نورنیوز ـ گروه سیاسی: توضیح مختصری که روز گذشته به نقل از معاون محترم فرهنگ و ارتباطات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، روی خروجی خبرگزاریهای رسمی کشور قرار گرفت هرچند سئوالاتی را برانگیخت اما برخی ابهامات مزمن و سوءبرداشتهای رایج را نیز از میان برد و تکلیف پارهای موضوعات را روشن کرد. به این اعتبار "نورنیوز" لازم می داند ضمن تشکر از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی بابت اعلام نظر درباب نسبت این نهاد با رسانههای کشور، نکاتی را در این زمینه مطرح کند.
یکم
گروه رسانهای "نورنیوز" که بیش از 5 سال است در سپهر رسانهای کشور فعالیت مستمر و مداوم دارد، از اساس و از آغاز، نهادی کاملا خصوصی بوده و تکوین و توسعه و تداوم آن، مطلقا در استقلال از سازمانها و دوایر عمومی، دولتی، و حاکمیتی رقم خورده است. نه پیوند مالی – اقتصادی با نهادهای دولتی و حاکمیتی داشته و نه در عرصه رویکرد و راهبرد و خط مشی و مأموریت حرفه ای، تابع یا ابزار اجرای ساختار اداری - امنیتی رایج در حاکمیت بوده است. بر این اساس "نورنیوز" هیچ گاه و در هیچ سطحی ارگان رسانهای شورای عالی امنیت ملی یا هر نهاد و سازمان و تشکل و جریان و جناحی نبوده و به اقتضائات و الزامات بخش خصوصی در عرصه اطلاع رسانی ملتزم و پایبند مانده است.
دوم
"نورنیوز" اساسا با درک این نقیصه شکل گرفت که در فضای رسانهای کشور، مفاهیم و موضوعات مرتبط با امنیت ملی به شکل روشمند و بنیادین محل التفات نیست. براین اساس کوشید سمت گیری و تمرکز حرفهای خود را در مسیر التفات به مسائلی همچون منافع ملی، انسجام ملی، امنیت ملی و بین المللی، احیاء سرمایه اجتماعی، هم افزایی نیروهای متکثر داخلی، تقویت سواد امنیتی، و ... قرار دهد. در این مأموریت، همواره از راهنمایی، هدایت و مشاوره ی برخی از صاحبنظران مسائل راهبردی بهره مند بوده تا به سهم خود، غفلتها و ضعفها و کاهلیهای نهادهای مسئول و متولی را جبران کند و در جهت مفهوم سازی و عمومی سازی موضوعات بنیادین حوزه امنیت ملی گام بردارد.
سوم
کشف زبان نافذ و اثرگذار رسانهای در حوزه مسائل راهبردی، از آغاز جزو دغدغههای نورنیوز در خلال فعالیتهای رسانهای اش بوده است. هرچند یافتن معیارهای چنین زبانی که موازین استدلالی، منطقی، اخلاقی، و قانونی را یکجا داشته باشد کار آسانی نبود اما به مرور و با کسب تجربه و نیز رایزنی با بزرگان و صاحبنظران، چارچوب مفهومی و زبانی و حرفهای این مأموریت طراحی شد و توانست به زودی حجم قابل توجهی از مخاطبان داخلی و خارجی را به خود جلب کند. به بیان دیگر، آنچه مراجعان و مخاطبان را به نورنیوز هدایت کرده بیش از انتسابهای سازمانی، رویکرد و راهبرد و زبان آن بوده است. این رسانه به گواهی مخاطبان توانسته است در ارتفاعی فراتر از مناقشات سیاسی رایج و جناحی، موضوعات راهبردی و امنیتی را با محوریت منافع ملی طرح و تعقیب کند. نورنیوز امروز می تواند با فروتنی تمام افتخار کند که در مأموریت خود به مرجعی قابل اشاره تبدیل شده که دایره و دامنه مخاطبانش به همان اندازه که ایرانیان اند غیرایرانیان هم هستند. به همان میزان که نهادهای حاکمیتی داخلی به آن مراجعه دارند سازمانها و دولتهای خارجی هم آن را رصد می کنند. این، به خودی خود، آزمونی برای تخمین موفقیت یک رسانه می تواند باشد. کار "نورنیوز" البته به کمال نرسیده و هنوز راههای نرفتهای در پیش دارد که به یاری خداوند و کمک کارشناسان شاخص و توانمند و همراهی مخاطبانش خواهد پیمود.
