رسانههای خارجی: شش ماه بعد از جنگ در غزه همهچیز بهطرز چشمگیری تغییر کرده است و [رژیم] اسرائیل رو به پایان است؛ چراکه رفتار وحشتناک تلآویو سبب شده متحدانش از او هر روز بیشتر فاصله بگیرند.
روزهای نخست حمله به غزه برای بسیاری آشکار بود که فاجعهای رخ خواهد داد، اما سیاستمداران و شماری از رسانهها در عرصه رسمی بدون توجه به فاجعهای که در راه است، یک چک سفید به بنیامین نتانیاهو و دولتش دادند. اما حالا به نظر میرسد کشتهشدن هفت کارمند «آشپزخانه مرکزی جهان»، به نقطهعطفی تبدیل شده تا تغییرات لازم رخ دهد.
آنچه در شش ماه گذشته در عرصه عمل و ادبیات رسمی رخ داد، ظهور دولتی بود که همه پروتکلها را چنان زیر پا گذاشت که دیگر در دستهبندی قانونشکنان قرار میگیرد. [رژیم]اسرائیل به حامیان خود توهین کرد؛ احکام و هشدارهای صادرشده از سوی سازمانهای جهانی دموکراتیک و قانونمند را نادیده گرفت؛ متحدانش را ضعیف و درمانده جلوه داده و سیاست داخلی آنها را بیثبات کرد.
[رژیم] اسرائیل به عملیات حماس، بیشاز حد واکنش نشان داد و از روش جنگی خود نیز خوشحال است. «هاآرتص» اخیرا گزارش داده است که نیروهای دفاعی [رژیم]اسرائیل در غزه «مناطق کشتار» ایجاد کردهاند؛ به این معنا که میتوان به هرکسی که از خطوط نامرئی آنها عبور کند، شلیک کرد.
اسرائیل غزه را با خاک یکسان کرده و درست در مقابل جامعه بینالمللی ایستاده است. نکته قابل تأمل اینجاست که مصونیت از مجازات برای کسانی که مرتکب آن شدهاند، بهایی دارد و بهای آن این است که دولت دیگر قادر به تنظیم رفتار خود نیست و شروع به خودتخریبی میکند. این روند خودمخرب زمانی اتفاق افتاد که امدادگران خارجی با موشکهای دقیق مورد اصابت قرار گرفتند.
کشوری که شهروندان متحدانش را میکشد، خود را خطرناک و خارج از کنترل نشان داده است و حال همین کشورها به دنبال محدودکردن اسرائیل هستند. در همین راستا سه شهروند بریتانیایی توسط موشکهای غربی کشته شدند و وقتی رفتار یک متحد اینگونه است، یعنی چیزی در حال تغییر است.
در شش ماه گذشته نوزادان مردهاند، بیمارستانها بمباران شدهاند، اردوگاههای پناهندگان، غیرنظامیان و حتی اسرای اسرائیلی در حالی که بدون سلاح راه میرفتند هدف تیراندازی تکتیراندازها قرار گرفتند و حالا قحطی سایه افکنده و این تصاویر امروز در دنیا پخش شده است.
شش ماه زمان زیادی است تا نهادهای فرهنگی، هالیوود، دانشگاهها و مدارس متوجه این رویدادها شوند و اتفاقات غزه در صدر رسانهها قرار بگیرد.
با توجه به مجموع این رویدادها سخت نیست که بفهمیم چرا جو بایدن، تندترین تماس خود با نتانیاهو را برقرار کرده است. او برای اولینبار عنوان کرد که حمایت بیشتر از اسرائیل با شروطی همراه است. بایدن خواستار اجرای یکسری گامهای مشخص و قابل اندازهگیری برای رسیدگی به آسیبهای غیرنظامیان، رنجهای بشردوستانه و ایمنی امدادگران همچنین آتشبس فوری شد. تغییرات در لحن و مطالبات سیاستی تازه شروع شده است تا جهان رسمی را با افکار عمومی و نگرانیهای معترضان بی شمار را هماهنگ کند.
نویسنده: نسرین مالک
گاردین