×
فرهنگی
شناسه خبر : 160910
تاریخ انتشار :

نورنیوز از کلاف پیچیده تعیین حقوق کارگران در سال آینده گزارش می دهد؛

کار هست اما کارگر نیست!

افزایش هزینه‌های زندگی و پایین بودن دستمزد مصوب شورای‌عالی کار باعث شده به‌اعتقاد فعالان کارگری، جوانان تحصیل‌کرده و غیرتحصیل‌کرده تمایل چندانی به کار مولد در مراکز تولیدی نداشته باشند. به همین دلیل در برخی از فرصت‌های شغلی، کار هست اما نیروی کار نیست. جوانان جویای کار می گویند حقوق مصوب، کفاف هزینه های زندگی را نمی‌دهد.

نورنیوز – گروه فرهنگ و جامعه: هرساله با نزدیک شدن به ماه‌های پایانی سال و زمان تعیین دستمزد کارگران در شورای‌عالی کار، جدالی بین نهادهای کارگری، کارفرمایی و دولت درمی‌گیرد. جلسات این سه نهاد از مهم ترین نشست هایی است که خروجی آن بر سرنوشت کاری و معیشتی بیش از 15 میلیون کارگر و خانواده های آنها تاثیر می گذارد. نماینده کارفرمایان در این جلسات، معمولا با شیب تند افزایش حقوق کارگران مخالفت می کند چراکه عقیده دارد افزایش زیاد حقوق، بیرون از توان کارفرماست و تصویب آن، درواقع زمینه سازی رسمی برای اخراج و تعدیل کارگران قراردادی است. از سوی دیگر نرخ حداقل سبد معیشت خانوار که به تناسب رشد نرخ تورم قد می کشد،‌ افزایش دستمزدها را ضروری می سازد. در چنین شرایطی، ماراتن نفس گیر این سه نهاد در جلسات متعدد ادامه پیدا می کند و معمولا هرسال بدون اینکه بتواند طرفین ماجرا را به رضایت کامل برساند روی نقطه ای متوقف می شود که شاید نه کارگر از آن راضی باشد نه کارفرما و نه حتی دولت!

  نرخ پایین دستمزدها در کنار نامشخص بودن تمدید قراردادهای موقت کار و نیز بیمه نکردن کارگران از سوی کارفرمایان،‌ طبعا باعث گریز کارگران از محیط های کارگری می شود و به جایی می رسد که نیروی کار به عنوان موتور مولد کشور، قید کارگری را بزند و سراغ شغل های دیگر برود که بسیاری از انها مشاغل کاذب است. این زنگ خطر را انجمن های صنفی کارگری و فعالان بازار کار و همچنین مسئولان حوزه اشتغال بارها به صدا درآورده اند.

اواخر آذرماه محمود کریمی‌ بیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر عجیبی را اعلام کرد. او گفت: «در استان‌های سمنان، یزد، آذربایجان‌شرقی و نقاطی از بوشهر با بحران کمبود شدید نیروی کار مواجه هستیم. یعنی کار هست اما کارگر نیست.»( تسنیم / 17 آذر). این موضوع در ظاهر برای کشورمان که با انبوهی از نیروی کار تحصیلکرده روبه‌روست، شاید شبیه به طنز باشد اما واقعیتی غیر قابل انکار است و به همین دلیل، بسیاری از کارفرمایان، مدیران انجمن‌های صنعتی و کارفرمایان خواستار کمک دولت در این زمینه شده اند.

این بحران به استان های شمالی کشور هم رسیده است. بسیاری از کارخانجات تولیدی در استان های مازندران و گیلان برای جذب کارگر آگهی می دهند اما کمتر کسی حاضر می شود در این کارخانه ها کارگری کند. مدیر تولید یکی از کارخانجات بزرگ ریسندگی در قائم شهر با اشاره به اینکه دستمزد تعیین شده از سوی وزارت کار باعث شده تا کسی حاضر به کار در کارخانه نباشد به نور نیوز گفت:« برای دو کارخانه بزرگ ریسندگی بارها در سایت های کاریابی آگهی می دهیم و به اداره کار نامه می‌زنیم که به ما کارگر معرفی کنید. افراد مختلفی مراجعه می کنند و فرم پرمی کنند اما وقتی متوجه می‌شوند که حقوق در نظر گرفته شده بر اساس حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار خواهد بود که با حق مسکن و ایاب و ذهاب و بن کارگری،‌حدود 9 میلیون تومان برای 8 ساعت کار می شود قید کار در کارخانه را می زنند. خیلی از آنها می گویند اگر با ماشین شان در تاکسی های اینترنتی و یا خط قائم شهر به ساری مسافرکشی  کنند بیشتر از این درآمد خواهند داشت. این امر باعث شده تا برخی از خطوط تولید کارخانه ها غیرفعال شوند و این به تولید ما لطمه می زند.»

