نورنیوز ـ گروه فرهنگی: فیلم سینمایی «نوروز» جدیدترین ساخته سهیل موفق، اولین اثر تاریخ سینمای ایران است که به صورت مستقیم به آئین باستانی، نوروز میپردازد.
اگرچه ساخت این اثر بدلیل پرداختن به رویدادی ملی که ۱۲ کشور آن را جشن میگیرند جای خوشوقتی دارد اما فیلم از نقطه نظر سناریو و ساخت نتوانسته حداقلهای مورد انتظار را تامین کند.
«نوروز»، داستان «عمو نوروز» و «ننه سرما» را تعریف میکند؛ همان داستان مشهور که همه ما از کودکی آن را شنیدهایم. قصه از ملاقات اتفاقی یک نوجوان با عمو نوروز آغاز میشود و بعد، مسیر مبارزه این نوجوان و دوستانش با یک غول اهریمنی برای نجات بهار. سهیل موفق که پیش از این تجربه کارگردانی آثار کودک و نوجوان از جمله «پاستاریونی» را در کارنامه خود دارد در این فیلم به سنتهای ایرانی، آغاز سال و آمدن بهار میپردازد،
حمزه صالحی فیلمنامه نویس «نوروز» نیز آثاری کمدی چون «فسیل»، «دینامیت» و «تگزاس» را در کارنامه خود دارد و نویسنده «پاستاریونی» و «نارگیل دو» بوده است.
فیلم اما در اجرای داستان تخیلی عمو نوروز و ننه سرما، موفق نیست چون کارگردانی «نوروز» از خلق یک جهان فانتزی برای این داستان فانتزی ناتوان است. نه تمهیدها و ایدههای اجرای فیلمنامه و نه بازی بازیگران و نه حتی طراحی صحنه، هیچکدام نمیتوانند مقوم قصه باشند و تماشاگر را با «نوروز» همراه کنند.
علی نصیریان بازیگر پیشکسوت و نام آشنای سینمای ایران در نقش «عمو نوروز» و شبنم مقدمی در نقش «ننه سرما» در این فیلم به ایفای نقش میپردازند. مهدی هاشمی، افشین هاشمی، مهتاب ثروتی، سیاوش چراغیپور، علی آرا، طاها شادیفر، سحر حسینی و علی بوراک سیلان نیز دیگر بازیگران این فیلم هستند.
نام و اعتبار بازیگران پیشکسوت و مشهور هم از جایی به بعد در دل سادهانگاریها و پرداختهای سردستی فیلم رنگ میبازد تا در نهایت «نوروز» حتی برای تبدیلشدن به یک فیلم متوسط هم کار سختی در پیش داشتهباشد. نقشآفرینی بازیگران سرشناسی چون علی نصیریان هم در نهایت کمکی به این فیلم نکرده و در نهایت آن را به یک فیلم دستهچندم و ضعیف تبدیل نموده است .
فیلم «نوروز» به دنبال یک خوانش نمادین و چندملیتی از آیینهای نوروزی است و برای همین در دل قصه سراغ کاراکترهایی افغانستانی، عرب و ترک میرود تا سنتهای نوروزی را با نمایندگانی از کشورهای «حوزه نوروز» به تصویر بکشد.
این نمادگرایی فیلم هم چنان گلدرشت و از کادر بیرونزده است که نمیتواند به «نوروز» قوت بدهد تا در نتیجه این فیلم هم مثل خیلی از فیلمهای دیگر، در فهرست فیلمهای نهچندانخوبِ ساخته شده در سال گذشته قرار بگیرد. نوروز در جشنواره چهل و دوم فیلم فجر هم نتوانست به موفقیتی دست یابد و در این گردونه رقابتی نیز از سایر تولیدات اکران شده در جشنواره باز ماند.
فیلم «نوروز» فارغ از ضعفهایش میتواند با توجه به موضوع آن، برای نوجوانان و آشنایی آنها با افسانهها و آئینهای کهن جذاب و آموزنده باشد. شایدبا اغماض بتوان نوروز را صرفا آغازگر مسیری برای ساخت آثاری درباره رویدادهای ملی تلقی نمود.
نورنیوز