آن، که کارگران هستند بستگی دارد و این کارگران باید امنیت شغلی داشته باشند. اما متاسفانه برخی از مسئولان نسبت به این موضوع توجهی ندارند . امروز بیش از 95 درصد کارگران ما امنیت شغلی ندارند و قراردادهای آنها موقت است و این درحالی است که کار آنها دائم و مسمتر است. حتی این کارگران با قرارداد موقت بازنشسته می شوند . با کارگر ماهر و تحصیلکرده ما بخاطر فقدان امنیت شغلی مانند کارگر ساده و بدون تحصیل پس از بیست سال برخورد میشود و شان جامعه کارگری با نبود امنیت شغلی زیرسوال است. در صنعت خودرو سازی ، انرژی و نفت و گاز و در ادارات مهم دولتی قراردادهای موقت بیداد می کند . کارگاه های کوچک وضعیت بدتری دارند و کارفرما هرگونه که دوست دارد با کارگر قرارداد حتی سفید امضا می کند.
امروز بیش از 15 میلیون کارگر در کشور داریم که بیش از 12 میلیون نفر آنها با قرارداد موقت کار می کنند و امنیت شغلی لازم را ندارند. 3 میلیون نفر دیگر که رسمی هستند یا از قدیم رسمی شده اند و یا برخی از دستگاه ها با مجوزهایی که گرفته اند نیروی هایشان را رسمی کرده اند. به اعتقاد من باید فکر عاجلی در این زمینه شود و اجازه ندهیم وضعیت امنیت شغلی کارگران هر روز بدتر و باعث اعتراضات آنها شود . به طور حتم با حل مشکل امنیت شغلی کارگران شاهد رشد تولید خواهیم بود.»
وی درباره موضوع تامین اجتماعی هم گفت :« در بحث تامین اجتماعی که رهبر انقلاب نیز به آن تاکید داشتند باید بگویم که سازمان تامین اجتماعی یک سازمان بین نسلی است که با حق بیمه های کارگران سرپا می ماند. ما اگر امروز بتوانیم نیروی کار را راضی نگه داریم سازمان تامین اجتماعی با مشکل مواجه نمی شود. اگر این سازمان با مشکل مواجه شود پرداخت حقوق 6 میلیون نفر بازنشسته با مشکل مواجه خواهد شد و همین امر نارضایتی عمومی را در پی خواهد داشت. حال در این اوضاع دولت ناگهان سن بازنشستگی را افزایش داد . وقتی یک جوان که می خواهد وارد بازار کار شود می بیند باید تا نزدیک سالمندی کار کند و بیمه بپردازد تا بتواند از حقوق بازنشستگی استفاده کند طبیعتا دنبال این کار نمی آید. به اعتقاد من بعد از تذکر رهبری نسبت به موضوع امنیت شغلی کارگران و بیمه های آنها باید گروه های کارشناسی تعیین و به شکل جدی روی این موضوع کارکنند.»
آیت اسدی عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار نیز امنیت شغلی را از دغدغههای اساسی جامعه کارگری می داند و می گوید در بیشتر کشورها کارگری که در محیط کار سه تا چهار سال میماند و مشغول کار میشود او را استخدام میکنند و هر زمان که بیکار شود، بیمههای بیکاری قوی او را حمایت میکنند و تا زمانی که سر کار جدید با درآمد مناسب برود، از بیمه استفاده میکند حتی اگر دو سال هم طول بکشد ولی اینجا نهایتا نسبت به سابقه بیمه بیکاری داده شود که این بیکاری نه تنها به ضرر کارگر بلکه به ضرر تولید کشور هم هست.
نورنیوز