 

سقوط در جدول دستمزد

بیش از 15 میلیون کارگر در مراکز تولیدی ایران مشغول کار هستند و حداقل بیش از 60 درصد نیروی کاری کشور مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی اند. به همین دلیل با کوچک ترین اتفاق در بازار، پس لرزه های آن بیش از50 درصد جامعه را درگیر می کند. میزان حداقل حقوق نیروی کار در ایران بر اساس آمارهای بین المللی، ماهیانه 141 دلار است. بر این اساس کشور ما در میان سایر کشورها از جمله کشورهای همسایه رتبه قابل توجهی ندارد. حمیدرضا امام قلی تبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگران کشور در این خصوص می گوید، دستمزد ناکافی قانون کار، متقاضیان شغل را به اشتغال در کارخانه ها و واحدهای تولیدی سوق نمی دهد و به این دلیل، بسیاری از کارخانه ها بدون کارگر مانده اند. به طور مثال در شهرهای شمالی، متقاضی کار اگر در کنار ساحل، تنقلات تفریحی بفروشد درآمد بیشتری دارد تا اینکه تمام وقت خود را در یک کارخانه سپری و حقوق مصوب شورای عالی کار را دریافت کند. در جدول حقوق کارگری در کشورهای همسایه ترکیه با حداقل حقوق ماهیانه 452 دلار، عراق با حقوق ماهیانه 266 دلار و آذربایجان با حداقل حقوق 185 دلار درماه، شرایط بهتری از ایران دارند. البته معنی بالاتر بودن دستمزد الزاما به معنی شرایط رفاهی بیشتر نیست چرا که برای مشخص شدن این شاخص باید قدرت خرید ارزیابی شود.  ترکیه در سال ۲۰۲۲ دو مرحله افزایش حقوق داشت. بار اول ۱۰۰ درصد و بار دوم، ۵۴ درصد افزایش حقوق انجام گرفت که این افزایش در 50 سال گذشته این کشور بی سابقه بوده است. البته دلیل این افزایش بالا رفتن نرخ تورم در این کشور بود که  با دستور رئیس جمهور ترکیه حقوق ها افزایش پیدا کرد تا به تورم نزدیک باشد.

اداره آمار اتحادیه اروپا هم در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که میانگین حقوق سالانه کارکنان مجرد بدون فرزند ۲۶ هزار و ۱۳۶ یورو است اما زوج‌های شاغل با ۲ فرزند به طور میانگین ۵۵ هزار و ۵۷۳ یورو درآمد داشته‌اند. بالاترین پرداخت دستمزد در کشورهای اروپایی متعلق به کشورهای ایسلند ( سالانه 72 هزار دلار ) ، لوکزامبورگ ( سالانه 73 هزار دلار )  و سوئیس ( سالانه 68 هزار دلار )  است . بالا بودن نرخ تورم یکی از دلایل بالا رفتن دستمزد در ایسلند است، اما کارگران، قدرت چانه‌زنی برای بالابردن دستمزدشان دارند.

