نورنیوز-گروه اجتماعی: پس از تصویب کاهش ساعت کاری از ۴۴ ساعت به ۴۰ ساعت خانه صمت ایران به این مصوبه واکنش نشان داد و در نامهای به نمایندگان مجلس ضمن انتقاد از تعطیلی پنجشنبه ها به جای شنبهها اعلام کرد؛ در قانون کار میزان ساعت کاری هفتگی ۴۴ساعت در هفته است و چنانچه یک روز تعطیلی به ایام کاری اضافه شود،ساعات کاری هفتگی ۴ساعت کاسته شده و به تبع آن مزد کارکنان و کارگران نیز ۱۰درصد کاهش خواهد یافت.
بلافاصله پس از انتشاراین نامه ، محمد چکشیان معاون وزیرکار در پاسخ به نامه خانه صمت مبنی بر کاهش ۱۰درصدی حقوق کارگران در صورت تعطیلی ۵شنبه ها اعلام کرد؛ کاهش حقوق کارگران در صورت تعطیلی ۵ شنبه تخلف است ودرصورتی که چنین تخلفی صورت گرفت باید جلوی آن گرفته شود.
او تاکید کرد که این حرف نمیتواند اجرایی شود چون تخلف است و کسی نمیتواند حقوق کارگر را کم کند و خلاف قانون کار اقدام کند، بنابراین در صورتی که چنین تخلفی صورت گرفت باید جلوی آن گرفته شود.
پیشتر هم یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس درباره تاثیر تعطیلی پنجشنبه ها بر حقوق کارگران گفته بود؛کاهش ساعت کار برای کارگرانی که قراردادهای کارگری با بدنه دولت، دستگاهها و شرکتهای وابسته به دولت دارند، قطعا هیچ تاثیری در مزد نخواهد داشت.
علی اصغر عنابستانی اظهار داشت؛ برخی از فعالان کارگری ابراز نگرانی میکنند که با تعطیلی پنجشنبهها امکان دارد کارگران با کاهش مزد روبرو شوند، چرا که میزان کار آنها از ۱۷۴ ساعت به ۱۶۰ ساعت کاهش پیدا میکند که همین امر سبب کاهش دستمزدشان میشود ولی ساختار کارگری در کشور چند مدل دارد، یک مدل کسانی هستند که قرارداد کارگری با دولت دارند؛ آنها قطعا هیچ کاهش دستمزدی نخواهند داشت، زیرا مبنای آنها قراردادهای کار معین است. این افراد با مزد معین، ۴۴ الی ۴۲ ساعت کار می کردند،حالا ۴۰ ساعت کار با یک مزد معین انجام میدهند. در بخش خصوصی هم قاعده و دستمزد کارگر مشخص است، اتفاقا اگر ۵ شنبهها تعطیل و یک واحدی بخواهد مشغول به کار شود باید در واقع شیفت کاری بپردازد یعنی احتمال افزایش در ساختار دریافتی (نه دستمزد) کارگر میتواند به وجود بیاید.
به گفته وی لایحهای که دولت در کمیسیون اجتماعی مصوب کرده ، صرفا برای بخشهای مربوط به دستگاههای دولتی است و ارتباطی به بخش خصوصی و کارخانههای بخشخصوصی ندارد و آنها لزوما با این لایحه پنجشنبه تعطیل نیستند، در واقع ما داریم قانون خدمات کشوری را اصلاح میکنیم، قانون مدیریت خدمات کشوری دایرمدار میزان کار کارمندان و کارگران وابسته به دستگاههای دولتی است و ما هیچ نگرانی از این جهت نداریم. اگر بخش خصوصی خودش را وقف دهد و از بخش دولتی تبعیت کند و بخواهد ۵ شنبه را کار نکند و تعطیل کند آن وقت اگر جایی و واحدی ۵ شنبه نیاز به کار داشته باشد باید بیش از اضافه کاری یعنی شیفت کاری بپردازد.
باتصویب کلیات لایحه اصلاح ماده۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری در مجلس، ساعات کار کارکنان دستگاههای اجرایی به ۴۰ساعت در هفته کاهش یافته است. اما مشکل در تبصره۴ مادهواحده است که در آن آمده: «در همه قوانین و مقرراتی که از مبنای ۴۴ساعت کار در هفته و ۱۷۶ساعت کار در ۴هفته متوالی استفاده شده است، از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون به ترتیب به ۴۰ساعت کار در هفته و ۱۶۰ساعت کار در ۴هفته متوالی اصلاح میشود.»
حالا این تبصره کلی و مبهم در نسبت با قانون کار دو پرسش مهم را پیش میآورد که اولا این تبصره شامل مشمولان قانون کار نیز میشود؟ واگر پاسخ پرسش اول مثبت باشد، آیا کاهش ساعت کار اثری در مزد و مزایای کارگری دارد؟
تاکنون اظهار نظرهای مختلفی از سوی کارشناسان و برخی مسئولان در خصوص تاثیر کاهش ساعت کار بر مزد کارگران مطرح شده که به دلیل عدم جامعیت موجب افزایش ابهام و نگرانی در جامعه کارگری شده است.
لازم است مواردی از این دست از سوی دستگاههای مسئول و در چارچوب برگزاری جلسات کارشناسی با نهادهای ذیربط بررسی و تعیین تکلیف شده و تا پیش از مشخص شدن نتیجه قطعی، هیچگونه اظهار نظر رسانه ای در این خصوص مطرح نشود چرا که موضوعات مرتبط با معیشت بخش بزرگی از جامعه به صورت طبیعی با حساسیت مضاعف پیگیری می شود و انتشار هرگونه اطلاعات و اظهار نظر غیر دقیق و مبهم می تواند موجب تشویش خاطر و ایجاد نگرانی در افکار عمومی شود
نورنیوز