چهارم
تجربهای به نام "نورنیوز" نشان داده است که می توان بدون وابستگی سازمانی و اداری و اقتصادی به عالی ترین نهاد امنیت ملی کشور، مهم ترین و ضروری ترین مسائل راهبردی را با تودههای وسیع مردم در میان گذاشت و در مسیر تقویت همبستگی ملی و تقویت سواد راهبردی مردم گام برداشت. آنچه اهمیتی غیرقابل انکار دارد این واقعیت است که نماد امنیت ملی، الزاما فلان سازمان یا موسسه یا شورا یا وزارتخانه یا کمیته نیست. به این اعتبار می توان وابسته یا چسبیده به دستگاههای رسمی مسئول در حوزه امنیت ملی نبود اما به موازات آنها مستقلا روی همان خطی حرکت کرد که تأمین کننده امنیت ملی است. "نورنیوز" نه یک نهاد اداری رسمی است، نه یک پژوهشکده دانشگاهی، نه ستادی برای پیگیری مسائل امنیتی، نه بنگاهی برای انجام پروژههای راهبردی. نهادی کاملا خصوصی است که در عین استقلال مطلق، کوشیده است بازنمایی رسانهای قابل قبولی از موضوعات راهبردی و مسائل مرتبط با امنیت و منافع ملی در دو سطح داخلی و خارجی عرضه کند.
پنجم
پرسش از نسبت "نورنیوز" با شورای عالی امنیت ملی، چیزی منحصر به این چندماه نیست. از سالها پیش، سئوالاتی از این دست مطرح بوده است. پاسخ این رسانه البته همواره این بوده که نورنیوز، نهادی متعلق به بخش خصوصی بوده و گردش کار آن، مثل سایر نهادهای بخش خصوصی است. در عین حال همیشه این توضیح هم می آمده است که دلیل اصلی رجوع مخاطبان داخلی و خارجی به نورنیوز بیش از آنکه انتسابش به "شعام" باشد مشی و مسیر حرفهای اش در التفات به موضوعات راهبردی وتوجه به امنیت و منافع ملی بوده است. شاید مخاطب، در زبان و زاویه دید این رسانه، نوعی فراروی از مناقشات جناحی رایج میان جریانات سیاسی کشور را تشخیص می داده است. شاید محوریت "ایران و مسائل آن" را در این رسانه بیشتر و بی طرفانه تر و عالمانه تر ارزیابی می کرده است. شاید دغدغه مندی به امروز و فردای میهن را در این رسانه صادقانه تر به شمار می آورده است. به هر روی هرچه بوده تأثیر مبانی فکری نورنیوز برای اندیشیدن به موضوعات راهبردی، بیش از انتسابش به شورای عالی امنیت ملی در جذب مخاطب تأثیر داشته است.
اکنون پس از انتشار توضیحات معاون محترم فرهنگ و ارتباطات دبیرخانه شورا، مشی معمول نورنیوز همچنان استمرار خواهد داشت. از گفتن این نکته مهم البته نمی توان صرفنظر کرد که اعلام این توضیحات، اتفاقا مصادف با روزهایی است که نورنیوز، پوشش رسانهای عملیات تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی را با کمترین فاصله زمانی و بیشترین گزارشها و تحلیلهای کارشناسانه به انجام رساند وحجم ارجاعات رسانههای جریان اصلی داخلی و خارجی به دادهها و تولیدات نورنیوز، به مراتب بیشتر از سایر رسانهها بود. این کارنامه جایگاه رسانهای مثل نورنیوز را نزد مخاطب هوشمند امروز محفوظ می دارد، خواه منتسب به نهادی باشد یا نباشد.
نورنیوز