رسول گرگیج، فعال کارگری، یکی از منتقدین اصلی پایین بودن دستمزد کارگران در ایران است. او با اشاره به اینکه تورم در کشور بیش از ۴۰ درصد است و در شرایط کنونی قدرت خرید جامعه کارگری بسیار کاهش یافته است می گوید :«سبد هزینه معیشت در سال جاری ۱۳ میلیون تومان در کمیته مزد کشور تعیین شد و این درحالی است که یک کارگر مجرد نزدیک به ۸ میلیون تومان حقوق دریافت می‌کند. امروز کارگران در حداقل هزینه‌های زندگی خود با این حقوق مانده‌اند.» ناصر چمنی، رییس سابق کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران هم با اشاره به اینکه دستمزد سال ۱۴۰۲ متناسب با نرخ تورم در نظر گرفته نشد، می گوید : «اگر خط فقر ۳۰ میلیون تومانی را که کارشناسان به آن اشاره می‌کنند با دریافتی کارگران که با حق اولاد و  حق خواروبار در محدوده ۱۰ میلیون تومان است و با اضافه کاری به ۱۲ میلیون تومان می‌رسد، در نظر بگیریم می‌بینیم که باز هم این رقم حدود ۱۸ میلیون تومان از خط فقر فاصله دارد . در نتیجه کارگران به سمت شغل‌های کاذب یا رانندگی در تاکسی های اینترنتی که این روز‌ها آمار راننده هایشان به بیش از 5 میلیون نفر رسیده، می‌روند؛ چون هم درآمدشان به صورت نقدی است و هم از کار در کارخانه برایشان به‌صرفه‌تر است.»

 

مزد پایین ، تورم بالا

افزایش هزینه‌های زندگی و پایین بودن دستمزد مصوب شورای‌عالی کار باعث شده به‌اعتقاد فعالان کارگری، جوانان تحصیل‌کرده و غیرتحصیل‌کرده تمایل به کار مولد و تولیدی نداشته باشند. به همین دلیل در برخی از فرصت‌های شغلی، کار هست اما نیروی کار نیست. یکی از دغدغه‌های جوانان هنگام مراجعه برای یافتن شغل، دستمزد پایین است. آنها می گویند حقوق وزارت کار کفاف هزینه را نمی‌دهد و لاجرم برای تأمین هزینه‌های خود به‌سمت مشاغل کاذب می‌روند.

از سوی دیگر، مسئولان دولتی بارها اعلام کرده اند که یکی از عوامل اصلی تورم، افزایش نقدینگی و بالا رفتن دستمزدهاست. احتمالا به همین دلیل بود که به رغم درخواست نهادهای کارگری برای ترمیم حقوق ها در اواسط امسال، در جلسه 8 آبان شورای عالی کار هیچ تصمیمی دراین باره گرفته نشد. محسن باقری، عضو شورای‌عالی کار در آن روزها گفته بود «ترمیم دستمزد کارگران در میانه‌ سال مبنای اقتصادی دارد و با توجه به افزایش نرخ سبد معیشت و ناتوانی در کاهش محسوس نرخ تورم باید این اتفاق می افتاد.  ضمن اینکه دولت در نشست تعیین مزد 1402 به نمایندگان کارگری قول داده بود در صورت ترمیم مزد کارمندان، مزد کارگران نیز ترمیم شود.»

سال گذشته شورای عالی کار با افزایش 57 درصدی و امسال با افزایش 27 درصدی دستمزدها تلاش کرد تا حقوق کارگران را به تورم نزدیک کند اما این امر به واقعیت تبدیل نشد و هنوز دستمزد کارگران با تورم فاصله زیادی دارد. وزیر کار آذرماه امسال با انتقاد از افزایش 57درصدی حقوق کارگران در سال گذشته گفت : «افزایش ۵۷ درصدی دستمزد به نفع کارگران نبود. افزایش حقوق منجر به افزایش نقدینگی می‌شود و بالا رفتن حقوق باعث افزایش تورم به ۴۵درصد در سال ۱۴۰۱ شد.» سید صولت مرتضوی گفت : «میزان حقوق با توجه به سبد معیشت و نرخ تورم تعیین و اعلام می‌شود. در طول سال‌های گذشته ضریبی از تورم را در نظر می گرفتند، اما در سال  1401حقوق را نزدیک به تورم اعلام کردیم .»

