نورنیوز ـ گروه سیاست: دیوان بینالمللی دادگستری حکم ویژه خود درمورد شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی مبنی بر ارتکاب نسلکشی در غزه و لزوم اتخاذ اقدامات فوقالعاه را قرات کرد.
«جوآن دونوگو» رئیس این دادگاه بینالمللی با اشاره به اینکه این دیوان نسبت به تداوم جان باختن مردم غزه نگران است، تاکید کرد که دادگاه نمیتواند درخواست رژیم اسرائیل مبنی بر نپذیرفتن شکایت آفریقای جنوبی را بپذیرد.
او خاطرنشان کرد: صلاحیت صدور حکم درباره تدابیر فوق العاده درخصوص اتهام نسلکشی علیه اسرائیل را داریم و آفریقای جنوبی نیز حق اقامه دعوا را دارد و نمیتوان درخواست اسرائیل درباره رد کردن آن را پذیرفت.
در این جلسه اعلام شد: اکنون اعلام نمیکنیم که اسرائیل تعهدات مربوط به توافق ممانعت از نسلکشی را نقض کرده یا خیر. ما اکنون حکمی در مورد اینکه نسلکشی رخ داده یا نداده صادر نمیکنیم بلکه درمورد امکان وقوع نسلکشی حکم صادر میکنیم.
این دادگاه همچنین اعلام کرد: عملیات نظامی در غزه منجر به کشته شدن تعدادی زیادی از مردم این باریکه و کوچ اجباری تعدادی دیگر شد. حمله اسرائیل منجر به جان باختن تقریبا ۲۵ هزار فلسطینی و مجروح شدن ۶۰هزار نفر دیگر شد.
دیوان لاهه تاکید کرد: بیش از ۹۳ درصد مردم غزه توان دستیابی به غذا را ندارند. مردم فلسطین مورد حمایت معاهده ممانعت از نسلکشی هستند. مردم فلسطین حق دارند که از جنایت نسلکشی در امان باشند.
رئیس این دادگاه بینالمللی افزود: بیانیه آژانس آنروا در مورد وخامت اوضاع انسانی در غزه را جدی گرفتیم و اوضاع این باریکه به سمت فاجعه حرکت میکند. اسرائیل باید اقدامات لازم برای ممانعت از جنایتهای کشتار علیه یک مجموعه انسانی را اتخاذ کند. دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد که آسیبهای وارد شده به غیرنظامیان در غزه در حد جنایت جنگی است. اسرائیل باید عدم ارتکاب به جنایت نسلکشی توسط نیروهایش را تضمین و اقداماتی در راستای بهبود اوضاع انسانی در غزه اتخاذ کند.
این دادگاه همچنین اعلام کرد: تمام طرفهای درگیر در غزه باید به قوانین بینالمللی انسانی پایبند بوده و اسرا را به شکل فوری و بدون قید و شرط آزاد کنند. اسرائیل باید به کشتار و آسیب رساندن به مردم غزه پایان دهد و اقدامات لازم برای فراهم کردن نیازهای انسانی مردم غزه را فورا اتخاذ کند. اسرائیل باید تدابیر لازم برای جلوگیری از تحریک مستقیم به کشتار گروهی را اتخاذ کند. اسرائیل باید متعهد به خودداری از قتل، تعدی و تخریب علیه مردم غزه باشد.
این دادگاه همچنین اعلام کرد که گزارشات آفریقای جنوبی عاقلانه و منطقی بوده و باید بررسی شود.
پیشتر خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع خود گزارش داده بود که آفریقای جنوبی پیشبینی میکند که دیوان بینالمللی دادگستری جمعه در رابطه با اتخاذ اقدامات فوری برای توقف جنگ در نوار غزه تصمیمگیری کند.
ماجرای شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی چه بود؟
آفریقای جنوبی اواخر ماه دسامبر از رژیم اسرائیل به علت کشتار مردم فلسطین به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کرد. پارلمان این کشور هم چند روز پیش از شکایت، به تعلیق روابط دیپلماتیک با تلآویو رأی داده و خواستار تعطیلی سفارت اسرائیل در پرتوریا شده بود.
از جمله اقداماتی که آفریقای جنوبی در شکایت خود خواستار آن شده بود، توقف فوری جنگ اسرائیل است. جنگی که امروز وارد صد و دوازدهمین روز خود شده و مناطق وسیعی از نوار غزه را ویران کرده است؛ حملات اسرائیل تاکنون منجر به شهادت ۲۶۰۸۳ فلسطینی و برجای ماندن ۶۴۴۸۷ مجروح شده است.
نخستین جلسه دیوان بینالمللی دادگستری درباره بررسی شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در پرونده نسل کشی این رژیم در نوار غزه روز پنجشنبه ۲۱ دی برگزار شد و نماینده آفریقای جنوبی و تیم حقوقی این کشور به طور جداگانه تاکید کردند که اسرائیل کشتار جمعی را تشدید کرده است و نسل کشی و قتل فلسطینیان در غزه باید متوقف شود.
جلسه دوم نیز فردای همان روز (جمعه ۲۲ دی) برگزار شد و چند هفته به قضات دادگاه فرصت داده شد تا حکم نهایی را در این پرونده صادر کنند.
«رونالد لامولا» وزیر دادگستری و نماینده آفریقای جنوبی در جریان نخستین جلسه این دادگاه اعلام کرد: اسرائیل جنایات و اقدامات کشتار جمعی در فلسطین را از سال ۱۹۴۸ تشدید کرده است. ملت فلسطین از سال ۱۹۴۸ تاکنون از حق تعیین سرنوشت خود محروم شده است، قوانین اسرائیل برای تحمیل آپارتاید بر فلسطینیان طراحی شده است و ما در آفریقای جنوبی از ابتدا از جنایات نسل کشی اسرائیل علیه مردم فلسطین آگاه بودیم.
نورنیوز