با این شرایط و با توجه به بخشنامه بودجه 1403 به نظر می رسد افزایش حقوق کارگران در سال آینده بیشتر از 20 درصد نخواهد بود. با توجه به حداقل حقوق پایه کارگران در سال جاری، به نظر می‌رسد در سال آینده حقوق این قشر به ۹ میلیون تومان برسد که طبیعتا کفاف اداره زندگی آنها را نخواهد داد.. سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران هم با اشاره به اینکه بر اساس ماده 41 قانون کار حداقل دستمزد باید با ملاحظات معیشتی و زیستی کارگر و با کرامت همراه باشد گفت: « بارها بیان شده است که در سال 1401 دستمزد 57 درصد افزایش یافته است. این عدد در ظاهر بسیار بالا بود اما در واقعیت ماجرا از این قرار است که به خاطر تورم بالا، در نهایت حدود یک میلیون تا  یک میلیون و 500هزار تومان به دستمزد اضافه شد.» او به شبهه تورم زا بودن افزایش دستمزدها هم اینگونه پاسخ داد:« بر اساس مطالعات، این سخن که افزایش دستمزد منجر به افزایش نرخ تورم می‌شود، پایه درستی ندارد. افزایش دستمزد کارگران نه فقط نرخ تورم را افزایش نمی‌دهد بلکه نسبت معکوس هم دارد زیرا فقط 10درصد از هزینه تولید مربوط به دستمزد کارگر است.»

با این اوصاف به نظر می رسد کلاف پیچیده تعیین دستمزدها متناسب با نرخ تورم، همچنان ناگشوده مانده است. معادله چند مجهولی تعیین حقوق کارگران، هم به چرخه تولید ارتباط دارد، هم به معیشت و کرامت جمعیت کارگری کشور، و هم در نهایت به امنیت ملی و رضایتمندی عمومی.

 

 


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/تسلیت وزیرامور خارجه لهستان
نحوه تفکیک یارانه فرزندان بالای 18 سال و زنان بی سرپرست/بدسرپرست اعلام شد
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در سوله صنعتی میمه؛ یک کشته و دو مجروح
فروش ویژه خودروهای ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دستگیری سارق زورگیر در قیطریه؛ قربانی، دختر رزمی‌کار بود
حمله زنبورها به فوتبال هند!+ فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
گروسی: هر توافقی با ایران، باید اجازه نظارت آژانس را بدهد
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
سیاست نامه | با آنتن ملی چه کردیم؟
رؤیای توسعه‌ی ایران با دخترانش تعبیر می‌شود
برنامه مسابقات امروز 9 اردیبهشت + پخش زنده
خانم بزرگ سریال «ستایش» از سال های دوری از تلویزیون می گوید
آکسیوس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در رم خواهد بود
توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ادامه گفت‌وگوهای فنی
احضار مسئولان ذیربط پس از انفجار بزرگ؛ پرونده بندر شهید رجایی وارد مرحله قضایی شد
نورنما | پلمپ تابوت پاپ فرانسیس
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 8 اردیبهشت 1404
تصاویر دیده نشده از داخل کابین هواپیمای آتش نشان سپاه از نحوه مهار آتش بندر شهید رجایی
نتایج پنجمین قرعه‌کشی ایران خودرو روی سایت قرار گرفت
سخنگوی وزارت امور خارجه:حملات آمریکا به یمن، جنایت جنگی است
اتوبوس دزدیده شده در کرمان؛ راننده‌ای غیرمنتظره پشت فرمان+فیلم
مهلت انتخاب رشته آزمون دکتری نیمه متمرکز 1404 تا امشب به پایان می رسد
نورویدئو | پشت پرده حادثه بندر شهید رجایی؛آیا باید برای تداوم مذاکرات نگران بود؟
اعتراض پزشکیان به مترجم: چرا صحبت‌هایم را کامل ترجمه نکردی؟
پیش فروش سه خودرو محبوب سایپا از امروز 8 اردیبهشت 1404 + جدول قیمت
از صفحه تئاتر تا صفحه شعر/ بابک لطیفی شاعر خرم آبادی درگذشت
پادکست | پدر بودن فقط تامین کننده بودن نیست
آتش‌بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی علیه ایران
هشدار رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران + فیلم
آماده باش اورژانس درپی هشدار نارنجی سازمان هواشناسی
جریمه تراکتور و استقلال از طرف کمیته انضباطی AFC
طوفان باز هم به سراغ تهرانی ها آمد
X
آگهی تبلیغاتی